Kriminalistično tožilska sramota imenovana Franc Kangler

Pred več kot desetimi leti sem bil poslanec in kot poslanec tudi član Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) Državnega zbora. To je bil čas, ko so naši levosučni mediji na debelo poročali o odličnih akcijah mariborskih kriminalistov in tožilcev, ki so “končno” stopili na prste mariborskemu županu Francu Kanglerju.

Že takrat se mi je zdelo precej sumljivo, vsak župan, kot tudi drugi odgovorni posamezniki na vodilnih položajih, pogosto hodijo po robu zakona. Mogoče je že kaj narobe sem si mislil takrat. Toda kazenske ovadbe zoper Franca Kanglerja so padale in padale, množile so se kot gobe po dežju. Že takrat mi je bilo jasno, da je v tem primeru nekaj hudo narobe. Moji sumi so se potrdili, ko sem v vlogi člana (KNOVS), obiskal kriminalistično policijo v Mariboru. Poleg tega, da je vse postopke zoper Kanglerja odobril sodnik Janez Žirovnik, pred sodniško funkcijo je bil namestnik šefa SOVE, Franc Kangler pa je bil v vlogi poslanca DZ, ki jo je opravljal preden je postal župan, v vlogi člana KNOVS, nadzornik Janeza Žirovnika, je bilo sumljivega še veliko več.

Preden kriminalisti začno določene predkazenske postopke, običajno morajo pridobiti nekatere podatke o osumljencih. Najpogosteje je to telefonska številka osumljenca in določeni drugi podatki, ki kažejo na eventualno kriminalno početje osumljenca. V pregledanih spisih Franca Kanglerja je bilo mnogo čudnih podatkov. Običajno so bili to uradni zaznamki kriminalistov, v stilu: “Srečal sem neznanca, ki mi je zaupal telefonsko številko osumljenega Franca Kanglerja….. Neznanec mi je zaupal, da osumljeni Franc Kangler, menda počne to in to, ter podobno”. Ali je vas na ulici kdaj srečal neznanec in vam je zaupal mojo telefonsko številko, ali vam je morda neznanec začel razlagati kaj o meni? To so seveda pravljice, ki so si jih kriminalisti izmišljali, sodnik Janez Žirovnik pa je na tej osnovi začel izdajati odredbe za prisluškovanja in druge ukrepe zoper Franca Kanglerja.

Moji sumi so se še potrdili leta 2012, ko sem bil notranji minister. Takrat me je v avtokampu Ptuj, moji varnostniki takrat tega niso vedeli, ker sem jim to prikril, obiskal zaposleni na Policijski upravi Maribor. Njegovega imena seveda ne morem in ne smem objaviti. Osupel sem bil nad njegovo pripovedjo. Povedal mi je, da je vodja kriminalistov v Mariboru sklical sestanek, ki ga je začel takole: “Fantje koga bomo zjebali”. Čez teden dni je vprašanje ponovil. Odločili so se za Franca Kanglerja in začelo se je.

Hudo mi je bilo, v vlogi notranjega ministra, sem leta 2012 Franca Kanglerja dvakrat sprejel. V kriminalistični policiji so mi očitali, da sprejemam “kriminalca” in da se za notranjega ministra to ne spodobi, seveda pa je bil to “nož v hrbet kriminalistom”, ki naj bi jih moje dejanje demotiviralo.

Morda mi bo kdo očital, da je bilo takrat tožilstvo podrejeno meni, kriminalistična policija pa tako ali tako, morda bo kdo zapisal, da nisem naredil nič in da kriminalistov in tožilcev nisem ustavil. Ja seveda, zakon daje absolutno avtonomijo tako kriminalistom, kot tudi tožilcem pri vodenju predkazenskih postopkov. Pa smo tam, če bi usta odprl v smeri nasprotovanja postopkom zoper Franca Kanglerja, bi me kazensko ovadili, ter seveda zahtevali mojo razrešitev, da ne govorim o uličnih protestih, ki so se takrat dogajali, ti bi dobili neslutene razsežnosti.

In kaj se dogaja te dni? Kriminalisti in tožilci so zoper Franca Kanglerja sprožili 24 kazenskih postopkov. Danes je na sodišču padel zadnji kazenski postopek. Franc Kangler je sodno opran vsake krivde. Povejmo drugače. Kriminalistično tožilska stroka je zoper Franca Kanglerja zlonamerno sprožila 24 kazenskih postopkov, za katere so vedeli da ni kriv. Je to kriminalistična in tožilska stroka? Ne ni, vsaj zame ne. Tudi zato se mi želodec obrača, ko poslušam “kvazi” policijske in tožilske strokovnjake, ki trobezljajo o stroki in stroki, ter seveda o nedopustnem vmešavanju politike v njihovo stroko.

Absurd vseh absurdov pa seveda je, da sta tako takratni prvi mariborski kriminalist in tožilec napredovala na državno raven, prvi je postal šef slovenske policije, drugi pa šef tožilstva. Imen vseh kriminalistov in tožilcev, ki so zlorabili svoj položaj in zoper Franca Kanglerja spisali 24 lažnivih kazenskih ovadb, namenoma ne objavljam, saj bi zagotovo bil krivičen, ker vseh njihovih imen ne znam navesti. Mnogi so že upokojeni, mnogi pa še kar naprej govorijo o stroki, ki to seveda ni. Vsem njim pa namenjam nekaj vprašanj in priporočil:

Ali vas je kaj sram svoje “stroke” ki ji jaz pravim zloraba položaja, v primeru 24. lažnivih kazenskih postopkov, ki ste jih sproducirali zoper Franca Kanglerja?

