Povejmo po domače 3.: “Farbajo vas in lažejo vam”

Spoštovane gledalke, spoštovani gledalci! Povejmo po domače: “farbajo vas” ali “lažejo vam”. Še ne veste zakaj? Sledite nekaterim mojim argumentom.

Ustvarjanje in ne merjenje javnega mnenja

Že dolgo je znano, da večina javnomnenjskih agencij, javno mnenje ustvarja in ne meri. Ste bili že kdaj deležni telefonskega klica, kjer so vas prijazno povprašali kateri politik je za vas najbolj priljubljen v Sloveniji?

Mene so poklicali enkrat pred nekaj leti in nikoli več. Prijazna dama na drugi strani mi je naštela nekaj imen in priimkov znanih politikov, jaz pa sem imel možnost, da se povsem svobodno opredelim.

Toda, ko sem tej prijazni dami povedal, da je zame najboljši politik nekdo, ki ga ni naštela in da glasujem zanj, se je prijazno odzvala z besedami: “gospod osebe, za katero želite glasovati ni na mojem seznamu”.  No vidite, tako to poteka.

Že desetletje in več nazaj, je bil na naših anketah priljubljenosti na samem vrhu običajno evropski komisar ali komisarka, ali pa predsednik države, pa naj si gre za Drnovška ali Turka ali pa za Potočnika ali Bulčevo. Čeprav večina med nami ni imela niti pojma, kaj evropski komisar sploh dela.

Še nekaj dni nazaj je bila najbolj priljubljena političarka v Sloveniji evropska poslanka Ljudmila Novak, hudo je menda prekosila tudi Boruta Pahorja, da ne govorimo o Janezu Janši. Ni pa več na lestvicah priljubljenosti evropskega komisarja Janeza Lenarčiča.

Po zadnjih meritvah javnega mnenja je z vrha lestvice izpadla tudi Ljudmila Novak. Kaj vam to pove? Odgovor je jasen, agencije, ki javno mnenje ustvarjajo, in ne merijo, jo pač niso uvrstile na seznam najbolj priljubljenih politikov, zato je z lestvic izginila. Naši južni sosedje bi rekli “uzela jo magla” ali po slovensko – vzela jo je megla.

Po Jankoviču, Cerarju in Šarcu je zvezda Golob

Je pa zato kar na enkrat najbolj priljubljen politik Robert Golob. On sploh ni politik, pravi, da vodi gibanje “Svoboda” ali kako se že imenuje.

Do sedaj nismo videli niti poskusa, da bi registriral politično stranko, jo je pa prevzel od Jureta Lebna. A ni to enostavno, stranko prevzameš in jo takoj preimenuješ v gibanje. A razen bivše sodnice Urške Klakočar Zupančič, ne poznamo praktično nobenega člana. Neke vrste kongres so izpeljali virtualno brez navzočnosti javnosti. Mogoče sta bila na virtualnem kongresu le on in omenjena gospa. Kdo bi vedel.

Levosučni mediji pa vztrajno prikrivajo višino njegove plače in nagrad. Ta je po izračunih nekaterih medijev (objava dokumenta A. Hojsa na TW profilu 12.02) do novembra 2021 znašala 400.000 evrov bruto. Če upoštevamo podatek, da je povprečna pokojnina 750 evrov, potem je jasno, da je Golob na letni ravni zaslužil 533 pokojnin, tistega upokojenca, ki ima 750 evrov pokojnine.

Si predstavljate 533 pokojnin po 750 evrov? To presega plačo ameriškega predsednika. Ta na letni ravni zasluži le borih 400.000 dolarjev ali 353.000 evrov (bruto). Pravi revež je torej tale ameriški predsednik napram našemu Golobu. Je to normalno? Ne ni, tudi nezakonito je. In ta  gospod, naj bi se sedaj boril za delavske in upokojenske pravice? Malo “morgen” – seveda da ne – farbajo vas in lažejo vam.

Toda s tem se ne ukvarjajo niti levosučni mediji niti KPK. So pa zato spanje v hotelu z zajtrkom Aleksandre Pivec v višini 400 evrov na račun Občine Izola, razglasili za največji zločin, zaradi katerega je morala zapustiti tako DESUS kot tudi ministrsko mesto. Narobe svet torej.

Toda vse to ni važno. Robert Golob je kar naenkrat najbolj priljubljen politik v Sloveniji. Je to ustvarjanje javnega mnenja in ne merjenje javnega mnenja. Ja seveda, kaj pa drugega.

