Danes v Demokraciji: »Bodočnost« je klonila v »preteklost« brez »političnih trojk«

Ta prispevek bi lahko nosil tudi drugačen naslov. Lahko bi zapisal »Pa adijo Marjan«, toda pretekli teden sem zapisal »Pa adijo Korl«, zato bi bilo malo nerodno, če bi se z naslovi prispevkov ponavljal.

Ko v naglici pišem ta prispevek, je minilo le nekaj ur, od kar je svoj odhod napovedal Marjan Šarec. Naslov današnjega prispevka sem si izposodil, pri njegovem »vsemogočnem« državnem sekretarju Črnčecu. Ta je konec marca 2019 za njegov, oprostite državni portal Siol, o Janši in Šarcu dejal da: »ju druži sedanjost, s tem, da je Šarec prihodnost, Janša pa je preteklost«. Seveda je ob tem pozabil, da je bil vse od Depale vasi, ko je bil še golobradi mladenič, pa vse do leta 2018, goreč zagovornik Janše, v katerem je videl Boga. Svojega novega Boga Šarca pa je Črnčec pohvalil tako, da je dejal »da zna metati politične trojke«. Če za politične trojke štejemo reforme, potem Šarec »ni znal metati političnih trojk«, danes je postal celo »preteklost«. Janša pa je morebitna »prihodnost«, kdo bi vedel. No, moj namen ni polemizirati s Črnčecem, to lahko naredim kdaj v prihodnosti.

Danes je bolj ali manj jasno, da znotraj razmerja sil, ki so v DZ, do nove vlade ne bo prišlo in da so pred nami predčasne volitve. Precej jasno so tako možnost zavrnili tako Janša kot Šarec in Tonin, kar pa skupaj pomeni 46 glasov. Vsi ostali skupaj večine nimajo, zato bodo verjetno poskušali s takimi ali drugačnimi manevri, ki bodo v funkciji pridobitve še kakšne poslanske plače in nič drugega.

Toda v Sloveniji o tako pomembnih vprašanjih ne odločajo politične stranke same, morda ste pomislili, da odločajo volilci. Ne, motite se. Volilci odločajo na papirju, v praksi pa odloča nekdo drugi. Odločajo tisti, ki smo jim pred leti rekli strici iz ozadja, kasneje so jim rekli globoka država, zame pa je za njih še najboljši izraz, politično udbovsko podzemlje.  

Ko je Miro Cerar leta 2014 zaslutil, da lahko na volitvah zmaga, je menda prebledel in se odpravil v Murgle. Zdi se, da so imeli prav tisti, ki so trdili, da je Šarec precej svojeglav, nobenih podatkov ni, da bi pred svojim odstopom obiskal Murgle, zato se zdi, da jih je ignoriral. Ali pa obratno. Politično udbovsko podzemlje se je, kot je znano umaknilo iz znane slaščičarnice nasproti DZ in sedaj sestankuje na bolj skriti lokaciji nekaj kilometrov iz centra Ljubljane. Tam se je že danes povečalo število prodanih kav, napovedi pa kažejo, da se bo v naslednjih dneh še bolj. Če drži domneva, da se Šarec ni posvetoval z njimi, na to kaže tudi na medmrežju predvajana zmedena izjava Kučana, ki je povedal: »Zdaj sem šele prišel v Slovenijo, moram šele ugotoviti kaj je«, na vprašanje kje je bil, pa je odgovoril »doma«, potem se politično udbovsko podzemlje odloča o tem, kaj narediti v dani situaciji. Obstaja velika verjetnost, da se jim je Šarec zameril, hkrati vedo, da Židan  ni »material«, za predsednika vlade, kar so mu povedali že v Dražgošah, zato jim ostane le še Mesec, ki pa prav tako ni »material« za predsednika vlade. Druge izbire pa nimajo. Njihovo izbiro bodo seveda razglasili dominantni mediji, ki so danes povsem zmedeni. Sledilo bo medijsko ubijanje SDS, morda še koga, sledilo bo medijsko toleriranje najverjetneje LMŠ in še koga in seveda medijsko forsiranje Levice, ki jim utegnejo »določiti« novega »supermana«, ki bi lahko vodil prihodnjo vlado.

