KULOV sporazum o povolilnem sodelovanju je vreden manj kot kolut toaletnega papirja

Zapisano v naslovu dejansko drži, saj kolut toaletnega papirja lahko koristno uporabljate kar nekaj časa, saj veste v tistem najmanjšem prostoru, “kamor gre še cesar peš”, bi rekli nekoč. KULOV (koalicija ustavnega loka – SD, LMŠ, Levica in SAB), menda že usklajen in menda kmalu podpisan sporazum o povolilnem sodelovanju, pa je za kaj takega neuporaben vsaj iz dveh razlogov. Prvič zato, ker je napisan na listu ali več listih papirja, ki je pretrd, da bi bil uporaben, kot je toaletni papir; drugič zato, ker bo zapisano na njem neizvedljivo, ker podpisniki tega niso sposobni narediti, saj so ti isti podpisniki že sodelovali v povolilnem času leta 2018 v vladi Marjana Šarca, a so se skregali in vrgli puško v koruzo ter pobegnili, zato je povsem jasno, da jim tudi sedaj ne moremo zaupati.

Tudi sicer je podpisovanje predvolilnih zavez za sodelovanje in oblikovanje vlade v povolilnem času v proporcionalnem volilnem sistemu prej čista neumnost kot kakšna resna namera. V proporcionalnem volilnem sistemu pride v parlament veliko političnih strank in pametne politične stranke oblikujejo vlade po volitvah in nikogar ne izključujejo že pred volitvami. Sklepanje predvolilnih zavezništev je bolj značilno za večinske volilne sisteme, kjer praviloma poznajo dve veliki politični stranki in dve ali tri manjše politične stranke. V takih okoliščinah, ko je jasno, da nobena od velikih političnih strank, sama ne bo mogla oblikovati vlade, je predvolilno povezovanje smiselno, saj s tem volilci na koncu volilnega dne točno vedo, kaj se bo zgodilo, katero zavezništvo bo torej oblikovalo vlado.

Toda v Sloveniji je vse drugače. Že naziv strank podpisnic napovedanega sporazuma je nenavaden in ne ustreza realnosti. KUL (koalicija ustavnega loka) praviloma pomeni koalicijo od levih do desnih strank (ustava), pri nas pa se povezujejo le skrajni in še bolj skrajni levičarji. Ne gre skupaj bi rekli preprosti ljudje.

V vsakem primeru pa se predvolilne, še bolj pa povolilne koalicije oblikujejo na podlagi programov političnih strank. Tudi v tem primeru pri nas ni tako. Kamniški burkež in celo nekdanji predsednik naše vlade, ki je januarja 2020 vrgel puško v koruzo in pobegnil, je pred slabima dvema mesecema predlagal oblikovanje predvolilnega sporazuma o sodelovanju po volitvah 2022. Pazite, to je predlagal istim političnim strankam, ki so bile z njim v vladi in kot je dejal se z njimi ni dalo sodelovati. Zakaj bi se torej danes dalo sodelovati, seveda ni povedal. Tudi nobenega programa dela za čas po volitvah ni predlagal. Predlagal pa je  (skrajšano): normalizacijo Slovenije, oblikovanje vlade brez strank, ki sedanjo vlado sestavljajo ali podpirajo, ter to da bo mandatarja dala stranka, ki bo dobila največ glasov.

Sporazum, ki ga bodo menda kmalu podpisali zato ni sporazum za oblikovanje neke nove vladne večine, ampak gre za sporazum proti SDS, NSI, SMC, DESUS, SNS in poslancema narodnosti. Ob tem pa govorijo o normalizaciji Slovenije, združevanju in ponovnem povezovanju menda razklanega naroda. Z razdvajanjem in izključevanjem bi torej radi povezovali ljudi in Tanja Fajon se že vidi na čelu takih sprememb. Prav neverjetno. Res ji očitno še niso povedali, da ni “material” za kaj takega.  

