PODELITEV DIAMANTNEGA ZNAKA SDS

V nadaljevanju objavljam nagovor kolegice Eve Irgl ob podelitvi diamantnega priznanja SDS, ki mi je bilo podeljeno 18 02 2023 v Mariboru, ter moj nagovor udele┼żencem prireditve.

Nagovor voditeljice Eve Irgl, dolgoletne poslanke SDS:

┬╗Najvi┼íje priznanje Slovenske demokratske stranke je diamantni znak. Prejme ga ─Źlan, ki je s svojimi dolgoletnimi prizadevanji, delovanjem ter osebnim ugledom doma in v tujini odlo─Źilno prispeval k izjemnim dose┼żkom na podro─Źju razvoja demokrati─Źnih procesov, k uveljavljanju temeljnih vrednot programa SDS ter s tem h krepitvi stranke kot celote. Diamantni znak SDS za leto 2022 je prejel dr. Vinko Gorenak.

Dr. Vinko Gorenak se je v svoji dolgi in bogati karieri dokazal na ┼ítevilnih podro─Źjih. Po kon─Źani Pedago┼íki gimnaziji in akademiji v Celju, se je zaposlil v Kadetski ┼íoli za mili─Źnike v Tacnu, isto─Źasno pa ob delu ┼ítudiral in diplomiral na Visoki ┼íoli za organizacijo dela v Kranju. Nekaj let je nato slu┼żboval z razli─Źnimi zadol┼żitvami na Postaji milice v Celju, po letu 1990 pa na Ministrstvu za notranje zadeve v Ljubljani.

Dvakrat, v Bajukovi vladi leta 2000 in v prvi Jan┼íevi vladi leta 2004, je bil dr┼żavni sekretar na MNZ. Leta 2012, v drugi Jan┼íevi vladi je bil imenovan za ministra za notranje zadeve, dvakrat, skupaj ┼íest let, pa je bil dr┼żavni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Jan┼íe. Hkrati se je posve─Źal pedago┼íkemu delu, magistriral, doktoriral ter bil leta 2009 izvoljen v naziv izrednega profesorja na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Tri mandate je bil poslanec SDS v Dr┼żavnem zboru, poleg tega je bil ve─Ź mandatov izvoljeni ─Źlan Izvr┼íilnega odbora SDS in ─Źlan Strokovnega sveta SDS, kjer je v razli─Źnih sestavah pokrival podro─Źje pravosodja, notranjih zadev in javne uprave. Dva mandata je bil predsednik nato pa podpredsednik v mati─Źnem odboru SDS ┼ámarje pri Jel┼íah in dva mandata svetnik v ob─Źinskem svetu.

Dr. Vinko Gorenak v vseh pogledih izjemna osebnost. Pri njem je treba najprej poudariti nadpovpre─Źno delavnost, zavzetost in vnemo. Ko na┼ítejemo vse funkcije in zadol┼żitve, ki jih je opravljal, se vpra┼íamo, ali ima njegov dan morda ve─Ź kot 24 ur?

Vseskozi dela v nekak┼ínem zaletu, z zagnanostjo in izjemnim veseljem. Vse ga zanima. Je odli─Źen in odlo─Źen analitik politi─Źnih razmer, brez dlake na jeziku jih komentira in stvari poimenuje s pravim imenom. Svoja opa┼żanja in mnenja deli na dru┼żbenih omre┼żjih in na svojem blogu, je za┼żelen sogovornik v televizijskih pogovornih oddajah ter pogosto povabljen h komentiranju aktualnih politi─Źnih zadev.

Ima ┼íiroko teoreti─Źno in prakti─Źno znanje, ki si ga je nabiral vsa leta v razli─Źnih slu┼żbah in funkcijah ter skozi izobra┼żevanje in pedago┼íko delo. Njegovo mnenje ┼íteje. Je merodajno. Ne le v strankarskih krogih, temve─Ź v ┼íir┼íem politi─Źnem prostoru. V svojih iskrivih mislih je pronicljiv, s svojim po┼ítenjem, duhovitostjo, humorjem in dobrim zgledom je vzor pokon─Źnega in pogumnega borca za stvar, torej za vse, kar je prav in pravi─Źno.

Ko smo dr. Vinku Gorenaku sporo─Źili, da je leto┼ínji dobitnik diamantnega znaka SDS za leto 2022, nekaj dni od njega ni bilo nobenega odgovora. Kar je bilo nenavadno. Obi─Źajno namre─Ź odgovor prileti v nekaj minutah, kadar je zelo zaseden v nekaj urah. Tokrat pa ni─Ź.

Potem je odgovor le pri┼íel: ┬╗Sem malo v ┼íoku┬ź, je napisal. ┬╗Tega si po mojem nisem zaslu┼żil┬ź.

