KDO BO MUHOLOVEC?

Naj takoj na za─Źetku povem kaj je muholovec. Mlaj┼ía generacija ga verjeto niti ne pozna. Slovar slovenskega knji┼żnega jezika pa pravi, da je to priprava za lovljenje muh, oziroma da je to lepljiv trakÔÇŽ”. Prav takega imam v mislih. Muholovca se spomnim bolj iz otro┼ítva, ─Źeprav sem ga v neki zakotni va┼íki trgovini videl ┼íe pred nekaj leti. Muholovec je bil ─Źisto navaden prozoren trak, na katerem je bilo veliko lepila, trak je bil zvit v nekak┼íen tulec, podoben bateriji iz katerega smo lahko potegnili lepljiv trak in ga obesili na strop. Dan ali dva in lepilni trak je bil ┼że skoraj ─Źrne barve zaradi velikega ┼ítevila muh, ki so se ujele na muholovec. Seveda se spra┼íujete zakaj tak┼íen uvod. Vam razkrijem v nadaljevanju.

Politi─Źni prostor v Sloveniji je milo re─Źeno nenavaden. Tudi v Evropi ni ni─Ź druga─Źe. ─îe smo desetletja po drugi svetovni vojni tam poznali etablirane politi─Źne stranke, se zdi, da danes ni─Ź ve─Ź ni tako kot je bilo. Kot, da je vse mogo─Źe.

V Sloveniji dejansko ni ni─Ź druga─Źe z eno razliko. Na desnem politi─Źnem polu ┼że vse od leta 1996 dominira SDS. Po nesre─Źni zdru┼żitvi nekdanje SKD in SLS (Slovenski kr┼í─Źanski demokrati in Slovenska ljudska stranka) leta 2000 in ┼íe hitrej┼íi lo─Źitvi na NSI in SLS, je NSI ve─Ź ali manj stabilna klasi─Źna desna politi─Źna stranka, ki pa kljub menjavi vodstev, nekako ne dose┼że odlo─Źilnega preboja v vsaj dvomestno ┼ítevil─Źno podporo. Razprtije v SLS pa tej stranki onemogo─Źajo ponovni povratek v parlament. Splo┼íno gledano pa je politi─Źna stabilnost na desnem politi─Źnem polu, zlasti zaradi SDS, trdna in stabilna ┼że ─Źetrt stoletja.

Po propadu nekdanje vsemogo─Źne Drnov┼íkove LDS (Liberalna demokracija Slovenije) pa je na levem politi─Źnem polu, bolj ali manj predvidljiva situacija. Na tem politi─Źnem polu je ┼że vrsto let stalnica le ena sama to je “muholovec”. Ob obilici politi─Źni strank, ki pogosto nosijo ime po ustanovitelju  (Miro Cerar, Alenka Bratu┼íek, Marjan ┼áarecÔÇŽ) je stalnica torej tudi “muholovec”. To je obi─Źajno oseba, ki jo dolo─Źijo zakulisni kreatorji leve politike. Od tu dalje, pa so stvari ┼że ute─Źene. S pomo─Źjo medijskih trobil leve politi─Źne scene in agencij, ki merijo politi─Źne preference volilcev, to─Źneje jih ustvarjajo in ne merijo, akcija ste─Źe vse do volitev. “Muholovec”  je torej oseba, okoli katere se levi volilci nagnetejo kot muhe na muholovcu. Dejansko gre za politi─Źne nomade, ki se selijo od “muholovca” do “muholovca”. V parlamentu imamo dva izrazito tipi─Źna predstavnika takih levih politi─Źnih nomadov. Jani M├Âderndorfer je eden, tistih ki je bil prakti─Źno v vseh levih politi─Źnih strankah, Brane Golubovi─Ź pa je zamenjal nekoliko manj levih politi─Źnih strank, a ne bistveno manj.

“Muholovec” 2011 

Se spomnite leta 2011. ─îetica zakulisnih kreatorjev leve politike, na ─Źelu z Milanom Ku─Źanom, je takrat odkorakala na sede┼ż Mestne ob─Źine Ljubljana k Zoranu Jankovi─Źu. Milo so ga prosili naj ustanovi politi─Źno stranko in kandidira na volitvah v parlament. No, dejansko so ga dolo─Źili, da bo “muholovec” za leve politi─Źne volilce. Ni jim ugodil takoj, a ─Źez nekaj dni je javno razglasil, da ustanavlja Pozitivno Slovenijo, s katero bo ┼íel na volitve. In je ┼íel in tudi zmagal. Matematika pa je matematika, ni znal ┼íteti do 46, kot je rekla Ljudmila Novak in zato ni sestavil vlade.

