Socialisti─Źna Slovenija – ne hvala

Leta 1994 sem prvi─Ź obiskal Budimpe┼íto, glavno mesto Mad┼żarske. Obi─Źajni turist, kakr┼íen sem bil takrat, si seveda ogleda sredi┼í─Źe mesta. Tam je tudi njihov parlament. V okolici parlamenta je bilo veliko spomenikov Marxu, Engelsu, Leninu, Stalinu in ┼íe komu iz ─Źasov socializma. Ni─Ź posebnega za tisti ─Źas bi rekli.

Moj drugi obisk mad┼żarskega glavnega mesta se je zgodil leta 2011. Z avtodomom sva takrat v nekaj dneh do dobra raziskala Budimpe┼íto, njihovo glavno mesto. Za avtodomarje  ni bilo najbolje poskrbljeno, saj je takrat tam obratoval le en sam avtokamp. Nekje na obrobju Budimpe┼íte, kjer so opustili tramvaj je znajdljivi lastnik uredil prostor za avtodome. V bli┼żini je bila rezidenca ameri┼íkega veleposlanika.

Po sedemnajstih letih od mojega prvega obiska Budimpe┼íte, sva se z ┼żeno napotila na novo raziskovanje glavnega mesta Mad┼żarske. Seveda sva obiskala center mesta in okolico njihovega parlamenta. Ni─Ź ve─Ź ni bilo tako kot je bilo ob mojem prvem obisku Budimpe┼íte. Nobenega kipa Marxa, Engelsa, Lenina, Stalina in drugih ni bilo nikjer ve─Ź.

Seveda sva bila z ┼żeno malo naivna ali pa tudi ne, morda bi rekli, da sva bila raziskovalna. Zavila sva v prvi turisti─Źni biro in vpra┼íala, kako je s spomeniki Marxa, Engelsa, Lenina in Stalina. Odgovor prijaznega turisti─Źnega uslu┼żbenca je naju presenetil, ali pa tudi ne. Prijazno nama je ponudil vstopnici za 15 evrov, ki je vklju─Źevala lokalni prevoz okoli 15 ali 20 kilometrov iz Budimpe┼íte. Kjer si lahko ogledava te relikte preteklosti.  In to sva tudi storila. Na cilju naju je ─Źakal lepo urejen park z vsemi kipi socializma od Marxa, Engelsa, Lenina do Stalina in ┼íe marsikaj ve─Ź. Seveda z jasnimi zgodovinskimi napisi, kdo je kaj sploh bil. To bi bilo pametno urediti tudi pri nas, sva ugotavljala, saj ne gre za brisanje zgodovine, temve─Ź gre prikaz nekega ─Źasa, ki smo ga ┼żiveli.

Toda vrnimo se v Slovenijo. Pri nas ni ni─Ź tako kot je na mad┼żarskem ali pa recimo na poljskem. Pri nas v neposredni bli┼żini predsedni┼íke pala─Źe stoji ve─Ź metrski kip Borisu Kidri─Źu, ki je dejansko zlo─Źinec. Nekaj metrov stran na Trgu republike stoji spomenik revoluciji. ─îe se prav spomnim gre za 19 ton te┼żak bronasti kip, ki simbolizira revolucijo. Pa prevedimo to v slovenski jezik, ki ga razumemo vsi. Gre za kip posve─Źen socialisti─Źni revoluciji, torej tudi ─Źasu povojnih pobojev desetine tiso─Źev na┼íi ljudi. In to leta 2023, ko naj bi ┼że ve─Ź kot pred 30 leti pometli s preteklostjo in se napotili v bolj┼ío prihodnost.

Da bi bil problem ┼íe ve─Źji se vrnimo v dana┼ínji ─Źas. Pred nekaj dnevi so pokopali Janeza Zemljari─Źa, nekdanjega ┼íefa UDBE, ki je odgovoren za desetine po nedol┼żnem umorjenih ljudi, kar je sam odobril in nadziral. Pred┬á dvajsetimi leti nismo bili sposobni z dr┼żavni┼íkimi ─Źastmi pokopati Jo┼żeta Pu─Źnika, tvorca slovenske samostojne dr┼żave. In najnovej┼íe, vlada Janeza Jan┼íe je ustanovila Muzej slovenske osamosvojitve, a vlada Roberta Goloba ga je danes ukinila. V Evropi ─Źesar takega ne boste na┼íli.

Kaj naj re─Źem za zaklju─Źek? Si samostojno dr┼żavo ┬áSlovenijo sploh zaslu┼żimo? Seveda si jo zaslu┼żimo, a za tako, kot smo se odlo─Źili in borili, bi se bilo vredno ┼íe enkrat odlo─Źiti boriti. ┬á

Postavlja se vpra┼íanje za kak┼íno samostojno Slovenijo smo se odlo─Źili,  demokrati─Źno ali socialisti─Źno. Prepri─Źan sem, da se je ve─Źina odlo─Źila za demokrati─Źno Slovenijo, danes pa nam vse bolj vsiljujejo socialisti─Źno Slovenijo.