Policijske plače – kaj je res in kaj ne

Pred dnevi sem že pisal o stavki Policijskega sindikata Slovenije – “pretežno šefovskega sindikata”, ki je takrat napovedal stavko, sedaj pa jo že izvaja. Drugi sindikat, Sindikat policistov Slovenije – “pretežno delavski sindikat”, pa ne stavka. Narobe svet bi rekli. Notranji minister pa je seveda objavil seznam zaposlenih z delovnimi mesti in višino bruto plač za december 2020. Tako je najbolj učinkovito odgovoril na zahteve stavkajočih, ljudje pa naj si sami ustvarijo sliko o tem ali je stavka upravičena ali ne. Popolnoma jasno je, da stavka ni upravičena, gre za politikanstvo in pobalinstvo omenjenega sindikata, ki pač navija za levo politično opcijo, sedanji vladi pač nagaja in to je dejstvo.

Najprej so zagnali vik in krik v močni “opozicijski partnerici”, ki sicer nima poslancev ima pa velik vpliv na javno mnenje. Se sprašujete kdo je to? Ja POP TV vendar. Namesto kritične ocene koliko kdo zasluži na primerljivih delovnih mestih, smo bili deležni komentarjev tistih, ki seveda želijo postati veliki policijski šefi ali pa ministri v neki bodoči levi vladi. Kar nekaj časa so v omenjeni “opozicijski partnerici” zganjali hrup in širili meglo o tem, kako bodo sedaj kriminalci vedeli vse o najbolj tajnih mestih v policiji, koliko policijskih specialcev imamo in podobno. Še več, na seznamu objavljenih imen z bruto plačami so našteli nekaj nad 50 policijskih specialcev, kar je za poznavalce razmer čista laž in nasproten dokaz, da z objavo imen, delovnih mest in bruto plač ni nič narobe. Že primerjava nekaj klikov po spletu pa vas bo pripeljalo do ugotovitve, da na seznamu ni najbolj tajnih podatkov o policistih in kriminalistih katerih razkritje imen  bi lahko ogrozilo njihovo varnost. Tudi sicer sta tako sedanja kot nekdanja informacijska pooblaščenka jasno povedali, da z objavo podatkov, notranje ministrstvo ni kršilo ničesar.

Je pa na splošno potrebno v zvezi z objavljenimi bruto zneski plač povedati nekaj pomembnih stvari. Že podatek o najbolje plačanem preiskovalcu, ki naj bi imel 9.598,75 evrov bruto plače je zavajajoč, kot sem izvedel, je pri njem šlo za nek poračun plače za nazaj. Takih primerov je verjetno še veliko. Kot drugo kaže omeniti dejstvo, da policisti in kriminalisti prejemajo v času epidemije posebne COVID dodatke, ki segajo tudi do 65 odstotkov, tudi v tem kontekstu objavljeni podatki ne povedo vsega, saj teh dodatkov po epidemiji ne bo več in plače bodo precej nižje. Povsem drugo vprašanje pa je kdo COVID dodatke dobiva in v kakšni višini. Kar se mene tiče, nihče ki dela v pisarni COVID dodatkov ne bi smel prejemati v višini kot jih dobivajo policisti in kriminalisti, ki delajo na terenu. Le oni so resno izpostavljeni nevarnostim in privoščim jim še več. Precej spregledano dejstvo je tudi podatek, da ima večina zaposlenih v policiji tako imenovano dodatno pokojninsko zavarovanje za kar država vsakemu posamezniku plačuje še 25 % več kot so objavljeni bruto zneski, posledica česar je ta, da se upokojijo kar 10 let pred vsemi ostalimi.

Vik in krik Matjaža Nemca

Poslanec Matjaž Nemec SD vodi tako imenovano komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Očitno preveč gleda opozicijsko partnerico brez poslancev POP TV. Takoj je seveda sklical svojo komisijo, ki naj bi nadzirala zakonitost uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, nič pa nima z nadzorom plač zaposlenih. Ne glede na to, da ima opozicija v komisiji večino, so mu lastni poslanci zavrnili sprejem sklepov, ki ji je predlagal. Za po vrhu pa je člane komisije dodatno zdravstveno ogrozil saj je tam nastopal šef SOVE, ki je po poročanju medijev očitno okužen z virusom.

Kako pa plače šefov vseh vrst

Že v času socializma, pa vse do mojega ministrovanja leta 2012, je veljalo nepisano pravilo, da policijski šefi od policijskih postaj do vrha policije in notranjega ministrstva praviloma nimajo dodatkov, saj večinsko ne delajo na terenu ampak v pisarnah. Še leta 2012 sem kot minister imel najvišjo bruto plačo, šef policije pa je imel 5 ali 6 evrov nižjo plačo. Danes je obratno, kar 70 zaposlenih v policiji prejema višjo bruto plačo kot predsednik države, vlade in Državnega zbora. Ministrova bruto plača je tam okoli 76. mesta, plača prvega policista pa okoli 74. mesta. Za primerjavo še moja, okoli 175 objavljenih bruto plač je višjih kot je moja in je primerljiva s plačo lokalnega policijskega šefa. Rektor univerze je uvrščen v 60 plačni razred in ima po približnem izračunu okoli 4.900,00 evrov bruto plače, kar je nivo lokalnega policijskega šefa v Kranju ali Celju. Če dodam še podatek, da ima lokalni policijski šef v Ljubljani okoli 1.000,00 evrov višjo bruto plačo, kot predsednik države, je jasno, da je v tem sistemu nekaj hudo narobe.

