Komentar na Nova24TV 30 01 2023 objavljam ga tudi tukaj

Spo┼ítovane gledalke, spo┼ítovani gledalci Nove24TV. Nekako je mesec na okoli in spet se vidimo. Kar precej dogajanja je bilo v tem ─Źasu, ki ste ga lahko spremljali, a naj k temu dodam ┼íe svoj pogled.

Ali veste koliko oseb v Evropi je opravljalo najpomembnej┼íe funkcije v svoji dr┼żavi pa tudi v Evropi? Seveda mislim na osebe, ki so opravljale naloge poslanca v nacionalnem parlamentu, poslanca v evropskem parlamentu, osebe, ki so vodile politi─Źne stranke in na volitvah zmagale, bile predsednik nacionalnega parlamenta in predsednik vlade, za po vrhu pa so bile ┼íe  na mestu predsednika dr┼żave?

Seveda nisem vseved, a moj spomin ne sega tako dale─Ź, da bi poznal kako tako osebo v Evropi. Seveda pa ne zanikam, da taka oseba obstaja. Vem pa, da obstaja v Sloveniji. To je Borut Pahor. Do sedaj vsaj zame najbolj uravnote┼żen predsednik vseh dr┼żavljanov Slovenije.

In glej ga zlomka. ┼áe kako dr┼żi tisti stari ljudski pregovor, ki pravi dobrota je sirota. Borut Pahor je pred leti povabil nepomembno novinarko, ki je za potrebe slovenske nacionalne televizije poro─Źala iz Bruslja, da na listi Socialnih demokratov, kandidira za poslanko v evropskem parlamentu. In zgodilo se je. Nepomembna novinarka je postala poslanka v evropskem parlamentu. Kasneje je zasedla ┼íe mesto predsednice Socialnih demokratov, stranko popeljala na volitve v Dr┼żavni zbor leta 2022 in stranka je dobila le 7 poslancev. Borut Pahor, tisti ki jo je povabil v politiko, pa je leta 2011dobil kar 29 poslancev.  Uganili ste govorim o Tanji Fajon.

Ni mi sicer popolnoma jasno, zakaj je Borut Pahor po preteku predsedni┼íkega mandata izrazil pripravljenost za ponovno aktivacijo pri Socialnih demokratih Tanje Fajon. Upam, da se zaveda svoje politi─Źne te┼że tako doma kot v Evropi in svetu in da je bila ta njegova poteza zgolj in samo namerna provokacija, na katero so  pri Socialnih demokratih Tanje Fajon nasedli.

Prav neverjetno je namre─Ź, da si Pahorjeve vrnitve ne ┼żelijo. S politi─Źno stranko, ki zavra─Źa tak politi─Źni kapital, ki ga Borut Pahor ima, je nekaj hudo narobe in je samo ┼íe na poti propada.

Seveda si lahko le ┼żelimo, da Borut Pahor ostane v Sloveniji, da skupaj s somi┼íljeniki ustanovi novo sredinsko politi─Źno stranko, ki se bo lahko povezovala tako na levo kot na desno in ne bo nikogar izklju─Źevala.

Vlada Roberta Goloba pa nas vsak dan bolj spravlja v ─Źase trdega socializma z vsemi posledicami vred. Naj na┼ítejem nekaj razlogov za tako trditev. Se spomnite ─Źasa smrti o─Źeta slovenske osamosvojitve in samostojne dr┼żave Jo┼żeta Pu─Źnika?

Prav pred dnevi je minilo 20 let od njegove prerane smrti. Nobenega pogreba z dr┼żavni┼íkimi ─Źastmi ni bil dele┼żen, nasprotovali so celo ┼żalni seji Dr┼żavnega zbora. So pa zato pred dnevi z voja┼íkimi ─Źastmi pokopali Janeza Zemljari─Źa, ki bi tako ali tako moral pred sodi┼í─Źe, zaradi zlo─Źinov, ki jih je zagre┼íil, kot ┼íef UDBE.

Pred dnevi so ukinili tudi Muzej slovenske osamosvojitve, torej muzej, ki naj bi zanamcem pri─Źal o nastanku samostojne dr┼żave Slovenije. ─îesar takega se nikjer v Evropi nikoli ni zgodilo.

