KRIZNI OCVIRKI 12

Tudi ta teden je zanimiv. Lahko bi mu rekli tudi teden pisem. Kar pestro dogajanje, od pisma zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja, do pisma predsednika vlade Janeza Janše in pisma skupine profesorjev FDV, do realne primerjave o številu mrtvih na milijon prebivalcev v Sloveniji, glede na druge države Evrope in širše. Vse to so teme, ki so v naših dominantnih medijih odmevale, (razen števila mrtvih) seveda pogosto skrajno pristransko, tako kot pač ustreza dominantnim medijem in seveda politični levici.  Toda pojdimo po vrsti.

 1. Tako imenovano Logarjevo pismo je dvignilo veliko prahu. Če stvari poenostavim, lahko zapišem takole. Na nivoju EU je padla odločitev, da bodo v državah članicah ocenili stanje na področju pravosodja, seveda po državah članicah. Na nivoju države je bilo tako poročilo pripravljeno na več deset straneh. Večinsko je seveda nastalo na Vrhovnem sodišču in pravosodnem ministrstvu. Če mislite, da bi bili na Vrhovnem sodišču kritični do sebe se seveda motite. In kaj je naredil zunanji minister dr. Anže Logar? Nič drugega kot to, da je k poročilu priložil spremni dopis v katerem je med drugim zapisal tudi naslednje: »Da se številni sodni postopki, ki tečejo nerazumno dolgo, končajo, ker zadeve zastarajo; da je Slovenija izgubila niz zadev na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu; da je kazenski pregon bančnih goljufij neučinkovit; da načelo videza nepristranskosti ni spoštovano; da nekateri sodniki uporabljajo totalitarne simbole, da je redno sodstvo obsodilo nekatere opozicijske politike, a je te postopke ustavno sodišče razveljavilo.« Ste dobro prebrali? Se je Logar kje zlagal? Je Logar kje pretiraval? Ne ni. Da nekateri sodni postopki tečejo nerazumno dolgo je dejstvo. Gospodarski spori se v Nemčiji rešujejo nekaj mesecev, pri nas praktično več let. Da veliko sodnih postopkov zastara je tudi dejstvo, da smo ena tistih držav, ki je največkrat obsojena na Evropskem sodišču za človekove pravice, je prav tako dejstvo. Da je pregon bančnega kriminala neučinkovit je tudi dejstvo. Na Islandiji so zadnje bančnike poslali v zapor po sanaciji bank leta 2016, pri nas sta bila nepravnomočno obsojena dva. Da nekateri sodniki delujejo nepristransko in da uporabljajo totalitarne simbole je tudi dejstvo. Se še spomnite sodnice Vesne Pivk, ki je na neki zabavi rajala s Titovo čepico na glavi, ali pa sodnik iz Maribora, ki je z rdečo zvezdo rajal na zabavi SD. Da je bil Janez Janša obsojen in poslan v zapor, zadevo pa je razveljavilo Ustavno sodišče, je tudi dejstvo. V čem je torej težava? Opozicija, žal tudi nekateri koalicijski partnerji, temu pravijo »ideološka tema«, »tema ki razvaja ljudi«, »blatenje države v tujini« in podobno. Nič od tega ni res. Res je to kar piše Logar, laž pa je to kar govori opozicija in del koalicije.
 2. Odmevalo je tudi pismo Janeza Janše. V njem v glavnem govori o medijih in njihovem poročanju in obračunavanju s tistimi, ki si jih izberejo. Nobene žalitve, nobenega zmerjanja nič od tega ni v pismu. Je pa jasno zapisal, da so neodvisni, tudi kritični mediji pomembni za vsako državo, toda pri nas ni tako. Večina naših medijev je levo politično pristranskih, ter vase zavarovanih  v sebe do te mere, da oni lahko medijsko ubijajo kogarkoli, sami pa niso pripravljeni sprejeti prav nobene kritike. Marjan Podobnik, katerega ime so oblatili v Tarči pred skoraj tremi tedni, še vedno čaka na možnost, da stvar pojasni. Pismo je predolgo, da bi se ukvarjal s posameznimi deli pisma. Vabim vas da si ga kar preberete na naslednji povezavi: https://www.sds.si/novica/vojna-z-mediji-19574 . Tudi to pismo so v opoziciji in nekaterih strankah koalicije razglasili za »ideološko temo«, ki to seveda sploh ni.
 3.  Pismo pa so spisali tudi nekateri profesorji FDV. Naj omenim le dr. Slavka Splichala in dr. Marka Milosavljevića, zaprisežena levičarja, da drugih sploh ne omenjam. Ko preberem, da se je nekaj dogajalo na FDV, mi je v naprej jasno, da gre za levi politični aktivizem in nič drugega. Tudi tokrat me niso presenetili. Na katedri za novinarstvo na FDV so namreč zaskrbljeni nad stanjem političnega duha, poskusi vladajoče politične stranke, da poseže ali utiša medije, pa označujejo kot zlorabo politične odločevalske moči in tudi zlorabo zaupanja državljanov, so zapisali v enem od dominantnih medijev – Večeru. Ja kako pa bi bilo drugače, ravno na tej katedri omenjene fakultete izobražujejo novinarje, ki so seveda v veliki večini skrajno levo politično opredeljeni, kako pa bi bili drugačni od svojih profesorjev, ki so jim več let prali možgane. Se še spomnite skupine novinark in novinarjev, ki so vdrli na sejo programskega sveta RTV z velikim transparentom, na katerem je pisalo   »Smrt janšizmu« in drugimi skrajno neprimernimi transparenti. So se omenjeni profesorji Katedre za novinarstvo FDV takrat oglasili. Niti slučajno, verjetno so v kaki pisarni FDV svojim učencem ploskali. Toliko o njihovi poštenosti.
 4. Naj pa končam z bolj pozitivno novico, če se temu sploh lahko tako reče. Na  https://www.worldometers.info/coronavirus/ najdete najnovejše podatke o uspešnosti držav v boju virusom, skozi podatke o številu mrtvih na milijon prebivalcev. Podatki so naslednji: Belgija: 768, Španija: 584, Italija: 519, Velika Britanija: 495, Francija: 415, Švedska: 349, Nizozemska: 326, Republika Irska: 305, ZDA: 260, Švica: 216, Nemčija: 94, Avstrija: 70, Slovenija: 50, Madžarska: 45, Srbija: 26, Hrvaška: 23. Da smo jo relativno poceni odnesli je jasno. Zahvala gre vsem prebivalcem Slovenije, medicinskemu osebju pa tudi Vladi RS, ki je pravočasno in pravilno ukrepala.

