O meni

dr. Vinko Gorenak

Dobrodošli na moji spletni strani, na kateri boste izvedeli več o meni, mojem delu in življenju. Stran je doživela prenovo z namenom, da bo še bolj pregledna in dostopna vsem tistim, ki spremljate moje objave. Na levi strani boste vedno videli naslove mojih zadnjih deset objav, tu lahko s klikom nanje tudi pridete do celotne objave, pod tem okencem pa je okence v katerem lahko najdete zadnjih pet komentiranih objav, torej komentarje tako mene kot ostalih uporabnikov na moje pisanje, v desnem delu strani,  se zgoraj nahajajo kategorije, kjer bom objave kategoriziral glede na tematiko, spodaj pa jih je mogoče poiskati še kronološko. Ko izberete določeno objavo, je ob koncu tudi okence, kjer lahko objavo komentirate, vesel bom tudi Vašega pogleda na moje objave.

Naj povem, da sem že sedaj vesel vašega obiska, vsekakor pa sem vam poleg spletne strani na voljo tudi preko e-pošte: vinko.gorenak@sds.si.

dr. Vinko Gorenak

ŽIVLJENJEPIS

Rojen sem  v kraju Boharina pri Zrečah. Po končani Pedagoški gimnaziji sem šolanje nadaljeval na Pedagoški akademiji v Mariboru. Leta 1977 sem se zaposlil kot vzgojitelj v takratni Kadetski šoli za miličnike v Tacnu, istočasno pa ob delu študiral na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju, kjer sem leta 1983 tudi diplomiral. Med letoma 1982 in 1984 sem delal, kot pomočnik komandirja na takratni Postaji milice v Celju. Zadolžen sem bil za organizacijsko kadrovske zadeve. Od leta 1984 do leta 1989 sem opravljal naloge komandirja takratne Postaje milice v Celju. Delo sem nadaljeval kot načelnik takratnega Inšpektorata milice prav tako v Celju. Leta 1990 sem odšel v Ljubljano na delovno mesto svetovalca ministra v kabinetu notranjega ministra. Konec leta 1991 sem zaključil podiplomski magistrski študij na takratni Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju z magistrsko nalogo »Vpliv učno vzgojnih rezultatov miličnikov kadetov na delovno uspešnost miličnikov«.

Vseskozi, že od leta 1990, sem se na Ministrstvu za notranje zadeve ukvarjal s vprašanji organizacije in razvoja policije. Do leta 1995 sem delal kot svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra, od leta 1995 do sredine leta 1999 pa sem vodil službo za organizacijo in kadre Ministrstva za notranje zadeve. Sočasno sem vodil tudi skupino, ki je pripravila Zakon o policiji, ki je bil sprejet sredi leta 1998.

Od leta 1994 se posvečam tudi pedagoškemu delu. Na Univerzi v Ljubljani sem bil leta 1995 habilitiran v naziv višjega predavatelja za področje organizacije in dela policije. Maja 2003 sem na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju, članici Univerze v Mariboru, uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Vpliv managerjev na uspešnost policijskih organizacij«.

V letu 2004 sem bil na Univerzi v Mariboru izvoljen v naziv docenta za področje upravljanja varnostnih organizacij, leta 2009 pa sem bil izvoljen v naziv izrednega profesorja. Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru predavam tako na dodiplomskem kot podiplomskem študiju.

Sredi leta 2000 sem bil imenovan za državnega sekretarja v Ministrstvu za notranje zadeve za področje policije in splošnih zadev. Od 1. 12. 2000 pa sem kot državni podsekretar opravljal naloge vodje Službe za varnostne analize in varnostno politiko v Ministrstvu za notranje zadeve. Sem avtor številnih znanstvenih in strokovnih člankov s področja policijskega managementa.