S tem se seveda ne moremo strinjati. ─îe je kdo, ki si to priznanje resni─Źno zaslu┼żi, in to po vseh kriterijih, potem je to dr. Vinko Gorenak.

Iskrene ─Źestitke┬ź.

Moj zahvalni nagovor okoli 300 udele┼żencem slovesnosti:

»Spoštovane in spoštovani!

Dovolite mi, da se vam najprej zahvalim v imenu vseh nagrajencev, nato pa še v svojem imenu.

Ob neki priliki smo se pogovarjali, kdo sploh smo ─Źlani SDS? Mnogi med nas prihajalo, nekateri pa tudi odhajajo. Mnogi med nami so zelo aktivni in izpostavljeni ─Źlani, drugi so spet tihi podporniki ali pla─Źniki ─Źlanarine, ki se ne izpostavljajo. In kaj nam je torej skupnega? Delimo si vrednote SDS, vsem nam pa je skupno tudi to, da smo v SDS povsem prostovoljno. Nih─Źe nas v to ne sili. Zato je tudi prav, da vsako leto s priznanji nagradimo najbolj zaslu┼żne med nami. Tako je tudi letos, nekateri smo priznanja prejeli danes in tukaj, ┼íe ve─Ź pa je tistih, ki jih bodo prejeli na lokalni ravni. Lepa hvala v imenu vseh.

Diamantno priznanje ste mi podelili danes. Tam nekje okoli 10 takih priznanj je bilo podeljenih do sedaj. Sam sem mislil, da to priznanje dobi┼í, tam nekje proti koncu (s prstom poka┼żem v nebo)ÔÇŽÔÇŽsaj veste kaj mislim. Sam mislim, da ┼íe nisem tam, zato sem bil ob tej novici precej presene─Źen.

SDS sem se pridru┼żil 11. 09. 1999, po tem, ko so me odslovili iz policije. Do takrat sem sicer bil volilec, ─Źlan pa nisem mogel biti, ker mi je to prepovedovala Ustava. No danes niti ne vem ali so me s tisto odslovitvijo iz policije kaznovali ali nagradili. Danes bi rekel, da so me nagradili, saj so mi s tem omogo─Źili ne le ─Źlanstvo v SDS ampak tudi aktivno politi─Źno udejstvovanje.

Do upokojitve leta 2018 sem bil trikrat dr┼żavni sekretar, trikrat sem bil izvoljen v DZ, opravljal sem tudi naloge notranjega ministra. Nikoli v tem ─Źasu nisem hodil v slu┼żbo zaradi pla─Źe, ta je bila posledica slu┼żbe. V slu┼żbi sem u┼żival. To pa je najve─Ź, kar si lahko ┼żeli posameznik.

┼áe nekaj pravijo. Iz pokoja ni  ve─Ź vrnitve, ─Źaka te le ┼íe, saj vemo kajÔÇŽ.. Toda pri meni ni bilo tako, iz pokoja sem se leta 2020 vrnil v kabinet predsednika vlade Janeza Jan┼íe.

Te┼żki ─Źasi so to bili, pa ne le zaradi COVID19. Zame je bila ve─Źji problem koalicija. Vsi vemo, da lahko vlada┼í ─Źe ima┼í 46 glasov. Mi pa smo jih imeli ve─Ź kot leto dni, le 38 glasov. A kljub temu smo vladali in sprejemali zakone, imenovali ustavne sodnike in ┼íe kaj, s 46 glasovi. Kako boste rekli? Ja veliko je bilo treba delati in z Danijelom Krivcem sva to nekako zvozila. Tudi pri tem delu sem u┼żival.

Danes sem ┼że drugi─Ź v pokoju, torej tam od koder ni vrnitveÔÇŽ… Toda predsednik, ─îE BO┼á, se opravi─Źujem napako sem naredil, KO BO┼á sestavljal novo vlado in ─îE me bo┼í potreboval,  SE BOM SPET VRNIL IZ PENZIJE.

LEPA HVALA VSEM┬ź.

Opomba avtorja: Podelitev najvi┼íjega priznanja SDS me je resni─Źno presenetila, da ne re─Źem ┼íokirala. Ko sem stal na odru, ko je kolegica Eva Irgl brala obrazlo┼żitev, so se mi tresle roke, to je bilo vidno tudi na posnetku. Kar nekajkrat sem pomislil, da bom izgubil tla pod nogami in bom padel. Mogo─Źe je kdo mislil, da sem neozdravljivo bolan, da imam Alzheimerjevo bolezen, a naj vas potola┼żim, z mojim zdravjem je vse v redu.

En komentar

  1. Ta “diamant” pa ostaja odprt ┼íe za kak┼íen dodaten brusni rez, da se bo ┼íe bolj svetil

Komentiranje je onemogo─Źeno, glej pravila spletne strani!