Ali se mu je kdo med vami opravičil ali se mu še bo?

Ali podobne stvari počnete tudi v primeru drugih državljanov?

Kako kaj vaša vest, lahko mirno spite ob misli, da ste nedolžnega človeka, kar 24 krat hoteli poslati v zapor?

Še vedno mislite, da predstavljate stroko?

Mladim kriminalistom in tožilcem pa svetujem: Nikoli ne posnemajte svojih kolegov, ki so sodelovali v krivičnih postopkih zoper Franca Kanglerja.

4 komentarji

  1. Menim, da bi osumljenic pri kaznivih dejanjih, ki so interpretativne narave, ( zloraba položaja, nagovarjanje…, ) če je bil postopek končan njej v prid imela pravico vpogleda v policijski spis. Tako bi preprečili manipulacije z lažnimi uradnimi zaznamki.

  2. Ti kriminalsiti pa dobivajo večjo plačo od ministra- halo! Nihče jim nič ne more- država celo nič ne more , da jim plačo zniža. Nekateri imajo najvišje penzije ,ker se ( najmanj) delali neprofesionalno če ne po navodilih. Kaj naj misli navaden državljan? Da smo policijska država .Pa ne zaradi desne vlade in Janše in Hojsa. Gre za nemoč vlade proti zlorabi policije in tožilstva. Pri vsem tem nam levičarji očitajo diktaturo Janše in Hojsa. V resnici pa so prav oni žrtve sistema,ki so mu nadrejeni. Kdo obvladuje te sisteme? Danes odstopa Kozlovič – Po mojem gre za ministrico ,ki je šibka in si ne upa ali ne želi udariti po mizi. Upam, da bo najlednji (ja) bolj odločen. Če ne imamo vlado,ki jo nekateri imajo za strahovlado. V resnici pa je nemočna da bi kaj spremenila v tem avgijem hlevu.

  3. Med tem, ko so se spravljali na Kanglerja in s tem po nepotrebnem zapravljali čas in energijo, pa so pravi kriminalci pri Čeferinu iskali “napake v postopku” in jih seveda našli, ker kriminalisti in tožilstvo in dovolj previdno izpeljalo drugih postopkov – ker so čas in energijo porabili drugje…

  4. Kriminalistično tožilska sramota – ZLORABA.
    In zlorabam ni videti konca…Kot bo to današnji NEZAKONITI protest..”BOLJE ZA DRŽAVO, DRŽAVLJANE – SLABŠE ZA NAS” PRIVILEGIRANCE?!
    Poglejmo..Ko smo protestirali – ODBOR 2014…je bilo vse prijavljeno, zakonito…na visoki kulturni ravni…vključno z upoštevanjem cestno-prometnih predpisov..Še s pločnika “ni smel nihče stopiti”. “PROTESTIRALI SMO ZA PRAVO STVAR”. Ne za privilegije, kot to počno “levičarski aktivisti”.
    In kakšni pritiski so se vršili na nas… pa žalitve…že samo dr. Dragan Petrovec nas je – podpornike Odbora 2014 – označil za zametek drhali.
    SPRAŠUJEM SE, KAKO NAJ IMENUJEMO “PROTESTNIKE”?!, ki že nekaj mesecev, NEZAKONITO, tudi NASILNO protestirajo, kršijo odloke, OGROŽAJO SODRŽAVLJANE, poizkušajo ZRUŠITI USPEŠNO VLADO – ZGOLJ ZA SVOJE OZKE KORISTI, PRIVILEGIJE. Pa še to ne vsi…ENI protestirajo ZA SVOJE prvorazredne PRIVILEGIJE, DRUGI zavedeni – ZA “TE ISTE PROTI SEBI”! Kdo bi to razumel…Bolje nam gre kot celoti, bolj so nezadovoljni…Vse pove.
    Verjamem, da se policija ne bo pustila, DA BO UKREPALA, KOT JI NALAGA ZAKON…..Brez strahu, da bodo “levičarski privilegiranci v zraku”. Vemo, za levičarske aktiviste “policije sploh ne potrebujemo”, policija – po njihovem tam “nima kaj iskati”. Mesto je njihovo, država je njihova….?! in takšna bi morala biti tudi policija “še kar njihova”…?! Zadnje mesece, kolikor sem spremljal nekatere ukrepe policije, policistov – zakonito in odlično – VSA ČAST (včasih nekoliko preblago – primer – napad zamaskiranega, strahopetnega, …pobeglega protestnika na policista).
    Najbolj NASILNI LEVIČARJI nadzorujejo….odločajo o tem…kaj SOVRAŽNI GOVOR JE IN KAJ NI…. Narobe svet.
    Z zlorabami, z nasiljem, tudi na ulici – menjati oblast?! Tega “ne smemo dovoliti”.

    Ps Na prvi pogled sem, v določenem delu, zgrešil temo iz naslova…a menim, da je tema, širše gledano – ZLORABA. Zlorablja se vse in vsakogar – ZA SVOJE OZKE, OSEBNE INTERESE. In to je slabo. To nam jemlje energijo. To nas izčrpava kot celoto.
    VSE DOBRO VLADI. VSE DOBRO SLOVENIJI.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!