DESUS NA RAZPOTJU

Demokrati─Źna stranka upokojencev Slovenije (DESUS) je vsekakor slovenski politi─Źni fenomen, ki ga poznajo kot stanovsko politi─Źno stranko le v redkih dr┼żavah Evrope. Njeni za─Źetki segajo v leto 1991 v Maribor. Na njihovi spletni strani je kaj malo podatkov o ─Źasu do leta 2004. Od takrat naprej pa tudi moj spomin pove nekaj izjemno pomembnega. V ─Źasu po tem letu smo imeli Jan┼íevo, Pahorjevo, pa spet Jan┼íevo, nato vlado Bratu┼íkove, pa vlado Cerarja, ter ┼áar─Źevo in ┼íe tretjo Jan┼íevo vlado. Nobene od njih sploh ne bi bilo, ─Źe v njo ne bi vstopil DESUS.

Ni─Ź posebnega, boste rekli, ─Źe bi bil DESUS zmagovalec volitev, toda to nikoli ni bil, najve─Źkrat je bil v vseh vladnih koalicijah jezi─Źek na tehtnici, ki je odlo─Źal o tem, ali bomo imeli levo ali desno vlado. Seveda ni najbolj normalno, da zadnji pora┼żenec na volitvah, odlo─Źa o tem, kdo bo sestavil vlado in kdo ne, toda to je realnost proporcionalnega volilnega sistema, ki ga pri nas pa─Ź imamo. Ljudstvo pri tem na ┼żalost, nima nobene besede.

Leta 1997 smo imeli referendum o tem, ali naj v ustavo zapi┼íemo, da imamo ve─Źinski ali proporcionalni volilni sistem. Ljudstvo je odlo─Źilo, Ustavno sodi┼í─Źe RS pa potrdilo, da imamo v Sloveniji ve─Źinski volilni sistem. Toda poslanci leve politi─Źne ve─Źine so leta 2001 odlo─Źili v nasprotju z ljudsko voljo, da imamo v Sloveniji proporcionalni volilni sistem. Za manj obve┼í─Źene bralce naj povem, da poznamo v ve─Źinskem volilnem sistemu dve veliki stranki, morda ┼íe kak┼íno malo in ni─Ź ve─Ź, v proporcionalnem volilnem sistemu, kakr┼íen je na┼í, pa poznamo mno┼żico takih ali druga─Źnih politi─Źnih strank, v Sloveniji zlasti mno┼żico levih politi─Źnih strank. Tak volilni sistem v ve─Źji ali manj┼íi meri   prina┼ía politi─Źno nestabilnost, ki jo poznamo tudi pri nas.

Toda presko─Źimo obdobje od leta 2004 do leta 2020 in vlogo stranke DESUS v tem ─Źasu. Stranka DESUS (Demokrati─Źna stranka upokojencev Slovenije) naj bi se zavzemala zlasti za pravice upokojencev. Toda, ali to tudi dr┼żi? Nikakor ne. Njen predsednik je bil od leta 2005 Karl Erjavec. ─îe bi se resni─Źno zavzemali za pravice upokojencev, bi bil Karl Erjavec v vseh vladah po letu 2004 minister za delo dru┼żino in socialne zadeve, kamor sodijo tudi upokojenci. Toda tega resorja se je v vseh teh letih izogibal kot hudi─Ź kri┼ża. V vseh vladah je bil minister, ki mu pripadajo policijski varnostniki in slu┼żbeno vozilo, z izjemo kratkega ─Źasa Pahorjeve vlade, ko je bil minister za okolje in prostor. Karl Erjavec je bil torej ─Źisto kukavi─Źje jajce v stranki DESUS, v bistvu jo je uporabljal za doseganje svojih osebnih ciljev. To se je pokazalo tudi v letu 2020 in 2021. V za─Źetku leta 2020 je po volji predstavnikov DESUS na volilnem kongresu zapustil DESUS in mesto prepustil Aleksandri Pivec. Politi─Źno se je menda upokojil, dejansko pa je bil s pla─Źo priklenjen na dr┼żavne jasli. V za─Źetku tega leta pa se je zmagoslavno vrnil s ─Źisto prevaro (prosto po pripovedovanju poslancev DESUS). Ko so Aleksandro Pivec nekako prisilno izgnali iz DESUS, se je Karl Erjavec vrnil v stranko z obljubo poslancem, da bo zdru┼żil stranko in jo popeljal na naslednje volitve v Dr┼żavni zbor. Ni─Ź ni govoril o tem, da bo DESUS zapustil vlado Janeza Jan┼íe.  Takoj po zasedbi prestola ┼íefa DESUS pa je pokazal prave barve. Zahteval je namre─Ź, da DESUS odide v opozicijo. Uradno se je to tudi zgodilo, toda razen poslanca Jurija Lepa, noben izmed ostalih poslancev DESUS (Franc Jur┼ía, Robert Polnar, Branko Simonovi─Ź in Ivan Hr┼íak) temu ni sledil, vsaj z glasovanji v DZ ne. Na tej to─Źki se je pokazala vsa pokvarjenost Karla Erjavca: odstopil je z mesta predsednika DESUS in izstopil je iz stranke DESUS. Pokazalo se je torej to, kar sem trdil ┼że skoraj dve desetletji. Karl Erjavec je najve─Źji ÔÇťnategunÔÇŁ slovenskih upokojencev, ki bo na ta ra─Źun imel eno najve─Źjih pokojnin v dr┼żavi, tisti, ki pa so leta 2008 verjeli v njegovo napoved o 1000 evrih najni┼żje pokojnine, pa bodo ostali najbolj prevarani. Volilci morajo postati veliko bolj previdni in veliko bolj kriti─Źni do takih ljudi.  