“Muholovec” 2014

Podobno je bilo leta 2014. Najve─Źji pravi─Źnik v dr┼żavi Miro Cerar je ustanovil politi─Źno stranko, ki jo je poimenoval po sebi. Ra─Źunal je, da bo na volitvah dobil toliko, da bo pomemben igralec, nekako si je ┼żelel okoli deset poslancev. Toda zakulisni kreatorji leve politike so imeli svoje ra─Źune. Dolo─Źili so ga, da bo “muholovec” za leve politi─Źne volilce. Ko je to spoznal, se je takoj napotil v Murglje, kjer prebiva Milan Ku─Źan. No, saj veste Miro Cerar je na volitvah 2014 zmagal in sestavil vlado.

“Muholovec” 2018

Tudi leta 2018 ni bilo kaj bistveno druga─Źe. Zakulisni kreatorji leve politike so za “muholovca” za leve volilce dolo─Źili Marjana ┼áarca. Ni ─Źisto jasno zakaj prav njega, ki je dejansko va┼íki burke┼ż, morda pa ni bilo bolj┼íe izbire. “Muholovec” Marjan ┼áarec na volitvah leta 2018 sicer ni zmagal. Toda zakulisni kreatorji leve politike so odlo─Źili: “ne gremo, z zmagovalcem volitev Janezom Jan┼ío” in to so ponavljali vsi na levi politi─Źni sceni. In se je zgodilo. “Muholovec” Marjan ┼áarec je sestavil vlado. Toda “muholovec” Marjan ┼áarec je svojevrsten mo┼ż. Brez da bi obvestil zakulisne kreatorje leve politike, je januarja 2020 vrgel pu┼íko v koruzo in pobegnil s sede┼ża vlade.

Kdo bo “muholovec” 2021 – 2022

Naslednje volitve v parlament so sicer predvidene  za prvo polovico leta 2022, toda zakulisni kreatorji leve politike “muholovca” za leve politi─Źne volilce i┼í─Źejo ┼że dve leti, torej 2020 in 2021. Saj veste najprej so ┼że konec leta  2020 dolo─Źili Jo┼żeta P. Damjana. Ta naj bi zru┼íil vlado Janeza Jan┼íe in postal naj bi  “muholovec” za leve politi─Źne volilce. Pa se ni iz┼ílo. Nato so na┼íli prekaljenega politi─Źnega ma─Źka Karla Erjavca. Tudi ta naj bi zru┼íil Janeza Jan┼ío in naj bi postal “muholovec” za leve politi─Źne volilce. Pa se ┼że drugi─Ź ni iz┼ílo. Ne le da so njegovi poslanci podprli Janeza Jan┼ío, ┼íe ve─Ź, odslovili so tudi kandidata za “muholovca” 2021 Karla Erjavca.

Zakulisni kreatorji leve politike imajo te┼żave

Zakulisni kreatorji leve politike seveda nikoli ne obupajo. Ru┼íitev vlade Janeza Jan┼íe se jim nikakor ne izide in ni─Ź ne ka┼że, da bi se to lahko posre─Źilo. Ka┼że, da so se sprijaznili s tem, da bo Janez Jan┼ía ┼że drugi─Ź predsedoval Svetu EU. Te┼żko in kruto spoznanje za zakulisne kreatorje leve politike. Zato bodo nagajali ┼íe naprej, vsaj v obliki interpelacij, vsekakor pa je pri─Źakovati ┼íe kak┼íen poskus zamenjave Janeza Jan┼íe z novim “muholovcem”. Omenja se milijonarja Aleksandra ─îeferina, ki pa mu menda nogometni milijoni di┼íijo bolj kot pla─Źa predsednika vlade. V igri je bil tudi Toma┼ż Vesel, predsednik ra─Źunskega sodi┼í─Źa, ki pa so ga o─Źitno odnesli nogometni zaslu┼żki. Omenja se tudi Sandi ─îe┼íko, ki mu vloga “muholovca” menda kar prija. Zadnje novice pa pravijo, da bi “muholovec” lahko bil kar Igor Zor─Źi─Ź, sedanji predsednik parlamenta. Kako se bo izteklo z iskanjem novega “muholovca” ni jasno. Zakulisni kreatorji leve politike pa so se, kot ka┼że, odlo─Źili vsaj eno, to je, da aktualni predsedniki in predsednice levih politi─Źnih strank, ne bodo dobili vloge novega “muholovca”. Natanko namre─Ź vedo, da nih─Źe med njimi ni sposoben odigrati tako pomembne vloge, torej vloge novega “muholovca” za leve politi─Źne volilce.