Te dni se ponovno pojavlja ekonomist Jože P. Damjan, ki menda prav tako želi rešiti državo in vas, na volitvah 24. aprila 2022. Kdo bi vedel, morda bo Roberta Goloba v naslednjih dneh iz javnomnenjskih anket odnesla megla (uzela magla, bi rekli naši južni sosedje) in najbolj priljubljen politik utegne postali Jože P. Damjan. Morda pa celo “Racman Jaka”, kdo bi vedel, do 24. aprila 2022 je še veliko časa.

Ampak pazite, ko se oglasi mali Milan iz Murgel na levi politični sceni nastane tišina. “Golob je priložnost” je dejal pred dnevi. Ste opazili – prvaki KUL: Fajonova, Šarec, Mesec in Bratuškova so naježili obrvi, njihov pogled je postal mrk in s prisiljenim nasmehom na obrazu. So pa Goloba povabili na pogovor. Ugotovili so menda, da imajo veliko skupnega, ker je tako določil Milan iz Murgel, a kaj imajo skupnega niso povedali. To je tudi razumljivo saj Golob takrat še ni imel niti stranke niti programa.

Pojavljanje novih in novih list, gibanj ali kandidatov na levi politični sceni, seveda sploh ne škodi desnemu političnemu prostoru. Vsi novi Golobi, Damjani ali Racmani jemljejo glasove le levim političnim strankam, zlasti Šarcu in Bratuškovi, zato sta njuna obraza še najbolj zaskrbljena in to upravičeno – novi obrazi ju utegnejo poslati na smetišče zgodovine.

Na levem političnem polu vlada torej strah, nemir, nelagodje in nezaupanje. Ni še popolnoma jasno, kaj bo v svojem zadnjem “političnem boju za njihovo stvar”  (tako je dejal), odločil mali Milan iz Murgel. Kaj pa če se odloči za Tanjo Fajon? Malo verjetno, saj so iz njegovega kroga že pred časom prihajale informacije, da ona pač ni “material” za vodenje države. In s tem se lahko še kako strinjamo.

Vlada menda prodaja hotele Madžarom

Pa pojdimo k sosedom Madžarom. Njim naj bi prodali 43 % delež v hotelski verigi Sava. Grozno, to je orbanizacija Slovenije, to je popolnoma nedopustno. Tega vlada Janeza Janše pač ne sme narediti. Toda povejmo po domače – farbajo vas in lažejo vam.

Janševa vlada Orbanu in Madžarom pač ne prodaja niti žlice v enem samem hotelu, kaj šele kak hotel. Vlada Mira Cerarja je pa res prodala 43% delež v hotelski verigi Sava ameriškemu finančnemu skladu York. Ta pa je tisti, ki isti delež sedaj prodaja Madžarom. To je torej prava resnica.

Slovenka leta 2021

Za konec pa še poslastica, saj veste tortice so pač na koncu obroka. Pa smo jo dobili, Slovenko leta namreč. Bralci Jane, nisem vedel, da ta tednik, v lasti tajkuna in obsojenca Martina Odlazka, še obstaja, so namreč izbrali Niko Kovač, za slovenko leta 2021. Pravo norčevanje iz zdrave kmečke pameti. Se vam ne zdi, da bi si to veliko bolj zaslužila kakšna medicinska sestra, ki je reševala življenje na kakšnem Covid oddelku, morda bi to lahko bila kakšna mamica z veliko otroki, ali pa kmetica, ki gara na kmetiji. In kdo je Nika Kovač? Povzpetna gospodična, ki protestira proti vladi po Ljubljani in s svojim zavodom 8. Marec “gunca afne” za davkoplačevalski denar. Ja tudi tako vas farbajo in vam lažejo.

