DOSEŽKI “GOLOBNJAKA« 1. DEL

Sedanja vladna koalicija, ki jo imenujem »Golobnjak« mi nudi neizmerno veliko priložnosti, da lahko pišem o njenem delu, bolje rečeno nedelu ali slabem delu. Prihajata dva poletna meseca, ko bodo v »Golobnjaku« na dopustu in te materije ne bo, točneje povedano, prihaja dopustniški čas, ko vsaj škode ne bodo delali. To je tudi razlog, da sem se odločil v več nadaljevanjih pod istim naslovom pisati o tem kaj so v »Golobnjaku« dosegli v preteklem nekaj več kot enem letu.

Prvo leto vladanja je za njimi, v »Programu za delo koalicije 2022 – 2026« so zapisali, da bodo izvedli številne prepotrebne reforme, ki jih resne vlade običajno naredijo v prvem ali drugem letu vladanja, kasneje pa ne. Prav nobene reforme do sedaj nismo bili deležni. Toda začnimo z ilegalnimi migracijami.

V »Programu za delo koalicije 2022 – 2026« so zapisali tole: »Prosilcem za azil bomo zagotovili varnejše migracijske poti ter hitre in učinkovite azilne postopke……omogočili jim bomo sistematično integracijo v slovensko družbo«. Prav tako so med drugim zapisali:

  • »Do konca leta bomo odstranili rezilno žico in vse ostale tehnične ovire na meji……
  • Olajšali bomo postopke za pridobitev mednarodne zaščite, prosilcem in osebam s priznano zaščito pa bomo zagotovili osnovne človekove pravice, kot so pravica do izobraževanja, dela, zdravstvene oskrbe, ter jim pomagali pri učinkovitem vključevanju v družbo….«

Vse to je imelo seveda jasno sporočilno vrednost za ilegalne migrante, ki so ob današnji tehniki v nekaj sekundah še kako dobro seznanjeni s politiko določene države do njih. To potrjujejo nekatera dejstva.

Ko je bil pred nekaj leti italijanski notranji minister Mateo Salvini in je povedal, da ilegalnih migrantov, ki v Italijo prihajajo po morju, Italija ne bo več sprejemala, se je število ilegalnih migrantov v Italiji seveda drastično zmanjšalo.

Pri nas pa je obratno, ko so v »Golobnjaku«, še pred prevzemom oblasti sporočali, da bodo odstranili rezilno žico in da bodo olajšali pogoje za ilegalne migrante, so številke seveda poskočile v nebo.  Pa si jih poglejmo. Do danes je samostojna in neodvisna Slovenija beležila največje število ilegalnih migrantov leta 2000 in sicer nekaj nad 35.000. Leta 2019 smo po uradnih podatkih policije beležili 16.099 ilegalnih migrantov, leta 2020 14.592, leta 2021 10.067, leta 2022 pa kar 32.024 ilegalnih migrantov. V letu 2023 pa je policija do 31. 05. zabeležila 15.456 ilegalnih migrantov, lani v istem obdobju pa 5.108 ilegalnih migrantov. Če se bo ta trend nadaljeval, bomo konec leta 2023 zabeležili nad 40.000 ilegalnih migrantov na letni ravni. Trendi so torej popolnoma jasni, v času Janševe vlada je v letih 2021/2022 je število le teh je drastično padlo, svoje je naredila seveda tudi pandemija Covid19. Nasprotno pa prijazna politika do ilegalnih migrantov pomeni seveda drastično večanje njihovega števila. Ne pozabimo kako je leta 2015 nekaj nepremišljenih besed nemške kanclerke Angele Merkl v Evropo privabilo nad milijon ilegalnih migrantov.

Še nekaj podatkov o stroških z ilegalnimi migranti. Leta 2017 je Računsko sodišče objavilo podatek iz revizijskega poročila, kjer je pisalo, da skupni mesečni stroški na enega ilegalnega migranta znašajo 1963 evrov. No danes na spletni strani Računskega sodišča tega podatka ne boste več našli. Pa da ne bo kdo rekel da zavajam. Zapisal sem, da gre za skupne mesečne stroške na enega ilegalnega migranta, torej so vštete tudi plače ljudi, ki se z njimi ukvarjajo. Sicer pa gre za stroške nastanitve, prehrane in druge potrebščine ilegalnih migrantov, kot tudi za stroške njihovega zdravstvenega zavarovanja in izobraževanja. Že pred leti pa sem opozoril tudi na njihov položaj glede prehrane, ki mora biti dovolj kakovostna sploh pa v skladu z njihovimi navadami, recimo brez svinjskega mesa. Še ena podrobnost, pred nekaj leti so v Azilnem domu za njih nabavljali tudi kondome in verjamem da danes ni nič drugače, le skupni strošek na enega ilegalnega migranta se je iz 1963 evrov povečal, če upoštevamo samo inflacijo se strošek približa 3.000 evrov mesečno. 

Če nekoliko zaokrožim te podatke in upoštevam trend naraščanja ilegalnih migrantov, ki jih konec leta 2023 utegne biti celo 40.000 potem bomo za njih odšteli skoraj 120 milijonov evrov ali 171.428 najnižjih pokojnin, ki jih je Luka Mesec »izboril« upokojencem za 40 let delovne dobe, do konca leta 2023.  Res lep dosežek »Golobnjaka«. Se nadaljuje.