DIKTATURA ALI SVOBODA

KOMENTAR NOVA 24TV 26 09 2022

Spoštovane gledalke in spoštovani gledalci!

Pravijo, da smo do letošnjih volitev v Državni zbor, živeli v diktaturi Janeza Janše, po volitvah pa, da živimo v svobodi Roberta Goloba. Toda kaj ima taka trditev skupnega z realnostjo? Po moje prav nič.  Pa si poglejmo nekaj primerov.

  • V Janševi diktaturi smo imeli številne omejitve zaradi Korone, danes jih praktično nimamo. Toda v Janševi diktaturi smo bili med najboljšimi v Evropi v spopadanju s Korono, ne pozabite, to je bil čas ko cepiv še ni bilo, danes, ko je Golobova svoboda, pa smo daleč najslabši v Evropi.
  • V Janševi diktaturi smo imeli eno od najnižjih inflacij v Evropi, avgusta 2021 je ta znašala 2,1%, danes v Golobovi svobodi pa imamo eno najvišjih inflacij v Evropi, ta je avgusta znašala 11 %.
  • Cene v času Golobove svobode letijo v nebo. V enem letu, (avgust 2021 – avgust 2022) so se rekordno povišale.

Cene blaga za vsakodnevno rabo so višje za 17,5%;

Cene storitev so višje za 5,5%;

Cene hrane so višje za 14%,

Cene tekočih goriv so višje za 40%,

Cene elektrike so višje za 33%.

Seveda bi bili krivični, če bi trdili, da se cene v času Janševe diktature, niso povečevale, ali pa da se nebi povečevale, če bi njegova diktatura še trajala. Zagotovo pa lahko trdimo, da takih skokov cen ne bi bilo.