A hipotetično si zamislimo povolilni čas v katerem bi ti ljudje oblikovali novo vlado. Gre za iste politične stranke in razen Tanje Fajon, ki je zamenjala Dejana Židana, za iste predsednike političnih strank. Zakaj bi se ti isti ljudje leta 2022 razumeli in vodili Slovenijo, če pa so se leta 2019 skregali, vrgli puško v koruzo in pobegnili. V taki vladi Levica ne bi mogla več igrati neke nad koalicijske stranke, ampak bi realno morala v vlado. Pa si zamislite še Miho Kordiša, kot obrambnega ministra, ki bo doma in v Evropi zagovarjal izstop iz NATA in ukinitev naše vojske, ter nacionalizacijo vseh stanovanj in hiš, ki jih ni mogoče posesati v 15. minutah, pa Luko Mesca v vlogi gospodarskega ministra, ki bo zahteval zaplembo privatnega premoženja kot leta 1945, ter izstop iz EU in evra, pa Violeto Tomič, v vlogi kulturne ministrice, ki bo jemala denar tistim, ki trdo delajo in ga delila nevladnim organizacijam, ki praviloma ne ustvarjajo ničesar in tako dalje.

No, na čelu vsega tega pa bi rada bila Tanja Fajon, ki bo vedno in povsod le zgrožena, kako pa bi obvladovala tako koalicijo, za nekaj nad 3000 evrov mesečno, namesto okoli 13.000 bruseljskih evrov, še tudi ni povedala. Taka vlada pod vodstvom vedno le zaskrbljene Tanje Fajon, pa bi imela še dva nekdanja predsednika vlad Alenko Bratušek in Marjana Šarca. Ja res je, v takih okoliščinah Tanja Fajon ne bo vrgla puške v Koruzo kot Marjan Šarec, saj je nikoli ne bo nosila, zato pa bo prej ali slej zaskrbljena, ker bo izgubila fračo. 

Toda v tovarniškem glasilu Levice imenovanem Mladina so zapisali, da je to “potrebno zaradi izjemnih okoliščin, torej vlade pod vodstvom Janeza Janše.” Mladine sicer ne berem, a so me na ta stavek opozorili. Tokrat se z njimi moram strinjati. Povedali so resnico, to da vlado vodi Janša so izjemne okoliščine, ki jih ne priznavajo in proti temu je uperjen sporazum, ki ga nameravajo podpisati in je vreden manj kot kolut toaletnega papirja.

KUL koalicija bo podpisala sporazum o povolilnem sodelovanju – vir:Siol.net

4 komentarji

  1. “Zakaj bi se ti isti ljudje leta 2022 razumeli in vodili Slovenijo, če pa so se leta 2019 skregali, vrgli puško v koruzo in pobegnili”

    Popolnoma jasno je, DA SE NE RAZUMEJO. Da pa bi vodili Slovenijo?! Je ne znajo in ne zmorejo…So pohlepni, preračunljivi, hinavski, nesposobni (kaj pametnega, dobrega narediti), sovražni, egoistični…. RAZDIRALNI DO VSEGA OKROG SEBE. Še sami sebe ne marajo. Ker, če bi se – NE BI S SVOJIMI NEUMNOSTMI, NEBULOZAMI “LEPILI ” predvsem NASE TOLIKO SOVRAŠTVA. Kako bi recimo Tanja Fajon vodila Slovenijo, če kaj pametnega niti ne zna povedati, kaj šele narediti…”Vse kar zna” je, da PREKO SVOJIH ZVEZ – BLATI SLOVENIJO V EU, PODPIRA NEZAKONITE PROTESTE, POIZKUŠA (na vse mogoče načine, ob pomoči – propagande medijev, “sodstva”, ki si zatiska oči in še veliko tega) RUŠITI TO USPEŠNO VLADO. (Vlado, ki se je uspešno spopadala s pandemijo, priskrbela denar…pomagala ljudem, reševala gospodarstvo, GRADILA in GRADI – vse za SKUPNO DOBRO).

