POSLANKA LENA GRGUREVIČ IN NJENE LAŽNJIVE IZJAVE

Imen in priimkov novopečenih poslancev praktično ne poznam, sploh pa jih nebi prepoznal ob naključnem srečanju. Tu in tam pa mojo pozornost vendarle vzbudijo njihove javne izjave. Tak primer je bila poslanka Gibanja svoboda iz Maribora Lena Grgurevič. Na njo sem postal pozoren ob njenem zadnjem nastopu v Državnem zboru.

Trdila je, da je njena poslanska plača sedaj nižja od tiste, ki jo je imela na prejšnjem delovnem mestu. Prav tako je trdila, da ima 3000 evrov neto plače in da plačuje 700 evrov za stanovanje in 800 evrov za potne stroške, zato naj bi ji ostalo okoli 1400 do 1500 evrov neto plače, kar naj bi bilo manj, kot je bila njena plača na prejšnjem delovnem mestu višje pravosodne svetovalke na Okrožnem sodišču v Mariboru. Ob tako kreativnem izračunu je to tudi mogoče, a poslanka zavaja in laže.

Poslanka Lena Grgurevič, ki je sicer predsednica Odbora za pravosodje v Državnem zboru preprosto laže ali zavaja.  In to počne na povsem trapast in neumen način. Ne zaveda se namreč, da ima 1500 evrov neto plače le manjšina naših ljudi, sploh pa se ne zaveda teže svojih zavajujočih, pa tudi lažnivih izjav. V nadaljevanju naredimo analizo njenih izjav.

Sodeč po njenem uradnem življenjepisu je bila Lena Grgurevič pred nastopom poslanskega mandata višja pravosodna svetovalka na Okrožnem sodišču v Mariboru. Njeno delovno mesto je bilo uvrščeno v 38. plačni razred. Koliko je zaslužila neto ne želim špekulirati. Jasno pa je, da so poslanci uvrščeni v plačne razrede med 55. do 62. odvisno od tega ali gre za podpredsednike Državnega zbora, predsednike odborov, kar ona je, podpredsednike odborov ali navadne poslance brez funkcije. Če njeno sedanjo plačo preračunam na palec, pri tem pa upoštevam neto plačo podpredsenika odbora Državnega zbora, potem ne gre za 3000 evrov neto ampak vsaj za 3300 evrov neto, seveda s poslanskim dodatkom ob redni plači. Na tej točki opozarjam na njeno prvo laž.

Kaj pa njena naslednja laž ali zavajanje. Poslanka je povedala, da plačuje 700 evrov za službeno stanovanje in 800 evrov za potne stroške, ki jih ji država ne povrne. No ja. Če si je poslanka izbrala službeno stanovanje v velikosti 65 kvadratnih metrov na Kotnikovi ulici v Ljubljani, ali pa so ji ga dodelili, podatek najverjetneje drži.

Vsekakor pa je lažniva njena izjava, da plačuje 800 evrov za potne stroške, ki ji jih država ne povrne. Podatek utegne biti celo točen, če upoštevamo, da je razdalja med Mariborom in Ljubljano in nazaj 256 kilometrov, kar na mesečni ravni ob upoštevanju tega, da ob ponedeljkih poslanci ne hodijo v Državni zbor, znese 4350 kilometrov. Če ta podatek pomnožimo s ceno goriva, res dobimo okoli 800 evrov. Toda kje se skriva njena laž? Službeno stanovanje poslanec seveda dobi, če biva med tednom v Ljubljani in se ne vozi domov. Službeno stanovanje se torej povsem jasno izključuje s potnimi stroški. Torej eno ali drugo, poslanka pa lažnivo prikazuje kot, da se ji dela krivica ker ji potni stroški niso povrnjeni.

Morda pa je to primer samoovadbe poslanke KPK, kaj pa če poslanka stanovanje oddaja? Nerazumno je namreč to, da bi plačevala službeno stanovanje v katerem nebi bivala ampak bi se dnevno vozila domov. Le zakaj bi to počela?

Za konec pa se vrnimo k njenemu uradnemu življenjepisu, objavljenem na spletni strani Državnega zbora. Takole je zapisala: »Že pred vstopom v politiko sem bila ekonomsko, pa tudi sicer neodvisna ženska, ki goji in spoštuje družinske vrednote. Zelo cenim iskrenost, resnico, poštenost, solidarnost, svobodo in pogum«. Vse lepo in prav gospa poslanka, s svojo izjavo v Državnem zboru pa ste negirali samo sebe. Boste po poslanskem mandatu kandidirali za neodvisno sodnico? Pogoje namreč imate, ne le tiste formalne, ampak tudi neformalne dokazane v politiki.

One comment

Comments are closed.