O meni

dr. Vinko Gorenak

Dobrodošli na moji spletni strani, na kateri boste izvedeli več o meni, mojem delu in življenju. Stran je doživela prenovo z namenom, da bo še bolj pregledna in dostopna vsem tistim, ki spremljate moje objave. Na levi strani boste vedno videli naslove mojih zadnjih deset objav, tu lahko s klikom nanje tudi pridete do celotne objave, pod tem okencem pa je okence v katerem lahko najdete zadnjih pet komentiranih objav, torej komentarje tako mene kot ostalih uporabnikov na moje pisanje, v desnem delu strani,  se zgoraj nahajajo kategorije, kjer bom objave kategoriziral glede na tematiko, spodaj pa jih je mogoče poiskati še kronološko. Ko izberete določeno objavo, je ob koncu tudi okence, kjer lahko objavo komentirate, vesel bom tudi Vašega pogleda na moje objave.

Naj povem, da sem že sedaj vesel vašega obiska, vsekakor pa sem vam poleg spletne strani na voljo tudi preko e-pošte vinko.gorenak@sds.si in mobilnega telefona 051/210-410.

dr. Vinko Gorenak

ŽIVLJENJEPIS

Rojen sem  v kraju Boharina pri Zrečah. Po končani Pedagoški gimnaziji sem šolanje nadaljeval na Pedagoški akademiji v Mariboru. Leta 1977 sem se zaposlil kot vzgojitelj v takratni Kadetski šoli za miličnike v Tacnu, istočasno pa ob delu študiral na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju, kjer sem leta 1983 tudi diplomiral. Med letoma 1982 in 1984 sem delal, kot pomočnik komandirja na takratni Postaji milice v Celju. Zadolžen sem bil za organizacijsko kadrovske zadeve. Od leta 1984 do leta 1989 sem opravljal naloge komandirja takratne Postaje milice v Celju. Delo sem nadaljeval kot načelnik takratnega Inšpektorata milice prav tako v Celju. Leta 1990 sem odšel v Ljubljano na delovno mesto svetovalca ministra v kabinetu notranjega ministra. Konec leta 1991 sem zaključil podiplomski magistrski študij na takratni Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju z magistrsko nalogo »Vpliv učno vzgojnih rezultatov miličnikov kadetov na delovno uspešnost miličnikov«.

Vseskozi, že od leta 1990, sem se na Ministrstvu za notranje zadeve ukvarjal s vprašanji organizacije in razvoja policije. Do leta 1995 sem delal kot svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra, od leta 1995 do sredine leta 1999 pa sem vodil službo za organizacijo in kadre Ministrstva za notranje zadeve. Sočasno sem vodil tudi skupino, ki je pripravila Zakon o policiji, ki je bil sprejet sredi leta 1998.

Od leta 1994 se posvečam tudi pedagoškemu delu. Na Univerzi v Ljubljani sem bil leta 1995 habilitiran v naziv višjega predavatelja za področje organizacije in dela policije. Maja 2003 sem na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju, članici Univerze v Mariboru, uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Vpliv managerjev na uspešnost policijskih organizacij«.

V letu 2004 sem bil na Univerzi v Mariboru izvoljen v naziv docenta za področje upravljanja varnostnih organizacij, leta 2009 pa sem bil izvoljen v naziv izrednega profesorja. Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru predavam tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju.

Sredi leta 2000 sem bil imenovan za državnega sekretarja v Ministrstvu za notranje zadeve za področje policije in splošnih zadev. Od 1. 12. 2000 pa sem kot državni podsekretar opravljal naloge vodje Službe za varnostne analize in varnostno politiko v Ministrstvu za notranje zadeve. Sem avtor številnih znanstvenih in strokovnih člankov s področja policijskega managementa.

Vlada Republike Slovenije me je 3. 12. 2004 imenovala za državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer sem to funkcijo opravljal do 31. 10. 2005, nato pa sem do konca mandata leta 2008 opravljal naloge državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

Član Slovenske demokratske stranke sem od leta 1999, ko sem prenehal aktivno delati v policiji, saj mi je do takrat Ustava Republike Slovenije prepovedovala članstvo v političnih strankah.

Stalno živim na območju Šmarja pri Jelšah, točneje v Vršni vasi nad Zibiko, kjer imamo manjšo hišo, ki smo jo sicer prvotno gradili kot vikend. Na tem območju (Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli) so me vsi občinski odbori Slovenske demokratske stranke evidentirali kot kandidata za poslanca v državnem zboru na volitvah leta 2008, kjer sem bil tudi kot prvi kandidat Slovenske demokratske stranke iz tega območja uspešno izvoljen za poslanca v državnem zboru Republike Slovenije.