Vlada Republike Slovenije me je 3. 12. 2004 imenovala za državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer sem to funkcijo opravljal do 31. 10. 2005, nato pa sem do konca mandata leta 2008 opravljal naloge državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

Član Slovenske demokratske stranke sem od leta 1999, ko sem prenehal aktivno delati v policiji, saj mi je do takrat Ustava Republike Slovenije prepovedovala članstvo v političnih strankah.

Stalno živim na območju Šmarja pri Jelšah, točneje v Vršni vasi nad Zibiko, kjer imamo manjšo hišo, ki smo jo sicer prvotno gradili kot vikend. Na tem območju (Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli) so me vsi občinski odbori Slovenske demokratske stranke evidentirali kot kandidata za poslanca v državnem zboru na volitvah leta 2008, kjer sem bil tudi kot prvi kandidat Slovenske demokratske stranke iz tega območja uspešno izvoljen za poslanca v državnem zboru Republike Slovenije.

Dne 10.2.2012 sem bil nekaj minut po 15.00 skupaj z preostalo ministrsko ekipo v Državnem zboru Republike Slovenije izvoljen na položaj ministra za notranje zadeve v 10. vladi Republike Slovenije. Funkcijo sem opravljal do dne 20.3.2013.

Dne 13.7.2014 sem bil na listi Slovenske demokratske stranke v 7. volilni enoti (Maribor) znotraj domačega volilnega okraja (Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli) ponovno izvoljen za poslanca v Državnem zboru v 7. sklicu državnega zbora Republike Slovenije, mandat sem zaključil z nastopom 8. sklica državnega zbora Republike Slovenije 22.6.2018, od takrat sem upokojenec.

14.03.2020 pa me je Vlada RS ponovno imenovala za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, s 1.6.2022 pa sem se ponovno upokojil.

dr. Vinko Gorenak

68 komentarjev

 1. Spostovani

  1 Trajni sodniski mandat doloca Ustava RS. Sprememba tega akta se naredi z glasovi 60 poslancev. Teh glasov ni. Kako bi vi go dosegel?
  2. Mi posljete en sam dokument SDS kjer pise da se SDS zavzema za ukinitev trajnega sodniskega mandata. Ne vem od kod vam ta podatek. Trajni sodniski mandat je v vseh drzavah EU. SDS se je in se bo zavzemala za to da uvedemo trajni mandat sodnikov po daljsi preiskusni dobi ne tako kot je sedaj da ga dobijo ob zacetku delovne dobe. Tudi zato je potrebnih 60 glasov ki jih ni.

  Dr. Vinko Gorenak

 2. Spoštovani

  Zaprosili ste me, da vam naj pošljem en sam dokument, pri tem se vam opravičujem, ker vam jih pošiljam več :

  častnik Delo z dne 19.10.2011 – Volilni programi : trajni mandat sodnikov pred preizkušnjo ;
  IusInfo.si z dne 19.10.2011
  SDS Twetter z dne 20.04.2018.

  Z obzirom, da mene kot laika sprašujete kako bi jaz to dosegel, vam kot laik tudi odgovarjam. Z referendumom. Če je referendumska odločitev izražena volja ljudstva, so jo potem po mojem mišljenju vsi poslanci dolžni spoštovat, saj nenehno govorijo, da delajo za ljudstvo. Torej čisto na kratko – kateri poslanec bi bil proti je za tem popolnoma jasno, da je tudi proti ljudstvu, kar v nadaljevanju pomeni, da nima več kaj iskati v poslanskih klopeh.

  Toliko čisto na kratko
  S spoštovanjem !