Poslanci DESUS-a so ta ─Źas glas razuma, z vlado delajo za upokojence  

Kaj se torej dogaja v stranki DESUS? Na eni strani imamo vodstvo, ki menda grozi poslancem, da morajo glasovati z opozicijo, na drugi strani pa imamo poslance, ki se vodstvu o─Źitno upirajo. Naj ┼íe enkrat spomnim, gre za DESUS (Demokrati─Źna stranka upokojencev Slovenije), ki ima v svojem programu visoko med prioritetami, ─Źe ne ┼że kar na prvem mestu skrb za upokojence, ki jo vsa ta leta v najve─Źji meri tudi volijo.  Pa poglejmo nekaj uradnih statisti─Źnih podatkov. V ─Źasu med 2004 in 2008, ko je bil DESUS v prvi Jan┼íevi vladi, so se pokojnine pove─Źale za okoli 25 odstotkov. Sledilo je obdobje stagnacije pokojnin, tudi v drugi Jan┼íevi vladi. V tretji Jan┼íevi vladi 2020- 2021 pa je bilo za upokojence poskrbljeno takole:

 • Ustanovljen je bil Urad za demografijo, ki naj bi ga praviloma vodil predstavnik DESUS-a, najsi bo to minister ali direktor.
 • Tik pred sprejemom je Zakon o demografskem skladu, ki naj bi pod eno streho zdru┼żil vso dr┼żavno premo┼żenje, vsi dobi─Źki pa bodo v prvi vrsti namenjeni upokojencem, tako za pokojnine, kot tudi za druge potrebe starej┼íih.
 • Izredna uskladitev pokojnin, z veljavnostjo od 01.12.2020, je pove─Źala dohodke upokojencev za 2 odstotka.
 • Vlada je pokojnine uskladila tudi redno, in sicer za 3,2 odstotka z veljavnostjo od 01.01.2021.
 • Odpravljena je bila diskriminacija kme─Źkih zavarovancev in upokojencev z dokupljenimi leti.
 • Po ve─Ź kot 15 letih bomo dobili najmanj pet domov za ostarele, dokon─Źan bo dom v Osilnici in v Vrtojbi, za kar je v naslednjih dveh letih zagotovljenih 30 milijonov.
 • Do 01.01.2023 se bo odmerni odstotek za pokojnine za mo┼íke in ┼żenske izena─Źil na 63,5 odstotka.
 • Ve─Ź kot 300.000 upokojencev z najni┼żjimi pokojninami je v letu 2020 prejelo dva solidarnostna dodatka v skupni vi┼íini od 260 do 600 evrov.
 • Tudi upokojenci so v letu 2020, z mo┼żnostjo kori┼í─Źenja tudi v letu 2021, prejeli turisti─Źne bone v vi┼íini 200 evrov.

Vlada ima v na─Źrtu ┼íe naslednje:

 • povrnitev pravice za seniorske olaj┼íave za upokojence s polno pokojninsko dobo, za starej┼íe od 70 let do vi┼íine 1500 evrov,
 • sistemsko ureditev letnega dodatka,
 • ureditev kme─Źkih in vdovskih pokojnin in
 • sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Kdo ima torej prav, vodstvo ali poslanci DESUS-a?

Odgovor na to vpra┼íanje je popolnoma jasen. Poslanci DESUS-a seveda vedo, da so tako v prvi Jan┼íevi vladi, kot v njegovi sedanji vladi za upokojence dosegli dale─Ź najve─Ź. Toda tega se o─Źitno ne zavedajo vodstva DESUS-a v podobi Karla Erjavca in dveh njegovih naslednikov Antona Bala┼żeka (nejasno zakaj je odstopil) in Brigite ─îokl (sedanja za─Źasna ┼íefinja DESUS-a), ki naj bi po poro─Źanju nekaterih medijev kar grozila poslancem DESUS-a, da morajo glasovati proti vladi. Nejasno je, ali to dr┼żi ali ne, toda poslanci DESUS-a natanko vedo, da so skupaj s poslanci SDS, NSI in SMC, v tej vladi, dosegli dale─Ź najve─Ź za upokojence. Sedanje za─Źasno vodstvo DESUS-a in prihodnje stalno vodstvo te politi─Źne stranke, pa se mora odlo─Źiti, ali so politi─Źna stranka, ki skrbi zlasti za interese upokojencev, ali so pa─Ź ena od levih politi─Źnih strank, ki za svoje cilje upokojence zgolj izkori┼í─Źa.

