DOSEŽKI »GOLOBNJAKA« – 4. DEL

Nadaljujmo torej z dosežki »Golobnjaka«. V državah EU imajo ministrstva različen pomen. Običajno imajo največjo težo zunanje, notranje in obrambno ministrstvo, pa tudi finančno in pravosodno ministrstvo. Finančno ima glede na vsebino dela sploh specifičen položaj, ki je za vsakega predsednika vlade še kako pomembno ministrstvo. V večini držav temu sledi tudi stopnja varovanja posameznega ministra ali ministrice. Poleg predsednika države, vlade in parlamenta, so prav notranji, zunanji in obrambni minister varovane osebe, kar kaže na pomembnost nalog, ki jih opravljajo. Sodeč po stanju v »Golobnjaku«, bi morala biti ena najbolj varovanih oseb kulturna ministrica Asta Vrečko. Če ste se vprašali zakaj, je odgovor na dlani, je ena najbolj aktivnih ministric »Golobnjaka«, ki nas pospešeno vrača v čisti socializem, iz katerega smo izšli pred dobrimi 30. leti.

Analizirajmo najprej določila »Programa za delo koalicije 2022 – 2026« v delu, ki se nanaša na kulturo. V Google sem vnesel posamezno nekatere ključne besede kot so: »kultura«, »kulturni« in še kaj. Presenečen sem ugotovil, da teh ključnih besed v omenjenem dokumentu sploh ni. Zato pa na 25. in 26. strani najdete kar 16 alinej, v katerih naštevajo kaj naj bi kulturno ministrstvo počelo. Če realno primerjam omenjeni tekst z dejanskimi aktivnostmi ministrice Aste Vrečko, lahko ugotovim, da gre za prazne floskule, kajti ministrica počne povsem nekaj drugega kot piše v omenjenem dokumentu. Vseh njenih dosežkov, ki so tudi dosežki »Golobnjaka« seveda zaradi omejenega prostora ne morem našteti, zato se bom v nadaljevanju posvetil le nekaterim.

Na Metelkovi 6 v Ljubljani, je velika stavba, katere lastnik je kulturno ministrstvo. V njem domujejo večinoma skrajno levičarske nevladne organizacije, ki so v času prejšnje vlade odkrito navijale pri tretji Janševi vladi. Takratni kulturni minister Vasko Simoniti je planiral to stavbo obnoviti za potrebe Prirodoslovnega muzeja, nevladne organizacije pa izseliti na druge lokacije. Nevladne organizacije so se temu uprle in Simoniti je pričel sodne postopke za njihovo izselitev. Mogoče je to njegova napaka, Jankovič je v primeru Rog ravnal drugače. Najel je varnostnike in bagre, ter nekega jutra nevladne organizacije s tega prostora preprosto vrgel na cesto. Nekaj malo so protestirali potem pa »vse tiho je bilo«.

Asta Vrečko pa je ravnala seveda povsem drugače. Prirodoslovni muzej bo pač počakal, nevladne organizacije, ki so »Golobnjaku« pomagale na oblast je pač treba nagraditi. Njena odločitev je bila jasna, tožbe za izselitev se umaknejo, stavba se na račun davkoplačevalcev obnovi, nevladne organizacije, ki tam domujejo, pa v teh prostorih ostanejo.

Naj nadaljujem z drugim dosežkom Aste Vrečko iz »Golobnjaka«, ki mu v Evropi ni para. Tisti v mojih letih in starejši še vedo, da je bil 18. 04. 1937 na Čebinah nad Trbovljami ustanovni kongres Komunistične partije Slovenije. Komunistična organizacije je seveda zločinska organizacija, tako je odločilo tudi Vrhovno sodišče, ki je po vojni brez sodb v smrt poslala na deset tisoče ljudi. Letos so lokalni »partizani«, točneje njihovi nasledniki, na Čebinah pripravili spominsko slovesnost na ta dogodek. Verjeli ali ne, udeležila se ga je tudi Asta Vrečko in tam spregovorila. Nihče iz »Golobnjaka« tega njenega zavržnega početja ni obsodil. Si predstavljate, da bi potomci nemških nacistov ali italijanskih fašistov organizirali spominsko slovesnost na ustanovitev teh zločinskih organizacij in bi tam spregovoril uradni predstavnik nemške ali italijanske vlade. Povsem nemogoče, pri nas pa je to sprejeto, skoraj brez protesta. 

Nadaljujmo s Svetlano Makarovič. Seveda gre za skrajno levičarko, zagrizeno socialistko in sovražnico vsega kar je slovensko. Leta 2000 je zavrnila Prešernovo nagrado, ki vsebuje tudi denarni del. Vsej stroki je jasno, da nekaj kar zavrneš ne moreš več zahtevati nazaj. In prav to se je zgodilo. Zagrizena levičarka si je po 23 letih premislila in želi nagrado nazaj. Asta Vrečko pa ji je takoj ugodila, nakazala ji je 8346 evrov, kar je denarni del nagrade. To naj bi bilo kaznivo dejanje zlorabe položaja, za kar pa Asta Vrečko ne bo nikoli odgovarjala, bo pa verjetno podrejena uradnica, ki je dokument o tem podpisala. Dosežkov Aste Vrečko in »Golobnjaka« na tem področju je še veliko več in o tem morda kdaj kasneje. Se nadaljuje.