Dne 10.2.2012 sem bil nekaj minut po 15.00 skupaj z preostalo ministrsko ekipo v Državnem zboru Republike Slovenije izvoljen na položaj ministra za notranje zadeve v 10. vladi Republike Slovenije. Funkcijo sem opravljal do dne 20.3.2013.

Dne 13.7.2014 sem bil na listi Slovenske demokratske stranke v 7. volilni enoti (Maribor) znotraj domačega volilnega okraja (Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli) ponovno izvoljen za poslanca v Državnem zboru v 7. sklicu državnega zbora Republike Slovenije, mandat sem zaključil z nastopom 8. sklica državnega zbora Republike Slovenije 22.6.2018, od takrat sem upokojenec.

14.03.2020 pa me je Vlda RS ponovno imenovala za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

dr. Vinko Gorenak

53 komentarjev

 1. Spostovani

  1 Trajni sodniski mandat doloca Ustava RS. Sprememba tega akta se naredi z glasovi 60 poslancev. Teh glasov ni. Kako bi vi go dosegel?
  2. Mi posljete en sam dokument SDS kjer pise da se SDS zavzema za ukinitev trajnega sodniskega mandata. Ne vem od kod vam ta podatek. Trajni sodniski mandat je v vseh drzavah EU. SDS se je in se bo zavzemala za to da uvedemo trajni mandat sodnikov po daljsi preiskusni dobi ne tako kot je sedaj da ga dobijo ob zacetku delovne dobe. Tudi zato je potrebnih 60 glasov ki jih ni.

  Dr. Vinko Gorenak

 2. Spoštovani

  Zaprosili ste me, da vam naj pošljem en sam dokument, pri tem se vam opravičujem, ker vam jih pošiljam več :

  častnik Delo z dne 19.10.2011 – Volilni programi : trajni mandat sodnikov pred preizkušnjo ;
  IusInfo.si z dne 19.10.2011
  SDS Twetter z dne 20.04.2018.

  Z obzirom, da mene kot laika sprašujete kako bi jaz to dosegel, vam kot laik tudi odgovarjam. Z referendumom. Če je referendumska odločitev izražena volja ljudstva, so jo potem po mojem mišljenju vsi poslanci dolžni spoštovat, saj nenehno govorijo, da delajo za ljudstvo. Torej čisto na kratko – kateri poslanec bi bil proti je za tem popolnoma jasno, da je tudi proti ljudstvu, kar v nadaljevanju pomeni, da nima več kaj iskati v poslanskih klopeh.

  Toliko čisto na kratko
  S spoštovanjem !

  Skok Vitodrag

 3. Spoštovani g. Skok

  Zadev res ne poznate in si jih razlagate po svoje, zato imam občtek, da z vami izgubljam čas in upanje, da boste razumel. To je moje zadnje sporočilo.
  1. Vprašal sem vas po dokumentih SDS, ki bi dokazovali, da je SDS zahtevala ukinitev trajnega mandata sodnikov, vi pa meni pošiljate linke Dela in drugih obskurnih časopisov, ki poročajo karkoli hočejo. Ti linki torej niso dokumenti SDS. Očitno sodite v kategorijo ljudi, ki pravijo če časopis ali TV tako poroča potem je to res. Resnica je pogosto povsem drugačna.
  2. Tudi z referendumom ni tako kot vi mislite. Za razis rabite 46 poslanskih glasov, ki jih NI. Če pa bi referendum uspel rabite 60 poslanskih glasov za uveljavitev in zapis odločitve v Ustavo RS, ki jih NI.
  3. Lahkotno in brez argumentov se sprašujete kateri poslanec bi glasoval proti ljudski volji. Naivni ste. Leta 1996 je na referendumu zmagal večinski volilni sistem. Leta 2001, je koalicijska večina z LDS na čelu povozila ljudsko voljo in ustavno določila proporcionalni volilni sitem. Poslanec Anderlič je takrat dejal “Ne Bog ne Drnovšek mi ne bosta narekovala kako bom glasoval” in je glasoval proti ljudski volji izraženi na referendumu. Mislite, da ga je ljudstvo na volitvah kaznovalo? Sploh ne. Še leta 2004 in 2008 je bil izviljen za poslanca. Ljudstvo, ga je torej nagradilo in ne kaznovalo.
  4. Priporočam vam, da komentirate stvari, ki jih poznate in ne tistih, ki jih očitno ne poznate.
  S tem zaključujem debato z vami.

  dr. Vinko Gorenak

Odgovori ...

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*