2 komentarja

 1. Kot vse ka┼że, poslanci do neke mere re┼íujejo potapljajo─Źo se barko – stranko DeSUS. Vodstva te stranke si lahko pripi┼íejo zasluge za zaton. Razen Piv─Źeve, ki je, v vlogi ministrice, dobro delala. Leta la┼żnivosti – la┼żnih obljub, sprenevedanja, izsiljevanja, napa─Źne odlo─Źitve, predvsem – samopa┼ínega, vzvi┼íenega, arogantnega, povzpetnega Erjavca, so stranko DeSUS pripeljala na rob – rob propada. Za Erjavcem, kot BIV┼áIM predsednikom in ─Źlanom stranke, bo postal “BIV┼áI”, potonil tudi DeSUS, ─Źe se bo priklju─Źil levi opoziciji, levim ekstremistom, ki zgolj RU┼áIJO. Priklju─Źitev poslancev k opoziciji, k levim ekstremistom, bi bilo ZADNJE, KON─îNO DEJANJE POTOPITVE DeSUS-a.
  Gro┼żnje poslancem s strani “┼áEFICE” Brigite ─îokl?!, kot sem tudi sam prebral……NE BO SE IZ┼áLO.
  P.S.
  Pred nekaj leti me je vpra┼íal nek pomembne┼ż, ─Źe bi se priklju─Źil stranki DeSUS. Sem odgovoril, da k la┼żnivemu kljukcu Erjavcu pa nikoli in nikdar.

  In še dodam,
  VSE DOBRO TEJ VLADI, KI SE TRUDI ZA SKUPNO DOBRO ZA LJUDI.

  “Levim ekstremistom” pa vpra┼íanje ÔÇô kako bi lahko brez rde─Źice na obrazu – BREZ SRAMU – predsedovali SVETU EU:
  1. Moraš bit za kaj takega sposoben in
  2. kar je ┼íe huje…. kjer bi JIH (leve ekstremiste) “DOHITELE” NJIHOVE IZVO┼ŻENE LA┼ŻI.
  Kar takole vpra┼íam…..v razmislek.

 2. ─îez no─Ź iz “politi─Źne nirvane” reaktivirani nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je naivno verjel opozicijski zdru┼żbi KUL (LM┼á, SD, Levica, SAB) ter njenim “stricem iz ozadja” ob podpori medijske agit-propovske falange, da bo uspel s svojim ponovnim “odre┼íilnim” prihodom na ─Źelo stranke Desus dobesedno “razstreliti” vladajo─Źo parlamentarno koalicijo in vlado (SDS, SMC, NSi, Desus), se povzpeti zmagovito na vrh izvr┼íne veje oblasti in se dokopati vseh sanjskih oblastnih privilegijev premiera Vlade RS, je po svojem najhuj┼íem ┼żivljenjskem politi─Źnem porazu zgovorno in jasno pokazal, kaj mu pomenijo organi in ─Źlanstvo Desusa ter kaj mu pomenijo volivci Desusa.
  Razo─Źaran in besno u┼żaljen je tudi on po zgledu svojega zadnjega ex-premiera ┼áarca ne─Źastno “vrgel pu┼íko v koruzo”, pozabil na puhle in prazne javne obljube in osebne zaveze o prednostni nalogi “sanacije razmer v stranki” ter brez sence slabe vesti odstopil kot predsednik in kot ─Źlan stranke, od katere je imel vsaj petnajst let neizmerne politi─Źne, socialne in premo┼żenjske koristi.
  Prav organi stranke, ─Źlani in volivci stranke Desus so omogo─Źili, da je bil politi─Źno prilagodljivi in prevrtljivi Karl Erjavec minister v ┼ítevilnih vladah razli─Źnih koalicij ter da je kot teflonski politi─Źni multipraktik za vlade vseh barv in vse resorje samopa┼íno “vedril in obla─Źil” na ministrstvih za okolje in prostor, za obrambo in zunanje zadeve ter za─Źasno celo na ministrstvu za zdravje.
  Aktualni “poslovne┼ż” in v slabem letu ─çe drugi─Ź samooklicani razo─Źarani begunec iz sveta politike Karl Erjavec je organom in ─Źlanstvu ter volivcem stranke Desus odgovoril kratko in jasno: “Da ga boli ─Ĺoko!”. Ne z organi, ne s ─Źlanstvom in ne z volivci te stranke nenadoma ne ┼żeli imeti ve─Ź nobene zveze.
  Gesta politika in dr┼żavljana, ki ne potrebuje dodatnega komentarja.

Komentiranje je onemogo─Źeno, glej pravila spletne strani!