DOSEŽKI »GOLOBNJAKA« – 20. DEL: IZPOSTAVE AZILNEGA DOMA

V programu dela »Golobnjaka«, uradno »Program za delo koalicije 2022 – 2026« so zapisali takole: »Do konca leta (2022 – moja opomba) bomo odstranili rezilno žico in vse ostale tehnične ovire na meji, saj so se izkazale za neučinkovite in nehumane. Na področju migracij (ne ilegalnih – moja opomba) je treba predvsem preganjati organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi«.

No, danes se piše leto 2024 pa tega niti slučajno niso naredili. A pomembnejše je nekaj drugega, gre za simbolno sporočilo tako tihotapcem, kot ilegalnim migrantom, da je v Sloveniji, po prevzemu oblasti s strani »Golobnjaka«, za njih prijaznejše okolje, ki ga tako tihotapci kot ilegalni migranti seveda takoj izkoristijo.

To se je tudi zgodilo. Poglejmo si nekaj uradnih številk policijske statistike. Leta 2000 je policija v samostojni Sloveniji zabeležila okoli 35.000 ilegalnih prehodov državne meje, kar je bilo do takrat daleč največ. Leto 2015 ni primerljivo, saj je takrat šlo za državno prevažanje ilegalnih migrantov s hrvaške na avstrijsko mejo.

Zanimivejše pa je dogajanje v zvezi s tem po nastopu vlade »Golobnjaka«. Če je policija leta 2019 obravnavala 16.252 ilegalnih prehodov državne meje, je leta 2020 (večji del leta tretja vlada Janeza Janše) obravnavala

14.592 ilegalnih prehodov državne, leta 2021 (tretja vlada Janeza Janše) pa 10.198 ilegalnih prehodov državne meje. Leta 2022 (večji del leta vlada »Golobnjaka«) pa je policija obravnavala 32.024 ilegalnih prehodov državne meje. Trend se logično nadaljuje, v letu 2023 je policija obravnavala 60.587 ilegalnih prehodov državne meje. V obdobju od 1. januarja do 29. februarja 2024 je bilo obravnavanih 6.415 nedovoljenih vstopov v državo (v enakem obdobju lani 5.234).

Trendi so torej jasni. V »Golobnjaku« v Slovenijo dejansko vabijo ilegalne migrante. Če k temu dodamo še podatke o tem, koliko ilegalnih migrantov pot nadaljuje na sever in koliko jih želi ostali v Sloveniji, je potreba po dodatnih kapacitetah azilnega doma po Sloveniji še toliko bolj razumljiva. Ob tem ne moremo mimo še nekaterih dejstev. Šef »Golobnjaka« je pred dnevi dejal tole: »Integracija tujcev je ena ključnih nalog te vlade«.

In še dve neizprosni dejstvi. Po uradnih statističnih podatkih Slovenije, je bilo leta 2023 rojenih 17.627 otrok ali 1357 manj kot leto pred tem. Umrlo pa je 22.492 ljudi. Stvar je torej jasna. V »Golobnjaku so leta 2022 ukinili Urad za demografijo, ki naj bi se ukvarjal s vprašanjem večje rodnosti v Sloveniji, kar uspešno prakticirajo nekatere države kot so Poljska, Češka in Madžarska. Taktika »Golobnjaka« pa je prozorno jasna. V Slovenijo želi privabiti čim več ilegalnih migrantov, jim dati državljanstvo in si tako priskrbeti dodatno volilno bazo.

Tudi v tem primeru so v »Golobnjaku« naredili v svetovnem smislu res dosežek. Ko Azilni dom v Ljubljani z izpostavami poka po šivih in še bolj očitno tudi bo, so se odločili za dve novi lokaciji izpostave Azilnega doma. Prva naj bi bila na meji z Republiko Hrvaško v Brežicah, druga pa prav tako na meji z Republiko Hrvaško v Središču ob Dravi. Vsaj za Brežice je jasno, da je župan Ivan Molan dolgoletni župan SDS. Je ta odločitev »Golobnjaka« mogoče maščevanje njemu? Kdo bi vedel.

Tisto kar je pa res dosežek »Golobnjaka«, celo v svetovnem smislu, pa je naslednje. Praktično ne poznam države, ki bi azilne domove ali njihove izpostave vzpostavljala na tistem delu države, kjer ilegalni migranti vstopajo v državo. Običajna praksa je ravno nasprotna. Tako imenovane tranzitne države za ilegalne migrante, kar Slovenija pretežno še je, azilne domove ali njihove izpostave vzpostavljajo tam kjer ilegalni migranti državo zapuščajo in ne vstopajo vanjo.

V tem kontekstu bi bilo logično, da Slovenija vzpostavlja izpostave Azilnega doma v svojih lastnih objektih in to na severni ali zahodni meji, torej na meji z Avstrijo ali Italijo in ne na meji s Hrvaško. Taka odločitev »Golobnjaka« ilegalne migrante naravnost nagovarja k odločitvi, da ostanejo v Sloveniji. Ob tem popolnoma zanemarjajo dejstvo, da se azilni domovi ali njihove izpostave običajno ne vzpostavljajo blizu vrtcev, šol, bolnic ali podobnih objektov.

Za konec pa ne moremo mimo ignorance »Golobnjaka« do lokalnega prebivalstva. Odločitev o vzpostaviti izpostav Azilnega doma je bila sprejeta brez volje lokalnega prebivalstva. Se še kdo čudi protestom lokalnega prebivalstva, ki lahko edini ustavijo samovoljo »Golobnjaka«.

Odgovori ...

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*