S PROPAGANDO DOSE┼ŻETE VSE – TUDI OBLAST

Slovar slovenskega knji┼żnega jezika je jasen, za besedo ┬╗propaganda┬ź pravi, da je to:

  1.  ┬╗Na─Źrtno raz┼íirjanje, pojasnjevanje politi─Źnih, nazorskih idej z namenom, da se uresni─ŹijoÔÇŽ┬ź.
  2. ┬╗Namerno prikrivanje, potvarjanje ─Źesa z namenom, da se politi─Źno, ideolo┼íko vplivaÔÇŽ┬ź.
  3. ┬╗Javno opozarjanje na kaj, navadno z navajanjem dobrih lastnosti, z namenom pridobiti kupce, obiskovalceÔÇŽ┬ź. 

Nekoliko nenavaden uvod v ta prispevek, vendar ocenjujem, da je tak uvod potreben. Seveda se v tem prispevku ne nameravam ukvarjati s klasi─Źno propagando, to─Źneje z oglasi, ki nas prepri─Źajo, da je to─Źno ta in ta klobasa najbolj┼ía, da je to─Źno ta in ta telefon ali kakr┼íenkoli drug izdelek najbolj┼íi, ukvarjati se nameravam s tako imenovano ┬╗politi─Źno propagando┬ź, ki pa tako ali druga─Źe pomembno vpliva na na┼íe ┼żivljenje, zlasti v smislu vseh vrst volitev in njihovih rezultatov.

Zdi se mi, da se v zadnjem slabem stoletju na tem podro─Źju ni kaj dosti spremenilo, ─Źe pa se je kaj spremenilo, je tega bore malo. Pojdimo v tretje desetletje prej┼ínjega stoletja. V Nem─Źiji je takrat z volitvami pri┼íel na oblast Adolf Hitler. Dobrih deset let in ve─Ź je bil v Nem─Źiji zelo priljubljen vladar, ki so se mu Nemci klanjali. Toda zakaj? Eden od odgovorov je v tem, da je imel dobro politi─Źno propagando. Nemci so takrat, zlasti v prvem delu njegovega obdobja v njem videli bo┼żanstvo na zemlji. Toda resnica je seveda popolnoma druga─Źna.

Pa pojdimo v nam bli┼żnji ─Źas in dejansko enake razmere. Tudi Tito je pri┼íel na oblast z nekak┼ínimi volitvami. Pustimo ob strani to, da drugi niti kandidirati niso smeli. Toda celih 35 let in morda ┼íe dodatnih 10 let je veljal za bo┼żanstvo, ki smo ga dele┼żni le takratni prebivalci Jugoslavije. Spomnimo se mno┼żic, ki so histeri─Źno jokale ob njegovi smrti. Zakaj je bilo to mogo─Źe? Zaradi propagande. Mediji vseh vrst so nas dnevno prepri─Źevali, da je bo┼żanstvo na zemlji, niso pa nam povedali ni─Źesar o njegovih zlasti povojnih zlo─Źinih. Kaj je to strankarski parlamentarizem se nam niti sanjalo ni. Zaradi propagande smo bili prepri─Źani, da ┼żivimo v najbolj┼íi dr┼żavi na svetu.

─îe se nekako spustimo v dana┼ínji ─Źas, ko cela Evropa jasno ve, da je Rusija s svojo vojsko napadla Ukrajino, Rusi z ogromno ve─Źino podpirajo Putina. Prepri─Źani so, da ne gre za napad Rusije na Ukrajino, temve─Ź da je tam neke vrste specialna operacija s katero ┼í─Źitijo Rusijo samo. Kako je to mogo─Źe? Odgovor je seveda v propagandi. Vsi mediji in drugi pomembne┼żi, pravijo jim ┬╗oligarhi┬ź seveda podpirajo Putina in specialno operacijo, le o napadu Rusije na Ukrajino ne govori nih─Źe.

V Sloveniji sicer nimamo Hitlerja, Tita, Putina in ┼íe koga podobnega, zato primerjava ni povsem mogo─Źa, toda nekatere vzporednice so, kar pa je z vidika modernih medijev in komunikacijskih sredstev dejansko ┼íe huje. V Sloveniji vsaka ┼ítiri leta dobimo novega Boga. Naj vas spomnim na Jankovi─Źa 2011, Cerarja 2014, ┼áarca 2018 in nenazadnje Goloba 2022. Propaganda je pravi odgovor na vpra┼íanje zakaj se nam to dogaja. Ob dejstvu, da je 90 in ve─Ź odstotkov medijev na strani leve politi─Źne opcije in ob dejstvu, da so se v zadnjem ─Źasu na isti strani anga┼żirale ┼íe nekatere nevladne organizacije, je jasno, da imamo sedaj najmo─Źnej┼íega Boga, ki se pi┼íe Golob. Ne glede na to, da do sedaj ni naredil prakti─Źno ni─Ź koristnega, mu ljudstvo ploska in ankete njegovo priljubljenost kujejo v nebo.

Ko se pogovarjam s preprostimi ljudmi v svojem okolju, me velikokrat spra┼íujejo kako je to mogo─Źe, ve─Źina prisega na to, da ga niso volili. Toda legitimnosti volitev ne moremo postavljati pod vpra┼íaj, lahko pa se vpra┼íamo kako je mogo─Źe da propaganda v modernem ─Źasu komunikacijskih sredstev in v ─Źasu, ko imamo vendarle nekaj malega medijev, ki niso naklonjeni levemu politi─Źnemu polu, ta s svojo propagando dosega take rezultate. Bolj┼íe vpra┼íanje bi bilo, kako je mogo─Źe, da vsaka ┼ítiri leta nek anonimus s propagando, tako hudo zavede ve─Źino ljudi.