Bešič Loredan – že ob izvolitvi v DZ je bilo mogoče predvideti odstop

Pred slabim letom sem zapisal, da je Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje sam garant, da bo v zdravstvu šlo vse na slabše in da ne bo naredil nič. Zadnje leto dni njegovega dela je tudi dokaz, da sem imel popolnoma prav. Danes je namreč podpisal odstopno izjavo, ki mu jo je spisal, kar njegov dober prijatelj Robert Golob. Seveda si ne domišljam, da sem neke vrste napovedovalec prihodnosti, toda v primeru Danijela Bešič Loredana, tega ni bilo težko napovedati. Z nekaj kliki po medmrežju boste zlahka prišli do podatkov o njem in njegovem skrajno konfliktnem značaju in obnašanju. Praktično ni kolektiva kjer se ne bi skregal, hkrati pa je bil za področje zdravstva neke vrste vseved, seveda na verbalnem nivoju, na praktičnem nivoju pa je popoln politični analfabet in posledično nesposoben izpeljati kakršnekoli reforme v zdravstvu.

Golobu drugega kot da se Bešič Loredana čim prej znebi niti ni preostalo, saj je Erik Brecelj, predsednik strateškega sveta za zdravstvo pri vladi, pred dnevi jasno povedal, da je bolje, da ministra nimamo, kot pa da je to Bešič Loredan. Poleg tega pa je Golob neke vrste ujetnik civilnih organizacij kakršna je Glas ljudstva, ki so Bešič Loredana prav tako pozvale k odstopu.

Zanimivo bo v prihodnjih dneh videti kaj bodo rekli tisti, ki so interpelacijo SDS zoper Bešič Loredana označili kot tihi dogovor SDS z njim, da bi si podaljšal ministrovanje vsaj do pozne jeseni. Danes se kaže, da je interpelacija SDS zoper Bešič Loredana prej pospešila njegov odhod, kot pa obratno.

Toda državljani smo lahko zaskrbljeni. Povprečen »rok trajanja« posameznega zdravstvenega ministra v zadnjih letih je le eno leto. Več ministrov za zdravje je že odstopilo, naj spomnim samo na dvakratni odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja, tudi on je, tako kot danes Bešič Loredan, govoril o nekih centrih moči, ki preprečujejo reforme v zdravstvu. Do sedaj pa še ni bilo junaka, ki bi te centre moči tudi javno razkril.

Situacija za naprej je prav tako predvidljiva. Golob bo imel kar nekaj težav, da najde novega ministra za zdravje. Tisti, ki bi bili sposobni v zdravstvu kaj premakniti, tega mesta gotovo ne bodo želeli sprejeti. Če k temu dodamo še slabe ministrske plače, je jasno, da bo Golob našel novega Bešič Loredana v podobi človeka, ki si bo želel biti minister, to pa je tudi vse. Zdravstvena reforma je bila menda prva prioriteta te vlade. Vse prioritete vsake vlade pa se realizirajo v prvem ali drugem letu vladanja in ne kasneje. Ker bo novi minister potreboval vsaj leto dni, da bo sploh vedel zakaj je na tem mestu, lahko jasno predvidimo, da celovite zdravstvene reforme v tem mandatu sploh ne bo. Pa ne pozabite na tiste rdeče predvolilne plakate Tanje Fajon in SD, ki so napovedovali, da bodo zagotovili to, da bomo vsi do zdravnika specialista prišli v enem mesecu. Če bo šlo tako naprej, bomo v enem mesecu dočakali zdravnika vsaj po telefonu.

Sicer celovita zdravstvena reforma  predvideva vrsto sprememb kopice zakonov s področja zdravstva. Če ste levo politično zaslepljeni boste morda rekli, da je Bešič Loredanu vendarle uspelo to, kar v dvajsetih letih ni uspelo nobenemu ministru. Predlagal je zakon, DZ pa ga je sprejel, po katerem bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je bilo do sedaj prostovoljno in tisti, ki so želeli so lahko mesečno plačevali nekaj nad 35 evrov. Če tako mislite se seveda krepko motite. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje do sedaj ni bilo obvezno ampak prostovoljno, od sedaj dalje pa je za vse državljane nič drugega kot zakonsko obvezno, od vaše plače ali pokojnine vam bodo odšteli ta znesek in ga poslali v državno zdravstveno zavarovalnico.

Toda tudi tu se jim je zalomilo. Najprej so trdili, da se bo to zgodilo do 01. 09. 2023, nato pa so ta rok prestavili na 01. 01. 2024. To pa še ni vse. Obljubljali so, da bodo tisti z nizkimi plačami ali pokojninami plačevali bistveno manj kot do sedaj, tisti z višjimi plačami ali pokojninami pa precej več kot do sedaj. Tudi to se ne bo zgodilo. Vsi naj bi plačevali enako. Progresivne lestvice, po kateri bi tisti z manjšimi plačami ali pokojninami plačevali manj, tisti z višjimi plačami ali pokojninami pa več, menda ni možno narediti.

Toda pozor, nov obvezen zakonski prispevek v višini 35 evrov bo namreč nižal dohodninsko osnovo. To pa praktično pomeni, da ga bodo v skoraj celotni višini plačevali le tisti z najnižjimi plačami ali pokojninami, teh je nad 600.000, po obračunu dohodnine bodo mesečno plačali 29,40 evra tisti z višjimi plačami ali pokojninami pa bodo glede na dohodninsko lestvico, po obračunani dohodnini plačevali manj, tisti z najvišjimi plačami ali pokojninami celo le 17,50 evra. Tako so izračunali pri portalu N1.

Bešič Loredanov  uspeh je torej v tem, da bo krivičen oziroma za vse enak znesek 35 evrov in nekaj, ki smo ga do sedaj lahko plačevali ali pa ne, postal še bolj krivičen, saj bodo revnejši plačevali veliko več kot bogati. Se vam zdi, da je to reforma v korist revnejših? Meni se ne zdi.

K temu pa moramo dodati še naslednje. Ker bomo po obračunani dohodnini vsi plačevali manj, revni sicer veliko več kot bogati, bo v zdravstveni blagajni zazijala luknja, po ocenah za do skoraj 100 milijonov evrov, toliko manj dohodnine bo namreč pobrala država. A Levica že ima rešitev, pravijo, da je prispevek treba čim prej narediti pravičnejši. Neverjetno sprenevedanje ali pa popolna nesposobnost.