4 komentarji

 1. Se zdi, da se POLITI─îNO POKVARJENIM MUHOLOVCEM – ┼áE BOLJ PA TISTIM IZ OZADJA, ki jih “proizvajajo”, nastavljajo IZTEKA ─îAS….
  Da se jim izteka ─Źas, se do neke mere zavedajo – zato – postajajo vse bolj AGRESIVNI, “nori” in OBUPANI. Ko se┼íteje┼í dva in dva ve┼í, da AGRESIVNOST in OBUP vodita v PROPAD. Vemo, kaj se je zgodilo z vse bolj AGRESIVNO IN OBUPANO – “vsemogo─Źno” JLA.
  (sposobni, pametni in hrabri s podporo LJUDSTVA so jo onesposobili).

  P.S. kak mesec nazaj sem bil pri znancu….┼íe uporablja muholovec….”Delo” muholovca je bilo koristno – delo zgoraj na┼ítetih, koristolovcev – “─Źlove┼íkih muholovcev” pa je ┼íkodljivo za Slovenijo. To je ta razlika.

  VSE DOBRO SLOVENIJI.
  (Dokler bodo koristolovci, ki jim je malo mar kako in kaj s Slovenijo, “tulili”, “pljuvali”, “┼żalili”, “razbijali”, “grozili”…..VEMO, DA STE – SMO NA PRAVI POTI.)

 2. Imamo tudi muholovko semjo vidu na sliki na Triglavu in mavrišno zastavo ima z sabo je ona predsetnik tudi društva LGBT.

 3. ─îe za ZDA velja, da “vsakdo” lahko postane Predsednik ZDA in zasede Belo hi┼ío, a vsi dobro vemo, da mora tega “slehernika” podpreti vsemogo─Źi “kapital”,
  velja za Slovenijo, da “vsakdo” lahko postane “muholovec”, a le, ─Źe ga politi─Źno, finan─Źno in medijsko podpre in vsili kot “nov obraz” mafijsko organizirano politi─Źno-kriminalno podzemlje “globoke/ugrabljene dr┼żave”.

  Ob ┼że zgoraj omenjenih povsem mo┼żnih in verjetnih kandidatih za vloge politi─Źnih “muholovcev” iz vrst parlamentarne in izven-parlamentarne opozicije najbr┼ż ne smemo pozabiti na medijsko razvpite personifikacije celoletnih ideolo┼íko, scenaristi─Źno in re┼żijsko premi┼íljeno uprizorjenih “spontanih” polit-kolesarjenj in alternativnih “proslav” v podobah Ja┼ía Jenulla, Tee Jarc, Nike Kova─Ź, dr. Borisa A. Novaka, Janija Kova─Źi─Źa itd., na medijsko spromovirane in agit-propovsko vsenavzo─Źe proti-vladne aktiviste na univerzah, SAZU, ZRC SAZU, v dr┼żavnem zavodu RTVS, v dr┼żavni upravi in v brez┼ítevilnih paradr┼żavnih uradih “varuhov razli─Źnih ─Źednosti”, kot bi zapisal Ivan Cankar.

  Interesentov za za─Źasne vloge politi─Źnih “muholovcev” najbr┼ż ne bo nikoli zmanjkalo, saj je ves svet postal ena sama ki─Źasto pogro┼ína in minljiva estrada, ena sama demonstracija nekriti─Źnega samo-nastopa┼ítva in samo-promocije, pa ─Źeprav le za trenutek medijske pozornosti in, ─Źe ┼że ne gre druga─Źe, vsaj z narcisoidno samopromocijo na dru┼żabnih omre┼żjih in med nekriti─Źnimi potro┼íniki la┼żnega vzporednega sveta digitalnih medijev in njihovih brezdu┼ínih lastnikov ter brezmejno profitoljubnih medijskih zaslu┼żkarjev.