Današnje izjave šefov političnih strank v DZ pa so simptomatične. Jelinčič, Bratuškova, Počivalšek, delno tudi Pivčeva, si volitev očitno ne želijo. Nove volitve jih utegnejo poslati na smetišče zgodovine. Šarec je v odsotnosti vedenja, kaj bo naredilo politično udbovsko podzemlje še samozavesten, morda upravičeno, Židan je ostal na nivoju partizana iz leta 1945, Mesec se volitev veseli, verjetno upravičeno, sploh če bo dobil še podporo politično udbovskega podzemlja, trezna pa ostajata Janša, ki bi lahko prosto po Črnčecu postal »bodočnost« ter Tonin, ki bi rad bil tudi predsednik vlade v tej sestavi DZ, a je to račun brez krčmarja.

4 komentarji

 1. Predno gremo na predčasne volitve, bi si želel, da Janša tajno opravi koalicijska pogajanja z vsemi iz nojanša koalicije razen Levice seveda.

 2. To medijsko “ubijanje” SDS-a se je zaznalo že sinoči na dnevniku RTV v komentarju proslule komentatorke Mojce Pašek Šetinc, ko je komentirala trenutno stanje in tendence glede novega mandatarja po odstopu premierja Šarca. Upam, da se končno stvari le obrnejo v smer, dobro za Slovenijo in njene državljane, ne pa v podaljšanje obstoja “orodja” za izvajanje interesov kleptomanskih ekip iz ozadja.

 3. Dobro napisano!
  Bom pa dodal še nekaj malih cvetk.
  Šarec je falirani lesar (sem v srednji šoli imel lesarje za sosede, pa so za lesarje šli tisti, ki za kaj drugega niso bili sposobni ali pa se niso hoteli učiti in se potruditi. Da imaš šest popravnih pa je že ekstrem. Po končani AGRFT pa je delal kaj. Oponašal druge. Tako kot igralec. Govori in dela tako kot je scenarij napisan in tako kot režiser ukaže (bi se lahko tudi vprašal, kdo je tu pisal scenarije in kdo je režiser-se je videlo že prevečkrat).
  Če pa bi primerjal Janšo in Šarca pa bom navedel samo eno stvar:
  Ko Janša govori, pove vse iz glave, včasih tudi več ur govori brez plonk listkov.
  Šarec pa zna na pamet povedati nekaj stavkov, kot igralec, ki se je naučil na pamet določeno sceno, ki v filmu traja par minut. Skratka nimaš kaj primerjati.
  Glede predsednika vlade pa se spomnim, kako se je leta nazaj drl po televiziji Golubič na Janšo (pred prvim predsedovanjem) češ saj Janša ni sposoben voditi Evropo pol leta. Pa je bilo ravno obratno. In sedaj levičarji (za svoj žep) spet iščejo nekoga, ki bi bil primeren za PV v času predsedovanja.
  Žal nimajo nobenega. Denar (sicer naš pokraden) imajo, pri pameti pa so lahko uspešni samo v Sloveniji. V tujini pogorijo na celi črti!
  In ko bo žveplenega srečala Matilda (slej ko prej ga bo), kaj potem? Janša je dolgoletni predsednik SDS (na volitvah članov stranke). Kaj pa Kučan. Sam se je prerinil na vrh, in že 30+ let mešetari po Slovenski politiki. Na tak način delajo samo mafijski šefi!

 4. Res ne vem kaj bomo še vse dočakali v tej rdeči državi.
  Včeraj sem namreč prebral podatek, da neka tovarišica s partizanskim imenom Šivilja sestavlja novo vlado pri čemer je postavila pogoj brez SDS!!. Zanimivo, ta tovarišica na
  zadnjih volitvah niti ni bila izvoljena v DZ. Poleg ostale škode, ki nam jo je naredila v svoji politični “karieri” nam je za finale vsilila brezposelno “esterajh” političarko za ministrico.
  Za bruhat.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!