9 komentarjev

 1. Logarjevo pismo. Vse kar je zapisano v tem pismu, JE zgolj in samo RESNICA. “Naše” sodstvo, RESNICE “nikoli” NI PRENESLO! In, če ne preneseš RESNICE, če je NE PRIZNAŠ, če je NOČEŠ VIDETI – se nič na tem svetu – tudi SPREMENITI NE DA. NA BOLJE se ve. PRVI KORAK, k pozitivnim spremembam, JE PRIZNANJE, ZAVEDANJE, da DELAŠ (in kaj delaš) SLABO. In, ko se tega zaveš, to spoznaš – lahko greš dalje. K izboljšanju naproti. Če hočeš, če želiš, ČE ZMOREŠ!

  “NAŠE” SODSTVO, kot da, SE NE ZAVEDA, DA JE NJIHOV UGLED ODVISEN – ZGOLJ IN SAMO OD NJIHOVEGA DELA. SODSTVO SI S SVOJIM DELOM – VIŠA ALI PA NIŽA UGLED.

  UGLED sodstva NI KAJ PRIDA. In namesto, da bi se v sodstvu ozrli sami vase, spremenili tisto kar je slabo, iščejo krivce drugje – v tistih, ki jim nastavljajo ogledalo, skozi NE NAJBOLJŠE – REZULTATE njihovega dela! Zato ostaja, kot je – SLABO.

  In nekateri v tej državi, kritiko sodstva, medijev…. ko poveš RESNICO, dejstva “izumljajo” kot ideološko temo. Upam, da pri nas ne bo postalo vse, s čimer se nekdo ne strinja – ideologija. )

  Pismo Janeza Janše – velja enako, kot za sodstvo – RESNICA JE BOLEČA.