  • V Janševi diktaturi smo dobili turistične bone, danes v Golobovi svobodi so ti le še lep spomin.
  • V Janševi diktaturi smo dobili tako imenovane bone za računalniško opismenjevanje starejših, v Golobovi svobodi pa nam jih preprosto jemljejo. Starejši menda takega razkošja ne potrebujejo, le zakaj bi položnice plačevali od doma, če pa jih lahko v banki, le zakaj bi recimo tako kot Finci volili preko osebnega računalnika, če pa lahko gredo na volišče. Le zakaj bi osebne dokumente na upravni enoti naročali preko računalnika, če pa lahko gredo v vrsto na upravno enoto.
  • V svobodi Roberta Goloba veljajo nova pravila za sprejem pri njemu. Vsi tisti, ki so delali prekrške ali celo kazniva dejanja v času Janševe diktature, so po novem deležni sprejema pri njemu.
  • Očitno pa imamo probleme s tem kaj je in kaj ni umetnost. Zame, ki bolj prisegam na Janševo diktaturo, umetnost predstavljajo klasični umetniki, od igralcev, slikarjev, kiparjev, pisateljev, pesnikov, plesalcev, pevcev in še kdo. Ti bi po moji oceni morali biti deležni izdatne državne pomoči. Toda pri nas je svoboda Roberta Goloba, zato so vsi ti bolj ali manj finančno prikrajšani, finančno priviligirani pa so domnevni umetniki, ki to zame niso. Naj vas spomnim na Brezjansko Marijo s podgano v naročju, pa na goreči križ nad Portorožem, pa na žensko, ki doji psa, da ne govorim o skupini posameznikov, ki so povsem goli z vrečkami na glavi stali v izložbi. Ne, to zame ni umetnost, ki naj bi jo financirali davkoplačevalci. Ampak v Golobovi svobodi, je drugače, kot mislim jaz.
  • Tudi na referendume v Janševi diktaturi in Golobovi svobodi gledamo različno. V času Janševe diktature, so stranke sedanje koalicije, mislim na SD in Levico, vložile serijo pobud za referendume, s katerimi so zavlekle sprejeme in veljavnost vrste zakonov. Temu se je v Janševi diktaturi reklo mehanizmi pravne in demokratične države. V Golobovi svobodi pa so enake pobude za referendume pojmovane povsem drugače. Zdaj gre za nagajanje opozicije vladi, za nerazumno zapravljanje denarja za referendume in podobno.
  • Še na začetku tega leta mi je policijska stroka, v vlogi predsednika komisije za implementacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško, predlagala, kje naj postavimo dodatne ograje na meji s Hrvaško. Poudarjam, to je predlagala policijska stroka, bil je čas Janševe diktature, vse pa je temeljilo na temeljitih policijskih analizah. A v Golobovi svobodi je vse drugače. Brez kakršnekoli strokovne analize je Robert Golob že v času volilne kampanje napovedal, da bomo žično ograjo podirali.
  • Posledica je seveda jasna. Število ilegalnih migrantov v Sloveniji je kar nekaj let padalo, tudi v času Janševe diktature. Situacija se je v hipu spremenila. Število ilegalnih migrantov se je v Golobovi svobodi izjemno povečalo. Že avgusta smo presegli celoletno število iz leta 2021.
  • Notranja ministrica je napovedala tudi amnestijo ali po domače, oprostitve za večino kršiteljev zakona iz časa tako imenovane Janševe diktature. Saj se še spomnite vseh kolesarjev po Ljubljani, pa drugi protestnih shodov po Sloveniji. Popolnoma napačno sporočilo. Če torej v Janševi diktaturi kršite zakon, boste v Golobovi svobodi oproščeni.
  • Marjan Šarec je že leta 2020 vrgel puško v koruzo in pobegnil. Leta 2022 so ga ljudje na volitvah poslali domov med vaške zabavljače. Vaški zabavljač, metalec puške v koruzo se je po volji Golobove svobode vrnil, tokrat na čelo obrambnega ministrstva. Tam pa je v koruzo poslal še oklepnike Boxer, ki jih je naročil Matej Tonin. Pa da ne bo pomote, odločitev o nabavi oklepnikov je sprejela že vlada Mira Cerarja, potrdila jo je vlada Marjana Šarca, zadevo pa je realiziral Matej Tonin. Razumi kdo more, jaz ne.
  • Energenti se vse bolj dražijo, ne le pri nas, tudi drugod po Evropi in svetu. Toda odzivi vlad so precej različni. Vlada Janeza Janše, torej diktatorska vlada, je enkratni dodatek zaradi visokih cen energentov izplačala v aprilu 2022. Prejelo ga je okoli 710.000 upravičencev, celoten paket je bil vreden približno 200 milijonov evrov. Vlada svobode Roberta Goloba, pa bo energetski dodatek izplačala le 70.000 ljudem, za kar bo namenila 41 milijonov evrov. Energetski dodatek v svobodi bo torej prejelo 10x manj ljudi.
  • Zakon o dohodnini je tisti zakon, ki določa koliko dohodnine boste plačali. Seveda je tako, da tisti, ki imajo več plačajo več dohodnine, tisti ki imajo manj pa manj. Če pa se država odpove določenemu delu dohodnine, se plače vseh seveda zvišajo. In prav to je bilo narejeno v času Janševe diktature. Aprila letos je bil ta zakon spremenjen tako, da se je država postopoma v nekaj letih odpovedala delu dohodnine, kar je pomenilo, da se bodo plače prav vsem zato dvignile. Še kako dobro se spominjam štetja glasov v Državnem zboru, ko sem hodil od poslanca do poslanca in računal bo ali ne bo večina za sprejem zakona. Na koncu je uspelo, zakon je bil sprejet. Toda v Golobovi svobodi, to ni sprejemljivo, plače vsem je treba znižati. V javni razpravi je namreč osnutek zakona, ki radodarnost diktatorske vlade Janeza Janše popravlja tako, da se bodo plače vsem znižale. Tako je to, v času Golobove svobode je pač treba denar ljudem jemati.
  • V Janševi diktaturi smo po 25. letih dobili sistem dolgotrajne oskrbe starejših, v Golobovih časih svobode pa ga ne želijo izvajati, tudi za to pravkar poteka zbiranje podpisov za referendum.

Naj za zaključek razmislim o naslednjem. Celo življenje so me učili, da je diktatura nekaj grozovito slabega in da je svoboda, nekaj tako hudo zaželjenega. Malo me bega tako razmišljanje. Če realno pomislim je v naših razmerah diktatura veliko boljša kot svoboda. Kaj pa menite vi? Odgovorite si sami.

Pa srečno in vse dobro vam želim.