UNI─îEVALCI POLICIJE

Ko sem, kot ─Źlan delegacije Dr┼żavnega zbora in poslanec, leta 2015 obiskal Bre┼żice in tamkaj┼ínji za─Źasni center za ilegalne migrante, sem bil precej resno zaskrbljen nad situacijo. Nekaj sto ilegalnih migrantov je bilo v z ┼żico ograjenem prostoru s sanitarijami in za─Źasno delilnico hrane in prostorom za spanje. Seveda so jih stra┼żili policisti, saj je bila takrat situacija taka, da so ilegalni migranti preko Slovenije masovno in organizirano potovali do Avstrije in naprej v Nem─Źijo ali ┼íe bolj na sever. To ┬╗organizirano potovanje┬ź, je bila seveda zasluga dela policije in drugih slu┼żb, ki so kolikor toliko obvladovale situacijo, da Slovenija ni postala migrantski ┼żep. Ko sem se skupaj s kolegi poslanci odpravil do ┼żi─Źne ograje, so se ilegalni migranti masovno pribli┼żali nam in vpili UNHCR, UNHCR? Seveda so mislili, da smo predstavniki te organizacije, ki jim bomo prisluhnili kako so jim ┬╗kr┼íene ─Źlovekove pravice┬ź. Ko pa sem jim obrnil hrbet in se rokoval s policisti, pa so za─Źeli kri─Źati name.

Zakaj to pi┼íem? Zato, ker vam ┼żelim predstaviti odnos do policije in policistov. Ko jih potrebujemo jih hvalimo, ko pa jih ne potrebujemo ali ko zoper nas ukrepajo represivno pa smo jih pripravljeni zmerjati in ┼żaliti. Policisti morajo zato  vedno in povsod zoper vse ravnati strogo po ─Źrki zakona in ni─Ź druga─Źe, to je neke vrste ┬╗bo┼żja zapoved┬ź za delo policistov.

A vrnimo se v ─Źas tretje Jan┼íeve vlade, torej v ─Źas 2020 ÔÇô 2022. Masovne in tudi nasilne demonstracije so zaznamovale ta ─Źas. Organizirali so jih seveda levi─Źarji in njihovi podporniki, tudi v vlogi ali pod krinko nevladnih  organizacij. Saj se spomnite Nike Kova─Ź, Ja┼íe Jenulla, Teje Jarc, Zorana Stevanovi─Źa in mnogih drugih levih politi─Źnih aktivistov in propagandistov. V ta isti spekter lahko mirne du┼íe pri┼ítejemo ┼íe mnoge druge, na papirju neodvisne organizacije ali pa sindikaliste, tudi oba policijska sindikata. Vsi so trobili v ┬╗proti Jan┼ía rok┬ź. Razlog pa je seveda banalen, pipice dr┼żavnega denarja, ki so nevladne organizacije napajale so bile takrat priprte. Policijski sindikalisti pa tako ali tako niso sindikalisti temve─Ź levi politi─Źni propagandisti.

Najpomembnej┼íi datum pa je bil seveda 05. 10. 2021. Verjetno ste pozabili kaj je bilo takrat? Naj vas spomnim. V Ljubljani in na Brdu pri Kranju, so se zbrali voditelji vseh dr┼żav EU in mnogi drugi najvi┼íji predstavniki drugih dr┼żav ali organizacij. Napoved anarhistov in protestnikov pa je bila jasna, sporo─Źilo so, da bodo s tovornjaki in traktorji blokirali Brdo pri Kranju in da bodo zasedli ulice Ljubljane. No tisto prvo se ni zgodilo, ta druga napoved pa se je uresni─Źila.

