DOSEŽKI »GOLOBNJAKA« – 21. DEL: »OSVOBOJENA« RTV SLOVENIJA

Resnici na ljubo sem pričujoči prispevek začel pisati že konec preteklega leta a mi je nekaj manjkalo. No, to kar mi je manjkalo je prišlo v obliki dveh dejstev  pretekle dni. Prvič z delno odločitvijo Delovnega sodišča v Ljubljani o tem, da je bil generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmought nezakonito razrešen, drugič pa ob poročanju  »osvobojene« RTV Slovenija, ki vse bolj kaže na skrajno pristranskost poročanja kakršna je bila v komunističnih časih, pa ne tistih tam okoli leta 1980, takrat je bilo bolje, ampak tistih časih ob njenem nastanku sredi prejšnjega stoletja, torej v času grobega povojnega komunizma.  Toda pojdimo po vrsti.

Začnimo torej z dogajanjem na RTV Slovenija v času vladanja »Golobnjaka«. Še pred tem pa spomnimo, da v času tretje Janševe vlade, nihče in nikoli ni posegel v mandate takrat zakonito postavljenih organov upravljanja in vodenja RTV Slovenija. Do novega imenovanja organov upravljanja in vodenja je prišlo šele takrat, ko je starim potekel mandat. 

Kot je napovedal šef »Golobnjaka«, takoj po volitvah leta 2022 in prevzemu oblasti, je bila ena prvih njihovih nalog tako imenovana »osvoboditev« RTV Slovenija. Kako in pred kom naj bi jo »osvobodili« seveda takrat ni bilo jasno. Je pa to povsem  jasno danes.

Sprejeli so nov zakon o RTV Slovenija. Ta je predvidel takojšnjo prekinitev zakonito določenih mandatov organom upravljanja in vodenja, ter njihovo takojšnjo zamenjavo. Take zakonske odločitve seveda ne prenese nobeno presojanje pred nobenim ustavnim sodiščem demokratičnega sveta. Zakon je nato v povolilni evforiji »Golobnjaka« prestal celo referendumsko odločanje, nato pa se je začasno zataknilo na Ustavnem sodišču RS, ki je posamezne člene zakona, zlasti tiste o prenehanju mandata starim organom upravljanja in vodenja, zadržalo. 

Seveda so sledili številni pritiski na Ustavno sodišče RS. Še posebej nedopusten je bil njen obisk Ustavnega sodišča RS s strani Vere Juorove, podpredsednice Evropske komisije, ki je očitno pritiskala na Ustavno sodišče RS, da  prekliče svojo odločitev o zadržanju nekaterih členov zakona. Njen opomnik za pogovore s predsednikom Ustavnega sodišča RS, v vsaj eni alineji, še danes ni dostopen javnosti, skoraj iz lune pa se vidi, da je šlo za del pogovora o RTV Slovenija. Manjšina ustavnih sodnikov (štirje), je kmalu za tem svojo prejšnjo odločitev o zadržanju dela zakona, ki jo je sprejela večina ustavnih sodnikov (pet), spremenila in zakon je začel veljati.

Novo vodstvo Sveta RTV pod taktirko Gorana Forbicija in vodstvo RTV pod vodstvom Zvezdana Martiča je začelo delati čistko, najprej so seveda zamenjali prejšnjega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki bi mu mandat kmalu potekel, sledila pa so odpuščanja politično nezaželenih novinarjev, ukinjanje oddaj in še kaj.

Da ne govorimo o vsebini poročanja na »osvobojeni« RTV Slovenija. Ne opazimo praktično nobene kritičnosti do aktualne oblasti, zasledimo lahko le  dobrikanje oblastnikom in njihovo hvalisanje, kar je skregano z vsako logiko novinarskega dela. Nič čudnega torej, da je članu novega vodstva »osvobojene« RTV Slovenija, ekscentričnemu Simonu Kardumu počil film in je odstopil. Nič čudnega torej, da smo na prvem programu »osvobojene« RTV Slovenija v novo leto 2024 vstopili s pesmijo »Druže Tito mi ti se kunemo« (Tovariš Tito mi ti se klanjamo).

Naj omenim še en višek nekorektnega in pristranskega poročanja. Pred dnevi so poročali, da se v Sloveniji pojavljajo rdeči napisi »JEZUS« ob njih pa je narisano srce. Novinarka RTV prispevek pospremi z besedami, da so napisi neprimerni in morda celo nevarni. Za prispevek so izbrali nekaj sogovornikov planincev, ki jih napisi ob planinski poti seveda strašno motijo, povedo pa tudi to, da so napisi problem tudi za DARS, ki ima z odstranjevanjem napisov veliko dela, prav tako povedo, da so napisi lahko nevarni za voznike. To isto RTV Slovenija pa nikoli niso motili številni drugi grafiti, recimo tisti »Ubi Janšu«, »Janša fašist«, »Dol z Janševo vlado«, tudi ne tisti leta 2012 »Kristjane bomo klali«.

A hladen tuš za novo vodstvo RTV Slovenija je pred dnevi prišel iz Delovnega sodišča v Ljubljani, ki je z začasno in delno odločitvijo odločilo, da je bil prejšnji generalni direktor Andrej Grah Whatmough, razrešen nezakonito. Se nadaljuje.