POP TV LAŽE IN ŽALI OBA POSLANCA NARODNOSTI

Na https://www.24ur.com/novice/slovenija/po-glasovanju-poslanca-narodnih-manjsin-sta-postala-jezicek-na-tehtnici-manjsinske-vlade.html so danes zapisali: “V poslanskih skupinah so po zavrnitvi predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše različno ocenili, ali rezultat kaže, da večine v DZ nima vlada ali opozicija. Za SDS je rezultat pričakovan, predlagatelji pa so ponovili, da imamo “viseči” parlament in je čas za volitve. Po ocenah poslancev LMŠ se je zdaj dokončno pokazalo, da sta poslanca narodnih manjšin postala jeziček na tehtnici manjšinske vlade, ki “ji rešujeta vse, kar predlaga v DZ”. Avtorja sta U.Z/STA.

Zapisano je seveda čista laž pa naj jo je lansirala STA, ki je samooklicano tako neodvisna ali novinar/ka POP TV. Naj vas v nadaljevanju seznanim  z resnico, ki pa je seveda preverljiva in dokazljiva.

Poslanca narodnosti vedno podpirata vsako vlado

V času samostojne Slovenije se je nekako oblikovalo nenapisano pravilo, da poslanca narodnosti podpirata vsako vlado. Za tako ravnanje imata tudi pokritje v sklepih organov narodnih skupnosti in s tem ni nič narobe. Če tokrat podpirata vlado Janeza Janše, kamor je seveda povsem naravno šteti tudi ustavno obtožbo predsednika vlade s tem ni nič narobe, saj izpolnjujeta zaveze organov narodnih skupnosti.

Kaj pomeni biti jeziček na tehtnici

To pomeni, da bi imela poslanca narodnosti odločilna glasova pri tem ali bomo imeli desno ali levo vlado. Ostaja pa dejstvo, da ko vlado imamo jo poslanca narodnosti podpirata. Tudi v tem pogledu včeraj ob glasovanju o ustavni obtožbi sploh nista bila jeziček na tehtnici. Če poslanca narodnosti med mandatom podpirata vladne ali opozicijske zakone pa njima ni mogoče očitati, da sta jeziček na tehtnici.

Rezultat glasovanja o ustavni obtožbi Janeza Janše

Včerajšnji rezultat glasovanja o ustavni obtožbi je bil naslednji. Le 42 poslancev je glasovalo za ustavno obtožbo, 44 pa jih je bilo proti. Toda ne bodite neumni, če bi vsi poslanci koalicije in SNS in DESUS, pa tudi poslanca narodnosti pred glasovanjem odšli domov in sploh ne bi glasovali, ustavna obtožba še vedno ne bi bila izglasovana, saj so predlagatelji morali zbrati 46 glasov, zbrali pa so jih 42. Torej tudi če bi dobili oba glasova poslancev narodnosti, ne bi bilo dovolj za ustavno obtožbo.

Poslanca narodnosti sta bila le leta 1997 res jeziček na tehtnici

Po volitvah leta 1996 je nastopilo dolgotrajno obdobje oblikovanja nove vlade. Ta se je oblikovala šele v začetku leta 1997. Janez Drnovšek je s svojimi podporniki zbral 43 glasov, desna stran parlamenta pa je zbrala 45 glasov, zato je kazalo da bomo dobili desno vlado (poslanca narodnosti nista šteta). Toda poslanca narodnosti sta takrat prvič in zadnjič odigrala jeziček na tehtnici in sta stopila na Drnovškovo stran, ki tudi z njunima glasovoma ni imel 46 glasov. Zato so “kupili” glas Cirila Pucka, ki je takrat pripadal Krščanskim demokratom in Drnovšek je oblikoval vlado s 46. glasovi.

Imamo res viseči parlament

Odgovor na to vprašanje ni enostaven. Tistim, ki govorijo, da imamo viseči parlament je treba jasno povedati, da njihova resnica ni čista resnica. Če odštejemo glasova obeh poslancev narodnosti ima leva stran parlamenta 43 glasov desna pa 45 glasov. Parlament torej ni enakomerno viseči ampak je nagnjen hudo v desno. Če pa k temu brez očitkov poslancema narodnosti, da sta jeziček na tehtnici, ker res nista, dodamo še njuno podporo vladi, za kar imata pooblastila njunih narodnostnih skupnosti, potem je stvar več kot jasna.