Leta 1994 sem bil prvi─Ź v Budimpe┼íti na Mad┼żarskem. Okoli njihovega parlamenta je bilo polno spomenikov socialisti─Źnim in komunisti─Źnim voditeljem od Maxa, Engelsa, Lenina in Stalina pa do njihovih doma─Źih komunisti─Źnih voditeljev. Budimpe┼íto sem ponovno obiskal leta 2011. Niti sledu ni bilo ve─Ź o omenjenih kipih. Bili pa so na novo postavljeni nekateri kipi posve─Źeni revolucionarjem iz leta 1956, ki so sicer neuspe┼íno vodili odpor proti takratni Sovjetski zvezi in ve─Ź kipov posve─Źenih njihovim pesnikom, pisateljem, kulturnikom in ┼íe komu.

V Sloveniji pa ni ni─Ź tako kot je na mad┼żarskem. ┼áe vedno imamo  postavljene kipe posve─Źene posameznikom, kot so Tito, Kardelj, Kidri─Ź in drugi, ki so vodili zlo─Źinske organizacije, kar je ugotovilo tudi sodi┼í─Źe.

Imamo celo menda 19 tonski spomenik revoluciji pred Dr┼żavnim zborom v Ljubljani. Spomenik revoluciji je seveda spomenik prehodu v enopartijski sistem po drugi svetovni vojni in vsemu temu, kar se je takrat dogajalo, to je torej tudi spomenik vsem tistim, ki so po drugi svetovni vojni pobili na deset tiso─Źe nedol┼żnih ljudi. Razumi kdor more. Ve─Źina tujcev tega seveda ne razume.

Nekaj nenavadnega so v Sloveniji tudi uli─Źni protesti. Posamezni levi politi─Źni aktivisti so protestirali ┼íe pred tem, ko je leta 2020 nastala tretja Jan┼íeva vlada. Pozivali so celo k umoru Janeza Jan┼íe. Ves ─Źas tretje Jan┼íeve vlade smo bili v Ljubljani, pa tudi drugod, pri─Źa takim ali druga─Źnim protestom. Ve─Ź ali manj vse organizatorje omenjenih protestov  je novi predsednik vlade Robert Golob osebno sprejel. Seveda jih je tudi bogato nagradil skozi financiranje nevladnih organizacij. Naj posebej omenim protest v Trbovljah leta 2021, ko je bila tam na obisku Jan┼íeva vlada. Vsak obisk vlade v posamezni regiji seveda pomeni, da vlada v regijo prinese zajeten kup denarja, seveda ne dobesedno ampak skozi predvidene nalo┼żbe dr┼żave v regiji. Tudi takrat je bilo tako. Toda doma─Źini vlade niso pri─Źakali s ploskanjem temve─Ź so zoper vlado protestirali. Ja res je protestirali so proti vladi, ki je v regijo prinesla denar. Ko smo v prvih mesecih leta 2022 pla─Źevali za elektriko pribli┼żno polovico cene, ki je bila pred tem, v Trbovljah nih─Źe ni ploskal. So pa se pred dnevi na protestu zbrali posamezniki, ki imajo na polo┼żnicah za kurjavo ve─Ź sto evrske zneske o katerih v ─Źasu Jan┼íeve vlade ni bilo ne duha ne sluha. In v Trbovljah so danes menda le nezadovoljni in kakih novih protestov menda ne bo ve─Ź.

Socialni demokrati so pred volitvami obljubljali vse in ┼íe ve─Ź, saj se spomnite tistih rde─Źih plakatov z napisi ┬╗30 dni do specialista┬ź, pa ┬╗vsem bomo zagotovili osebnega zdravnika┬ź in podobno. No, ve─Ź kot pol leta je od volitev po katerih so oblikovali koalicijo, pa o teh obljubah ni ne duha ne sluha. ┼áe ve─Ź, kar 120.000 ljudi nima osebnega zdravnika, vrste za specialisti─Źne preglede pa se enormno podalj┼íujejo. Tanja Fajon, Matja┼ż Nemec in drugi pa so na obljube pozabili. Naj vas samo spomnim na stotine in tiso─Źe ljudi, ki so pred dnevi v Ljubljani cele no─Źi stali v vrsti pred zdravstvenimi domovi, da bi si zagotovili osebnega zdravnika.

