BOBNARJEVA POSLANCU KALOHU POVE VSE IN ŠE VEČ

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je 07. 12. 2022 naslovil poslansko vprašanje na notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Postavil ji je več vprašanj v zvezi z varovanjem predsednika vlade Roberta Goloba. Vlada Roberta Goloba je namreč sprejela uredbo, po kateri bo varovanje Roberta Goloba opravljala posebna policijska enota znotraj Generalnega sekretariata vlade, ki ne bo podrejena policiji in notranjemu ministrstvu. Ministrica mu je odgovorila le na nekatera vprašanja, glede drugih vprašanj poslanca, pa ni odgovorila, temveč ga je po odgovor napotila na Generalni sekretariat Vlade RS. Poslančeva vprašanja in odgovore ministrice, si lahko ogledate na povezavi TUKAJ (poglejte še spletno stran DZ – poslanska vprašanja).

V nadaljevanju pišem prav o tem, torej o varovanju predsednika vlade, ki je očitno eden temeljnih problemov spora med Tatjano Bobnar in Robertom Golobom, pri čemer izhajam iz odgovorov Tatjane Bobnar na poslansko vprašanje mag. Dejana Kaloha. Hudo nenavadno je že to, da je na poslansko vprašanje ministrica Bobnarjeva odgovorila v petih dneh, poslovnik o delu Državnega zbora pa ji daje na razpolago 30 dni za odgovor. Očitno je torej hotela in želela odgovoriti na vprašanja poslanca, preden bo formalno tudi razrešena ministrske funkcije.

Uredbo o varovanju predsednika vlade so spisali pri Golobu

Varovanje predsednika vlade je po veljavnih predpisih v pristojnosti policije, točneje v pristojnosti Centra za varnost in zaščito pri Generalni policijski upravi. Policisti tega centra so v sodelovanju z drugimi policisti (vedno je potrebno sodelovanje z lokalnimi policisti) do sedaj uspešno varovali: dvakrat papeža, dva ameriška predsednika, večkrat ruskega predsednika, na stotine kronanih glav, predsednikov držav, vlad in mednarodnih organizacij in nenazadnje vse slovenske predsednike vlad in države (omejeno je izjema dr. Drnovšek). In zakaj torej ne bi bili sposobni varovati Roberta Goloba? Odgovor na to vprašanje je v nadaljevanju.

V času »Svobode« in Roberta Goloba pa je nastala Uredba o varovanju predsednika vlade pri nastanku katere notranje ministrstvo in policija sploh nista sodelovala. Zakon je jasen, policija je tista, ki je zadolžena za varnost vseh državljanov, tudi varovanih oseb, kar Robert Golob je. Mimo veljavne zakonodaje je torej Robert Golob ustanovil neko službo svojega varovanja, ki ni odgovorna notranjemu ministrstvu in policiji. To si lahko privoščijo le bogataši ali morda filmski zvezdniki, ki imajo dovolj denarja za tako varovanje, za to najamejo privatne varnostnike, ne pa predsednik vlade. Notranje ministrstvo in policija sta za uredbo o varovanju Roberta Goloba izvedela šele, ko je bila ta objavljena v Uradnem listu RS.

To pa še ni vse. Seveda nastane vprašanje, kako je na seji vlade v zvezi z omenjeno uredbo o varovanju, glasovala ministrica Tatjana Bobnar? Bobnarjeve na seji vlade sploh ni bilo, nadomeščal jo je državni sekretar dr. Branko Lobnikar. Iz odgovora ministrice Bobnarjeve poslancu mag. Kalohu je razvidno, da je bila uredba sprejeta brez razprave in brez glasu proti. Na tej točki bi lahko obdolžil dr. Lobnikarja, da je glasoval za sprejem omenjene uredbe, kar formalno popolnoma drži. Toda poznavajoč razmere kako potekajo seje vlade, tega ne bom naredil. Na dnevnem redu sej vlade je po več sto točk dnevnega reda. Kdo se lahko pripravi na vse. Verjetno nihče, je pa treba biti pripravljen na »svoje« točke dnevnega reda, kar je v tem primeru uredba o varovanju Goloba, gotovo bila. Toda točka »kadrovske zadeve« je ena podtočka, ki ima neomejeno število točk, kamor se stvari uvrščajo tudi med sejo vlade in povsem mogoče je, da dr. Lobnikar sploh ni vedel (če ni pritisnil tipke F9- osveži), da je bila omenjena uredba sprejeta. To ga seveda sicer ne odvezuje odgovornosti za sprejem uredbe o varovanju Goloba.