    -Povzpetni KOMEDIJANT Marjan Šarec – popolnoma nesposoben, strahopeten metalec puške v koruzo. Ob “napadu covid” je nujno potrebne zaščitne maske podaril, nato pa nove naročil – rok dobave – po več mesecih – proti koncu leta , ko bi pandemija “naredila svoje” ….vse v njegovem stilu… itak “lahko kihajo, kihamo v rokav “…;

    -Povzpetna Alenka Bratušek, ki “POTREBUJE ČAS”, ..”We don’t need money, we need time.” (Ko gre za Slovenijo, “Ne potrebujemo denarja, rabimo čas”. KO GRE ZANJO – pa GRE LE ZA DENAR.
    TA VLADA “NI IMELA ČASA”….PRISKRBELA JE DENAR IN GA NAMENILA LJUDEM, ZA SKUPNO DOBRO. (ne kar takole….bankam….)
    Žalostno, ko sem prebral….”Slovenskega fotoreporterja, ki je bil obsojen po zaslugi Bratuškove, morajo braniti Britanci”…… In še mnogo tega;

    -IZSTRELJENA in NASTAVLJENA Tanja Fajon. Najbolj nesposobna, ŠKODLJIVA ljudem, Sloveniji še najbolj pa SEBI. Kaj lahko naredi tako nesposoben človek – pametnega, dobrega za državo, za ljudi, ki še zase ne zna poskrbeti (na nek pošten, dostojanstven način). GA MORAJO IZSTRELITI, NASTAVITI NA POLOŽAJ, da prejema mastno plačo za širjenje sovraštva, škodljivost in nakladanje. Merilo pa eno in edino, da JE NAŠ in, da se čim bolj GLOBOKO KLANJA…..VEMO KOMU…..

    -Luka Mesec – “JE MLAD”…… “Mladost ima prednost”…Tako pravijo…Pravijo pa tudi, da je “Mladost tudi norost”. In NORO JE, ko berem, da bi “podržavili”, “razlastninili”…KOGA?!……”Naših zagotovo ne”…Z “NAŠIMI GREMO Z ROKO V ROKI”…Vemo, kdo je tisti, ki “nam še ostane”…SPOSOBNI, PRIDNI, DELOVNI, USPEŠNI, predvsem pa “NEUPOGLJIVI”?!

    In kaj je skupnega vsem štirim?! – “EN SAM PROGRAM”…SAMO, DA – NI JANŠA – SDS, Počivalšek SMC, Tonin NSI, Desus ali pa Zmago Jelinčič Plemeniti SNS…
    JIM SPLOH ŠE KAJ OSTANE?!

    In taki….Šarec, Fajonova, Bratuškova, Mesec bi združevali?!…Še drug drugega ne marajo….. Gre jim za denar za vsako ceno – v sklopu tega pa – da je “OZADJE”, ki vleče niti, PRESKRBLJENO, ZADOVOLJNO.

    Ko je nastavljen, nesposoben Šarec vrgel puško v koruzo, je bilo vsega konec…”milni mehurček je počil” in jih je “zmanjkalo”. Država pa pred katastrofo….Mar jim je bilo za državo….Gledajo zgolj nase. Drugače ne znajo in ne zmorejo. In spet bi te volili. Kdor “to voli”.. “žali lastno pamet “…ALI PAČ NE (odvisno od pameti)….TO JE TU VPRAŠANJE. Volitve bodo pokazale…Bomo volili tiste, ki so GRADILI (gradijo IN BODO GRADILI) ali tiste, ki ZGOLJ RUŠIJO.

  2. Ko človek vse to, kar se dogaja v naši državi, gleda lahko mirne duše reče, da smo zelo čuden narod. Vzemimo samo proteste. Protestira se skoraj proti vsemu kar sprejme trenutna vlada pa naj bodo ukrepi še tako logični.
    Vsi, ki smo nekoliko starejši se spomnimo bebastih beograjskih ukrepov v prejšnji državi.
    Edini, ki smo jih striktno izpolnjevali smo bili Slovenci.Naj jih navedem samo nekaj: ukrep avtomobilski par-nepar.Pa boni, pa depozit za prehod meje……Skratka sloveski komunisti so zvesto vse kar je prišlo iz Beograda.