Kaj pa razrešitev Zorčiča

Seveda bodo dominantni mediji in leva stran parlamenta s prstom kazali na poslanca narodnosti, če bi Zorčič pač padel in bi vsaj eden od poslancev narodnosti glasoval za njegovo razrešitev. Sploh se ne ukvarjam s vprašanjem kako bosta glasovala, saj je to njuna ustavna pravica. Toda Zorčič ni predsednik vlade ampak predsednik DZ. Tudi če bi podprla njegovo razrešitev s tem ne bi bila jeziček na tehtnici v smislu podpore nastanku ene ali druge vlade.

Pri nas se pač rado meša jabolka in hruške. Ko levi oblikujejo koalicijo in vlado mora biti predsednik parlamenta iz koalicije, ko pa imamo desno sredinsko vlado, pa ni potrebe, da je predsednik parlamenta iz  vrst vladne koalicije.

2 komentarja

 1. Ko pa Janković oblikuje koalicijo, pa mora biti predsednik parlamenta ne samo iz koalicije, pač pa tudi iz njegove stranke (Maša Kociper)… ker je on pač direktor in v firmi direktor postavlja vse tako, kot njemu ustreza… ko pa vse izgubi, pa uvodi, da bi bilo morda bolj modro, da bi drugo najbolj prestižno mesto prepustil drugi največji koalicijski stranki (ker mu je omogočila, da koalicijo sploh ima)… Borut Pahor pa ga poduči, da “so časi komunizma minuli” in da nimamo več “centralnega komiteja”, kjer se vse postavlja od zgoraj navzdol…

 2. V zadnjem času, ko postaja v permanentni vojni za oblast odločilen vsak poslanski glas, se proti-ustavno in izrazito populistično ter politikantsko manipulira s poslancema obeh narodnostnih skupnosti (italijanske, madžarske), kot da naj bi ne imela enakih pravic in pristojnosti, kot jih ima po ustavi in zakonodaji vseh preostalih 88 izvoljenih poslancev v DZ RS.
  To je seveda hudo pristransko zavajanje nekaterih agit-propovskih “spin doktorjev” in medijskih dreserjev javnega mnenja, ki napeljuje celo k ne-civilizacijski, ne-ustavni oz. proti-ustavni diskriminaciji obeh izvoljenih poslancev narodnih manjšin v RS.
  Tudi za veljavno izvoljena poslanca obeh manjšin v RS velja enako kot za vseh preostalih 88 izvoljenih poslancev, da v najvišjem zakonodajnem organu države svobodno in odgovorno zastopata ter predstavljata celotno volilno telo, se pravi vse državljane, davkoplačevalce in volivce v RS.
  Kot vsi izvoljeni poslanci sta v prvi vrsti odgovorna glasovati in delovati v skladu z lastno vestjo, v skladu s programom lastne politične stranke in/ali lastne narodne skupnosti ter v skladu z lastnim prepričanjem o nujnosti in koristnosti ter pričakovanih pozitivnih posledicah sprejete odločitve za večino državljanov, davkoplačevalcev in volivcev.
  Ker so veljavno izvoljeni poslanci v DZ RS po veljavni Ustavi RS svobodni in neodvisni, odgovorni lastni vesti in vsem volivcem (in nikakor zgolj vodstvu ali celotni politični stranki, na listi katere so bili izvoljeni!), je huda kršitev veljavne Ustave RS in v njej zagotovljene nedotakljive poslanske avtonomije, če poslancem vodstva posameznih političnih strank z obstrukcijo proti-ustavno in proti-zakonito odvzamejo pravico do svobodnega izražanja lastnega mnenja, stališča ali celo do svobodnega glasovanja na javnem ali tajnem glasovanju.
  Poslanci so bili izvoljeni in so plačani za to, da v imenu celotnega volilnega telesa po svojih najboljših močeh in po svoji vesti odgovorno in konstruktivno sodelujejo v najvišjem zakonodajnem organu državne oblasti – v DZ RS.
  Vsakršno omejevanje ustavno zagotovljene poslanske avtonomije, samostojnosti in neodvisnosti s strani političnih funkcionarjev in vodstev posameznih političnih strank je zato proti-ustavno, ne-demokratično ter škodljivo za nadaljnji razvoj veljavnega ustavnega reda, večstrankarskega političnega parlamentarizma in odprtega, pluralnega, demokratičnega ter ustvarjalno sproščenega političnega okolja.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!