Kaj pa strokovne analize in policijska pooblastila parapolicijske enote Roberta Goloba?

Iz odgovora ministrice na poslansko vprašanje poslanca mag. Dejana Kaloha je razvidno tudi to, da notranje ministrstvo in policija nista delala nobenih analiz o varovanju predsednika vlade, ki bi narekovale sprejem take uredbe o varovanju Roberta Goloba. Šlo je torej za povsem solo akcijo sončnega kralja Roberta Goloba, ki ga ne zanima nič, razen njegovega ega.

Zelo relevantno je tudi vprašanje policijskih pooblastil policistov, ki bodo znotraj Generalnega sekretariata vlade, skrbeli za varnost Roberta Goloba. Iz odgovora na poslansko vprašanje izhaja, da bodo imeli vsa policijska pooblastila, ministrica Tatjana Bobnar zgolj domneva, da določenih policijskih pooblastil ne bodo imeli (primeroma prikriti preiskovalni ukrepi), toda to je zgolj domneva, sončni kralj Robert Golob si lahko izmisli, kar hoče in to je nevarno.

Kaj pa kadrovanje Golobovih specialcev?

Golob si je očitno zaželel kar 12 varnostnikov. To pa še ni vse. Nikogar v policiji ali na notranjem ministrstvu sploh ni vprašal kdo naj bodo ti policisti. O tem je odločil kar sam (točneje njegovi prišepetovalci). Notranja ministrica Tatjana Bobna in vršilec dolžnosti šefa policije Boštjan Lindav sta bila o izboru zgolj in samo obveščena. Popolnoma nesprejemljivo z vseh strokovnih vidikov, saj šef policije in notranja ministrica po črki zakona še vedno ostajata odgovorna za varnost v državi vključujoč varnost Roberta Goloba. Tudi plače policistov premeščenih k Golobu bi naj bile za več stotakov evrov višje, kot bi bile, če bi ostali znotraj policije in bi od tam varovali Roberta Goloba. Le zakaj?

Še več, seveda nastanejo ob taki premestitvi policistov iz policije k Robertu Golobu tudi mnoga druga tehnična vprašanja, kot je vprašanje tehničnih sredstev za varovanje kamor sodijo policijska vozila in druga oprema policistov. Ob upoštevanju resnih materialnih razmerij, bi policija morala skleniti na to temo poseben sporazum z Generalnim sekretariatom vlade, a kot kaže nič od tega se ni zgodilo.

Sklepno

Ob takem ravnanju Roberta Goloba odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar, na nek način, niti ne preseneča. Precej pomenljiva je njegova odločitev, da bo začasno notranje ministrstvo vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki o sistemu notranjih zadev seveda nima niti najmanjšega pojma, ne vem, če sploh ve, da ima ta sistem nad 9000 zaposlenih in da je v tem kontekstu največje »podjetje« v državi. V vladi pa že sedi Aleksander Jevšek, ki je v tem sistemu delal nad 30 let, pa mu začasnega vodenja notranjega ministrstva Robert Golob ni zaupal niti za nekaj dni. Zato je to svojevrstna klofuta Roberta Goloba tudi Tanji Fajon in SD.

Je pa zanimivo, da v Ljubljani ni še nobenega kolesarjenja, večina v preteklosti glasnih nevladnih organizacij se ne oglasi, pa tudi oba policijska sindikata sta tiho kot grob, s čimer dokazujeta, da sploh nista sindikata ampak leva politična aktivista.

In kdo bo novi notranji minister ali ministrica? Kandidatk in kandidatov je kolikor hočete. Je pa povsem jasno kakšen bo Golobov izbor. Izbral bo kandidatko ali kandidata brez hrbtenice, ki bo v popolnosti izvrševal ukaze sončnega kralja Roberta Goloba. In to je pogubno za varnostni sistem države.