Levica – zadnje levo rezervno kolo Golobove koalicije

Sedanja Golobova koalicija ima dovolj glasov, da se ob posameznem zakonu SD ali Levica lahko celo vzdr┼żijo ali glasujejo proti, pa bo zakon sprejet. Prakti─Źno gledano, Golobova svoboda ima 41 poslancev, ─Źe k temu pri┼ítejemo ┼íe oba manj┼íinca, ki praviloma glasujeta z vladno koalicijo, kar je precej razumljivo, Golob razpolaga s 43 glasovi v Dr┼żavnem zboru. Ni─Ź se torej ne more zgoditi, ─Źe SD ali Levica, kot re─Źeno nekega zakona ne podpre ali pa glasuje celo proti. ┼áe ve─Ź Golob potrebuje tri ┼Żidane (mislim na prestopnika v prej┼ínjem mandatu, ki je zapustil SMC in se ┬╗prodal┬ź SD).  Glede na kapital s kakr┼ínim razpolaga, je povsem mogo─Źe, da ┬╗kupi┬ź tri ┼Żidane in vlada brez Levice in celo brez SD. Taka je pa─Ź glasovalna matematika v Dr┼żavnem zboru.

Nekaj takega se dejansko ┼że dogaja. Golobova koalicija je pred ─Źasom sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o finan─Źni upravi. Zakon med drugim predvideva tajno sledenje vozilom, ki bi lahko preva┼żala nedovoljene stvari, recimo droge, in to brez odredbe sodi┼í─Źa. Vladna koalicija nas je prepri─Źevala, da gre za tajno sledenje vozilom in ne osebam, zato naj ne bi bila potrebna odredba sodi┼í─Źa. Kot da bi vozila, sploh pa tovornjaki po cesti vozili brez voznika. ─îe tajno sledite tovornjaku, potem so─Źasno in hkrati tajno sledite tudi vozniku, to pa je seveda prepovedano po na┼íi zakonodaji. Le sodi┼í─Źe lahko odobri tajno sledenje.

In glej ga zlomka. Dr┼żavni svet je na omenjeni zakon sprejel veto in v Dr┼żavnem zboru je bilo ob glasovanju o vetu oziroma zakonu potrebnih 46 glasov. To se je je tudi zgodilo. Za je bila seveda Golobova Svoboda, SD poslanci so se potuhnili in niso glasovali, poslanci Levice pa so stisnili zobe in zakon podprli, a hkrati napovedali, da bodo lasten zakon izpodbijali na Ustavnem sodi┼í─Źu in predlagali za─Źasno zadr┼żanje zakona. Le zakaj ─Źe pa so bili za zakon? Razumi kdor more, jaz pa─Ź ne.

Ob tem pa so se popolnoma zapletli. Na uradnem TW profilu je Levica najprej zapisala, da bodo ┬╗sami predali┬ź zadevo v presojo Ustavnemu sodi┼í─Źu. Ko pa sem jih, med drugimi (tudi An┼że Logar), tudi jaz opozoril, da niso upravi─Źeni predlagatelji, pa so mi odgovorili, da so ┬╗dogovorjeni za ustavno presojo”, kar pomeni, da so se po prepoznanju svoje lastne zmote z enim od upravi─Źenih predlagateljev, tako dogovorili.

Dejansko pa glede na dolo─Źila 23/a ─Źlena Zakona o Ustavnem sodi┼í─Źu, sploh ni te┼żko ugotoviti, s kom so se torej “dogovorili” za ustavno presojo. Upravi─Źeni predlagatelji so namre─Ź:

  1. Vlada RS, ki po logiki stvari ne bo zahtevala ustavne presoje, mogo─Źe pa tudi, saj njen predsednik Golob zna na ulici protestirati tudi sam proti sebi.
  2. Dr┼żavni svet, ki je veto izglasoval tudi ne.
  3. Tretjina poslancev je tudi upravi─Źen predlagatelj ustavne presoje, ne verjamem, da so dogovorjeni z SDS ali NSI.
  4. Informacijski poobla┼í─Źenec, Ra─Źunsko sodi┼í─Źe in Banka Slovenije, to┼żilstvo sploh pa lokalne skupnosti glede na zakonsko dolo─Źilo tega ne morejo storiti.
  5. Ostane torej le ┼íe Varuh ─Źlovekovih pravic. Le z njim bi lahko bili realno dogovorjeni za ustavno presojo omenjenega zakona.

─îe je tak dogovor med Varuhom ─Źlovekovih pravic in Levico obstaja pa je to nov ┼íkandal. Varuh ─Źlovekovih pravic je zakonsko povsem neodvisen in se Levica z njim nima kaj dogovarjati.

Pa pustimo te zaplete Levici, bolj kot se zapletajo bolj izgubljajo volilce in to je za Slovenijo dobro. Da pa so zadnje rezervno kolo golobove koalicije, je pa ve─Ź kot jasno.

┼áe nekaj fotografij sporo─Źil po TW profilu.