Poglejmo še sindikaliste

Tudi primerjava plač obeh šefov policijskih sindikatov je zanimiva. Rok Cvetko, šef “pretežno šefovskega sindikata” ki stavka, je po podatkih vodnik policijskega psa, predpostavljam, da ima srednjo šolo zasluži 3.084,00 evrov, Kristjan Mlekuš šef “pretežno  delavskega sindikata, pa 3.106,00 evrov, ima magisterij in je policijski inšpektor. Tudi tu nekaj ne bo v redu.

Nekaj drugih primerjav

Tudi tiste najnižje plače kaže nekoliko pojasniti. Na seznamu boste našli tako imenovane policijske kandidate z okoli 950,00 evri bruto plače. To seveda niso policisti, ki bi delali na terenu, temveč so to kandidati za policiste, ki se šolajo in dejansko prejemajo minimalno plačo, teče jim tudi delovna doba in vse ostalo. Morda boste rekli da zaslužijo premalo, toda v drugih poklicih imajo njim primerljivi posamezniki štipendijo, če jo seveda sploh imajo in ne plačo z vsemi zavarovanji. V precej podobne položaju, morda nekoliko boljšem so vrhunski športniki. Ti seveda ne hodijo v službo ampak jim država z zaposlitvijo v policiji in plačo ter vsemi zavarovanji zgolj in samo pomaga. Če k temu dodamo še nekaj podatkov kot so naslednji, bo slika še bolj zaokrožena. Administrator zasluži 1.959,00 evrov, referent 1.959,00 evrov, kuhar 1.954 evrov, hišnik 1.953 evrov in vzdrževalec vozil 1.905 evrov. Seveda so to bruto zneski. Res pa je tudi to, da so njihovi prispevki veliko nižji kot prispevki tistih z velikimi plačami.

Za konec

Kakorkoli že, vse kar sedaj vemo več, kot smo vedeli pred objavo plač zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu je to, da je s sistemom plač v državni upravi in v javnem sektorju nekaj hudo narobe in da plače zaposlenih v policiji sploh niso nizke, stavka je seveda povsem neupravičena, policijsko Čeferinova ovadba notranjega ministra, pa je nesmisel in mešanje megle. Kar svojo plačilno listo poglejte.

2 komentarja

  1. “Neizobraženi” z dobrimi plačami, pa kakšni prekomerno zadolženi itd…SO lahko PROBLEM?! Me spominja na čas, ko sem delal v podjetju. Zgodila se je kraja. Vpleteni nekoliko višje – po položaju. Eden od zaposlenih je krajo prijavil policiji. Preden je prišla policija, je direktor pripravil teren. MED DRUGIM JE POKLICAL V PISARNO ENEGA OD DELOVODIJ. NAJPREJ GA JE VPRAŠAL, KAKŠNO PLAČO IMA. Delovodja je, s cmokom v grlu, odgovoril, da pač plačo delovodje. DRUGO VPRAŠANJE DIREKTORJA SE JE GLASILO, KAKŠNO IZOBRAZBO IMA. Odgovoril je, da osnovno šolo. DIREKTOR MU JE PORINIL KOS PAPIRJA POD NOS IN MU DEJAL, DA NAJ SE POD BESEDILO PODPIŠE. Direktor je vedel, da je bil delovodja, med drugim, tudi gasilec. MATERIAL, KI JE BIL DEJANSKO UKRADEN, BI NAJ BIL LE IZPOSOJEN. IZPOSODILI NAJ BI SI GA GASILCI. S svojim podpisom je, delovodja v podjetju, ki je bil tudi gasilec – to potrdil. Tako se je zadeva pometala pod preprogo. To je le eden izmed mnogih primerov.

    Človek, ki je preplačan, glede na druge sebi enake….Človek, ki je prekomerno zadolžen…..itd. Takemu, če še ni imel upognjene hrbtenice, se mu jo lažje upogne, ko se ga potrebuje. TAK SE “lažje” PRODA.

    Osebno so mi velikokrat – “veliko ponujali” …v smislu, kako si sposoben, bodi z nami, delaj z nami….boš veliko zaslužil, boš bogat. Največkrat so bile take obljube dane v nekem, točno določenem času, trenutku. Ko so “ugotovili”, da bi jim lahko “prišel prav”. Ena izmed direktoric, finančnega sektorja, mi je nekoč dejala, če vem, da je podkupljiv prav vsak, samo vprašanje za koliko. Vsote s katero bi me lahko kupili – v šali rečeno – nikoli niso mogli spraviti skupaj. Eno je, da delaš pošteno, svoje znanje prodajaš na trgu – vse kaj drugega pa, DA SI kupljen PRODAN! Koliko je v Sloveniji, dejansko prodanih…težko vprašanje. Mislim, da ne prav malo….”Korita” privlačijo….še najbolj pa državno.

  2. Nekdo je zapisal,ob pogledu na seznam policijskih plač,da so te krepko višje kot so plače razvojnih inženirjev,z visoko izobrazbo tehničnih smeri,v Gorenju.Tudi sam se strinjam z navedeno ugotovitvijo.V vašem prispevku omenjeni šefovski sindikalist Cvetko,ima,najmanj, 2.000 eur neto,brez dodatnih bonifikacij.Ker ste s tistega konca doma,pokličite fante,razvojne inženirje v Gorenje,naj povedo svoje mnenje.Bi bilo zanimivo slišati.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!