OB ROB TAR─îI NA RTV SLO 5. 10. 2023 IN ODSTOPU MINISTRICE MOVNIKOVE

OB ROB TAR─îI NA RTV SLO 1 –  5. 10. 2023

Na v─Źeraj┼ínji oddaji Tar─Źa 5. 10. 2023  na RTV SLO 1, ob 20.00 uri, sem bil gost v studiu. Ker gledalci ne poznajo nekaterih podatkov, naj jih v tem zapisu obelodanim.

Prvotna zamisel organizatorjev oddaje je bila, da v studio povabijo, in so tudi povabili, biv┼íe ministre, ki naj bi komentirali aktualne politi─Źne razmere ob zamenjavi ministrov Irene ┼áinko in Uro┼ía Bre┼żana, ki sta ┬╗izgubila zaupanje┬ź vrhovnega ┼íefa ┬╗Golobnjaka┬ź, pa karkoli ┼że to pomeni. Seveda pa bi komentirali tudi polno zaupanje ┼íefa ┬╗Golobnjaka┬ź do Sanje Ajanovi─ç Hovnik, prav tako ministrice, ki sta jo upravi─Źeno doleteli kar dve aferi, prva je tista z izletom v ZDA na ra─Źun davkopla─Źevalcev, druga pa je seveda tista z razpisom za nevladne organizacije na kateri sta prakti─Źno obogateli njena prijateljica in njena mama.

Toda tudi organizatorjem Tar─Źe ni lahko, SDS in NSI sta takoj potrdili udele┼żbo dveh nekdanjih ministrov, SDS mene, NSI pa Jerneja Vrtovca. V ┬╗Golobnjaku┬ź pa so taktizirali do konca. Iz Gibanja svoboda, so tik pred oddajo sporo─Źili, da pride kar aktualna ministrica Sanja Ajanovi─ç Hovnik. Analitiki pravijo, da je bil to zadnji poskus ┬╗Golobnjaka┬ź, da se ministri─Źino ime opere v javnosti, sicer bo morala oditi. Iz SD pa so poslali Luko Gor┼íka, ki seveda nikoli ni bil minister, kot da biv┼íih ministrov ne bi imeli, torej so taktizirali in ni─Ź drugega, Levico pa je na daljavo predstavljala ministrica Asta Vre─Źko.  Toliko torej o sestavi gostov.

Pogled na nastop posameznih gostov je seveda moj pogled, ki je seveda lahko pristranski. Luka Gor┼íek in Asta Vre─Źko sta svojo vlogo odigrala dobro. Jasno je bilo videti, da se od po─Źetja ministrice oba distancirata, a njuni stranki ┬╗─Źakata pojasnila ministrice Hovnikove┬ź. V praksi to pomeni, da  SD in Levica ne podpirata njenih ┬╗rabotah┬ź, a morajo biti njihove izjave previdne, saj jih vrhovni ┼íef ┬╗Golobnjaka┬ź lahko po┼ílje v opozicijo in kot son─Źni kralj z manj┼íinsko vlado in kakim milijon─Źkom, tudi iz svojega ┼żepa, za tri poslance, ki bi k njemu prestopili (manj┼íinca sta razumljivo vedno na vladni strani) vlada sam. Negativno presene─Źenje zame pa je bil Jernej Vrtovec predstavnik NSI. ─îe sta se Gor┼íek (SD) in Vre─Źkova (Levica) od po─Źetij Hovnikove distancirala, tega pri Vrtovcu nisem opazil. Govori─Źenje o luknjah v pojasnilih Hovnikove in pogledu v prihodnost me pa─Ź nista prepri─Źala.

┼áe nekaj o ─Źasu za govor posameznih gostov. Analiza pogovora bi pokazala, da je Sanja Ajanovi─ç Hovnik govorila pol razpolo┼żljivega ─Źasa, vsi ┼ítirje ostali gostje pa smo imeli na razpolago ostalo polovico ─Źasa. Mnogi so mi tudi o─Źitali, da si nisem ┬╗izboril┬ź dovolj ─Źasa za moj nastop. Toda obrnimo stvari okoli. ─îe bi voditeljica Erika ┼Żnidar┼íi─Ź le tehni─Źno moderirala pogovor in bi imeli vsi nastopajo─Źi na razpolago enak ─Źas, bi Tar─Źa verjetno izpadla kot dolgo─Źasno ┬╗kreganje┬ź opozicije (jaz in Vrtovec), in koalicije (Vre─Źkova in Gor┼íek) s Hovnikovo, tega pa gledalci ne marajo. Bolj┼íi analitiki javnega nastopanja mi zato pravijo, da je bilo veliko bolje, da je Hovnikova imela na razpolago  veliko ve─Ź ─Źasa, a se je soo─Źala z Eriko ┼Żnidar┼íi─Ź in z njenimi argumenti in pisnimi dokazi, zaradi katerih se je ┬╗posula s pepelom┬ź.

Sem pa v omenjeni Tar─Źi prvi─Ź sli┼íal, da ministri pi┼íejo neka pisma podpore. Hovnikova je priznala, da je menda ┬╗rutinsko┬ź podpisala kar nekaj ┬╗pisem podpore┬ź, kot menda to po─Źno vsi ministri. Tega jaz nikoli nisem po─Źel. Hovnikova je namre─Ź podpisala ve─Ź pisem podpore, med drugim tudi za prijavo svoje prijateljice in svoje mame na omenjeni razpis.

V praksi za bolj┼ío predstavo bralcev bi to pomenilo nekako takole: Hipoteti─Źno recimo, da bi bila jaz in moj sosed lastnika trgovine z avtomobili. Nekaj dni pred tem, ko bi jaz postal notranji minister, bi svoj lastni┼íki dele┼ż v trgovini z avtomobili prodal svojemu sosedu. Ko bi jaz postal minister pa bi moje ministrstvo objavilo javni razpis za nakupu 100 avtomobilov za potrebe policije. Takoj za tem pa bi spisal pismo ┬╗podpore┬ź mojemu nekdanjemu solastniku prodajalne avtomobilov, v katerem bi zapisal, da je to odli─Źen dobavitelj avtomobilov in naj razpisna komisija izbere njega kot najbolj┼íega ponudnika.

No tukaj bom kar kon─Źal ─Źeprav nisem imel tega namena. Sanja Ajanovi─ç Hovnik je namre─Ź po poro─Źanju medijev, odstopila s polo┼żaja ministrice.  To pa je dobra novica, ki ne zahteva mojega nadaljnjega pisanja.