TRI DAME IN NAPA─îNA SMER KOALICIJE – 3. DEL

Še nekaj dejstev.

Policija lahko stroške varovanja neprijavljenega shoda izterja od organizatorja shoda

V prej┼ínjem poglavju sem pisal o tem kak┼ína je razlika med prijavljenimi in neprijavljenimi shodi. Pojasnil sem tudi razlike v anga┼żiranju ┼ítevila policistov, zato je jasno, da so stro┼íki varovanja neprijavljenega shoda veliko vi┼íji od tistih prijavljenih. Policija v nobenem primeru ne more od organizatorja, pa naj si gre za prijavljen ali neprijavljen shod, izterjati vseh stro┼íkov. Lahko pa izterja razliko med stro┼íki varovanega shoda, ki je bil prijavljen in tistimi stro┼íki, ki jih je imela z varovanjem neprijavljenega shoda, saj je njena anga┼żiranost na neprijavljenem shodu veliko ve─Źja. Policija obi─Źajno zara─Źuna prevo┼żene kilometre z vozili, ure policistov, stro┼íke postavljanja ograj in podobno. In kak┼íne so ┼ítevilke?

Za leto 2020 je policija za varovanje 407 neprijavljenih shodov tako zara─Źunala 539.966,90 evrov, za leto 2021 je policija za varovanje 426 neprijavljenih shodov zara─Źunala 1.163.819,00 evrov, za leto 2022 pa je za varovanje 54 neprijavljenih shodov zara─Źunala  141.539,39 evrov. Skupaj torej 1. 845.325,29 evrov.

Vse denarne zahteve policije do organizatorjev shodov, ki niso bili prijavljeni bo koalicija, mislim da jih je ┼że, preklicala. Kaj s tem sporo─Źa protestnikom in organizatorjem shodov, ki le teh niso prijavili? Ni─Ź drugega kot to, da lahko imajo neprijavljene shode, da lahko kr┼íijo zakon, saj jih bodo oni oprostili, ko bodo na oblasti. Povsem nedopustno sporo─Źilo, ki je v popolnem nasprotju z na─Źeli pravne dr┼żave, ki jo tako opevajo. Pravna dr┼żava namre─Ź pomeni to, da smo pred zakonom vsi enaki in za nezakonita dejanja tudi odgovarjamo.

Hkrati je to tudi sporo─Źilo recimo upokojencem, saj ta znesek predstavlja 2636 najni┼żjih pokojnin za polno delovno dobo. To je lahko tudi sporo─Źilo koristnikom varovanih stanovanj, saj bi za ta znesek lahko, vsaj v ┼ámarju pri Jel┼íah, kupili 23 varovanih stanovanj po 40 kvadratnih metrov. Ne, koalicija bo vse to podarila tistim, ki so kr┼íili zakon in so jim pomagali na oblast. Nedopustno, nepo┼íteno in nemoralno.

Število policijskih postopkov, število glob in opozoril

Domnevno ┬╗brutalnost┬ź policije, ki jo tako poudarjajo v nekdanji opoziciji, sedanji koaliciji, lahko presojamo tudi skozi ┼ítevilo postopkov v povezavi z izre─Źenimi globami ali opozorili. Skupno ┼ítevilo policijskih postopkov nam torej ne pove veliko, ve─Ź vreden je v tem pogledu podatek koliko opozoril so izrekli policisti in koliko glob so izrekli. Poglejmo ┼ítevilke, vezane na Zakon o nalezljivih boleznih.

Leta 2020 so policisti vodili 30.499 postopkov, od tega so izrekli 10.418 opozoril in 8.498 glob, drugim organom (inšpekcije) pa so prepustili 11.583 postopkov. Leta 2021 so vodili 28.410 postopkov od katerih so izrekli 7431 glob in 20.754 opozoril, drugim organom pa so prepustili 225 postopkov. Skupno so torej vodili 58.909 postopkov, od tega so izrekli 31.172 opozoril in 15.929 glob, drugim organom pa prepustili 11.808 postopkov.

Tudi ti podatki ne opravi─Źujejo ocene o ┬╗brutalnosti┬ź policije. V obravnavanem obdobju so izrekli namre─Ź veliko ve─Ź opozoril kot glob. To pomeni, da so najprej delovali preventivno ┼íele nato v veliko manj┼íem ┼ítevilu represivno.

Število kršiteljev, policijskih postopkov in število prekrškov

Podrobna analiza podatkov o policijskih postopkih, ┼ítevilu kr┼íiteljev in ┼ítevilu prekr┼íkov, pa nam na drugi strani razgalja vso vztrajnost in nasilnost kr┼íiteljev. Kaj ka┼żejo ┼ítevilke, vezane na Zakon o nalezljivih boleznih.

