POLICIJA IN “RUMENI JOPIČI”

Že včeraj, sploh pa danes, sem doživel kopico vprašanj posameznikov na temo včerajšnjega ravnanja policije na Prešernovem trgu v Ljubljani na tako imenovani alternativni proslavi državnega praznika. Nikomur, sploh pa ne novinarjem, nisem dajal nobenih dokončnih sodb o ravnanju policije v tem primeru. Tudi v tem prispevku ne boste dobili dokončnega odgovora o tem ali je policija ravnala zakonito in strokovno ali ne. Kljub temu, da sem pogledal vse mogoče posnetke tega dogodka, si tudi po skoraj treh desetletjih dela v policiji, ne bom dovolil, da bi preuranjeno ocenjeval ta dogodek. Verjamem pa, da bo vodstvo policije poskrbelo nepristransko in strokovno oceno dogajanja, sploh pa da bo o tem objektivno informiralo javnost.

Za tiste, ki ne veste o čem pišem naj na kratko povzamem dogajanje. Včeraj ob 21.00 se je na Trgu republike pričela osrednja proslava ob državnem prazniku 30. letnici samostojne države Slovenije. Prisotni so bili številni gostje iz tujine. Dve uri pred tem, torej ob 19.00, pa se je na Prešernovem trgu pričela tako imenovana alternativna proslava vseh tistih, ki z vlado niso zadovoljni. Seveda ta proslava, če jo tako lahko imenujemo, ni bila prijavljena, čeprav bi po zakonu morala biti. Toda tam se je pojavilo tudi nekaj posameznikov v “rumenih jopičih” z nekim transparentom, ki so se postavili okoli Prešernovega spomenika in so nasprotovali ostalim in podpirali vlado. Jaša Jenull, ki je takrat nastopal v imenu udeležencev alternativne in neprijavljene prireditve, je preko ozvočenja pozval policijo naj “rumene jopiče” odstrani. Na posnetkih je videti, da je policija to tudi storila.

Je to čista resnica ali ne, ne bom ocenjeval, počakajmo rezultate policijske preiskave. Na tej točki bom zavzel izključno strokovno policijsko držo in zapisal takole. Tako Jenullovi protestniki, kot “rumeni jopiči” so bili na neprijavljenem zborovanju in policija v takem primeru mora zavzeti popolnoma nevtralno držo. Eni in drugi so imeli enake pravice in eni in drugi so kršili zakon. Ker pa so izražali nasprotna stališča, je v takem primeru naloga policije, da skupini loči in da prepreči medsebojno fizično obračunavanje. V nobenem primeru se policija ne more in ne sme postaviti ne na eno ne na drugo stran. Če se je policija res postavila na stran Jenullovih protestnikov in odstranila “rumene jopiče”, potem gre za hudo strokovno napako, za katero mora odgovarjati najmanj neposredno poveljujoči policijski šef. Po enakih kriterijih bi se policija lahko postavila na stran “rumenih jopičev” in odstranila Jenulla in njegove protestnike.

Policija je bila v podobni situaciji dobro leto in pol leta 2014 in 2015, ko smo se na prijavljenih shodih pred sodiščem v Ljubljani zbirali podporniki Janeza Janše, na nasprotni strani ceste pa so se na neprijavljenih shodih zbirali zagovorniki zapora Janeza Janše. Takrat je policija dosledno preprečevala stik med enimi in drugimi, kar je s strokovnega vidika popolnoma normalno. Takrat sem bil velikokrat tudi govornik. Si predstavljate, da bi preko ozvočenja pozval policijo, da zagovornike zapora Janeza Janše odstrani? Ravnal pa sem obratno, policistom sem se zahvalil za njihovo delo.  

Kakorkoli že, ne prehitevajmo ampak počakajmo uradne rezultate policijske preiskave.

2 komentarja

  1. Tudi, ko je zakonito, mirno, dostojanstveno, kulturno protestiral odbor 2014, so bili – vedno – na drugi strani ceste tudi provokatorji z rdečo zvezdo in nihče jih ni odstranil. Praktično so bili nedotakljivi, tudi za policijo. Tako – še kako je, v tem primeru potrebno – razčistiti, razjasniti – v tem razgretem političnem ozračju – ko ENI GRADIJO, DRUGI PA ZGOLJ RUŠIJO – nadvse občutljivo situacijo. (Policijsko akcijo)

  2. Nelegalno zbiranje in bučno politično hujskanje Jenullovih proti-janšistov pod Prešernovim spomenikom v Ljubljani nikakor ni bilo “alternativna proslava 30-letnice svobodne in samostojne ter demokratične in politično pluralne države RS”, ampak je bila zgolj in samo le še ena brezsramno odkrita in agresivna demonstracija ideološkega, političnega in ne-demokratičnega črednega iz-ključevanja, iz-števanja ter proti-ustavnega diskriminiranja vseh drugih in drugačnih, ki ne služijo in ki ne želijo služiti nedotakljivemu politično-kriminalnemu podzemlju “globoke/ugrabljene države” ter medijsko performativnemu političnemu nad-zemlju parlamentarne opozicije “štirih jezdecev slovenske apokalipse” (Šarec, Fajon, Mesec, Bratušek), nevladnih organizacij, “samooklicanih “levih intelektualcev”, sindikalistov ter rekreativnih polit-biciklistov.

    Zakaj Policija RS že celo leto na račun davkoplačevalcev s svojimi ne-informiranimi, uniformiranimi, specialnimi “oklepniki”, motoriziranimi enotami in “sredstvi prisile” varuje le neprijavljena in nezakonita zbiranja ter proti-vladne javne demonstracije pod nespornim operativnim vodstvom proti-janšističnega režiserja in “frontmana” Jaša Jenulla, bi morali policijski šefi in notranji minister v Vladi RS enkrat jasno in glasno pojasniti davkoplačevalcem in državljanom RS.

    Ker je povsem jasno in nedvoumno znano, katere nevladne organizacije, opozicijske politične stranke, sindikati in vplivni posamezniki idejno in operativno “stojijo” za neprijavljenimi in nezakonitimi proti-vladnimi demonstracijami ter kršitvami javnega zdravja in javnega reda in miru (njihova vabila in hujskaški pozivi h kršitvam začasnih ukrepov so dostopni in sledljivi na spletu in v drugih množičnih medijih), bi bil že zadnji čas, da jim Policija RS pošteno izstavi račun za dragoceno varovanje, dežurstva, vse druge stroške varovanja in vse škodne primere, ki so jih povzročili najbolj uničevalno razgreti, militantni ter najbolj huliganski nezakoniti ulični “vstajniki”.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!