  3. Ko človek vse to, kar se dogaja v naši državi, gleda lahko mirne duše reče, da smo zelo čuden narod. Vzemimo samo proteste. Protestira se skoraj proti vsemu kar sprejme trenutna vlada pa naj bodo ukrepi še tako logični.
    Vsi, ki smo nekoliko starejši se spomnimo bebastih beograjskih ukrepov v prejšnji državi.
    Edini, ki smo jih striktno izpolnjevali smo bili Slovenci.Naj jih navedem samo nekaj: ukrep avtomobilski par-nepar.Pa boni, pa depozit za prehod meje……Skratka sloveski komunisti so zvesto vse kar je prišlo iz Beograda. Tudi to je realna slika Slovencev.

  4. Kdo bi verjel neučakanim in vztrajno popadljivo destruktivnim prvakom parlamentarne opozicije (LMŠ, SD, Levica, SAB), ki so pred časom v parlamentu neuspešno rušili legalno in legitimno vlado RS z destruktivno nezaupnico, in sicer najprej z vsiljeno mandatarsko kandidaturo samo-ponujenega ekonomista in političnega avanturista dr. Jožeta P. Damjana, kmalu zatem pa še z enako avanturistično vsiljeno samo-kandidaturo krjaveljskega multipraktik ministra za vse resorje in vlade vseh barv ter začasnega prvaka Desusa – Karla Erjavca.

    Kako verjeti in zaupati politikom demokratičnih političnih strank z očitno invalidnim demokratičnim prepričanjem ter brez vsakršne osebne politične strasti in osebne odgovornosti, če so pripravljeni od zunaj (iz podzemlja “globoke/ugrabljene” države) kadarkoli sprejeti katerega koli samo-ponujenega potencialnega kandidata za mandatarja ter s tem prostovoljno sami začasno odreči uresničevanju političnega programa svoje stranke ter posledično nujni odkriti in odgovorni lastni kandidaturi za najvišje odločevalske funkcije.

    Kako zaupati prvakom destruktivne opozicije “kulcev”, ki se zavezujejo, da bo po volitvah mandatar tisti, katerega stranka bo dobila največji delež veljavnih glasov volilnega telesa. ko pa vsi vemo, da so po zadnjih parlamentarnih volitvah storili vse za to, da prvak najmočnejše parlamentarne stranke z najvišjo veljavno podporo volivcev (SDS) ni dobil mandata Predsednika RS ter da je za premiera uspešno kandidiral kandidat s polovico nižjo podporo volivcev (LMŠ).
    No, s “pirovo zmago” ustoličeni premier Marijan Šarec se je po dobrem letu nenehnih političnih razprtij in medsebojnih spotikanj med koalicijskimi strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus ter po talibanskih diverzijah “distancirane” nad-stranke Levica naveličal politikantskih igric in medsebojnih spotikanj in je svoje nezanesljive partnerje presenetljivo samovoljno in egocentrično “pustil na cedilu!”. Z lastnim egoističnim odstopom je obenem maščevalno razstrelil tudi vladajočo koalicijo in nehote na široko odprl vrata najmočnejši parlamentarni politični stranki SDS), da se je v koaliciji z zmernimi sredinskimi svobodnimi in odgovornimi strankami oz. poslanci SMC, NSi in Desusa postavila odgovorno, dejavno, pogumno in učinkovito po robu najhujši globalni svetovni zdravstveni in družbeni krizi po 2. svetovni vojni ter proti najhujši totalni vojni združenih sil celotne domače parlamentarne in izvenparlamentarne opozicije z vsemi profesionalnimi medijskimi dreserji, maskerji, merilci, interpreti, zgagarji in zdraharji javnega mnenja.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!