A ra─Źuni po─Źasi prihajajo, tudi zaradi neumnosti, ki jih po─Źne predsednik vlade Robert Golob. Sodniki so funkcionarji in imajo poleg poslancev, dr┼żavnih sekretarjev, ministrov, predsednika dr┼żave, vlade in Dr┼żavnega zbora najvi┼íje pla─Źe v dr┼żavi. Meni ni─Ź, tebi ni─Ź, brez da bi pravosodna ministrica in ministrica za javno upravo, sploh pa finan─Źni minister kaj vedeli, je Robert Golob na sestanku vseh sodnikov slavnostno obljubil, da bodo od za─Źetka tega leta k pla─Źi prejemali 600 evrov dodatka. Seveda je ┬╗lupnil┬ź nekaj nepremi┼íljenega, saj zakonske osnove za kaj takega sicer sploh ni, res pa je, da jo poslanci koalicije lahko naredijo in jo bodo. Je to njegovo po─Źetje neke vrste podkupnina sodnikom, kdo bi vedel, res pa je, da je Golob menda v predkazenskem postopku zaradi znanih balkanskih rabot, o ─Źemer na debelo poro─Źajo v drugih dr┼żavah nekdanje Jugoslavije, le pri nas ne.

S sodniki je pri nas pa─Ź ena sama ┼żalost, pred skoraj 20. leti so sebi dosodili neko povi┼íico pla─Źe, ki pa so jo ostalim zaposlenim v javnem sektorju preprosto odrekli. Ko je tretja Jan┼íeva vlada leta 2020 vsem funkcionarjem zni┼żala pla─Źe, sodniki tega niso dovolili, ─Źeprav so tudi funkcionarji. So pa sodniki tisti, ki so od leta 2008 do pred nekaj leti mrcvarili Janeza Jan┼ío zaradi zadeve Patria. Tudi v zapor so ga poslali tik pred volitvami 2014, na koncu pa je Ustavno sodi┼í─Źe odlo─Źilo, da so mu sodili za dejanje, ki ni kaznivo dejanje. In danes pravijo, od┼íkodnino Janezu Jan┼íi naj pla─Źajo davkopla─Źevalci, mi je ┼że ne bomo.

Ka┼że pa da Golob ni ra─Źunal na reakcijo drugih dru┼żbenih skupin, ustrezno vi┼íje pla─Źe danes zahtevajo pravosodni delavci, pravosodni policisti, policisti, gasilci, u─Źitelji, vojaki, socialni delavci in ┼íe kdo. Kako bo Golob re┼íil problem, ki ga je povzro─Źil sam, za sedaj ni jasno.

Povsem mogo─Źe je, da ga bo politi─Źno zakulisje, ki ga je s pomo─Źjo medijev postavilo na ta polo┼żaj tudi odslovilo. ─îe se spra┼íujete kdo bi ga lahko nasledil, je va┼íe vpra┼íanje precej nepomembno, v tem primeru ga bo nasledil tisti ali tista, ki ga bo dolo─Źilo politi─Źno podzemlje, mediji pa ga bodo seveda prikazovali kot odre┼íitelja Slovenije. To je lahko tudi Jaka ali Genofefa iz srednjega ali spodnjega Ka┼ílja, le da ne bo Jan┼ía.

Morda se ─Źudite tej moji trditvi. Naj vas zato spomnim na besede zdravstvenega ministra Be┼íi─Ź Loredana, ki je najprej s prstom pokazal na krivca za stanje na podro─Źju zdravstva v Ljubljani, torej na Zorana Jankovi─Źa. Toda ta odlo─Źnost zdravstvenega ministra je bila kratkega daha. Politi─Źno podzemlje je seveda reagiralo jasno, glasno in ostro. Jankovi─Ź je nedotakljiv.

In zgodil se je sestanek pri Robertu Golobu, kamor sta pri┼íla tudi Jankovi─Ź in minister Be┼íi─Ź Loredan. Dve opravi─Źili Be┼íi─Ź Loredana in dva globoka poklona Jankovi─Źu s strani Be┼íi─Ź Loredana, sta ob sklonjeni glavi in pogledom v tla, ki ga je tam naredil statist Robert Golob, sta povedala vse. ┼áef je po volji politi─Źnega podzemlja Jankovi─Ź in nikakor ne Be┼íi─Ź Loredan, niti ne  Robert Golob.

Spoštovane in spoštovani

Tako pa─Ź je v Sloveniji. A ni nujno, da bo to trajalo ve─Źno. Le volilci so tisti, ki lahko stvari spremenijo in ne nasedajo vedno znova in znova tako imenovanim novim obrazom.

Pa lepo pozdravljeni.