Novodobni Sejdo Bajramovi─Ź

Naj takoj na za─Źetku pojasnim kdo je bil Sejdo Bajramovi─Ź, ki danes po─Źiva na beograjskem pokopali┼í─Źu v aleji velikanov.

Rodil se je leta 1927 v kraju ┼Żuja, uradni podatki navajajo dr┼żavo Srbov Hrvatov in Slovencev, kar je za tisti ─Źas razumljivo. Umrl je v 66. letu starosti, leta 1993 in pokopali so ga v aleji velikanov na beograjskem pokopali┼í─Źu. Uradni podatki ka┼żejo na to, da je bil oficir “jugo” vojske, dosegel je ─Źin ┬╗zastavnika prve vrste”, kar je logi─Źno glede na njegovo srednje┼íolsko voja┼íko izobrazbo.

Toda pazite od 16. 05. 1991 do 30. 06 1991 je bil vr┼íilec dol┼żnosti predsednika nekdanje ┬╗juge┬ź in s tem tudi vrhovni komandant vojske nekdanje ┬╗juge┬ź. Seveda se spra┼íujete, kako je mogo─Źe, da je zastavnik, ki je bila ena najni┼żjih oficirskih funkcij v nekdanji ┬╗jugo┬ź vojski, postal ┼íef vojske nekdanje ┬╗juge┬ź in celo ┼íef nekdanje propadle dr┼żave ┬╗juge┬ź? Va┼íe vpra┼íanje je popolnoma razumno in utemeljeno. Odgovor nanj pa je zelo enostaven. Takratni politi─Źni sistem je na vrhu dr┼żave ┬╗juge┬ź in s tem vojske zapovedoval menjavanje politikov nekdanjih republik in avtonomnih pokrajin Kosova in Vojvodine.  In takrat je bilo na vrsti Kosovo. Ker niso na┼íli nikogar, ki bi bil ┬╗primeren┬ź za to funkcijo, so izbrali Sejda Bajramovi─ça. Ni bilo pomembno kdo je, ni bilo pomembno kaj zna, pomembno je bilo, le in samo to, da bo lutka v rokah takratnega srbskega vodstva z Milo┼íevi─Źem na ─Źelu.

Na Sejda Bajramovi─Źa sem se nehote spomnil ob ┬ádana┼ínji novici, da je Vlada RS z vrha policije razre┼íila vr┼íilca dol┼żnosti generalnega direktorja policije Bo┼ítjana Lindava, sicer ─Źistega kariernega policista, na njegovo mesto pa je imenovala Senada Ju┼íi─ça.

Imenovanje omenjenega na to najvi┼íje mesto v policiji pove veliko in ┼íe ve─Ź. Osebno ga ne poznam, vsaj tako mislim, saj nimam pregleda nad stotinami ┼ítudentov iz policije, ki sem jih pou─Źeval.

Glede na to, sem ob dana┼ínji novici o njegovem imenovanju na vrh policije, seveda povpra┼íal kolege iz policije, kdo to sploh je. Nih─Źe ga prakti─Źno sploh ne pozna. Vse kar o njem vedo, je to, da je bil kriminalist v Kopru, da je v policiji zaposlen tudi njegov brat dvoj─Źek in sicer v Novi Gorici, to pa je tudi vse, kar je mogo─Źe o njem izvedeti.

Zanimivo bi bilo vedeti, kak┼íne so povezave Roberta Goloba z obema omenjenima. Prakti─Źno nemogo─Źe je, da nekdo, ki ga prakti─Źno nih─Źe ne pozna in ne sodi v krog ljudi iz vrha policije, ki so vodili posamezne podsisteme v policiji (kriminalisti─Źna policija, uniformirana policija…..), postane prvi ─Źlovek policije. Brez mo─Źnih zvez in poznanstev v vrhu politike, to prakti─Źno ni mogo─Źe. Zanimivo bo opazovati tudi to, kdaj bo napredoval njegov brat dvoj─Źek v Novi Gorici. Saj se ┼íe spomnimo izjave nekdanje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega vr┼íilca dol┼żnosti generalnega direktorja policije Bo┼ítjana Lindava, da je Robert Golob naro─Źil, da je potrebno “tistega na mojem koncu” zamenjati. Seveda je mislil na sedanjega ┼íefa policije v Novi Gorici Evgena Govekarja.

Bo┼ítjan Poklukar uradno zagovarja karierni sistem v policiji, prakti─Źno pa ga povsem zanemarja. Prvi mo┼ż policije, bi pa─Ź moral postati nekdo, ki je vodil policijsko postajo, policijsko upravo in seveda enega od sestavnih delov policije, kot je ┼że omenjena uniformirana policija ali kriminalisti─Źna policija ali kaj podobnega.

Seveda ni moj namen, da Senada Ju┼íi─ça neposredno primerjam s Sejdom Bajramovi─Źem, toda misel na to se mi v vsakem primeru vsiljuje sama po sebi. ─îloveku je nenazadnje treba dati prilo┼żnost. Za sedaj pa ne vidim nobene garancije, da bi omenjeni mo┼ż avtonomno in strokovno vodil policijo. Ve─Ź ali manj se mi zdi, da bosta policijo ┬╗─Źistila┬ź kar Bo┼ítjan Poklukar in Damir ─îrn─Źec, po nareku Roberta Goloba, pod njihovimi odlo─Źitvami, pa bo podpisan Senad Ju┼íi─ç.