  Skok Vitodrag

 3. Spoštovani g. Skok

  Zadev res ne poznate in si jih razlagate po svoje, zato imam občtek, da z vami izgubljam čas in upanje, da boste razumel. To je moje zadnje sporočilo.
  1. Vprašal sem vas po dokumentih SDS, ki bi dokazovali, da je SDS zahtevala ukinitev trajnega mandata sodnikov, vi pa meni pošiljate linke Dela in drugih obskurnih časopisov, ki poročajo karkoli hočejo. Ti linki torej niso dokumenti SDS. Očitno sodite v kategorijo ljudi, ki pravijo če časopis ali TV tako poroča potem je to res. Resnica je pogosto povsem drugačna.
  2. Tudi z referendumom ni tako kot vi mislite. Za razis rabite 46 poslanskih glasov, ki jih NI. Če pa bi referendum uspel rabite 60 poslanskih glasov za uveljavitev in zapis odločitve v Ustavo RS, ki jih NI.
  3. Lahkotno in brez argumentov se sprašujete kateri poslanec bi glasoval proti ljudski volji. Naivni ste. Leta 1996 je na referendumu zmagal večinski volilni sistem. Leta 2001, je koalicijska večina z LDS na čelu povozila ljudsko voljo in ustavno določila proporcionalni volilni sitem. Poslanec Anderlič je takrat dejal “Ne Bog ne Drnovšek mi ne bosta narekovala kako bom glasoval” in je glasoval proti ljudski volji izraženi na referendumu. Mislite, da ga je ljudstvo na volitvah kaznovalo? Sploh ne. Še leta 2004 in 2008 je bil izviljen za poslanca. Ljudstvo, ga je torej nagradilo in ne kaznovalo.
  4. Priporočam vam, da komentirate stvari, ki jih poznate in ne tistih, ki jih očitno ne poznate.
  S tem zaključujem debato z vami.

  dr. Vinko Gorenak

 4. Spoštovani g. Gorenak. Občasno preberem kakšen vaš zapis in v kolumni na Novo24 ste zapisali:

  Kot antitezo njihovemu odgovoru sem študentom povedal izpoved Francija Keka, nekdanjega poslanca politične stranke Zares. Ta je bil v svojem času poslanskega mandata član KNOVS. Ob neki priliki je dejal takole: “Pridem na SOVO in v nekem kotu zagledam neko mašino. Odgovorne vprašam zakaj imate to mašino? Prijazno mi povedo, da z njo delajo sladoled. Seveda jim verjamem, ne vem pa ali morda z njo prisluškujejo ali ne“.

  Vir: https://nova24tv.si/kolumna/knovs-v-vlogi-resnega-politicnega-nadzora-ali-politicne-propagande/

  Malo sem pobrskal po spletu in našel tole:

  Na to je pred kratkim nehote opozoril tudi podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin, ko se je pošalil, da ne loči “med ‘mašino’ za sladoled in prisluškovalno napravo”.

  Vir: https://siol.net/trendi/film/ocena-filma-citizenfour-239620 vs

  Vi torej izjavo o sladoledni “mašini” pripisujete Franciju Keku, drugi viri pravijo, da je to rekel Matej Tonin. Kaj je res?

  Vsekakor bi bilo prav, da v primeru, da gre za napako iz vaše strani, zadevo pojasnite. Upam samo, da napaka ni bila namerna.

  Žal sem se odločil, da raje ostanem anonimen. V trenutni politični situaciji se namreč bojim, da bom deležen divjih napadov Nove24TV, če opozorim na napako – pa čeprav je ta povsem nenamerna – na njihovi spletni strani.

 5. Pazite Franci Kek je bil poslanec že v času 2008 – ko je to izrekel on je bil že takrat član KNOVS. Iz javno dostopnih podatkov je jasno da je bil KEK prej član KNOVS kot Tonin. Sicer je pa to popolnoma nepomembno kdo je bil prvi – vsaj zame.

 6. ne morem verjet, da je končno nekdo začel delat red v državi. Počasi, ampak vidim, da se zadeve premikajo na bolje. To me veseli.

 7. Končno sem dočakal, da je nekdo začel delal red v državi. Počasi, ampak vidim, da so se začele stvari premikat v pravo smer. To me iskreno veseli. Morda je pa le luč na koncu tunela.

