Seja DZ – dejanje Gibanja svoboda iz obupa

Čas dela svoje. Tudi sam bolj po redko spremljam seje DZ, a vsaj dnevni red sej pregledam in se nato odločim ali in katero točko dnevnega reda bom spremljal. Danes je mojo pozornost pritegnila seja 55. izredna seja DZ, ki bo v četrtek 16. 11. 2023 ob 14.00 uri. Na tej seji (izredna in ne redna seja), pomeni, da gre za nekaj zelo nujnega, bo na dnevnem redu točka z naslovom  »Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z bojem proti korupciji v Republiki Sloveniji«.

Seveda sem v skladu z ustaljeno prakso dela DZ takoj zaključil, da gre za opozicijsko zahtevo ali SDS ali NSI. Tako je pač običajno. Opozicija nima posebnih orodij, da bi Vladi RS predlagala karkoli, to lahko naredi le skozi seje DZ na katerih vladi RS nekaj predlaga. V svoji dolgoletni poslanski karieri se ne spomnim primera, da bi tako sejo zahtevala koalicija. Ta ima namreč na razpolago vsa potrebna parlamentarna in vladna orodja, da od vlade zahteva karkoli, seveda zakonitega, niti ne, da ji karkoli zgolj in samo priporoča. Kot že rečeno, na moje veliko presenečenje tokrat zahtevo za izredno sejo DZ predlaga kar koalicija sama, za kar seveda ni nobene potrebe, saj ima koalicija izvršilna orodja, da zadeve ureja po svoje ne pa, da Vladi RS nekaj priporoča.

Sam mislim, da o delovanju Vlade RS (bil sem njen minister in večkrat njen državni sekretar), nekaj vem, zato mi dovolite, da v nadaljevanju politično ocenim omenjeno zahtevo za izredno sejo DZ. V osnovi gre za dejanje iz obupa v kateri se je znašla vladna koalicija, zlasti pa Gibanje svoboda in Robert Golob. Seveda gre tudi za popolno preusmerjanje pozornosti javnosti iz popolnoma neučinkovite vlade sploh pa njenega predsednika. Korupcija je pač beseda na katero v veliki večini reagirajo volilci in to je ta hip za vladajoče najbolj pomembno.

Pozorno branje zahteve vladajočih, za izredno sejo DZ, pa razkrije seveda še veliko več. Ne ločijo med kaznivimi dejanji korupcije in korupcijskimi ravnanji posameznika. Očitno je tudi to, da piscem gradiva deluje le desni del njihovih možganov, saj naštevajo neka ravnanja posameznikov z desne politične hemisfere, na vse tisto, kar se je dogajalo na njihovi strani, pa seveda zavestno pozabljajo.

Pa pojdimo po vrsti. Med korupcijskimi kaznivimi dejanji, kot so dajanje podkupnine, sprejemanje podkupnine, jemanje podkupnine ali dajanje podkupnine za nezakonito posredovanje in podobno, ter med koruptivnimi ravnanji posameznika, kot je konflikt interesov, obstaja velikanska razlika. Zakon v zvezi s korupcijo pravi takole: »Korupcija je vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev, ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega«. Pa smo tam, med kaznivimi dejanji korupcije in koruptivnimi ravnanji po zakonu so svetlobna leta razlike.

Korupcijska kazniva dejanja odkriva policija, preganja tožilstvo, sodstvo pa sodi. Pri koruptivnih ravnanjih pa ni tako, posamezno koruptivno ravnanje je lahko koruptivno ravnanje, ki pa je še daleč od kaznivega dejanja korupcije. Tega predlagatelji zahteve za to sejo očitno ne ločijo ali pa zavestno in manipulativno mešajo.

Pisci gradiva za izredno sejo DZ zavestno in manipulativno navajajo nekatere primere domnevnih koruptivnih ravnanj ali celo domnevnih kaznivih dejanj korupcije, pri čemer zavestno vnašajo primere, ki se domnevno nanašajo na  NSI in SDS. Jasno je, da ima tako početje jasen cilj, to pa je preusmerjanje pozornosti s katastrofalnih rezultatov anket o podpori Gibanju svoboda in Golobu.

Koalicija bi se morala zavedati, da je v njenih rokah »janšistov« očiščena policija, v njenih rokah je tožilstvo, sodstvo pa je tako ali tako v celoti njihovo, od tam nikoli niso odšli, kot je dejal nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. Kaj še torej čakajo, zakaj sklicujejo tovrstne seje, »pognati bi morali« svojo »mašinerijo« in raziskati vsa domnevna kazniva dejanja korupcije in koruptivna ravnanja desne politične hemisfere. Zakaj tega ne naredijo ampak jokajo in stokajo v DZ. Saj veste zakaj. Čas se jim izteka. To pa je edino, kar je pri tem dobro.

Ker v gradivu navajajo domnevna kazniva dejanja korupcije ali koruptivna ravnanja le z desnega političnega pola, mi dovolite da jih spomnim na še nekatera odprta vprašanja:

  • Ste pozabili na pravnomočno obsojenega poslanca EU Zorana Thalerja, ki je sprejel podkupnino v EU parlamentu?
  • Ste pozabili na koruptivno ravnanje vaše poslanke Bojane Muršič in njene rdeče jopice?
  • Ste pozabili na 100.000 evrov, ki jih je GEN i nakazal Vesni Vuković, vaši sedanji generalni sekretarki?
  • Ste že odkrili kdo je ukradel identiteto Robertu Golobu v Romuniji?
  • Ste že ugotovili, kam so šli silni milijoni iz Gen i v Srbijo, na Kosovo in v Bosno?

Mnogo od tega očitno čaka na boljše čase, ki pa seveda, z vami v zgodovini, nezadržno prihajajo.