Slovo od leta 2020

Le še nekaj ur nas loči od leta 2021. Leto, ki se poslavlja ni bilo prijazno leto, ki bi si ga kazalo zapomniti. Prej nasprotno. Čim prej ga kaže pozabiti. Turbulentno leto je bilo to v vseh pogledih. Že konec leta 2019 je bilo jasno, da nas bo zajela “kuga”. Danes moderno rečemo, da gre za virus COVID19, tako so ga pač poimenovali. Toda podobnih situacij je bilo v zgodovini človeštva že veliko, a takrat so govorili pač o “kugi”. Mnogo jih je bilo, a človeštvo je s takimi ali drugačnimi izgubami vse “kuge” preživelo. In tudi to bo. Znanost je tako napredovala, da smo v slabem letu že dobili cepivo proti najnovejši “kugi”.

Začetek tega leta je bil precej pesimističen. Dokler je “kuga” razsajala na Kitajskem se nam je zdelo, da se to nas ne tiče. Toda “kuga” je udarila tudi pri nas. Prvega vala smo se v Sloveniji kar hitro in uspešno znebili. Toda prišel je drugi val, ki je še veliko hujši kot je bil prvi val. Po novem letu nas morda čaka še tretji val, kdo bi vedel, a na koncu tunela je svetloba. “Kuge” se bomo znebili očitno šele tam nekje sredi leta 2021.

Slovenija je v drugem valu spopadanja s “kugo” relativno na slabem. Zato obstaja več razlogov. Pojdimo v Avstrijo ali Italijo, tam je situacija precej drugačna kot pri nas. Vse politične stranke, posledično pa ljudje, podpirajo vladne ukrepe, ki so praktično enaki kot pri nas. Pri nas pa ni tako. Opozicija je še julija kričala, da nošenje mask ni potrebno, zavzemala se je za šole brez mask, veselo je protestirala po Ljubljani in podobno. Še več, priča smo grožnjam vodilnih zdravnikov, ki usmerjajo vladne ukrepe proti moderni “kugi”. Ja ljudje božji, kam smo prišli, če so grožnje politikom še nekako pričakovane, nikoli ne bom razumel groženj zdravnikom.

Drugo pa je politična situacija. Takoj ko je 27.1. 2020 takratni predsednik vlade Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in povedal, da se s takratno njegovo koalicijo pač ne da delati, je krmilo države prevzela tretja Janševa vlada. V demokratičnem svetu je normalno, da opozicija da vladi tako imenovanih 100 dni miru. Ne pri nas ni nič tako kot je drugod. Že slab mesec po nastanku tretje Janševe vlade je sedanja opozicija začela z interpelacijami in seveda grožnjami z nezaupnico vladi. Konec leta smo tam kjer smo. Že dva meseca se opozicija pripravlja na nezaupnico vladi. Najprej je odšel kot “kurba z zabave” (besede Jožeta P. Damjana o nekdanji kmetijski ministrici) sam Jože P. Damjan. Nadomestil ga je Karl Erjavec. Kaže da se bo njemu zgodilo nekaj podobnega.  

Kakorkoli že nezaupnico vladi pripravljajo tisti, ki so se v začetku leta 2020 skregali, danes pa se nam ponujajo kot rešitelji države. Le kdo bi jim verjel.

Pa pustimo kruto realnost konca leta 2020.  Prihaja leto 2021, ki bo zagotovo boljše kot je bilo leto 2020. Veselimo se tega. Vse dobro v letu 2021 vam želim.

2 komentarja

  1. Pozdravljeni g. dr. Gorenak
    Zdravo in srečno novo leto 2021 vam želimo
    Darinka z družino

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!