 8. Pozdravljeni. Koncno sem docakal, da je nekdo zacel delati red v drzavi. To me resnicno veseli. Morda je pa le luc na koncu tunela.
  Lp

 9. Koncno smo docakal, da je zacela vlada delat red v mafijski drzavi. To me zelo veseli.

 10. Opozicija iz vrst KUL, nima niti malo interesa, da bi se udeležila sestanka na Brdu, saj nima j…, da bi sodelovala pri odločitvah, ki so lahko pozitivne ali negativne za varovanje pred nadaljnjimi okužbami z raznimi sevi Korone. Če se bo pa kaj zalomilo, bodo onoi prvi huronsko dvignili glas, kako nesposobna je sedanja vlada. Nikoli ne bodo sposobno voditi države, saj ne sprejemajo nobene odgovornosti, samo poglejno Šarčev neodgovorni odstop!

 11. Opozicija se ne bo udeležila sestanka na Brdu, ker so oportunisti in neodgovorneži. Namreč, če bi oni kaj predlagali in bi to imelo negativne posledice na obrambo pred korono, potem bi morali prevzeti odgovornost. Tako pa v zasedi čakajo, da bo vlada naredila neke ukrepe in če ti ne bodo dovolj uspešni, bo opozicija huronsko udarila po vladi!

 12. Samo tako na juriš g.VINKO, do konca počistiti z temi nazadnjaki , lumpen proletarjatom !!!!!!!!!
  Groza kaj je sposoben v zadnjih letih ta LEVI FAŠIZEM! Samo en primer G.Božiča preganja to
  komunistično sodišče ( Šivilija Alenka) ter Bavconovo sodišče, tistega primitivca Ćordića ki
  je zalezoval ter se predstavljal za novinarja pa oprostitev ? ALO??
  Pa še to,da je velika sramota EU , ki se je pri predstavitvi G.JANŠE ( pruralnost ter o svobodi
  medijev) izgovarjalo na tehnične probleme navkljub DA EUROPSKI PARLAMENT DOBI NA LETO
  147 miljonov evrov za tehnično podporo ALOOOOO !!!???? SRAMOTA TAKO EU SI JAZ NE ŽELIM !!!!!!!!!!!
  Sedaj se vidi kako globoko je EU v socialističnem D..KU !!!! L.P. !!!!!!!!

 13. Pozdravljeni,
  jaz močno upam, da tole sedaj niso samo politične igrice. Da sedanji vladi ne gre samo za oblast ampak, da ji je v interesu spremeniti nekatere stvari (naredi red v državi). Ker tako dalje ni moglo več iti. Saj se ni vedelo kdo pije in kdo plača. Po smrti dobrotnika iz Negove (zaradi razočaranja) nisem do danes več šel na volišče. Enkrat sem celo v mojem volilnem okrožju doživel, da se je nekdo pred mano podpisal pod moje ime. Zato že dolgo vem, da živim v državi kjer je vse mogoče. Odkar je oblast ponovno prevzela vlada J.J. pa vedno bolj razmišljam, da bom naslednjo leto šel zopet volit. Vidim da se po svojih najboljših močeh trudi narediti red v Sloveniji. Lep pozdrav.

 14. Pozdravjeni,
  po dolgem casu se zopet javljam. Naj povem, da v vsem svojem zivljenju (55 let) mi se ni nikoli nobem predsdnik vlade RS poslal pisma. Resnicno to dejanje stejem v veliko cast.
  Ce bom sel na volitve, se ve koga bom bil volil.
  Lp

 15. Spoštovani gospod Vinko Gorenak!
  Kdaj bo Vlada RS uredila delovanje ustavnega sodišča, kdaj bo uporabila 8. člen Zakona o sodnikih ZSS in 14. člen Ustave RS? Kdaj bo napisala kazenske ovadbe za sodnike kršitelje EKČP (Slovenija odškodovana +-500 milijonov evrov: +- 10 novi elektrarn na Spodnji Savi)? Vaša stranka SDS je tretjič oblasti in smo največji kršitelji človekov pravic v Evroaziji, 74 krat več kršitev kot Nemčija in Španija?
  Lepo vas pozdravljam
  Zlatko Kukovec, drugorazredni državljan RS
  V INFORMACIJO:
  TA PETICIJA NE GRE V OBRAVNAVO. ZAKAJ?
  Zlatko Kukovec
  Betnavska cesta 6 Maribor, 27. 11. 2021
  2000 Maribor

