V naslednjih sedmih letih dobite 5000 evrov, od tega vam ni treba vrniti 3.142 evrov

Zapisano v naslovu drži. To je izkupiček pogajanj na nivoju voditeljev EU, ki so potekala preteklih nekaj dni v Bruslju in se nanašajo na prihodnjih sedem let, gre pa za prihodnji evropski proračun v katerem bo Slovenija še vedno neto prejemnica in sklad za okrevanje po korona krizi. To je seveda podatek na vsakega državljana Republike Slovenije, ki bo skupno v omenjenem obdobju prejela 10.500.000.000,00 evrov, od tega ji ne bo potrebno vrniti 6.600.000.000,00 evrov. Verjamem, da vam številke delajo težave, zato sem zadevo poenostavil in jo zapisal v vrednosti na enega prebivalca, kar bo za večino bolj razumljivo.

Stvar pa ni samoumevna. Šlo je seveda za trda pogajanja voditeljev držav EU, ki so trajala od četrtka do današnjih zgodnjih jutranjih ur.  Slovenijo je zastopal predsednik vlade Janez Janša. Ne morem z  gotovostjo trditi, toda verjetno je bil edini predsednik vlade, ki je na pogajanjih EU o proračunu sodeloval že tretjič, prvič leta 2005 in drugič leta 2013. Karkoli si kdo misli o njem, je nekaj povsem jasno, je izkušen pogajalec, ki se je odlično pogajal v vseh treh obdobjih.

Toda ta njegov uspeh je le do določene mere zaprl usta večnim njegovim levim kritikom, od Marjana Šarca do Tanje Fajon. Si predstavljate, da bi se pogajal klovn Marjan Šarec? Nobenih argumentov nista imela, s katerimi bi lahko napadla Janeza Janšo. Če pogajalski uspeh Janeza Janše primerjamo s pogajalskim uspehom predsednika vlade Hrvaške, stvari postanejo še toliko bolj očitne. Hrvaška bo v enakem obdobju prejela približno 100 odstotkov več sredstev kot Slovenija, toda Hrvaška ima enkrat več prebivalcev kot Slovenija in za skoraj enkrat manjši bruto družbeni proizvod. Ali z besedami zdravnika Igorja Muževiča: »Hrvaška je kljub 42 % nižjem bruto družbenem proizvodu dobila podobno vsoto sredstev kot Slovenija na prebivalca In Hrvaška se je dobro izpogajala. Ne vem, če je vsem jasen pogajalski dosežek Slovenije«? Verjetno res ne.

In kaj berete, poslušate ali gledate v slovenskih dominantnih medijih? Janša je v Bruslju paktiral z diktatorji iz Poljske in Madžarske. Približno tako. Toda upam in verjamem, da razmišljate s svojo glavo in čim manj spremljate naše dominantne medije.

3 komentarji

 1. “LEVI KRITIKI” PAČ KAJ VEČ NE PREMOREJO. Ne premorejo kaj dobrega postoriti za dobrobit prebivalcev Slovenije – preprosto – NE ZNAJO, NE ZMOREJO…NI V NJIHOVIH GLAVAH.

  Skozi “POLITKOLESARSTVO” JE VSE JASNO?! Udeleženi so nedolžni otroci, določeni, ki ne vedo zakaj točno so tam, spet drugim je to všečno….GLAVNO SPOROČILO TISTIH V OSPREDJU! – KORITARJEV! S “POLITKOLESARSKIH” PROTESTOV PA JE, DA SO TAM:
  “KER JE JANŠA LOPOV, KI DELA NA TEM, DA NE BODO MOGLI VEČ KRAST” (ne bodo v nedogled prisesani na jasli – ob tem pa – slabo delali, nič delali ali delali škodo)

  Kam pelje RAZVAJENOST?!…100 MILIJONOV našega denarja ni več dovolj za eno RTV javno hišo, ki “bruha ogenj” proti drugače mislečim. Ko se dokaže, njihovo PRISTRANSKO, tudi LAŽNIVO POROČANJE – JE TO ZA NJIH – NAPAD NA SVOBODO MEDIJEV. Preprosto bolno. Za naš denar je za njih nesprejemljiva celo – vsaka, še tako utemeljena, kritika.
  Ko je govora o RTV javni hiši ( pa še o morju nevladnih?! organizacij)….., vedno pomislim na bivšo JLA, ki je bila VREČA BREZ DNA. (tudi zaradi JLA vreče brez dna, je SFRJ “crknila” toliko prej).

  TEJ VLADI VSA MOJA-NAŠA PODPORA. (podpora mojih prijateljev, znancev) In JANEZ JANŠA, je zagotovo – med tistimi, najbolj sposobnimi – NAJVEČJIMI – V EVROPI IN SVETU. Pa naj se sliši še tako neverjetno…..

 2. Normalni mediji v normalnih demokratičnih državah, kjer mediji profesionalno in politično nepristransko posredujejo najpomembnejše novice za družbo in jih skušajo osvetliti s pričevanji najkompetentnejših udeležencev oz. legalnih in legitimnih predstavnikov in zastopnikov države, bi povabili pred kamere in mikrofone premiera Janeza Janšo kot prvega pogajalca in vodjo uspešne državne delegacije, ki je uspela po trdih štiridnevnih pogajanjih pridobiti več kot 10 milijard dodatnega evropskega denarja (za en cel dodatni rekordni letni proračun RS).
  Pri nas so na državo TVS v “elitne” Odmeve Igorja e. Berganta povabili nekdanjega Janševega tožnika, nekdanjega prvaka propadle vladajoče stranke LDS, nekdanjega premiera predčasno razpuščene vlade in nekdanjega evro-bankirja dr. Antona Ropa.
  Vsaka pomisel na “normalnost” medijske krajine in politično pluralne demokratične družbene skupnosti je ob tem nazornem in drastičnem primeru neprofesionalne politične diskriminacije ter populistično pristranskega aktivizma “četrte veje oblasti” na državni RTVS – je neutemeljena in nemogoča.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!