Si predstavljate kako pomembno varnostno vpra┼íanje je bilo pred policijskimi vodji in policisti? Si predstavljate situacijo, ko bi nasilne┼żi zajeli, po┼íkodovali ali celo ubili enega samega tujega dr┼żavnika ali celo ve─Ź njih. Cel svet bi poro─Źal o tem, da Slovenija ni varna dr┼żava in podobno. Si predstavljate kak┼íne ekonomske posledice bi to imelo za turizem dr┼żave in ┼íe kaj ve─Ź? Odgovor je povsem na dlani. Ni─Ź takega se ni zgodilo izklju─Źno in samo zato ker je na┼ía policija svoje naloge opravila, tako kot je treba. Hvale┼żni smo ji lahko, da je svoje delo opravila tako, kot ga je.

Te dni pa smo pri─Źa poro─Źilu o nadzoru nad delom policije v ─Źasu masovnih in nasilnih protestov. Menda so opozorili 63 policistov, zaradi domnevnih nepravilnosti, menda pa bodo kazensko ovadili 13 policistov od tega 4 policijske ┼íefe zaradi domnevne storitve kaznivih dejanj v ─Źasu nasilnih in neprijavljenih demonstracij.

Toda pozor, nadzor nad delom policije, v istem ─Źasovnem obdobju, sta odredila tudi nekdanja notranji minister Ale┼í Hojs in nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj. Ugotovitve takratnih, tudi neodvisnih nadzornikov, se mo─Źno razlikujejo, od ugotovitev nadzornikov, ki jih je imenovala Tatjana Bobnar ali Bo┼ítjan Lindav. Imamo torej tudi leve in desne neodvisne nadzornike?

Na tej to─Źki moram jasno in glasno povedati to, da nisem nikoli bil in nikoli ne bom zagovornik policistov, ki prekora─Źijo svoja pooblastila. ┼áe danes sre─Źujem kar nekaj nekdanjih policistov, ki sem jih po takrat zakoniti poti odslovil iz policije v ─Źasu od 1981 do 1989, ko sem take pristojnosti, kot policijski ┼íef imel. In nikoli mi ni bilo ┼żal, tudi danes bi ravnal enako.

To moje stali┼í─Źe velja tudi za vse policijske ┼íefe in policiste, ki so policijske naloge opravljali v ─Źasu masovnih protestov v ─Źasu 2020 ÔÇô 2022. Povsem mogo─Źe je, da je pri┼ílo tu in tam do prekora─Źitev policijskih pooblastil in ukrepanje sedanjega vodstva policije je v takih primerih nujno.

Toda ne morem mimo uradnih sporo─Źil vodstva policije in poro─Źanja levosu─Źnih medijev, ki jasne razlike med posameznimi prekora─Źitvami pooblastil policistov in masovnim kr┼íenjem ─Źlovekovih pravic s strani policije, ne znajo in ne morejo potegniti jasne lo─Źnice.

─îe k temu dodamo ┼íe dejanja Roberta Goloba, ki je sprejel prav vse organizatorje nasilnih protestov in se jim je zahvalil za njihova dejanja v ─Źasu tretje Jan┼íeve vlade, jih bogato denarno nagradil skozi donacije nevladnim organizacijam, ni pa sprejel in se pogovoril niti z enim policijskim ┼íefom ali policistom, ki je bil udele┼żen v varovanju nasilnih demonstracij, potem je sporo─Źilna vrednost do policistov povsem jasna.

Naslov tega prispevka je precej grob: ┬╗Uni─Źevalci policije┬ź. Morda je res pregrob, toda ┼żelim opozoriti na naslednje. Ukrepanje zoper policiste, ki prekora─Źijo policijska pooblastila je potrebno. Toda pretirano poudarjanje in ukrepanje zoper njih v tem primeru niti ni potrebno, nasprotno, je celo ┼íkodljivo, saj bo imelo neslutene in dolgoro─Źne posledice in sporo─Źilno vrednost policiji in policistom za prihodnje situacije. In kak┼íno je to sporo─Źilo? Raje poglejte vstran in ni─Ź ne vidite in ne ukrepajte, to bo za vas najbolje. To dejansko dr┼żi, je pa to zelo slabo za varnost dr┼żavljanov Slovenije in dr┼żave kot take.