MILIJON─îEK ZA POLICIJSKE SINDIKALISTE – KOLIKO ZA OSTALE

Ko sem leta 2012/2013 opravljal funkcijo ministra za notranje zadeve, sem seveda naletel tudi na pogodbo med Ministrstvom za notranje zadeve in obema policijskima sindikatoma o tako imenovanem pla─Źevanju sindikalnega dela policistov. Gre za dolo─Źen letni fond delovnih ur, ko sindikalni vodje (praviloma poln delovni ─Źas) ali pa drugi policijski poverjeniki (dolo─Źeno ┼ítevilo delovnih ur), delajo za potrebe sindikata, pla─Źani pa so kot da bi opravljali policijske naloge. Nemalo sem bil presene─Źen, da je takratna pogodba med Ministrstvom za notranje zadeve in sindikatoma omogo─Źala ve─Ź kot 60-tim policistom, prav ste prebrali, ve─Ź kot 60-tim policistom, da so celo leto delali le za sindikat, prejemali pa so policijsko pla─Źo.

Resnici na ljubo moram povedati, da v praksi vseh teh s pogodbo dolo─Źenih ur, niso izkoristili. Izkoristili pa so okoli 60.000 ur, kar je letna delovna obveza okoli 28 policistov. ┼átevilo takih ur se je v zadnjih 10 letih razlikovalo, od 52.000 ur leta 2012, 68.000 ur leta 2018, do 60.000 ur leta 2022, v prvi polovici leta 2023 pa ┼że 33.000 ur. Seveda sem precej ─Źasa zahteval odgovor pravnikov na Ministrstvu za notranje zadeve, kako pogodbo prekiniti, zdelo se mi je namre─Ź nedostojno, da davkopla─Źevalci pla─Źujejo toliko policistov, ki pa ne opravljajo policijskih nalog ampak delajo za policijski sindikat. Po nasvetu pravnikov pogodbe nisem prekinil, ker bi bilo to nezakonito. Rekel sem si, pa naj jo prekine eden od ministrov, ki bo pri┼íel za menoj, ko bo pogodba potekla.

To se seveda ni zgodilo. Sedanji notranji minister Bo┼ítjan Poklukar je pred nekaj tedni podpisal aneks k omenjeni pogodbi. Ni─Ź se ni spremenilo. Osnovna pogodbena dolo─Źila ne ni┼żajo ┼ítevila ur policistov, ki ne bodo opravljali policijskega dela, ampak bodo opravljali sindikalno delo, pla─Źali pa jih bomo davkopla─Źevalci. To namre─Ź izhaja iz javno objavljenega odgovora Ministrstva za notranje zadeve RS ┼ítevilka 001-145/2023/3 (11-10) na poslansko vpra┼íanje poslanca Antona ┼áturbeja, na spletni strani Dr┼żavnega zbora.

─îe ┼ítevilke zaokro┼żimo navzdol, torej v korist policijskih sindikalistov, lahko zapi┼íemo tole. Povpre─Źno letno smo v zadnjih desetih letih davkopla─Źevalci pla─Źevali po 60.000 delovnih ur policistom, ki niso opravljali policijskega ampak sindikalno delo. To je na letni ravni 28 policistov pri povpre─Źni mese─Źni delovni obveznosti 175 ur. Ob bruto policijski pla─Źi 2.586 evrov leta 2020 in bruto policijski pla─Źi 3.317 evrov s COVID dodatki leta 2022 (podatki MNZ https://www.gov.si/novice/2021-02-12-gibanje-plac-policistov-v-obdobju-od-2010-do-2020/), smo davkopla─Źevalci za sindikalno delo policistov pla─Źali 868.896 evrov leta 2020, leta 2022 pa 1.114.512 evrov. Ker pa dr┼żava policistom pla─Źuje dodatno pokojninsko zavarovanje, smo davkopla─Źevalci v ta namen namenili ┼íe dodatnih 25.000 evrov letno. To da dr┼żava policistom, ki ne opravljajo policijskega ampak sindikalno delo pla─Źuje ┼íe dodatno policijsko zavarovanje je dodaten absurd.

Notranji minister Bo┼ítjan Poklukar je imel pred nekaj tedni, ko je podpisoval aneks k omenjeni pogodbi s policijskimi sindikalisti, idealno priliko, da stvari spravi v razumne okvire, a tega ni storil, raje se je odlo─Źil za milijon─Źek, ki ga bomo pla─Źevali davkopla─Źevalci, on pa bo imel sindikalni mir.

─îe mislite, da je to vse kar pla─Źujemo davkopla─Źevalci za potrebe sindikalistov vseh vrst se seveda motite.  ─îe v notranjem ministrstvu pri okoli 9.000 zaposlenih, pla─Źujemo 28 policistov mese─Źno, je na mestu vpra┼íanje koliko za sindikaliste pla─Źujemo v zdravstvu, ┼íolstvu, socialnem varstvu, o┼żji dr┼żavni upravi in ┼íe kje. Pa naj to prepustim novinarjem, ni nujno da so raziskovalni novinarji, za vsako podro─Źje so upravi─Źeni do vseh tovrstnih podatkov, saj gre za davkopla─Źevalski denar.