TRI DAME IN NAPAČNA SMER KOALICIJE – 1. DEL

Ta serija štirih prispevkov (prvega pravkar berete) predstavlja moj pogled na začetek dela Golobove vlade, za osnovo pa sem vzel izjave predsednice DZ Klakočar Zupančičeve, pravosodne ministrice Švarc Pipanove in notranje ministrice in Bobnarjeve. Okvir predstavlja torej napoved omenjenih dam, da bodo že kaznovani kršitelji v času nasilnih protestov v preteklem obdobju oproščeni točneje, da jim bodo že plačane kazni vrnjene, še ne končani postopki pa bodo ustavljeni.

V prispevkih bodo precej podrobno in natančno, zlasti pa realno, opisani posamezni postopki s kršitelji. Eventualnim preiskovalnim sodnikom, tožilcem, policijskim šefom ali kriminalistom, ki bi se spraševali od kod mi podatki in s kakšnimi dokumenti razpolagam, morda bi jih zanimal moj prenosnik, naj že takoj na začetku povem, da ne razpolagam z nobenim zaupnim dokumentom. Prispevki bodo v osnovi temeljili na poročilih generalnih direktorjev policije in na poročilih predstavnikov inšpekcijskih služb, ki so jih podajali na za javnost odprtih sejah vlade do konca marca 2022, sam pa sem jih natančno beležil. Seveda pa mi to ni zadostovalo, zato sem opravil tudi številne druge pogovore z osebami, ki o posameznih dogodkih vedo kaj več, tudi s strokovnjaki za posamezna strokovna vprašanja, vezana na posamezne kršitve in postopke policije ter inšpekcijskih služb, nenazadnje pa vsaj o policijskih postopkih, po tridesetih letih dela v policiji, tudi sam kaj vem.

Nekaj uvodnih dejstev

V zadnjem času se v javnosti širi kar nekaj neresnic, vezanih na odnose med menoj in notranjo ministrico Bobnarjevo.

Prva je trditev, da je Bobnarjeva leta 2012 prišla v mojo pisarno (takrat sem bil notranji minister) in mahala s člansko izkaznico SDS ali njene predhodnice, s čimer naj bi si želela pridobiti določene prednosti. Trditev seveda ne drži, Bobnarjeva tega nikoli ni storila, če pa bi, bi jo moral naznaniti generalnemu direktorju policije, ki bi ji moral prekiniti delovno razmerje, ker policisti pač ne smejo biti člani političnih strank in je to razlog za prekinitev delovnega razmerja.  Res je le to, da sva se ob neki priliki pogovarjala o politiki in njenem političnem angažiranju v preteklosti, vsebina pogovora pa je vezana na varstvo osebnih podatkov in je ne smem razkriti. Če želi lahko to naredi sama, delno je že na predstavitvi v Državnem zboru.

Druga trditev je ta, da sva z notranjo ministrico Bobnarjevo osebna prijatelja. Trditev seveda ne drži. Prvič sem jo srečal leta 2012, nekaj dni po nastopu funkcije notranjega ministra, ko je bila namestnica generalnega direktorja policije, zadnjič pa nekaj dni pred mojim odhodom s funkcije notranjega ministra leta 2013 in nikoli več. Naloge, ki jih je takrat opravljala, je opravila korektno in pošteno, naj bom res objektiven, po šolsko povedano, z odliko.

Tretja pa je trditev levih političnih krogov, da bo notranja ministrica Bobnarjeva ustanovila posebno svetovalno skupino, na čelu katere me vidi. Ta skupina naj bi bila bogato plačana, zato naj bi svoja stališča prilagodila njenim potrebam, posledično pa naj bi me tako »kupili«. Vesoljni Sloveniji sporočam, da se to nikoli ne bo zgodilo. Nikoli torej ne bom svetoval notranji ministrici Bobnarjevi za denar, zato si bom zadržal pravico, da njene poteze po lastni presoji hvalim ali grajam. Oboje se bo zgodilo že v tem prispevku. Na njej pa je, ali me bo slišala ali ne, seveda brezplačno.

V nadaljevanju si poglejmo realne in točne podatke o posameznih kršitvah nasilnežev, ki so v javnosti močno odmevale, jih pa danes sedanja oblast in njej naklonjeni mediji predstavljajo povsem drugače, kot je to bilo v resnici.