5 komentarjev

 1. Pa vendarle je treba ugotoviti, da se predvolilna strategija in taktika nazadnjaškega trdega in trdnega jedra podzemlja vzporedne/globoke/ugrabljene države prilagodljivo in pragmatično spreminja.
  Pred leti so bili domnevno previsoki osebni prejemki nezaželenega kandidata za predsednika države dr. Franceta Arharja ključna predvolilna “mina”, s katero ga je politično lojalna “raziskovalna novinarka” državne TVS javno za vselej “sklatila” z vseh kandidatnih list za najvišje politične sinekure.
  Leta 2022 pa se sicer “socialno” čuteči in “uravnilovsko” nastrojeni politiki, spin doktorji in medijski dreserji proti-janšistične leve opozicije dobesedno “delajo Francoze” ob uradno objavljenih mnogo zajetnejših in mnogo bolj “mastnih” javno objavljenih plačilnih listah razglašenega “odrešitelja” dr. Roberta Goloba, seveda preventivno posmehljivo zapisanih v neto zneskih.
  Razlika v ocenjevanju osebnih dohodkov ter osebnega premoženja obeh kandidatov ter v ravnanju samo-oklicane leve opozicije pred desetletjem in dandanes je več kot očitna.
  Pred leti je bilo za “maziljence” nazadnjaške “proti-fašistične” politične levice nepredstavljivo, da se umišljeni in resnični kandidati levih strank ne bi udeležili vsakoletne obvezne ateistične “rdeče maše” ob spomeniku tragedije v Dražgošah. Letos je zbranim javnim častilcem “revolucionarnih tradicij” ne-pietetno spregovoril celo sam dosmrtni šef nestrpne in neučakane parlamentarne ter izven-parlamentarne opozicije, ki pa je moral ugotoviti in spravljivo/oportunistično sprejeti nekdaj nepredstavljivo in nezaslišano ignoranco oz. ne-navzočnost prvakov ter prvakinj kulskih LMŠ, SD in SAB ter celo tedaj šele medijsko promoviranega “odrešitelja” dr. Roberta Goloba.
  Najbrž so v predvolilnem ter agitacijsko-propagandističnem jedru centraliziranega podzemlja vzporedne(ugrabljene in globoke države dolgoročno “izračunali”, da bi utegnila udeležba na zgodovinsko ter etično spornem ne-pietetnem performansu njihovemu komaj medijsko promoviranemu “nestrankarskemu kandidatu” in medijsko napihnjenemu favoritu škodovati.
  Novost predvolilne kampanje leta 2022 je tudi vse hujši politični pritisk izven-parlamentarne opozicije v podobi politično in akcijsko centraliziranih in operativno povezanih vsakotedenskih “spontanih” uličnih polit-kolesarjenj in drugih provokacij nevladnih organizacij pod populistično znamko Glas ljudstva, ki vse bolj očitno diktirajo programsko vsebino in akcijski ritem celo strankam parlamentarne opozicije KUL (LMŠ, SD, Levica, SAB).
  Najbrž ni naključje, da prvaki opozicijske združbe KUL vse bolj pogosto sklicujejo promocijske tiskovke na ulicah in trgih pred parlamentom ter da se vse pogosteje ideološko, politično in akcijsko povsem nekritično in neustvarjalno podrejajo samopašnim aktivistom in artističnim performerjem Glasu ljudstva, kdaj celo ob pomenljivi neposredni navzočnosti najvplivnejšega upokojenca v RS.
  Populistična politika v imenu “ulice” in “ljudstva” se seveda vse bolj očitno in drastično izkazuje tudi v neprikritih predvolilnih političnih parolah neučakanih ter sovražno popadljivih prvakov leve parlamentarne opozicije, polnih nestrpno izključujočega političnega revanšizma, maščevalnosti, celo ne-ustavnega napovedovanja ukinjanja veljavne zakonodaje za nazaj, javno obljubljenega novega kadrovskega pogroma in cunamija v vseh državnih in paradržavnih organih, službah ter organizacijah … itd., itn.
  Centralno vodenim in akcijsko upravljanim proti-janšističnim nevladnim organizacijam se pravkar aktivno in operativno pridružujejo enako centralno vodeni in upravljani sindikati javnega sektorja, ki se dobro zavedajo, da lahko s svojimi napovedanimi stavkovnimi sabotažami in plačnimi izsiljevanji ključno in drastično škodujejo aktualni vladi in vladajoči parlamentarni koaliciji pred volitvami.
  Rekordna gospodarska rast in rekordno nizka brezposelnost v RS ter vseh deset socialno blažilih proti-pandemijskih zakonskih svežnjev bo hipoma pozabljeno, če bodo pod komando nazadnjaške levičarske ideologije in oblastiželjne leve opozicije politično motivirani sindikati še dodatno spodkopali in blokirali ustavno zagotovljeno dostopnost storitev javnega sektorja, ki ga lojalno in korektno finančno vzdržujemo in omogočamo vsi davkoplačevalci v RS.
  V boju za oblast bomo zagotovo videli in doživeli še marsikaj, saj so predvolilne ambicije in predvolilni vložki na vseh straneh enormno visoki, nesorazmerno šibka vladavina prava pa naravnost sili vse politične protagoniste k najrazličnejšim etičnim in pravnim zlorabam, ki smo jim in jim še bomo nemočne priče.
  Pristojni organi družbenega in pravnega nadzora že danes nemočno gledajo vstran in tako se bo dogajalo vse do razglasitve volilnih rezultatov, ko bodo vsi papagajsko ponavljali, da imamo volivci vselej prav.
  In ko bodo zlasti manj uspešni še enkrat spoznali, da še vedno velja porazno Stalinovo spoznanje, po katerem ni pomembno kdo voli in koliko jih voli, ampak kdo oddane glasove prešteva in kdo jih dokončno interpretira.

