Policistka v meni ni prepoznala bivšega ministra, pa tudi terorista ne, oboje je dobro

V ┬╗Golobnjaku┬ź so se odlo─Źili (kdo je kaj podpisal in odlo─Źil ni pomembno): ┬źNa dr┼żavni meji s Hrva┼íko in Mad┼żarsko bomo za─Źasno uvedli mejno kontrolo ÔÇô razlog pove─Źana stopnja teroristi─Źnih ogro┼żanj Slovenije┬ź. Ni─Ź pa o ┼ítevilu ilegalnih migrantov, sploh ne o tistih, ki bi prihajali iz Mad┼żarske.

V nadaljevanju bom zato komentiral odlo─Źitev ┬╗Golobnjaka┬ź o uvedbi mejne kontrole na meji z Republiko Mad┼żarsko in Republiko Hrva┼íko na povsem osebni izku┼ínji.

Danes sem prakti─Źno preizkusil kako zadeve izgledajo v praksi. Privo┼í─Źil sem si nekaj dni bivanja v Termah Lendava z avtodomom. Nobene resne potrebe ni bilo, da bi od┼íel na Mad┼żarsko, a sem to zaradi aktualnosti situacije vseeno naredil. Na tamkaj┼ínji tr┼żnici v Lentiju sem kupil nekaj malenkosti in se vrnil nazaj v Slovenijo.

┼Że na poti na Mad┼żarsko sem seveda opazoval dogajanje na mejnem prehodu Dolga vas. Na na┼íi strani nobene kontrole, na mad┼żarski strani prav tako ne in brez ovir sem se zna┼íel v Mad┼żarski.

Na poti nazaj pa ni bilo tako. Na mad┼żarski strani nobene mejne kontrole, na na┼íi strani pa seveda resna mejna kontrola in nekaj deset vozil pred menoj. ─îakalna doba ni bila pomembna, a je bila. Policistko, ki je izvajala mejno kontrolo sem opazoval, nekaj vozil pred seboj. Resen a prijazen in nasmejan pogled, kontrola dokumentov in to je to. Nekaj podobnega sem pri─Źakoval tudi v mojem primeru pre─Źkanja dr┼żavne meje. ┬╗Kaj bo dobrega┬ź sem rekel policistki, v roki pa sem imel osebno izkaznico. ┬╗Kam greste┬ź se je glasilo njeno vpra┼íanje┬ź ob ┼íirokem nasmehu. Za trenutek sem pomislil, da me je prepoznala, kot nekdanjega policista in ministra za notranje zadeve, a mislim da ni bilo tako. O─Źitno je bilo pa nekaj, v meni ni prepoznala terorista ali tihotapca teroristov, zato se je odlo─Źila, da mojega avtodoma ne bo pregledala. Tako se je zadeva tudi zaklju─Źila in prav je tako. ─îe bi prijazna policistka v meni prepoznala nekdanjega notranjega ministra in bi me zato brez preverjanja spustila ─Źez mejo bi bilo to narobe. Tako pa je, pa─Ź po svoji presoji, svoje delo opravila kar se da korektno. Tako je tudi prav.

Toda poglejmo si odlo─Źitev ┬╗Golobnjaka┬ź o mejni kontroli na meji s Hrva┼íko in Mad┼żarsko nekoliko podrobneje.

Golobova vlada je v koalicijski sporazum zapisala, da bo ograjo na meji s Hrva┼íko odstranila v nekaj mesecih, kar se seveda sploh ni zgodilo vsaj v celoti ne. Je pa Golobova vlada ┼że na samem za─Źetku dala jasno vedeti, da bo Slovenija prijazna do ilegalnih migrantov in to sporo─Źilo jih je seveda, ob dana┼ínjih komunikacijah doseglo, v nekaj minutah ali urah. Posledice so jasne. Slovenija je leta 2000 bele┼żila 35.000 ilegalnih migrantov, kar je najve─Ź do sedaj, ─Źe od┼ítejemo leto 2015, ko je ┼ílo dejansko za organiziran dr┼żavni prevoz ilegalnih migrantov s hrva┼íke na avstrijsko mejo. Letos smo ┼ítevilko 35.000 presegli v osmih mesecih in do konca leta bo zagotovo absolutni rekord. To je res “dose┼żek” Golobove vlade. Toda pazite Golobova vlada sedaj vzpostavlja nadzor na mejnih prehodih, nobenega podatka pa ni, da bi pove─Źala nadzor na zeleni meji. Ilegalni migranti bodo pa─Ź ubrali stare na─Źine prehajanja zelene meje in to je vse.

