DOSEŽKI »GOLOBNJAKA« – 16 DEL: DVE VREČI CEMENTA NA PLEČIH GOLOBA

Ko sem bil še otrok sem opazoval vzdržnost in moč mojega očeta. Naša hiša je bila od ceste med Zrečami in Roglo oddaljena dobrih dvesto metrov. Klanec do naše hiše pa je bil tak, da bi si »kolena grizel«. Moj oče je doma delal vse sam, od prizidka k hiši, širitve hiše, do nadstrešnice in še česa. Posledično je material za vse to seveda kupoval. Običajno je šlo za pesek in cement. Cementne vreče so bile takrat in so še danes 50 kilogramske. Še danes imam v svojem spominu očeta, ki je 50 kilogramsko vrečo cementa vrgel na svojo ramo in jo po zelo strmem klancu fizično prinesel do naše hiše. Nič takega boste rekli, naj pa dodam, da je moj oče, ko je bil najobilnejši, tehtal tam okoli 65 kilogramov. Toliko za realno oceno stanja. In zakaj to pišem? Narediti želim primerjavo z aktualnim predsednikom vlade Robertom Golobom, torej šefom »Golobnjaka«.

Že njegov vstop v politiko je napovedoval to, kar se dogaja danes. Politično stranko mu je podaril kar Jure Leben, Golob pa jo je preimenoval v »Gibanje Svoboda«. Za nepoučene in naivne, kar privlačno ime, po znanih omejitvah gibanja ljudi v času Covid 19.

Zakaj trdim, da je bilo današnje dogajanje v »Golobnjaku« mogoče predvideti v naprej. Star ljudski pregovor pravi, da je zgodovina učiteljica in da se moramo pri njej učiti. Golob je bil leta 2022 seveda tako imenovani nov obraz, pred njim so to bili Zoran Jankovič, Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec, da omenim le tiste, ki so vlado skušali sestaviti (Zoran Jankovič) in tiste, ki so jo sestavili Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec. Ne omenjam pa novih obrazov, kot sta Gregor Golobič in Gregor Virant, ki te možnosti nista imela.

Scenarij nastanka njihovih političnih strank je jasen. Z velikim pompom so s pomočjo malega moža iz Murgel in seveda večinsko levosučnih medijev, najavili rešitelja Slovenije. Pa je to bil Zoran Jankovič, sledila mu je Alenka Bratušek, njej je sledil Miro Cerar, njemu pa Marjan Šarec. Robert Golob je torej že peti v vrsti novih obrazov. Nastanek njihovih strank smo že pojasnili, ta je bil enak vsem, tudi pri Robertu Golobu. Pri vseh je seveda sledilo oblikovanje vlade z velikim pompom in z velikimi pričakovanji. V Državnem zboru pa so pri vseh večinsko sedeli tako imenovani politični nomadi. To so isti poslanci, ki so zamenjali že po pet ali več političnih strank. Jasno je, da je pri vseh prišlo do političnih sporov, izstopov iz političnih strank, prestopov med političnimi strankami in še bi lahko naštevali. To je pač značilnost političnih nomadov. V vseh dosedanjih omenjenih vladah je prišlo do tako velikih sporov, da so ti pripeljali do predčasnih volitev. In šefu »Golobnjaka« se dogaja povsem enako. In tudi konec njegove vladavine bo enak štirim njegovim predhodnikom.

Te dni pa šef »Golobnjaka« počne nekaj kar zdravorazumski človek, ki ima elementarna politična znanja, nikoli ne bi naredil. Seveda mislim na Dominiko Švarc Pipan, pravosodno ministrico, ki je koruptivno, za kar šest milijonov evrov preplačala propadajočo stavbo na Litijski 51 v Ljubljani, za potrebe pravosodja, ki je niti sodniki nočejo. Problem je zaznala SD in se je ministrici odrekla, kar je normalno in pričakovano. Toda ministrica se je temu uprla in našla zaščito pri šefu »Golobnjaka«. Ta je za sedaj ni pripravljen razrešiti, SD pa grozi z izstopom iz koalicije. Ko boste tole brali bo situacija lahko že povsem drugačna, a taka je usoda nas piscev za tiskane medije. Dominika Švarc Pipan s tem trenutkom ni več vreča cementa na plečih Tanje Fajon in SD, ampak je to vrečo cementa na svoje rame prevzel kar šef »Golobnjaka«. Koliko časa jo bo nosil ne vemo, a posledice so in bodo jasne. Na volitvah v EU parlament utegne SD premagati Gibanje svoboda, sploh če bodo uresničili napoved o izstopu iz koalicije.

Šef »Golobnjaka« pa ima za vratom še eno vrečo cementa, to je Emilija Stojmenova Duh, katere rabote zagovarja. Kot vemo je omenjena za okoli šest milijonov evro že sredi lanskega leta kupila 13.000 prenosnih računalnikov, za katere sedaj ne ve kaj bi z njimi. Šef »Golobnjaka« jo skuša reševati s posebnim zakonom, s katerim nameravajo zakonsko določiti, komu kak prenosni računalnik pripada. Razumi kdor more, najprej kupiš prenosne računalnike, brez da bi vedel komu so namenjeni več mesecev za tem pa sprejmeš zakon in določiš kdo jih bo dobil. Skregano z zdravo pametjo.

Toda Dominika Švarc Pipan in Emilija Stojmenova Duh predstavljata le dve vreči cementa na ramenih šefa »Golobnjaka«. Iz dneva v dan do bridkega konca jih bo še več. Se nadaljuje.