 2. Logarjevo pismo. Vse kar je zapisano v tem pismu, JE zgolj in samo RESNICA. “Naše” sodstvo, RESNICE “nikoli” NI PRENESLO! In, če ne preneseš RESNICE, če je NE PRIZNAŠ, če je NOČEŠ VIDETI – se nič na tem svetu – tudi SPREMENITI NE DA. NA BOLJE se ve. PRVI KORAK, k pozitivnim spremembam, JE PRIZNANJE, ZAVEDANJE, da DELAŠ (in kaj delaš) SLABO. In, ko se tega zaveš, to spoznaš – lahko greš dalje. K izboljšanju naproti. Če hočeš, če želiš, ČE ZMOREŠ!

  “NAŠE” SODSTVO, kot da, SE NE ZAVEDA, DA JE NJIHOV UGLED ODVISEN – ZGOLJ IN SAMO OD NJIHOVEGA DELA. SODSTVO SI S SVOJIM DELOM – VIŠA ALI PA NIŽA UGLED.

  UGLED sodstva NI KAJ PRIDA. In namesto, da bi se v sodstvu ozrli sami vase, spremenili tisto kar je slabo, iščejo krivce drugje – v tistih, ki jim nastavljajo ogledalo, skozi NE NAJBOLJŠE – REZULTATE njihovega dela! Zato ostaja, kot je – SLABO.

  (In nekateri v tej državi, kritiko sodstva, medijev…. ko poveš RESNICO, dejstva “izumljajo” kot ideološko temo. Upam, da pri nas ne bo postalo vse, s čimer se nekdo ne strinja – ideologija. )

  Pismo Janeza Janše – velja enako, kot za sodstvo – RESNICA JE BOLEČA.

 3. G. Gorenak,prosim za tri odgovore !
  1.Kako to,da ima SLO še živečih 47.000 borcev 2 svetovne vojne napram EU ki pa ima še
  samo 17.000 še živečih????
  2.Koliko stanejo proračun na leto ????
  3.Ali že poteka kakšna tožba zoper žaljivih poslancev Levice Tovarišem Kordišu ter Mescu ????

 4. SLOVENEC na tej spletni strani lazi o pokojninah domobrancem ne morete objavljati.Tudi sicer za objave potrebujete ime in priimek.

  Dr. Vinko Gorenak

 5. Tale morilska levičarska propaganda je res zmožna zmleti in uničiti vsakega. Zato ni čudno, ta moč je tako velika, da vsake toliko časa iz različnih strani nekdo najde na desnici oviro zmagi desnice in svetuje stranki SDS za rešitev desnice, naj zamenja vodjo stranke. Nedavno je o tem pisal Steinbuch v kolumni.

  Če vzamemo za izhodišče, kar Steinbuch v nedavni kolumni realistično pripisuje levici, ji učita in jo jalovo nagovarja, in si še enkrat prikličemo v razmislek, kaj vse je levica po medijih počela kar po vrsti Pučniku, Peterletu, Janši, Bajuku, in napade danes še stopnjuje, so Steinbuchove (in drugih podobnih misli) sugestije in zapeljivi, nenamerno goljufivi nasveti desnici, da si SDS izbere drugega vodjo stranke, bolj kot ne le teorija, strel v prazno. Kvečjemu voda na mlin levici.
  Ne pričakujte: levica večinoma na sorazmerno dobro plačanih in zasiguranih zaposlitvah s plačami ali prihodki iz državne blagajne (ti so praktično vsi v bazenu zainteresiranih volivcev levice z razlogom) ne dovoli sprememb, brani pridobljene položaje v družbi s svojimi uničujočimi mediji, ne misli in ne bo nobenemu prepustila iz rok financ in za levico ključnih državnih podsistemov. In dokler bo imela levica pod kontrolo dnevne medije, ki so njeni obrambni okopi, ki so jim garancija za trajno oblast v Sloveniji, sprememb ne bo. Tu je začetek in konec. Vse drugo je v drugem planu.
  Kdor misli, da Levica, ki obvladuje medije 75 let in je s pošastno uničujočo neprekinjeno propagando zasanjala večino ljudi v neko zamaknjeno vodljivo psihično stanje nezmožnosti razmišljanja, željnih vsrkavati samo še dnevne informacije iz enega centra, ki jih za potešitev potrebujejo kot lačen kruha in sprejemajo kot edino in njim zadostno in edino resnico. Tudi verjamejo že, da leva oblast nikoli ne laže in nič ne zamolči, in je edino ona v Sloveniji zaupanja vredna. Moč in usmerjane javnega mnenja s strani levice je strašljivo zaprepaščujoča.
  Kadarkoli bo potrebno, bo levica določila novega Janšo. Kdor temu ne verjame, je za mena precej naiven ali kaj hujšega in napačna pot za desnico. Prvega, ki bi začel pridobivati tolikšno politično moč, da bi kazalo, da bi utegnil ogroziti oblast centrov levice, bodo napadli, pogazili, kazensko ovajali, krivo sodili, narodu kot na odru kazali kot zlobneža, barabo in lopova in na koncu medijsko umorili. Razen Janšo, vse vodja ne levih strank so do sedaj z levičarskim medijskim nasiljem spravili iz politike.
  Napačno je še nekaj: Zakaj Janšo povzdigujete za edinega vodjo desnice? Problem je v tem, da voli desne stranke manj ljudi kot leve, ob nizki volilni udeležbi. Se pravi, skupno število desnih volivcev za zmago desnice mora biti večje. To doseči pa ni mogoče tako, da pobereš glasove SDS. Ni samo SDS desnica. Desnica so še druge stranke. Zakaj ljudje, recimo tisti, ki ne gredo na volitve, ali sedanji volivci, ki volijo levico, in ki jih je levica preko medijev napumpala sovražno proti Janši in SDS, ne volijo ostalih desnih strank, in so celi desnici potrebni za zmago? Sam nimam nič proti, da NSi ali SLS pa še kakšna, na ta način dobijo več glasov kot SDS, in ena od teh sestavi vlado. Seveda, pri teh oglušejočih, nasilnih in rušilnih medijih, ki preglasijo vse druge okoli sebe, bo težko . Bližnjice se po navado ne obnesejo.