Policija je v letih 2020 in 2021 obravnavala 18.743 oseb, vodila je 25.638 postopkov (ena oseba je lahko v ve─Ź postopkih), skupno ┼ítevilo kr┼íitev pa je bilo 27.737 (opozorila niso ┼íteta). To so skupni podatki. Bolj zanimivi so podrobni podatki. Kar 15.893 oseb je bilo v enem postopku, storili pa so 16.817 kr┼íitev. Zato pa imamo na drugi strani po eno osebo, ki je bila v 26 do 31 postopkih, storile pa so od 31 do 47 kr┼íitev. Povedano enostavneje, policisti so obravnavali malo ┼ítevilo oseb, ki so storile ve─Źino prekr┼íkov.

─îe stvar pogledamo z drugega zornega kota, lahko zapi┼íemo, da je zakon kr┼íilo malo ljudi, ki pa so bili vztrajni, zato so naredili ve─Źino prekr┼íkov. Koalicija pa jim bo pla─Źane globe vrnila tisti, ki pa jih niso pla─Źali, pa jim to ne bo potrebno. Krivi─Źno in nepo┼íteno, toda nagradno za tiste, ki so jim pomagali na oblast.

Uporaba plinskih sredstev

Nekdanja opozicija, sedanja koalicija rada poudarja domnevno ┬╗policijsko nasilje┬ź vezano na uporabo plinskih sredstev. Ta naj bi bila sploh dokaz domnevne ┬╗policijske brutalnosti┬ź in nasilja. Navajajo ┼íe bolj kronski dokaz, govorijo namre─Ź o tem, da je policija plinska sredstva uporabila le leta 2012, ko sem vodil notranje ministrstvo in seveda za ─Źasa tretje Jan┼íeve vlade. V osnovi to ni res, saj plinski razpr┼íilec policisti uporabljajo vsakodnevno. Res je da so bila proti mno┼żici uporabljena leta 2012 in za ─Źasa tretje Jan┼íeve vlade. Pa ne zato, ker bi bila ta ista policija ┬╗nasilna in brutalna┬ź le za ─Źasa desnih vlad ampak zato ker za ─Źasa levih vlad ni nasilnih demonstracij. To je torej resnica. Povejmo jo ┼íe druga─Źe. Nasilno protestirajo le levi─Źarji in njihovi podporniki, desni─Źarji in njihovi podporniki pa ne.

Plinska sredstva, po ─Źrki zakona, policisti lahko uporabijo proti mno┼żici le in samo takrat kadar je javni red in mir masovno kr┼íen in ga ni mogo─Źe vzpostaviti z drugimi sredstvi. Vsa plinska sredstva morajo imeti certifikat proizvajalca, da je njihova uporaba varna. Leta 2021 sem se tudi sam zna┼íel ob robu prostora, kjer so policisti uporabili plin. Neprijetno, veliko solza in ka┼ílja, ki mineta v nekaj minutah, a brez posledic.

Kadar policisti uporabijo plinska sredstva (izklju─Źno na ukaz tistega, ki je vodja), morajo to storiti na to─Źno dolo─Źen na─Źin. Njihov cilj je seveda odstraniti nasilno mno┼żico z dolo─Źenega obmo─Źja, zato nad njo izstrelijo plinske naboje. Pri tem pa morajo mno┼żico tudi usmerjati in jih dati enega ali ve─Ź izhodov, to pa je seveda na obmo─Źje kjer se mno┼żica lahko mirno razide in nikakor na obmo─Źje denimo varovanih objektov. Policisti lahko plinske naboje izstrelijo tudi na prazno obmo─Źje, kadar ocenijo, da je to smer, kamor naj se mno┼żica ne umika (recimo varovani objekti). Napa─Źno je torej sklepanje, da del posnetka, ko policisti izstrelijo naboje na prazno obmo─Źje, ┼że pomeni prekora─Źitev pooblastil (nastop kandidatke za notranjo ministrico v DZ).

Na vpra┼íanje ali so policisti v vseh primerih plinska sredstva uporabili zakonito ali ne, ne more odgovoriti lai─Źna javnost, temve─Ź le policijski strokovnjaki v sodelovanju z policijskim vodjem, ki je odredil uporabo plinskih sredstev. Tako preiskavo pa je notranja ministrica napovedala. Vsako vpitje o nezakoniti uporabi plinskih sredstev pred tem, je popolnoma neodgovorno.

Se nadaljuje.