  Državni zbor RS
  Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti
  Šubičeva 4
  1000 Ljubljana

  ZAHTEVA ZA TAKOJŠNJE UKREPE
  https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/dnevne-novice/280139
  Predlog treh ukrepov za povrnitev zaupanja v Ustavno sodišče RS
  Za povrnitev zaupanja v neodvisno, nepristransko in pošteno odločanje in delovanje Ustavnega sodišča RS predlagamo:
  – analizo neobrazloženih sklepov o zavrženju, ki jih je sodišče v zadnjem letu od nastopa epidemije sprejelo približno TISOČ
  – povečanje transparentnosti dela sodišča najmanj toliko, kot je transparentno Evropsko sodišče za človekove pravice in premislek o transparentnosti, primerljivi s sodišči razvitih demokracij
  – sprejetje notranjih pravil sodišča za preprečevanje dejanskih in navideznih konfliktov interesov ter vzpostavitve notranjega nadzornega mehanizma
  Prof. Dr. Jernej Letnar Černič
  Prof. Dr. Matej Avbelj
  Izr. Prof. Dr. Borut Holcman
  Doc. Dr. Luka Martin Tomažič
  Prof. Dr. Jurij Toplak
  “Po tem, ko je profesor Jurij Toplak razkril, da nekateri sodniki v času epidemije odločitve sprejemajo tudi z domačega fotelja z miško v roki tako, da vseh spisov ne odprejo, je predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez sporočil, da odločajo pošteno.
  https://siol.net/novice/slovenija/evropsko-sodisce-razveljavlja-sodbe-betettove-cerarjevi-jo-posiljajo-tja-za-sodnico-392062
  “Kršenje človekovih pravic ni nekaj tako groznega,” pa trdi Lojze Ude.
  “Če bi diskvalificirali vse sodnike, ki so sodelovali pri raznih odločitvah, ki so na evropskem sodišču dobile svoj odmev, zlasti glede izbrisanih, potem počasi ne bi bilo več nikogar. Tudi jaz sem bil ustavni sodnik in nekaj naših odločitev je padlo na evropskem sodišču. A potem smo mi vsi kršitelji človekovih pravic? Te kršitve človekovih pravic se mnogo preveč poudarja kot nekaj groznega. V resnici so pa to lahko samo različna pravna stališča. Tako da ni to tako nekaj groznega,” je dejal Ude.
  https://siol.net/novice/slovenija/slovenija-evropska-prvakinja-v-krsenju-clovekovih-pravic-393799
  S 148 kršitvami na milijon prebivalcev se je Slovenija znašla v evropskem vrhu po številu kršitev človekovih pravic na število prebivalcev, je objavilo Evropsko sodišče za človekove pravice.
  ZAHTEVAMO KAZENSKO ODGOVORNOST za te SODNIKE (258., 257. in 257a člen Kazenskega zakonika KZ-1)
  DRŽAVA JE ZA ŠOLANJE VISOKO IZOBRAŽENIH SODNIKOV PORABILA MILIJONE EVROV (Program HELP-Human Rights Education for Legal Professionals, Bruseljska deklaracija-Priporočilo Sveta Evrope Rec (2004) 4 glede EKČP, LUKENDA, …?
  DOSTI DOSTI CENEJE BI BILO ČE BI DRŽAVA KAZNOVALA SODNIKE-KRŠITELJE ČLOVEKOVIH PRAVIC
  (ZAKON O SODNIŠKI SLUŽBI-ZSS: 8. člen, USTAVA RS: 14. člen)!
  Za SODNIKA je lahko izvoljen, kdor izpolnjuje naslednje splošne pogoje:
  Ni osebnostno primeren za opravljanje sodniške funkcije, kdor se je ali se obnaša tako, da je mogoče na podlagi njegovega ravnanja utemeljeno sklepati, da sodniške funkcije ne bo opravljal pošteno in vestno.
  Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine,
  po izteku svojega mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo.
  Ustavni pravnik Jurij Toplak pojasnjuje, da je vrhovno sodišče tisto, ki je poklicano, da razsodi o kršitvi, preden gre zadeva v Strasbourg. “Zadeva se vedno ustavi na vrhovnem sodišču, sodniki pa so tisti, ki bi morali prepoznati kršitev. Oni ne poznajo konvencije,” je prepričan Toplak.
  »NEPOZNAVANJE« ELEMENTARNIH ČLENOV Evropke konvencije o varstvu človekovih pravic EKČP (https://www.echr.coe.int/documents/convention_slv.pdf