Argument, da uvajajo mejno kontrolo zaradi pove─Źane stopnje ogro┼żenosti Slovenije me ne prepri─Źa. Res pa je, da gre za priro─Źen izgovor, glede na stanje, v katerem se je zna┼íla Slovenija ob zaprtih mejah z Avstrijo in Italijo. Ni za zanikati, da se je stopnja ogro┼żenosti Slovenije zaradi napada Hamasa na Izrael in povra─Źilnih ukrepov pove─Źala. Hkrati pa je jasno, da kontrola na mejnih prehodih ne bo v ni─Źemer zmanj┼íala ogro┼żenosti Slovenije. Golobova vlada bi morala ┼że zdavnaj, to je tak ─Źas lani, pove─Źati nadzor na zeleni meji s Hrva┼íko, sploh pa po vstopu Hrva┼íke v Schengen, ko je bilo jasno, da Hrva┼íka zelo slabo varuje zunanjo Schengensko mejo.

Ukrep ponovnega nadzora na meji s Hrva┼íko (ne vem zakaj so ga uvedli z Mad┼żarsko, saj ni podatkov o ilegalnih migrantih, ki bi v ve─Źjem ┼ítevilu prihajali z Mad┼żarske), je kontraproduktiven. Prizadel bo zlasti prebivalce Slovenije in Hrva┼íke, ki vsak dan prehajajo mejo, ─Źe ne druga─Źe zaradi upo─Źasnitve prometa in posledi─Źno kolon. Ilegalni migranti pa se bodo tako ali tako preselili nazaj tja kjer so ┼że bili in poti poznajo, to je na zeleno mejo. In tu je katastrofalna napaka Golobove vlade, ki je lahko za na┼ío varnost usodna. ─îe pa govorimo o eventualnih teroristih, je pa to drugo vpra┼íanje. Ti bodo v Slovenijo in Evropo pri┼íli na ilegalen na─Źin brez dokumentov, pome┼íani med ilegalne migrante ali legalen na─Źin s ponarejenimi dokumeti. Klju─Źno vpra┼íanje je torej, kdaj bo Slovenija za┼í─Źitila zeleno mejo s Hrva┼íko. Ni─Ź nisem sli┼íal o dodatnem ┼ítevilu policistov, ki bi varovalo zeleno mejo s Hrva┼íko, sploh pa nisem ni─Ź sli┼íal o aktivaciji 37/a ─Źlena Zakona o obrambi, ki za varovanje zelene meje dopu┼í─Źa uporabo vojske. Ne pozabimo, v ─Źasu pristopanja k EU in Schengnu je Slovenija dodatno zaposlila nekaj nad 3000 policistov za varovanje Schengenske meje, po vstopu Hrva┼íke v Schengen nih─Źe ni izgubil slu┼żbe, razporejeni so bili v notranjost dr┼żave, zato bi poleg vojske lahko ve─Źino njih anga┼żirali za varovanje zelene meje s Hrva┼íko.

Za konec pa se vrnimo k policistki na mejnem prehodu Dolga vas. Sode─Ź po njenem ravnanju in delu, ne le z menoj, lahko sklepamo, da so policisti bolj pametni in uporabljajo zdravo kme─Źko pamet, kot pa njihovi ┼íefi, ki so jih poslali na kontrolo meje na mejnih prehodih in ne na zeleno mejo.