TA KOALICIJA JE DEJANSKO NAVADEN ZVERINJAK

Ko boste brali ta tekst, bodo nekateri podatki morda že zastareli. Sam težko, vsaj pravočasno, zaznam vse podatke o tem, kdo v koaliciji se je s kom skregal, kdo je koga pozval k odstopu, kdo komu grozi, kdo komu podtika in še kaj. Toda vse to je realnost obstoječe koalicije.

Za nepoznavalce razmer je to morda presenečenje, toda za mnoge to ni presenečenje, tudi zame ne. Vse od vlade Boruta Pahorja 2009, pa vlade Alenke Bratušek 2013 in Mira Cerarja 2014, do vlade Marjana Šarca 2018 je bilo popolnoma enako.

Se še spomnite zmagovitega trojčka Pahor, Kresal in Golobič leta 2008. Kjerkoli so se pojavili so z dvignjenimi rokami mahali in ploskali ljudem, se objemali in še kaj. Vse je kazalo na zmagovito trojko. Toda že leto za tem so se začela podtikanja, obtoževanja, zmerjanja, izsiljevanja in še kaj. Vse dokler Kresalova ni odstopila zaradi znamenite afere z najemom stavbe na Dimičevi v Ljubljani, za potrebe NPU. Neslavno pa je Pahorjevo vlado potopil kar Gregor Golobič.

Povsem enako se je dogajalo Alenki Bratušek, vse do takrat, ko jo je       »obiskal« Milan Kučan in odšli smo na predčasne volitve. Podobna situacija je bila pri Miru Cerarju. Veliki pravičnež in pravnik, se je srečeval z enakimi problemi, vse do takrat, ko je moral predčasno oditi, mi pa smo šli na predčasne volitve. Po zmagi SDS na volitvah 2018 vlade ni sestavil Janez Janša ampak Marjan Šarec, tudi takrat veliki odrešenik Slovenije, seveda na papirju. Toda že sredi mandata, leta 2020 je obupal, vrgel puško v koruzo in pobegnil.

Zato seveda trdim, da se »najboljšemu« managerju vseh časov v Sloveniji, sedaj dogaja povsem enako. Priča smo podtikanjem, izsiljevanjem, grožnjam, ter še čemu. Edina razlika med prejšnjimi vladami in sedanjo je ta, da se to dogaja že po letu in pol po volitvah.

Sedanje stanje v koaliciji me dejansko spominja na zverinjak v katerem prebiva več zveri, ki naj bi bile med seboj fizično ločene, pa je nekdo umaknil pregrade, zato se med seboj napadajo in grizejo, močnejše skušajo šibkejše seveda požreti za malico in še kaj. Le najbolj spretni in mali prebivalci zverinjaka, se zavlečejo v male luknje od koder se veselijo in dejansko postajajo zmagovalci zverinskega boja.

Seveda ste uganili, vse kaže da želi Golobovo Gibanje svoboda (GS) dokončno uničiti (požreti) Socialne demokrate (SD), v Levici pa so se zavlekli v luknjo od koder opazujejo zverinski boj GS in SD hkrati pa dosledno uresničujejo svoj program čedalje hujšega vzpostavljanja socializma v Sloveniji. Res je tudi to, da je znotraj te koalicije GS najmočnejše po številu poslancev, sledijo jim SD, najmanjša pa je Levica. Politična moč pa je dejansko obratna. Levica svoj program ustvarjanja socializma v Sloveniji uspešno izvaja, SD so po uspešnosti izvajanja svojega programa daleč za njimi, v GS pa o tem sploh ne razmišljajo, mnogi že spoznavajo, da »plešejo« prvi in zadnji mandat. Roberta Goloba to sploh ne zanima, ne zanima ga niti vodenje vlade, zanima ga le privatni biznis, več ali manj se ukvarja le s tem kje bi ali bo dobil kakšen milijonček.

Da ne boste rekli, da govorim na pamet in da se nič takega ne dogaja. Gornje trditve je možno seveda preveriti. Ta čas se seveda dogaja veliko več kot si mislimo. Ne gre le za odkrit politični spopad med GS in SD okoli nakupa stavbe za potrebe ljubljanskih sodišč na Litijski 51 v Ljubljani, ki jo je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan preplačala za kar 6 milijonov evrov. Milijoni naj bi šli v privatne žepe. Omenjeno dejstvo je le okvir s katerim se obtožujejo in izsiljujejo v javnosti. Dejansko pa gre za afero, ki jo je na podlagi vladnih podatkov, menda sprožila generalna sekretarka GS Vesna Vuković, ki je s tem začela odkrit napad na SD, kjer so njeni igri nasedli.

Seveda ni mogoče braniti ministrice Dominike Švarc Pipan, toda po tem, ko so se je v SD odrekli, je dobila politični azil kar pri Robertu Golobu. Menda sta dogovorjena, da razišče vse nepravilnosti nato pa odide. Lepo vas prosim, ona je podpisnica pogodbe in s tem glavna akterka afere  z nakupom omenjene stavbe in sedaj ona raziskuje kaj je šlo narobe. Seveda tega ne počne ampak po vsej logiki uničuje dokaze zoper samo sebe. Policija pa še ni prišla na sedež pravosodnega ministrstva. Če bi ona imela čisto vest, bi v enem samem dnevu pobrala vse pisne in druge dokaze in jih predala policiji. To pač ne, po dogovoru z Robertom Golobom zbira dokaze o nepravilnostih, torej dokaze proti sama sebi. Ja moraš pa biti res kreten, da bi zbiral dokaze proti samemu sebi, kar Dominika Švarc Pipan gotovo ni.

Toda vse to je predstava za javnost. V ozadju gre za uničenje SD, ki jih vodi Tanja Fajon, ampak tam tega še niso razumeli. Omenjeno gospo, nikoli nisem štel med intelektualne bisere. Toda sedaj jo menda ruši Matjaž Nemec, evropski poslanec, imenovan »Nitka«. V času Covid 19, leta 2020, je namreč imel nepremagljiv problem, ker ni mogel potovati iz občine v občino in ni mogel kupiti nitke (laks) za svojo kosilnico. Če Tanja Fajon zame nikoli ni bila intelektualni presežek, pa je Matjaž Nemec le bleda senca nje, torej še nekaj intelektualno nižjega. S tem pa seveda garant za končni potop barke imenovane SD.

Ko se prepirata dva tretji dobiček ima pravi ljudski pregovor. In tudi to se dogaja znotraj koalicije. Levica je tiho, po pozivu Mihi Kordišu, da zapusti Levico, je vse tiho. Dejansko imajo razlog za veselje. Ko se GS in SD prepirajo in grizejo, v Levici pospešeno uresničujejo svoj program vzpostavljanja socializma v Sloveniji.

Golob je torej na poti Pahorja, Bratuškove, Cerarja in Šarca. Razlika je le ta, da mu je mar le še za milijone evrov, o čemer prej omenjeni verjetno niso razmišljali.