  TO KONVENCIJO RAZUMEJO STAREJŠI OSNOVNOŠOLCI, SREDNJEŠOLCI, …, “ZDRAVA PAMET”)?!
  https://reporter.si/clanek/tiskana/pravnik-dr-jurij-toplak-slovenskim-sodnikom-clovekove-pravice-niso-svete-444972
  Kot pravi Toplak, bi morale biti pravniku človekove pravice svete, toda iz statističnih podatkov sodb Evropskega sodišča za človekove pravice se jasno vidi, da slovenskim sodnikom NISO. Zavzema se za javnost ocen sodniške službe, skrivanje ocen pa meče slabo luč tudi na odlične sodnike.
  Ustavni pravnik dr. Jurij Toplak: “Z nepodpisanim sporočilom na spletni strani vrhovnega sodišča je neznani avtor potrdil, kar se je kazalo že nekaj časa. Da pri nekaterih sodnikih ne gre za pomanjkanje znanja, ampak za
  zavestno zavračanje evropskih standardov poštenega sojenja in človekovih pravic, ki bi jim morali biti SVETI,
  Pred tukajšnjimi sodišči, pravi, se večkrat zgodi, da stranke opozorijo na standarde ESČP, pa jim je rečeno, da je njihov primer drugačen od tistega, ki ga je obravnavalo strasbourško sodišče. To je sprenevedanje, saj je jasno, da je vsak dogodek drugačen, a pravno pravilo s sodbo ESČP je eno in bi ga sodišče moralo uporabiti tudi v novem primeru. Sodniki morajo najti način, da spoštujejo odločbe ESČP, ne pa, kako se jim bodo IZOGNILI.”
  https://siol.net/novice/slovenija/kaj-naj-stori-slovenija-da-ne-bo-vec-krsila-clovekovih-pravic-391350
  Slovenija je po kršitvah človekovih pravic PRVA država v Evropi glede na število prebivalcev, kažejo podatki Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Za Slovenijo je bilo pred ESČP doslej ugotovljenih 148 kršitev na milijon prebivalcev. (!!!???)
  Dr. Jurij Toplak:
  »Človekovih pravic NI KRŠILA Slovenija, ampak SODNIKI,
  ki imajo IME in PRIIMEK. Ve se, kdo so TI SODNIKI. …(!!!???)
  Če ne bomo naredili ničesar, bomo še naprej država z največ kršitvami.”
  … Slovenija je po statistiki iz Strasbourga V VRHU tudi po razmerju IZGUBLJENIH in dobljenih primerov.
  Obsojena je bila namreč v 94 odstotkih vseh zadev,
  ki so se znašle pred sodniki, ta odstotek si deli z Rusijo, družbo pa ji delata še Madžarska in Azerbajdžan (95 odstotkov izgubljenih primerov) ter neslavna evropska rekorderka Ukrajina, ki je izgubila 99 odstotkov vseh primerov na najvišji evropski sodni instanci.
  “Da smo izgubili 94 odstotkov primerov, je po eni strani pokazatelj tega, da so to ZELO UTEMELJENI PRIMERI.
  https://fotogalerija.dz-rs.si/datoteke/Publikacije/Sejni_zapisi_Drzavnega_zbora/2011-2014/2014-06-03_IS_68.pdf
  REPUBLIKA SLOVENIJA, DRŽAVNI ZBOR, 68. izredna seja, (3. junij 2014)
  1. TOČKO DNEVNEGA REDA – TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA V ZVEZI Z IZVAJANJEM NAČELA PRAVNE DRŽAVE Z VIDIKA UČINKOVITOSTI, NEPRISTRANSKOSTI IN NEODVISNOSTI PRAVOSODJA.
  Evropska komisija v svojem poročilu o pregledu stanja na področju pravosodja v Evropski uniji ugotavlja, da spada Slovenija, kljub največjemu številu sodnikov na 100.000 prebivalcev in kljub ČETRTEMU najvišjemu
  proračunu za PRAVOSODJE, med države članice z NAJHUJŠIMI težavami v pravosodju.
  Evropska komisija v svojem poročilu o pregledu stanja na področju pravosodja v Evropski uniji ugotavlja, da spada Slovenija, kljub največjemu številu sodnikov na 100.000 prebivalcev in kljub četrtemu najvišjemu
  proračunu za pravosodje, med države članice z najhujšimi težavami v pravosodju.
