DOSEŽKI “GOLOBNJAKA” – 14. DEL: STAVKA SODNIKOV

Se še spomnite predvolilnih obljub vseh, ki danes tvorijo »Golobnjak«? Pravna država in pravna država, spoštovanje prava, spoštovanje sodstva, brezpogojno spoštovanje odločitev sodišč, da ne nadaljujem. A res? Kaj pa je danes ostalo od vseh teh obljub? Nič, res prav nič. Ali pač. Sodniki so prvi delovni dan v letu 2024 protestirali zoper vse tiste v »Golobnjaku«, ki odločajo o njihovih plačah. Še več, napovedali so stavko na način, da bodo obravnavali le nujne zadeve, kar že izvajajo. To je vsekakor velik dosežek »Golobnjaka«, ki se ga v zgodovini Slovenije, ne glede na leve ali desne vlade, ne spomnim. Sodniški protest se je »Golobnjaku« pač zgodil iz razloga nespoštovanja odločitve Ustavnega sodišča. Toda pojdimo po vrsti.

Ste se kdaj vprašali kdo v javni upravi je s plačami zadovoljen. Verjetno res nihče, tudi sodniki ne. Taka je pač realnost. Prav tako ne poznam primera, da bi sodniki odločili, da ima ta ali ona družbena skupina prenizke plače. Hkrati pa je res da so sodniške plače, vsaj v primeru sodnikov začetnikov absolutno prenizke.

Morda še ena podrobnost. V začetku tretje Janševe vlade leta 2020 in v času epidemije, so vsi funkcionarji, kamor sodijo tudi sodniki, prejeli za 30 odstotkov nižje plače. To je veljalo za poslance, predsednika države, vlade, DZ, ter seveda za vse ministre in državne sekretarje. Čeprav so sodniki tudi funkcionarji, smo jih javno pozvali, da se tudi oni odrečejo 30 odstotkom plače, sploh zato, ker sodnih obravnav večinoma ni bilo in so dobesedno sedeli doma. Njihov odgovor pa je bil jasen, nam plač pač ne smete znižati, tako je tudi bilo. Nerazumna odločitev sodnikov.

Tožilci pa so posebna kasta. V njihovem primeru ne gre za sodne funkcionarje, niti ne sodijo v sodno vejo oblasti ampak v izvršilno vejo oblasti. V sedanji situaciji, ki se nanaša na povišanje plač, se pač kar prištevajo k sodnikom.

Še več, sodniki so napovedali, da bodo svojo pravico iskali s tožbo zoper državo na sodišču. Tožili bodo torej državo, da jim poviša plače. No, pa smo tam. Kdo pa bo odločal o tožbi sodnikov zoper državo. Seveda o tem ne bodo odločali politiki ali državljani v imenu katerih sodniki sodijo. O tem bodo odločali sodniki. Sodniki bodo torej odločali o tem kakšne plače bodo imeli. Si predstavljate sodnika ali senat sodnikov, ki bi odločil, da se plače sodnikov ne bodo povečale. To bi res bile »Butale«. Seveda bodo neodvisni sodniki odločili, da se morajo plače sodnikov povišati, po možnosti z izplačilom za nekaj let nazaj. To je tudi logično saj bodo odločali o sodniških plačah, torej tudi o svojih plačah. Da bi bil absurd še večji, pa naj spomnim, da bo na sodbi pisalo »sodba v imenu ljudstva«.

In kaj bo storila KPK? Tam zelo radi odločajo o tako imenovanem konfliktu interesov. Niti slučajno se ne sme zgoditi, da bi o neki zadevi odločal katerikoli minister, ki bi bil povezan na primer s prejemnikom določenih sredstev. Takoj bi šlo za konflikt interesov in v nebo vpijočo korupcijo. Ko pa bodo sodniki odločali o plačah sodnikov, torej o svojih plačah pa bo KPK povsem tiho. Nobenega nasprotja interesov, kaj šele korupcije, pač ne bo.

Obstaja pa še en absurd. Če sodniki napovedujejo stavko, se postavlja naslednje vprašanje primerjave z drugima dvema vejama oblasti. Sodniki so ena od treh neodvisnih vej oblasti (poleg njih še poslanci in vlada). In če je sodniška stavka, dovoljena njim, zakaj ne bi bilo enako dejanje dovoljeno poslancem ali vladnim funkcionarjem, ki so ločeno prav tako del neodvisne veje oblasti, kot sodniki? Si predstavljate, da bi stavko napovedali poslanci ali vladni funkcionarji  in sporočili, da bodo obravnavali le nujne zakone?

Ne glede na vse pa je potrebno jasno povedati, da je odgovornost za nastalo situacijo tudi na pravosodni ministrici in seveda na »Golobnjaku«. Obljubljajo in obljubljajo, in to vsem, ne le sodnikom, naredijo pa nič. Plačna reforma v javnem sektorju bi po njihovih znamenitih časovnicah morala biti že zdavnaj pod streho pa zaradi njihove lastne nesposobnosti še ni. Prav mogoče je, da se bodo zato sodnikom v stavkah pridružili še drugi deli javnega sektorja.

Za zaključek pa naj še enkrat poudarim. Višje plače sodnikom seveda da, stavki sodnikov pa je treba jasno reči ne. Nenazadnje odločitev Ustavnega sodišča o tem, da imajo sodniki prenizke plače je le ena od petindvajsetih neuresničenih odločb Ustavnega sodišča. Se nadaljuje.