TANJI FAJON V SLOVO Z MESTA PREDSEDNICE SD

Včasih imam občutek, da Tanjo Fajon, sedanjo (še) predsednico SD, poznam že celo večnost. Toda v življenju sva osebno spregovorila le dve besedi »dober dan«. Bilo je ob nekem osebnem srečanju pred nekim javnim nastopom in nič več. Na družbenem omrežju X pa sva imela kar nekaj političnih dialogov. Običajno sem jo vljudno kritiziral, na kar je običajno tudi vljudno odgovorila, vse dokler ni postala predsednica SD, takrat pa sem za njeno vzvišenost verjetno postal nekdo s kom ni več vredno komunicirati, čeprav sem bil državni sekretar v tretji vladi Janeza Janše. Prenizek položaj za vzvišeno gospo pač.

Ob neki priliki komuniciranja po družbenem omrežju X, me je celo povabila na sladoled v Ljubljani, kar sem z veseljem sprejel, a vabila seveda nikoli ni uresničila. Tako kot ni uresničila mnogih drugih političnih ali še kakšnih drugih obljub.

Res pa je, da sem se znal postaviti tudi na njeno stran. Ob neki priliki so jo na omrežju X napadli zakaj nima otrok. Vljudno je pojasnila, da iz zdravstvenih razlogov. Zato sem jo tudi javno podprl, ker se mi je to zdelo pošteno, a zahvale nisem bil deležen.  

Tanja Fajon je diplomirana novinarka. V letih 2001 do 2009 je bila dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja in je z mikrofonom v roki tekala po tamkajšnjih hodnikih tudi za ministri in državnimi sekretarji iz Slovenije, sploh pa je tako tekala tudi za našimi poslanci v Evropskem parlamentu, pri čemer naj z razlogom še posebej omenim takratnega evropskega poslanca iz vrst SD  Boruta Pahorja.

Če me spomin ne vara sem v tistem času v vlogi državnega sekretarja na notranjem ministrstvu ob neki priliki bil tudi na sedežu Evropskega parlamenta in tudi takrat je vestno opravljala svojo službo tekanja za ministri in državnimi sekretarji z mikrofonom v roki.

Seveda je že takrat trdila, da svoje novinarsko delo opravlja povsem nepristransko do vseh političnih opcij. Ja pa ja, Borut Pahor ji je v tistem času ponudil mesto na listi SD za volitve v Evropski parlament. Si predstavljate, Borut Pahor ji je na široko odprl vrata v evropsko politiko. Tega Tanja Fajon ni zamudila in je zadevo izkoristila do konca. Kar trikrat je bila poslanka Evropskega parlamenta, kar ji bo po njenem 65. letu starosti, poleg slovenske pokojnine, navrglo še 4.500 evrov iz Bruslja. Hvala Borut Pahor bi lahko rekla leta 2023, ko Borut Pahor ni več opravljal funkcije predsednika države in se je želel politično vrniti v SD, kjer je že bil od nekdaj.

Toda dobrota je sirota pravi naš pregovor in to se je zgodilo tudi Borutu Pahorju. Ko se je želel vrniti v SD mu je Tanja Fajon zaloputnila vrata in povedala, da v SD ni zaželen. Pazite uboga novinarka, ki je po zaslugi Boruta Pahorja postala poslanka Evropskega parlamenta in kasneje predsednica SD, je zaloputnila vrata Borutu Pahorju, ki je po vseh kriterijih najuspešnejši slovenski politik vse časov. Bil je namreč vse kar je mogoče, od poslanca v DZ, do predsednika DZ, do evropskega poslanca in predsednika naše vlade in nenazadnje je bil kar dvakrat na neposrednih volitvah izvoljen za predsednika države. Si predstavljate in tako osebo neka Tanja Fajon, ki ji nikoli nisem pripisoval visokih intelektualnih potencialov, preprosto zavrne.

A vrnimo se še k nekaterim dejstvom. Ko je Tanja Fajon leta 2020 postala predsednica SD, je njen predhodnik Dejan Židan, ki je pač moral oditi s tega mesta dejal, da je Tanja Fajon bodoča predsednica naše vlade. Kakšna neumnost, ki jo je izrekel. Danes je jasno, da je Tanja Fajon zadnje mesece SD poslala pod prag političnega preživetja, hkrati pa je stranko tako zadolžila, da jo lahko reši le sam Bog, v katerega pa pri SD ne verjamejo.

Ne moremo pa mimo njenih naslednikov, ki naj bi njen položaj zasedli, na njihovem kongresu čez nekaj dni. Kandidati za njenega naslednika so Jani Prednik, vodja poslancev SD, Milan Brglez, evropski poslanec SD, tudi pritepenec v SD  in Tadej Beočanin, župan v Ajdovščini. Jani Prednik sicer deluje kot razumnež in zmernež a v ključnih zadevah in glasovanjih se pridruži trdi liniji SD. O Milanu Brglezu in njegovem političnem kameleonstvu in preračunljivosti, pa tudi nikakršnim akademskih dosežkom, ne kaže izgubljati besed. Tadej Beočanin pa je pred dnevi izjavil, da je kot župan najbolje sodeloval z vlado Janeza Janše, sedaj pa se zaklinja, da z njim ne bo sodeloval. Razumi kdor more take politične prevale. Zdi sem mi, da je SD nekako na vlaku, ki se mu reče smer neparlamentarne politične stranke. A pri levičarjih to ni noben problem. Danes si tu, jutri greš drugam, pojutrišnjem po potrebi pa še drugam.

A vrnimo k Tanji Fajon, ki ji je namenjen ta prispevek. Se spomnite njenih sporočil na različnih družbenih omrežjih? V času od kar je bila poslanka v Evropskem parlamentu je bila zelo dosledna. Ko so bile v Sloveniji na oblasti leve vlade je bilo vse v najlepšem redu, nič ni bila zaskrbljena, situacije ni mogla prehvaliti. Ko pa je nastopil čas druge in tretje vlade Janeza Janše je bila vedno zelo zaskrbljena. Vse je bilo narobe.

Danes ves Zahodni svet, z ZDA na čelu, hvali obisk predsednikov vlad Poljske (Mateusz Morawiecki), Češke (Petr Fialo) in Slovenije (Janez Janša), ki se je zgodil le nekaj dni po napadu Rusije na Ukrajino.  V Kijevu so jim postavili svojevrsten spomenik v obliki plošč zahvale pred njihovim parlamentom. In kaj je takrat izjavila Tanja Fajon? Po njeni oceni je šlo za nepremišljeno in solistično potezo, ki ni bila usklajena z evropskimi institucijami. Kakšna laž in neumnost hkrati! Tisti, ki vsaj nekaj malega vemo o varnosti vemo, da so za ta obisk preko diplomatskih poti vedeli tudi v Rusiji. Še več, predlagatelj tega obiska je bil Janez Janša, logistično pa ga je izpeljala Poljska.

Pred nekaj dnevi je bila na obisku v Sloveniji predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. V nagovoru Državnem zboru ni mogla mimo tega dogodka in je dejala, da so naši takratni voditelji (Janez Janša) pokazali pot do obrambe Ukrajine celi Evropi. Si predstavljate kako je ob tej izjavi bolelo srce Tanjo Fajon.

Ja Tanja Fajon, še vedno čakam realizacijo vabila na sladoled, pa saj lahko plačam jaz.