DOSEŽKI GOLOBNJAKA 15. DEL – TRI DAME PO OKOLI 6 MILIJONOV EVROV

Morda ste narobe sklepali po zapisu v naslovu. Ne, niso na razpolago tri dame »Golobnjaka«, vsaka po 6 milijonov evrov, to bi bilo pretirano, res pa je, da so tri dame »Golobnjaka« želele neupravičeno zapraviti vsaka po okoli 6 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. No ena je že odstopila, dve pa bi še morali.

Prva, že odstopljena, je Sanja Ajanović Hovnik, nekdanja ministrica za javno upravo, njena slika visi tudi na notranjem ministrstvu, kjer visi tudi moja slika, saj je bila nekaj mesecev tudi notranja ministrica. Omenjena gospa je lani objavila razpis za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam v vrednosti nad 6 milijonov evrov. In glej ga zlomka, med glavnimi prejemniki sredstev so se znašli tisti s katerimi je bila poslovno povezana. Še več, omastila naj bi se celo njena mama. Ministrica je dolgo zagovarjala stališče, da je bilo z razpisom vse v redu. Na nacionalni TV v oddaji Tarča, kjer sem sodeloval tudi jaz, mi je očitala, da lažem in da sem populist. Dan ali dva za tem pa je odstopila. Seveda  pod težo dokazov.

Druga dama iz kategorije 6 milijonov evrov je ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh. Gospa je bila menda najprej pri SD, ko pa je videla, da tam ne bo postala ministrica, je presedlala k Gibanju svoboda, kjer pa je v pomanjkanju kadrov takoj postala ministrica. Omenjena je sredi lanskega leta objavila javni razpis za nabavo 13.000 prenosnih računalnikov v vrednosti nekaj nad 6 milijonov evrov. Očitno je boljša vedeževalka, kot pa ministrica, saj je po nabavi pojasnila, naj bi bili prenosni računalniki namenjeni tudi ljudem, ki so bili prizadeti v poplavah. Ja oprostite, razpis je bil objavljen pred poplavami, torej je ministrica vedeževalka, saj je v naprej vedela, da se bodo poplave zgodile.  Prenosni računalniki naj bi bili, po njenih besedah, namenjeni tudi socialno šibkejšim otrokom v osnovnih šolah, o čemer pa ravnatelji ne vedo ničesar. Še več ministrica je pred nekaj dnevi povedala, da so do sedaj razdelili 39 prenosnih računalnikov, kar 12. 961 pa jih ima skritih na tajni lokaciji. Le zakaj moramo davkoplačevalci plačevati najem skladišča za prenosne računalnike, ki jim enoletni garancijski rok teče in bo kmalu potekel. Prav tako ni jasno zakaj je lokacija skladiščenja tajna. Le kdo bi si jih želel, saj so menda slabše kakovosti, pa tudi policijo imamo, ki menda zagotavlja osnovno varnost državljanov in njihovega premoženja. Ne, ne, gospa ministrica, gre za korupcijski posel in čas je da odstopite.

Še hujši primer pa je tretja gospa ministrica za okoli 6 milijonov evrov. To je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Omenjena je bila hitrejša od strele, ki udarja v poletnih mesecih. Dne 28. 12. 2023 je Vlada RS, na njen predlog, sprejela sklep o nakupu propadajoče stavbe na Litijski 51 v Ljubljani, za potrebe sodstva. Vrhovno sodišče o tem menda ne ve nič, je pa tudi proti takemu nakupu iz razloga, ker bi sodno palačo pač selili iz centra na obrobje Ljubljane. Še isti dan, ko je vlada, sprejela sklep o nakupu omenjene stavbe, je ministrica podpisala pogodbo o nakupu nepremičnine s klavzulo videno-kupljeno, ne za 6 milijonov evrov ampak za 6 milijonov evrov več, kot jo je pred tremi leti kupil lastnik. Torej gre za preplačilo za okoli 6 milijonov evrov. Zelo zgovoren je tudi datum plačila, v običajni praksi velja da je to 15. dan po podpisu pogodbe, v tem primeru pa je bilo plačilo izvedeno že naslednji dan, torej 29.12.2023. Če mene vprašate, gre za čisti korupcijsko dogovorjen posel.

Ob tem bodejo v oči še nekateri podatki, zlasti to, da je cenitev naročil in plačal lastnik stavbe in ne pravosodno ministrstvo. Ministrica sedaj tarna o tem, da ona pač ne more hoditi na okoli z metrom in meriti in ocenjevati nepremičnino. Še več, najnovejši podatki kažejo, da se skuša izvleči iz škandala, ki ji ga je očitno podtaknila Vesna Vukovič, generalna sekretarka Gibanja svoboda. Ministrica je s prodajalcem namreč sklenila aneks h pogodbi po katerem bodo na stroške prodajalca ponovno izmerili kvadraturo stavbe in jo ponovno sodno ocenili. 

Nič od tega ne bi bilo potrebno, če bi ministrica angažirala sposobno tajnico, ki bi pred nakupom stavbe naredila nekaj klikov po spletni strani GURS in Davčni upravi in bi ugotovila kakšna je stavba, koliko je vredna in še kaj. Toda po mojem gre za korupcijski posel, ki zahteva odhod ministrice Švarc Pipanove, ki do oddaje tega teksta, še ni odstopila. Se nadaljuje.