  Zakon, naš zakon, slovenski iz leta 1994 o sodniški službi sicer DOLOČA, da v TRAJNI SODNIŠKI MANDAT NE MORE BITI IMENOVAN sodnik, ki je kadarkoli v preteklosti sodeloval v sodnih postopkih v katerih so BILE KRŠENE ČLOVEKOVE PRAVICE, vendar se to določilo v praksi ni izvajalo, niti pri sodnikih, niti pri tožilcih.
  Slovenija ima v primerjavi z nekaterimi drugimi članicami EVROPSKE UNIJE tudi po TRIKRAT VEČ sodnikov in tožilcev na sto tisoč prebivalcev. Vendar pa je njihova učinkovitost bistveno MANJŠA. Odgovornosti, ko bi MORALI ODGOVARJATI s sankcijami za storjene napake, pa praktično NI. In tukaj naj natančno povem kaj kažejo številke. Ta analiza je bila narejena v letu 2006 in kaže naslednje, glede izrečenih sankcij zoper sodnike. Nemčija je na primer izvršila 51 sankcij zoper sodnike, Avstrija 26. Sedaj boste verjetno vprašali koliko takšnih sankcij je storila Slovenija in odgovor je ENA samo. Eno samo sankcijo, pa verjetno ne boste rekli, da to omeni,
  da so naši sodniki NEZMOTLJIVI ali pa tožilci. To ne pomeni to, da so naši sodniki in tožilci nezmotljivi, ampak pomeni predvsem to, da ni nikakršnega občutka za sprejemanje odgovornosti takrat, ko pride do napak tudi v postopkih, itn., in seveda, da tudi ni, ker ni nobene odgovornosti oziroma, da se sodniki med seboj ščitijo, na kar kažejo tudi primeri iz prakse.
  1. TOČKO DNEVNEGA REDA – TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA V ZVEZI Z IZVAJANJEM NAČELA PRAVNE DRŽAVE Z VIDIKA UČINKOVITOSTI, NEPRISTRANSKOSTI IN NEODVISNOSTI PRAVOSODJA. Evropska komisija je zato rekla, da ima Republika Slovenija eno najnižjih – torej, ugotovili so tudi, da imamo eno najnižjih stopenj zaznane neodvisnosti pravosodja.
  Za slovenski pravosodni sistem namenimo 86,9 evra, to je pomemben podatek za državljane, 86,9 evra na prebivalca, Evropejci v povprečju pa 41 evrov.
  Se pravi za enkrat dražje pravosodje imamo desetkrat slabše usluge in sodne zaostanke.
  Slovenija ima 71 sodnikov na 100 tisoč prebivalcev, EU 45.
  Skratka imamo popolnoma neučinkovito pravosodje in to je pač evropski pogled na to.
  Žal se je trajni mandat sprevrgel v plašč nedotakljivosti, ki ga mnogi sodniki jemljejo kot imuniteto za njihovo slabo delo, zadnji primeri nekaterih sojenj pa kažejo, da tudi kot ščit pred procesi, katerih
  izrečene sodbe dišijo po koruptivnosti, celo podkupljivosti sodnikov, nekatere pa tudi po politični pristranskosti.
  Enotno mnenje o tem, da so na področju pravosodja potrebne korenite spremembe in da vsak dan odlašanja pomeni škodo za ljudi, za posameznike pa tudi za družbo kot celoto.
  Dejstvo je, da pravosodje v Republiki Sloveniji uživa najnižjo stopnjo zaupanja med vsemi državami Evropske unije.
  http://www.sodisce.si/okrack/objave/2018100513144479/
  Slovenija edina država, kjer sodnike imenuje politika. Na neustreznost imenovanja sodnikov v Državnem zboru opozarja tudi Vrhovno sodišče, saj tak sistem imenovanja ne ustreza evropskim standardom razmerij med vejami oblasti, …
  Na isti problem opozarjajo tudi dokumenti in priporočila drugih mednarodnih organizacij.
  … število sodnikov na prebivalca višje od evropskega povprečja, …
  https://siol.net/novice/slovenija/ker-je-drzava-krsila-clovekove-pravice-bomo-za-popravo-krivic-placali-do-pol-milijarde-438502
  Ker je država kršila človekove pravice, bomo za popravo krivic plačali do pol milijarde
  damijan.org/2013/07/04/sodisca-so-sramota-te-drzave/
  Sodišča so sramota te države
  Sramota in blamaža. Sram me je, da živim v taki državi.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  Prosim ukrepajte, končajte to slovensko sramoto, nehumano početje, surovost, …!
  S spoštovanjem,
  Zlatko Kukovec