 2. Mali mož iz Murgel – Milan Kučan izgublja tla pod nogami. KULovci z Golobom ne zmorejo več realizirati njegovih zahtev. Iz obupa se “pojavi v javnosti in grozi…..ali pa se pojavi, nadzira, se skriva v ozadju”. Vse bolj se zapleta. Vse bolj je razkrinkan.
  Negativna selekcija na levi je “opravila svoje”. Upam na pamet volivcev.
  PRIVILEGIRANCI bodo zagotovo šli na volitve in volili ZA SVOJE PRIVILEGIJE, ZA KUL. Kaj pa mi – OSTALI…..?! Pošteno bi bilo nagraditi tiste stranke in ljudi, ki se trudijo in so, v preteklosti – DOKAZANO naredili nekaj DOBREGA ZA SLOVENIJO ZA LJUDI. Zato bi jih bilo vredno podpreti – se udeležiti volitev – v dobro naših otrok, vnukov, države Slovenije. KULovci SO GARANCIJA, da se vse dobro izniči, sesuje v prah. Tako napovedujejo in tako so delali, delajo. Ni jim mar za ljudi, za državo – mar jim je zgolj “lasten žep”. To so dokazali v desetletjih, ko so bili na oblasti. Nič od nič. Največ kar so naredili so, da so si polnili žepe in pa OBLJUBLJALI. Od PRAZNIH OBLJUB pa vemo – SE NE DA pre-ŽIVETI.

  “Hvala Bogu” imamo v Sloveniji zdaj veliko odličnih strank, predvsem pa ODLIČNIH LJUDI v teh strankah, ki SE TRUDIJO…..
  -GRADIJO – POVEZUJEJO – DELAJO NA KONKRETNIH STVAREH, PROJEKTIH ZA SKUPNO DOBRO, ZA SLOVENIJO, ZA LJUDI – ZA NAŠO PRELEPO DEŽELO. Vse to in še mnogo tega kaže na to, da je SLOVENIJA NA PRAVI POTI. Hvala vsem, ki Vam ni vseeno “kako in kaj s Slovenijo” z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. Vse dobro Sloveniji.

 3. Gospod Vinko,
  seveda se poznava, saj sva v prelomnih časih pred osvoboditvijo in osamosvojitvijo RS praviloma vsak ponedeljek službeno posedala za istim omizjem lokalnih izvoljencev v sloviti “rdeči hiši” v Celju. Sam sem z osvoboditvijo in osamosvojitvijo za vselej zapustil svoje kratko in začasno poklicno delovanje v politiki, a sem vesel in ponosen, da sem lahko osebno sodeloval v tistih prelomnih časih konkretnega prizadevanja za pluralno večstrankarsko politično demokracijo in da mi ni treba vse do danes prav ničesar obžalovati. Seveda pa kritičnemu človeku noben družbeni napredek ni dovolj hiter ter nobena pot na boljše dovolj gladka in ravna.
  Prijazen pozdrav in vse dobro
  Slavko

 4. Spostovani g. Slavko

  Ze leta komentirate na mojem blogu. Vseskozi sem razmisljal…je ali ni pravi.
  Izjemno sem vesel, da sva se po vec kot 30 letih ponovno spoznala. Se kako dobro se spomnim tiste vase kandidature….vsi so bili se kako vznemirjeni….Morava se ob priliki srecati, da obudiva spomine.
  Pustite mi prosim sms z vasim imenom na 051 210 410. Poklical vas bom nazaj iz moje osebne stevilke in ne te. To uporabljam le obcasno.

  dr. Vinko Gorenak

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!