DOSE┼ŻKI GOLOBNJAKA 6. DEL

Nadaljujmo z dose┼żki ┬╗Golobnjaka┬ź. No ja, tole o ─Źemer bom pisal danes, ┼íe ni dose┼żek ┬╗Golobnjaka┬ź, je pa  povsem mo┼żno, da bo ob asistenci NSI, postal usoden za slovenski parlamentarni politi─Źni sistem, zato v tem prispevku na to tudi opozarjam.

Takole so zapisali v ┬╗Programu za delo koalicije 2022ÔÇô2026┬ź: ┬╗Zagotovili bomo bolj demokrati─Źen volilni sistem. Zagovarjamo proporcionalni sistem, ki mora z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferen─Źnega glasu zagotoviti najve─Źji mo┼żni vpliv dr┼żavljank in dr┼żavljanov na izbiro politi─Źnih predstavnikov in predstavnic. Ob spremembah volilne zakonodaje zagovarjamo tudi na─Źelo zadrge pri vrstnem redu ┼żensk in mo┼íkih na celotni kandidatni listi ter izmenjujo─Źe se vodilno mesto mo┼íkega in ┼żenske na vseh kandidatnih listah v volilnih enotah. Preu─Źili bomo mo┼żnosti spletnega glasovanja in digitalizacije volilnih procesov ter podprli digitalno demokracijo┬ź.

Vse kar je v tem zapisu dobrega je mo┼żnost spletnega glasovanja ob vseh vrstah volitev in glasovanjih na referendumih. To mnoge dr┼żave, na primer Estonija, poznajo ┼że desetletje in ve─Ź, vse ostalo pa je lahko ┼íe kako negativno in usodno za demokracijo v Sloveniji, mislim zlasti na ukinitev volilnih okrajev, spolne kvote pa so zlasti do ┼żensk bolj ┼żalitev kot zagotavljanje enakopravnost.  

Najbolj pravi─Źen volilni sistem bi bil tako imenovani ve─Źinski volilni sistem, ki smo ga na referendumu leta 1997 tudi izglasovali, a ni bil nikoli uzakonjen. Slovenski DZ pa─Ź ni spo┼ítoval volje ljudstva. Za to je poskrbela leva politi─Źna nomenklatura ob asistenci takratne SLS. V praksi to pomeni, da bi Slovenija, ki je sedaj razdeljena na osem volilnih enot in enajst volilnih okrajev dobila 88 poslancev (dve mesti sta rezervirani za poslanca narodnosti). To bi se zgodilo v dveh krogih, tako kot volimo ┼żupane. Tisti, ki v prvem ali drugem krogu dobi nad 50 odstotkov glasov je ┼żupan, v na┼íem primeru pa bi bil poslanec. To bi bilo pravi─Źno tudi zato, ker bi vsak volilni okraj dobil enega samega poslanca.

Toda pri nas imamo in bomo o─Źitno ┼íe imeli proporcionalni volilni sistem, ki favorizira manj┼íe politi─Źne stranke in kaznuje ve─Źje politi─Źne stranke. Kar pa so zapisali v ┬╗Golobnjaku┬ź je izvedljivo le s spremembo ustave, ve─Źine za to pa  ┬╗Golobnjak┬ź nima. Tudi zato je podpora NSI klju─Źna in ┼íe toliko bolj nerazumljiva.

Da bi me bolje razumeli bom situacijo razlo┼żil na svojem primeru ob predpostavki, da bi predlog ┬╗Golobnjaka┬ź veljal ┼że takrat, ko sem sam kandidiral. Prvi─Ź sem za poslanca v DZ kandidiral leta 2008, po predlaganem sistemu nikoli ne bi bil izvoljen v DZ, nasprotno pa bi leta 2011 ali 2014 lahko v ─Źasu volilne kampanije dopustoval na Havajih in bi bil izvoljen v DZ. Gre za vpra┼íanje javne prepoznavnosti kandidata, leta 2008 nisem bil prepoznaven leta 2011 ali 2014 pa sem bil ┼íe kako prepoznaven kot aktualni poslanec.

Kaj se nam lahko zgodi ob tem, da bi v ┬╗Golobnjaku┬ź z asistenco NSI, uzakonili predlagan volilni sistem? Najprej to, kar poudarja SDS, da bodo izvoljeni zlasti prepoznavni kandidati iz velikih mestnih sredi┼í─Ź, va┼íka okolja pa poslanca ve─Źinsko, sploh ne bodo imela.

To pa ┼íe ni vse. V DZ utegnemo izvoliti interesna zdru┼żenja. Predlagan volilni sistem sicer zadr┼żuje osem volilnih enot, toda pazite, nikjer ne zahteva, da  predlagatelji kandidatov popolnijo vseh enajst mest v vseh volilnih enotah. V  eni volilni enoti lahko predlagatelji predlagajo enega kandidata in to zape─Źati usodo sistema kot celote. Si predstavljate, da novinarsko zdru┼żenje v vsaki volilni enoti predlaga enega kandidata, torej skupno le enajst kandidatov. ─îe bodo to prepoznavni novinarski obrazi je uspeh za izvolitev zagotovljen, dobijo najmanj osem poslancev na nivoju Slovenije. Enako velja za poklicne skupine gasilcev, ribi─Źev, zdravnikov, medicinskih sester, u─Źiteljev in ┼íe mnogo njih. Popolnoma jasno je torej, da bomo v primeru uzakonitve takega volilnega sistema v DZ dobili skupine tako imenovanih poklicnih zdru┼żenj in nikakor ne predstavnike ljudstva kot celote.

Pa se vrnimo k NSI. Verjetno vam je ┼że znano, da v osnovi zelo podpiram politi─Źno stranko, ki je v vseh vladah Janeza Jan┼íe, korektno sodelovala, ┼íe ve─Ź, v zadnji vladi Janez Jan┼íe so bili ministri Tonin, Vrtovec in Cigler Kralj, dobri ministri. Zato se mi zdi njihovo stali┼í─Źe, da ne bodo ve─Ź sodelovali v vladi, ki bi jo oblikoval Janez Jan┼ía, popolnoma nerazumljivo. ─îe bodo podprli predlagane ustavne spremembe ┬╗Golobnjaka┬ź jim to ┼żal morda ne bo niti omogo─Źeno. Se nadaljuje.