Butalci in policijska ura

Groza! Vlada Janeza Jan┼íe je uvedla policijsko uro. Med 21.00 in 06.00 se ne bomo mogli gibati na prostem. Fa┼íistoidno, zatiralsko in poni┼żujo─Źe, tako bi lahko povzeli dominantne medije. Toda kaj je in kaj ni res.

V Sloveniji tako imenovane policijske ure in je brez potrebe nikoli ne bo. Policijsko uro, ─Źe ji tako sploh lahko re─Źemo tudi pogojno dolo─Źa 56. ─Źlena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki pravi takole:

56. ─Źlen

(za─Źasna omejitev gibanja)

(1) Osebi, ki je v policijskem postopku, je gibanje za─Źasno omejeno, ─Źe se dejansko ne more svobodno gibati zaradi izvedbe dolo─Źenega policijskega pooblastila ali drugega uradnega dejanja. Ta omejitev sme trajati le nujno potreben ─Źas za izvedbo policijskega pooblastila ali drugega uradnega dejanja.

(2) Dolo─Źbe tega ─Źlena se smiselno uporabljajo tudi za privedbo na podlagi:

–        naloga pristojnega organa,

–        zakona, ki ureja kazenski postopek, razen ─Źe gre za odvzem prostosti, in

–        zakona, ki ureja postopek o prekr┼íkih.

(3) Dolo─Źbe tega ─Źlena se smiselno uporabljajo tudi za zadr┼żanje na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek.

(4) Policisti smejo izprazniti obmo─Źje, prostor ali objekt in okoli┼í, prepovedati dostop, ga pregledati, za─Źasno omejiti gibanje na obmo─Źju, v prostoru, objektu, okoli┼íu ali v njihovi bli┼żini in dolo─Źiti smer gibanja do izvedbe policijske naloge, ─Źe:

–        obstaja verjetnost, da bo na dolo─Źenem obmo─Źju, prostoru ali v dolo─Źenem objektu in okoli┼íu pri┼ílo do velike nevarnosti,

–        je na dolo─Źenem obmo─Źju, prostoru ali v dolo─Źenem objektu in okoli┼íu pri┼ílo do velike nevarnosti,

–        je to potrebno za zagotavljanje varnosti dolo─Źenih oseb, prostorov, objektov in okoli┼íev objektov,

–        je to nujno, da se prime iskana oseba,

–        je treba opraviti ogled kraja dejanja.

(5) Ukrepi policistov iz prej┼ínjega odstavka veljajo tudi za brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila ali plovila ali druga primerljiva tehni─Źna sredstva.

(6) Obmo─Źje, kjer velja za─Źasna omejitev gibanja, policisti lahko ozna─Źijo s trakovi ali za┼í─Źitijo z ograjami ali drugimi sredstvi.

(7) Policijsko pooblastilo iz ─Źetrtega odstavka tega ─Źlena smejo policisti v tujem stanovanju in drugih prostorih izvesti le, ─Źe so hkrati izpolnjeni pogoji iz 53. ─Źlena tega zakona.

(8) Kot posebni primeri za─Źasne omejitve gibanja po tem zakonu se ┼ítejejo:

–        privedba na podlagi tega zakona,

–        prepoved pribli┼żevanja dolo─Źenemu kraju ali osebi,

–        prepoved udele┼żbe na ┼íportnih prireditvah in

–        prekinitev potovanja.

(9) Ob za─Źasni omejitvi gibanja policisti osebo seznanijo z razlogi za─Źasne omejitve gibanja, v zakonsko dolo─Źenih primerih pa tudi z drugimi pravicami.

(10) Zoper osebo, ki ne upo┼íteva za─Źasne omejitve gibanja, smejo policisti uporabiti druga policijska pooblastila.

(11) V primerih iz prvega in drugega odstavka tega ─Źlena sme ─Źas za─Źasne omejitve gibanja trajati najve─Ź ┼íest ur.

(12) Na njeno zahtevo mora policist osebi, ki ji je bilo za─Źasno omejeno gibanje za ve─Ź kot eno uro, izdati potrdilo z navedbo ─Źasa za─Źetka in konca za─Źasne omejitve gibanja ter navesti, kateri policijski postopek je bil izveden.

Ni─Ź od tega se ne dogaja ta ─Źas. Vlada je prepovedala gibanje med 21.00 in 06.00 na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in sicer na podlagi 39. ─Źlena tega zakona, ki pravi:

“Kadar z ukrepi, dolo─Źenimi s tem zakonom, ni mogo─Źe prepre─Źiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej raz┼íirijo dolo─Źene nalezljive bolezni, lahko Vlada Republike Slovenije odredi tudi naslednje ukrepe:

1.      dolo─Źi pogoje za potovanja v dr┼żavo, v kateri obstaja mo┼żnost oku┼żbe z nevarno nalezljivo boleznijo in za prihod iz teh dr┼żav;

2.      prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na oku┼żenih ali neposredno ogro┼żenih obmo─Źjih;

3.      prepove zbiranje ljudi po ┼íolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost ┼íirjenja nalezljive bolezni;

4.      omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

O ukrepih iz prej┼ínjega odstavka mora Vlada Republike Slovenije nemudoma obvestiti Dr┼żavni zbor Republike Slovenije in javnost”.

Kaj je torej res in kaj ni? Resnica je le ena. Toda na┼íi dominantni mediji jo potvarjajo. Policijske ure v Sloveniji torej ni. Res pa je, da je prepovedano gibanje v omenjenem ─Źasu, torej v ─Źasu od 21.00 do 06.00.