MUSARJEVA IN GOLOB NAS V TUJINI SRAMOTITA

Kar nekaj stikov v tujini še imam, od tistih preprostih Slovencev, ki v Avstraliji opravljajo obrtniška dela ali so lastniki ovčjih ali govejih farm, do naših duhovnikov v tujini, tujih in slovenskih univerzitetnih profesorjev v tujini, do nekdanjih notranjih ministrov. Te stike vzdržujem že več kot desetletje, nekatere celo več kot dve desetletji. Zame so ti stiki pomemben orientir, da lažje razumem razmišljanje v tujini živečih Slovencev sploh pa tujcev, vsem pa je skupno kritično razmišljanje. Kritično razmišljajo o situaciji v državah v katerih živijo, pa tudi o razmerah v Sloveniji. Izmenjava mnenj z njimi je zame dragocena.

V času aktualne vlade Goloba se je število stikov z vsemi omenjenimi močno povečalo, na eni strani oni želijo informacije od mene, pa tudi sam jih pogosteje kontaktiram in povprašam po njihovih pogledih na dogajanja v Sloveniji. V nadaljevanju vam bom zato razkril nekaj njihovih pogledov in razmišljanj na aktualno politično dogajanje v Sloveniji.

Večina med njimi ne razume početja naše predsednice Nataše Pirc Musar. Vsak predsednik pač mora biti predsednik vseh državljanov, ne glede na to kdo ga je in kdo ga ni voli, to velja tudi za njo. Zdelo se je, da je bivši predsednik države Borut Pahor presegel politične delitve s tem, da je bil sposoben obiskati Kočevski Rog in Dražgoše, kar so v tujini pozdravljali. Nataša Pirc Musar je stvari obrnila na glavo. Jasno je sporočila, da je v Kočevski Rog ne bo, ker gre tam za enostransko prikazovanje zgodovine in njeno zlorabljanje. S tem je seveda odrekla pravico do groba in dostojanstva deset tisočem Slovencev in njihovim potomcem in svojcem. Je to predseednica vseh Slovencev, seveda ne.  Seveda pa bo šla v Dražgoše, o katerih dvajset in več let po drugi svetovni vojni ni govoril nihče, šele nato pa so komunistični oblastniki iz grozovite usode domačinov naredili partizanski mit. Prav tako moji sogovorniki v tujini ne razumejo njene pomilostitve organizatorjev ilegalnih prehodov naše meje. Musarjeva je namreč te dni pomilostila že tretjega obsojenca, ki se je ukvarjal z ilegalnim tihotapljenjem ljudi čez našo državno mejo.

Večina mojih sogovornikov iz tujine pa seveda še manj razume početje aktualne vlade in se presenečeno sprašuje ali so nekatera njena dejanja sploh resnična ali gre morda za lažne novice. Naj naštejem le nekatere primere.

Golob je napovedal boj proti janšistom, torej točno določenim osebam, kasneje se je popravil in je govoril o janšizmu. Moji sogovorniki ne razumejo kaj to sploh je. Dejanja Goloba kažejo na to, da je pripravljen (primer policije) na nezakonite načine iz državne uprave, zlasti policije, odpustiti ljudi, ki naj bi bili janšisti. Toda pri tem se zapleta v neumnosti. Po pričanju nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, je od nje zahteval menjavo šefa Uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca in šefa novogoriških policistov Evgena Govekarja. Zakaj naj bi ta dva bila janšista ni znano. Nobeden od njiju ni napredoval v času zadnje Janševe vlade. Mojim sogovornikom seveda povem, da ima Golob napačne policijske prišepetovalce, zlasti nekdanje policiste, tudi obsojence za kazniva dejanja in da verjame njim in ne policiji kot instituciji.

Veliko vprašanj mojih sogovornikov se nanaša tudi na financiranje nevladnih organizacij. Moji sogovorniki ne razumejo, da ni denarja za zdravnike, medicinske sestre, državne uslužbence, poplavljence in še koga, je pa denar za nevladne organizacije, ki so se v tem času mastno obogatile. Moj odgovor je povsem jasen, a ga moji sogovorniki težko razumejo. Golob pač plačuje ne neodvisne nevladne organizacije, temveč nevladne organizacije ali svoje ulične vojske, ki so dejansko izpostave levih političnih strank, ki so Golobu pomagale na oblast.

Precej vprašanj mojih sogovornikov je tudi na temo varovanja državne meje. Število ilegalnih migrantov je do sedaj že preseglo število 50.000, kar je daleč največ po letu 2000, ko smo beležili 35.000 ilegalnih migrantov (leto 2015 je izjema, saj je takrat šlo za organiziran državni prevoz ilegalnih migrantov iz Brežic na Šentilj) in ob zapiranju meja Avstrije Italije in Nemčije je jasno, da bodo ilegalni migranti preplavili Slovenijo. Nič drugega ne morem narediti, kot da se z njihovimi mnenji strinjam. Oni pa ostanejo začudeni.

Moji sogovorniki pa precej dobro razumejo socialistične ukrepe sedanje vlade. Seveda mislim na preganjanje kapitala in kapitalistov iz Slovenije, višanje davkov in nižanje plač, kontrolo delavcev (štemplanje), vse večjo draginjo in vse nižji standard ljudi, pa tudi politično posiljevanje policije in kontrolo medijev. Vse to moji sogovorniki razumejo in jasno povedo, da gre za vračanje Slovenije v socializem. Z njimi se strinjam in jih tolažim, da to ne more dolgo trajati.