DVE SLOVENIJI

Volitve predsednika dr┼żave so za nami. Ker osebno poznam oba kandidata tako dr. An┼żeta Logarja kot dr. Nata┼ío Pirc Musar, se pred prvim in drugim krogom volitev namenoma nisem ogla┼íal. Rezultati volitev po drugem krogu pa so tudi znani, dobili smo prvo predsednico dr┼żave dr. Nata┼ío Pirc Musar.

Seveda ni moj namen pisati o tem zakaj tak rezultat, ta je dejstvo. Bolj zanimiva sta se mi zdela dva komentarja dveh oseb iz lokalnega okolja, ki ju ┼że dolgo poznam.

Prvega sem sre─Źal v lokalni trgovini v petek pred drugim krogom predsedni┼íkih volitev. Previdno je pristopil k meni in mi skoraj na uho ┼íepnil: ┬╗A ne da ste vi dr. Vinko Gorenak?┬ź ja tudi moj doktorski naziv je poznal. Priznam, da ga be┼żno poznam, kot prebivalca mojega lokalnega okolja, gre za osebo staro nad 70 let, vem da ┼żivi z minimalno pokojnino in da je pogosto odvisen od socialne pomo─Źi. No prisluhnil sem mu, kaj mi bo povedal. Takole je dejal: ┬╗Ja upam, da bo na predsedni┼íkih volitvah zmagala tista gospa (imena in priimka o─Źitno ni vedel), to bi bilo zgodovinsko pomembno┬ź. Ja hudo, od kod on ve, da bi bilo to zgodovinsko pomembno in zakaj o─Źitno podpira turbo kapitalistko z ogromno denarja, sam pa je odvisen od minimalne pokojnine in socialne pomo─Źi? No pogovor sva nadaljevala. Vpra┼íal sem ga, zakaj tako misli? Njegov odgovor je bil jasen: ┬╗tako so povedali na televiziji┬ź. Pa smo tam, ┼íe komu ni kaj jasno?

Drugi pa je prav tako moj znanec iz lokalnega okolja. Ta je k meni pri┼íel po drugem krogu predsedni┼íkih volitev. Jasno mi je povedal (kar sem ┼że vedel), da je v lokalnem okolju v drugem krogu premo─Źno (nad 60%) zmagal dr. An┼że Logar. ┬╗vem┬ź sem mu odgovoril in prisluhnil njegovemu mnenju. ┬╗Ne morem razumeti na┼íih ljudi┬ź je dejal in nadaljeval ┬╗kako naj ta ┼żenska zastopa reve┼że, ko pa je jasno, da ima velike koli─Źine denarja?┬ź Nisem komentiral njegovih mislih.

Toda, ─Źe strnem svoje misli brez da bi navijal za enega ali drugega kandidata, lahko zapi┼íem, da je pa─Ź to Slovenija, kjer javno mnenje oblikujejo mediji, ki so seveda navijali za dr. Nata┼ío Pirc Musar skupaj z dvema nekdanjima predsednikoma Slovenije (Milan Ku─Źan in Danilo T┼▒rk), posledica teh aktivnosti je stali┼í─Źe mojega prvega sogovornika.

┼áe zanimiva podrobnost, obema kandidatoma sem po drugem krogu predsedni┼íkih volitev ─Źestital, saj ju osebno poznam, to se mi zdi povsem naravno in ─Źlove┼íko, zahvalo za ─Źestitko pa sem dobil le eno.