  PS:
  TU JE EDINSTVEN PRIMER V CIVILIZIRANEM SVETU!
  https://www.us-rs.si/odlocitve/?q=%C5%BEe+odlo%C4%8Dilo+o+enakem+ustavnopravnem+primeru&df=&dt=&af=&at=&vd=&vo=&vv=&vs=&ui=&va=&page=1&sort=&order=#show-decision-results
  USTAVNO SODIŠČE RS:
  ISKALNIK po ODLOČBAH in sklepih: “ŽE ODLOČILO o ENAKEM ustavnopravnem primeru”
  REZULTATI ISKANJA:
  1130 krat so ŽE OBRAVNAVALI, IN SE NISO NIČ NAUČILI, …, ISTI SODNIKI, ISTE KRŠITVE USTAVE, EKČP, … NIHČE KAZNOVAN, SUSPENDIRAN, ENORMNE PLAČE, ENORMNO ŠTEVILO SODNIKOV, ENORMNI STROŠKI, NOVI OBJEKTI, …?!
  ENORMNI SODNI ZAOSTANKI, Program LUKENDA, Program HELP, …?!
  V civiliziranem svetu NI DOBRO PLAČANIH “PONOVNIH OBRAVNAV” za KATASTROFALNE NAPAKE. IN POTEM PRIDE PREGREŠNO DRAG “PROGRAM LUKENDA”, “HELP”, +-52 “OMBUDSMANOV”, +-22 “ZAGOVORNIKOV”, …. (PRAVA FINANČNA POLOMIJA, ŠKODA za +-5 NOVIH ZELENIH HIDROELEKTRARN na Spodnji SAVI)
  V SLOVENIJI DOBRO PLAČANIH PONOVNIH OBRAVNAV NIMAJO: SRČNI KIRURGI, …, PILOTI, PROJEKTANTI, VOZNIKI, …………………………………………………………………….., +-60 TISOČ SLOVENSKIH DELAVCEV MIGRANTOV?!

 16. Moram povedat, da me vedno bolj (v pozitivnem smislu) preseneča aktualna vlada RS. Jaz nimam slabe besede čez SDS.

Odgovori ...

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*