  V igre iskanj in najdevanj novih in novih politi─Źnih “muholovcev” oz. “novih obrazov” bi se zlahka prostovoljno ujeli tudi kaki novodobni televizijski zvezdniki in estradniki med proti-vladnimi aktivisti s Pop TV in z dr┼żavne TVS, saj ne bi bilo prvi─Ź, da bi najbolj zvezdni┼íko razvpiti posamezniki z veseljem prestopili iz vse manj zaupanja vrednega novinarskega ceha v spektakularne politi─Źne vode, nad katerimi so bili do v─Źeraj medijski zvezdniki pokroviteljsko in moralisti─Źno vzvi┼íeni.

  A ─Źe se vrnemo k realnosti metafore, vemo, da se muholovci z ulovljenim mr─Źesom hitro posvinjajo “iztro┼íijo” in hitro postanejo neznosna nadlega v prostoru. Zaradi ─Źesar, ne glede na uspe┼ínost in u─Źinkovitost svojega poslanstva, vselej neslavno in zaslu┼żeno kon─Źajo v smetnjaku in v dru┼żbi z vsakr┼ínimi odpadki.

 4. ─îe za ZDA velja, da “vsakdo” lahko postane Predsednik ZDA in zasede Belo hi┼ío, a vsi dobro vemo, da mora tega “slehernika” podpreti vsemogo─Źi “kapital”,
  velja za Slovenijo, da “vsakdo” lahko postane “muholovec”, a le, ─Źe ga politi─Źno, finan─Źno in medijsko podpre in vsili kot “nov obraz” mafijsko organizirano politi─Źno-kriminalno podzemlje “globoke/ugrabljene dr┼żave”.

  Ob ┼że zgoraj omenjenih povsem mo┼żnih in verjetnih kandidatih za vloge politi─Źnih “muholovcev” iz vrst parlamentarne in izven-parlamentarne opozicije najbr┼ż ne smemo pozabiti na medijsko razvpite personifikacije celoletnih ideolo┼íko, scenaristi─Źno in re┼żijsko premi┼íljeno uprizorjenih “spontanih” polit-kolesarjenj in alternativnih “proslav” v podobah Ja┼ía Jenulla, Tee Jarc, Nike Kova─Ź, dr. Borisa A. Novaka, Janija Kova─Źi─Źa itd., na medijsko spromovirane in agit-propovsko vsenavzo─Źe proti-vladne aktiviste na univerzah, SAZU, ZRC SAZU, v dr┼żavnem zavodu RTVS, v dr┼żavni upravi in v brez┼ítevilnih paradr┼żavnih uradih “varuhov razli─Źnih ─Źednosti”, kot bi zapisal Ivan Cankar.

  Interesentov za za─Źasne vloge politi─Źnih “muholovcev” najbr┼ż ne bo nikoli zmanjkalo, saj je ves svet postal ena sama ki─Źasto pogro┼ína in minljiva estrada, ena sama demonstracija nekriti─Źnega samo-nastopa┼ítva in samo-promocije, pa ─Źeprav le za trenutek medijske pozornosti in, ─Źe ┼że ne gre druga─Źe, vsaj z narcisoidno samopromocijo na dru┼żabnih omre┼żjih in med nekriti─Źnimi potro┼íniki la┼żnega vzporednega sveta digitalnih medijev in njihovih brezdu┼ínih lastnikov ter brezmejno profitoljubnih medijskih zaslu┼żkarjev.

  V igre iskanj in najdevanj novih in novih politi─Źnih “muholovcev” oz. “novih obrazov” bi se zlahka prostovoljno ujeli tudi kaki novodobni televizijski zvezdniki in estradniki med proti-vladnimi aktivisti s Pop TV in z dr┼żavne TVS, saj ne bi bilo prvi─Ź, da bi najbolj zvezdni┼íko razvpiti posamezniki z veseljem prestopili iz vse manj zaupanja vrednega novinarskega ceha v spektakularne politi─Źne vode, nad katerimi so bili do v─Źeraj medijski zvezdniki pokroviteljsko in moralisti─Źno vzvi┼íeni.

  A ─Źe se vrnemo k realnosti metafore, vemo, da se muholovci z ulovljenim mr─Źesom hitro posvinjajo “iztro┼íijo” in hitro postanejo neznosna nadlega v prostoru. Zaradi ─Źesar, ne glede na uspe┼ínost in u─Źinkovitost svojega poslanstva, vselej neslavno in zaslu┼żeno kon─Źajo v smetnjaku in v dru┼żbi z vsakr┼ínimi odpadki.

Komentiranje je onemogo─Źeno, glej pravila spletne strani!