Zaradi branja Ustave RS na javnem kraju so bili posamezniki kaznovani – prva laž

Že tak naslov, ki ga danes »rolajo« v koaliciji in vladi naklonjenih medijih, zagovorniki leve politike pa neutrudno ponavljajo, je popolnoma netočen in zavajajoč, da ne zapišem lažniv. Kako je stvar dejansko potekala?

Tako imenovana »protestna ljudska skupščina« je 19. 06. 2020 organizirala neprijavljeno zborovanje v Ljubljani. Poudarjam neprijavljeno, kar zahteva dodatno angažiranje policijskih sil, saj organizator ni bil znan in ni poskrbel za varnost red in mir. Policija je zato morala dodatno zavarovati varovane objekte v Ljubljani, med katerimi sta poslopje Vlade RS in Državnega zbora. K temu jo zavezuje zakon. Med 17.00 in 18.00 uro je skupina oseb, bilo jih je ne manj kot 27, na Šubičevi ulici pristopila do varovalnih ograj. Nekateri med njimi so ob ograjo postavili stol, preko katerega so ograjo preplezali in vstopili na varovano območje, kar je po zakonu seveda prekršek. Tam so sedli na tla in začeli brati Ustavo RS. Jaša Jenull, je dogajanje snemal in ga v živo predvajal na Facebooku. Povsem v skladu z zakonom, so pristopili policisti in po ugotovljeni identiteti posameznikov zahtevali, da se odstranijo iz varovanega območja. Ker kršitelji tega niso spoštovali, so jih policisti fizično, s prenašanjem, odnesli izven varovanega območja. Seveda so jim spisali tudi denarne kazni. Kršiteljev je bilo 27 in toliko denarnih kazni so policisti tudi spisali.

Nimam podatka koliko kršiteljev je kazen plačalo in koliko ne, toda policisti so opravili točno to, kar so po črki zakona morali opraviti. Enako bi nalogo izvedli tudi v prejšnji državi in enako bi v podobnih okoliščinah nalogo izvedli policisti kjerkoli v Evropi.

In kaj je torej napovedala sedanja koalicija? Povedali so, da se bodo kršiteljem opravičili, že plačane kazni jim bodo vrnili, neplačane pa odpisali. Kaj s tem sporočajo policistom, ki so naloge opravili povsem zakonito, pa se niti ne zavedajo. Sploh pa nihče ni bil kaznovan zaradi branja Ustave RS na javnem kraju, ampak so bili kaznovani zaradi vdora na varovano območje in nespoštovanja zakonitih ukazov policije.

Ker sta državljana na javnem kraju jedla rogljiček, sta bila kaznovana – druga laž

V javnosti odmeva tudi primer iz Kranja, ko naj bi državljana na javnem kraju jedla rogljiček in naj bi bila zato kaznovana. Tudi ta primer je čista laž. Kaj se je dejansko dogajalo?

Dne 29. 10. 2020 sta inšpektorja zdravstvenega inšpektorata ustavila par z dvema otrokoma, ki se je sprehajal na javnem kraju, brez zaščitnih mask na obrazu. Nošenje zaščitnih mask na javnem kraju, je bilo takrat obvezno. Par se je izgovarjal, da jesta rogljiček, zaščitnih mask pa sploh nista imela niti pod obrazom ne, kar bi bilo pričakovano, če bi maski imela in bi jih potisnila pod usta le za čas zaužitja rogljičkov. Inšpektorja sta paru jasno pojasnila, da ni sporno to da jesta rogljiček, da pa je prekršek to, da zaščitnih mask sploh nimata. Inšpektorja sta par denarno kaznovala. Sam postopek sta iz neposredne bližine opazovala tudi policista, ki pa se v postopek inšpektorjev nista mešala. Nobenega dvoma torej ni, kršitelja sta bila denarno kaznovana ne zaradi rogljička ampak zato, ker zaščitnih mask sploh nista imela.

Tudi tema dvema kršiteljema koalicija pošilja jasno sporočilo. Kršiteljema se bo opravičila, če sta kazen plačala jim jo bodo vrnili, če pa kazni nista plačala, pa jim bodo kazen odpisali. Kaj s tem sporočajo zdravstvenim inšpektorjem, ki so naloge opravili povsem zakonito, pa jih sploh ne zanima.

Se nadaljuje.