 6. “Ideološke teme” so zgolj in samo lažnive populistične maske, za katerimi se skrijejo samovoljno politične stranke in posamezni politični in medijski mogočneži, kadar jim je pred domačo in/ali tujo javnostjo neprijetno zaradi Resnice oz. Resničnosti, ki se skriva za preventivno razglašenimi “ideološkimi temami”.
  Problem je seveda v tem, da je pojem “ideološka tema” skrajno neopredeljen in splošen in da ga ideologi, politiki ter medijski dreserji leve in skrajno levičarske nazadnjaške in populistične politike pri nas goljufivo uporabljajo in politično ter medijsko zlorabljajo vselej le tedaj, kadar je po njihovem nedostojno načeta katera od zgodovinskih, pravnih, družbenih in političnih tem, v katerih je nemara celo flagrantno razkrita zločinska laž ali manipulacija njihovih ideoloških in političnih predhodnikov ter vzornikov iz KPJ/ZKJ oz. KPS/ZKS, ali kadar je razkrita vsa etična in moralna dvoličnost ter profesionalna neverodostojnost aktualne sodne veje oblasti in večine tranzicijskih medijev ter medijskih aktivistov kot zvestih “družbenopolitičnih delavcev” ter dejavnih izvrševalcev oz. uresničevalcev “četrte veje oblasti”.
  Ko kdo utemeljeno kritizira nerazumno dolge čakalne roke na sodiščih ter sporne razsodbe pristojnih sodišč, ki množično “padajo” na Ustavnem sodišču RS in/ali Evropskem sodišču za človekove pravice, to nikakor ni in ne more biti “ideološka tema”. Ampak je za vse državljane ključno in nadvse otipljivo ključno eksistenčno državljansko vprašanje otipljive in preverljive veljave ustavnega reda, vladavine prava ter univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin za vse državljane enako in brez izjeme v RS.
  In ko se argumentirano postavljajo pod vprašaj vsakodnevne neprofesionalnosti ter ideološke in politične pristranskosti ter tendencioznosti v našem navijaško in aktivistično popadljivem medijskem prostoru, tudi ne moremo govoriti o “ideološki temi”. Tudi tu gre za ključno vprašanje odprtega in demokratičnega in politično pluralnega medijskega prostora, ki ne more in ne sme postati le nadomestni poligon za ekserciranje strankarskih ideologov, hujskačev, aktivistov in lovcev na človeške glave, ampak mora postati in prostor – medij/posrednik – svobodnega konkurenčnega predstavljanja različnih konkurenčnih ideologij, političnih idej, religij, umetniških stvaritev in svobodnih javno izraženih mnenj.

