Korektnost češkega sodstva, ki si ga v Sloveniji ne moremo zamišljati

Sodna veja oblasti je tako imenovana tretja veja oblasti, na kateri, poleg zakonodajne (parlament) in izvršne (vlada), temelji večina demokratičnih držav, ne le v Evropi ampak tudi širše. Verjetno je to model delovanja demokratičnih držav in nihče do sedaj ni izumil česar boljšega.

Sistem v katerem zakonodajna veja oblasti določa zakone, izvršna veja oblasti jih izvaja, sodna veja oblasti pa zagotavlja zakonitost, je sistem ki načeloma deluje, vsaj v demokracijah klasičnega zahoda. V nekdanjem socialističnem delu Evrope pa povsod ni tako.

Poznamo sodne sisteme, kot je nemški ali češki, kjer so s preteklostjo in starimi sistemi razčistili in vzpostavili moderne evropske sodne sisteme oblasti, ki delujejo. Hkrati pa poznamo sodne sisteme oblasti, ki se iz socialističnih časov niso kaj dosti spremenili. Nekdanje sovražnike socializma so preprosto zamenjali z desno opozicijo in gremo naprej. Tak sistem je tudi v Sloveniji. Naš sodni sistem je še vedno več ali manj enak tistemu v času socializma. Le spomnimo se nekaterih sodnih postopkov med katerimi izstopa zadeva Patria ali pa primer ljubljanskega župana Zorana Jankoviča. V zadevi Patria so sodni mlini mleli desetletje in več in vse pomembne odločitve v škodo Janeza Janše so sprejemali tik pred volitvami v DZ, lokalnimi ali evropskimi volitvami. Seveda so tako vplivali na volilni rezultat. Zato pa nikoli niso v predvolilnem času, kot tudi sicer ne, storili kakršnekoli negativne odločitve zoper ljubljanskega župana Zorana Jankoviča.

Toda v tujini, recimo na Češkem je vse drugače. Andrej Babiš, sicer njihov miljarder, nekdanji predsednik vlade Češke, je bil do nedavna v kazenskem postopku. Te dni pa je Češka v zaključku volilne kampanije za predsednika države. Kandidat je tudi Andrej Babiš. In češko sodišče je nekaj dni pred volitvami predsednika države odločilo: »Dejanje zapisano v obtožnici zoper Andreja Babiša ni kaznivo dejanje«. Glede na to, da je Babiš favorit na predsedniških volitvah na Češkem, je več ali manj vse jasno.

Si predstavljate primerjavo s Slovenijo? Težko. Zgodovina zadnjih 15 ali nekaj več let nas uči popolnoma nasprotno. Ne glede na to, da je v zadevi Patria Janez Janša tudi sodno gledano nedolžen, pa so naša sodišča posamične odločitve v njegovo škodo sprejemala tik pred vsemi vrstami volitev. Leta 2014, so ga tri tedne pred volitvami v DZ, celo poslali v zapor.

dr. Vinko Gorenak