 7. Mene pa, dr.Gorenak, zelo zanima če bosta stranki SMC jn Desus dovolj trdni da boesta do konca mandata vzdržali vse te rdečuharske pritiske( mediji, kolesarske “orgije”). Skoraj prepričan sem, da ne bo ostalo samo pri kolesarjenju in se bo to slej ko prej sprevrglo v nasilje (prakse imajo iz leta 12 več kot dovolj).

 8. Tale morilska levičarska propaganda je res zmožna zmleti in uničiti vsakega. Zato ni čudno, ta moč je tako velika, da vsake toliko časa iz različnih strani nekdo najde na desnici oviro zmagi desnice in svetuje stranki SDS za rešitev desnice, naj zamenja vodjo stranke. Nedavno je o tem pisal Steinbuch v kolumni.

  Če vzamemo za izhodišče, kar Steinbuch v nedavni kolumni realistično pripisuje levici, ji učita in jo jalovo nagovarja, in si še enkrat prikličemo v razmislek, kaj vse je levica po medijih počela kar po vrsti Pučniku, Peterletu, Janši, Bajuku, in napade danes še stopnjuje, so Steinbuchove (in drugih podobnih misli) sugestije in zapeljivi, nenamerno goljufivi nasveti desnici, da si SDS izbere drugega vodjo stranke, bolj kot ne le teorija, strel v prazno. Kvečjemu voda na mlin levici.
  Ne pričakujte: levica večinoma na sorazmerno dobro plačanih in zasiguranih zaposlitvah s plačami ali prihodki iz državne blagajne (ti so praktično vsi v bazenu zainteresiranih volivcev levice z razlogom) ne dovoli sprememb, brani pridobljene položaje v družbi s svojimi uničujočimi mediji, ne misli in ne bo nobenemu prepustila iz rok financ in za levico ključnih državnih podsistemov. In dokler bo imela levica pod kontrolo dnevne medije, ki so njeni obrambni okopi, ki so jim garancija za trajno oblast v Sloveniji, sprememb ne bo. Tu je začetek in konec. Vse drugo je v drugem planu.
  Kdor misli, da Levica, ki obvladuje medije 75 let in je s pošastno uničujočo neprekinjeno propagando zasanjala večino ljudi v neko zamaknjeno vodljivo psihično stanje nezmožnosti razmišljanja, željnih vsrkavati samo še dnevne informacije iz enega centra, ki jih za potešitev potrebujejo kot lačen kruha in sprejemajo kot edino in njim zadostno in edino resnico. Tudi verjamejo že, da leva oblast nikoli ne laže in nič ne zamolči, in je edino ona v Sloveniji zaupanja vredna. Moč in usmerjane javnega mnenja s strani levice je strašljivo zaprepaščujoča.
  Kadarkoli bo potrebno, bo levica določila novega Janšo. Kdor temu ne verjame, je za mena precej naiven ali kaj hujšega in napačna pot za desnico. Prvega, ki bi začel pridobivati tolikšno politično moč, da bi kazalo, da bi utegnil ogroziti oblast centrov levice, bodo napadli, pogazili, kazensko ovajali, krivo sodili, narodu kot na odru kazali kot zlobneža, barabo in lopova in na koncu medijsko umorili. Razen Janšo, vse vodja ne levih strank so do sedaj z levičarskim medijskim nasiljem spravili iz politike.
  Napačno je še nekaj: Zakaj Janšo povzdigujete za edinega vodjo desnice? Problem je v tem, da voli desne stranke manj ljudi kot leve, ob nizki volilni udeležbi. Se pravi, skupno število desnih volivcev za zmago desnice mora biti večje. To doseči pa ni mogoče tako, da pobereš glasove SDS. Ni samo SDS desnica. Desnica so še druge stranke. Zakaj ljudje, recimo tisti, ki ne gredo na volitve, ali sedanji volivci, ki volijo levico, in ki jih je levica preko medijev napumpala sovražno proti Janši in SDS, ne volijo ostalih desnih strank, in so celi desnici potrebni za zmago? Sam nimam nič proti, da NSi ali SLS pa še kakšna, na ta način dobijo več glasov kot SDS, in ena od teh sestavi vlado. Seveda, pri teh oglušejočih, nasilnih in rušilnih medijih, ki preglasijo vse druge okoli sebe, bo težko . Bližnjice se po navado ne obnesejo.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!