V zadnji Demokraciji: Kam gre Evropska unija – EU in kam Evropska ljudska stranka – ELS?

K pisanju tega prispevka, me je vzpodbudil kar EU parlament, ki je pred dnevi sprejel resolucijo, v kateri so poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe EU poslabšalo. Dejansko gre za nadaljevanje postopkov zoper Poljsko in Madžarsko, zaradi ukrepov, ki sta jih državi sprejeli zlasti na področju pravosodja. Sprejeli sta jih zaradi praktično identičnih problemov, kot jih imamo s pravosodjem v Sloveniji. Nas podobna naloga tako ali tako še čaka.

Toda poglejmo na EU parlament s političnega vidika. Popolnih primerjav vse od leta 1979, ko je začel delovati, do danes, iz več razlogov ni, zlasti zaradi širitev EU. V nadaljevanju navajam nekaj številk, ki temeljijo na podatkih objavljenih na: https://www.evropske-volitve.eu/rezultati-volitev.

Število poslancev se je iz 434 leta 1979 povečalo do 788 v mandatu od l999-2004, v tem mandatu ima 751 poslancev. Slovenija je imela sprva 7 poslancev, danes jih ima 8. EU parlament ima že od leta 1979 do danes dve najmočnejši politični skupini, to je ELS (iz Slovenije so člani SDS, NSi in SLS) in to so socialisti (članica je SD).

Vse od 1979 do konca leta 2019, sta EU parlament suvereno obvladovali ELS in socialisti. Skupaj sta imeli udobno večino vse od največje, skoraj 70 odstotne v mandatu 1989–1994, do tiste najbolj šibke, dobrih 53 odstotkov v mandatu 2014-2019. Nobene druge politične skupine nista potrebovali. Do leta 1999 so dominirali socialisti, zadnjih dvajset let pa dominira ELS. Obe politični skupini pa po odstotku poslancev padajo že vse od leta 1989 in preteklo leto se je prvič zgodilo, da ima dejansko večino množica razdrobljenih političnih skupin brez ELS in socialistov.

Na nek način bi to moral biti alarm tako za ene kot za druge. Toda naj se vrnem k ELS, ki jo še najbolj poznam. Postaviti prava vprašanja, ponuditi prave odgovore na njih, ki jih ljudje prepoznajo za svoje, je bistvo vsake volilne zmage. Toda ali ELS to počne? Sodeč po odstotku glasov ne. Najvišji odstotek poslancev je dobila leta 1999 od takrat pa le še pada, a ta pada tudi socialistom.

Stvar niti ne preseneča. ELS je velika, po številu političnih strank iz držav članic, prevelika in preveč različna. Naj vas spomnim na lanskoletno dogajanje in početje vodilnega kandidata ELS Nemca Manfreda Webra, ki je pred volitvami govoril, da ne želi biti kandidat za šefa Evropske komisije, če bi to pomenilo glasove iz Madžarske. To je tako, kot bi jaz rekel, da ne želim biti poslanec v DZ, če bi to pomenilo tudi glasove iz Rogaške Slatine, kot da tam ne bi bili moji volilci. Čista neumnost torej. 

Ampak resolucija proti Madžarski in Poljski je bila sprejeta  s 446 glasovi za in 178 glasovi proti, 41 poslancev pa je bilo vzdržanih. ELS se je tudi v tem primeru razklala in več kot poloovica poslancev ELS je glasovala za resolucijo, mnogi so se vzdržali, nekateri so bili proti. Razloge za glasovanje proti resoluciji je dobro opisal poslanec SDS Milan Zver, ki je z Romano Tomc glasoval proti resoluciji. Zanimivo je, da se je Franc Bogovič vzdržal, Ljudmila Novak pa jo je poleg drugih naših poslancev, edina podprla (NSi je članica ELS).

Take razmere, ko ti del tvoje politične družine (ELS) obrne hrbet, pa naravnost kličejo po ukrepanju. Ne moreš biti član politične družine, ki te ne podpira. Nič čudnega torej, da madžarski predsednik vlade Viktor Orban razmišlja o tem kaj dela v ELS. Stvar je preprosta, tudi v zakonu pride do ločitve, ko skupno življenje ni več mogoče.

Morda pa je čas, da se vrnemo h koreninam Evrope, to pa so krščanski temelji, medsebojna solidarnost, skrb za nataliteto, socialno pravičnost, blagostanje vseh in seveda varnost. Rezultat glasovanja o resoluciji (mnogi poslanci ELS iz Italije, Španije, Francije in še od kod, resolucije niso podprli, zato sklepam, da razmišljajo podobno. Morda pa je čas za neke vrste novo ELS ali kaj podobnega, ki bo temeljila na omenjenih vrednotah. Iz slabega se običajno rodi boljše, zakaj pa ne bi bilo tako tudi v tem primeru.  

2 komentarja

 1. Evropska ljudska stranka slabi, ker nima programa, ker ne vidi in ne ve, kaj Evropa potrebuje.
  Zaradi brezvoljnosti in brezidejnosti je prevzla zeleni program in se pozelenila. prevzela je tudi kvazi sodilani program in se pordečila in končno ni od njenih prvinskih načel ostalo skorajda nič.
  Evropa mora prek salo slej začrtati svoje meje.Ali je Balkan Evropa? Ali je Ukrajina Evropa?
  Turčija ni Evropa!!!
  Na ozemlju, ki ga mora Evropa začrtati bodo živeli Evropejci z evrpsko kultur z evropskimi koreninami. Ve se , kaj je evropska kultra in kaj so evropske koreine. Vsi, ki so pripravljeni sprejeti evropsko kultur in evropske tradicije so so dobrodošli.
  Evropa potrebuje skupno načrtovanje. Skupen razvoj.
  Najprej je tuaj demografija. Očitno se padec natalitete ne bo mogel zaustaviti. Padec natalitete bo zajel celotno človeštvo in navaditi se bo potrebno, da bo vse več starejših ljudi in ve man mladih, otrok. Če je Evropa najbolj razviti del sveta, zakaj ne bi se prva srečala s problemom natalitete in staranja prebivalstva. Če danes robot nadomesti sto ljudi, potem verjetno ni problem, da nahrani upokojence, ki jih bo vedno več.
  Problem Evrope je kncentracija prebivalstva.
  Potrebno je ohranjevati prebivalstvo v odročnih pokrajinah. Če vzamemo samo Slovenijo, se nam cele pokrajine praznijo, med tem ko je v Ljubljani srahovita gneča. Če vzamemo, da bo Balkan kmalu brez zdravnikov in inženirjev! Podobno je tudi v drugih odročnih pokrajinah. Če Evropo eakomerno poselimo, je prostora dovolj za vse in še več.
  Opustođenje Romunie, Poljske, pa tudi Španije in vzhodne Nemčije je potebno zaustaviti.
  Se kdo v Evropi s temi problemi ukvarja?
  Enakomerna poselitev je lahoo del zelenega programa.

 2. ELS je izgubila stik z Evropejci in kar je še bolj žalostno, sploh nima vizije za jutri! Če je Trump lahko pod sloganom America first motiviral američane in seveda tudi deluje v smislu slogana, zakaj nebi tudi ELS rekla EUROPA and EUROPIANS FIRST, ne pa da se gre MUSLI FIRST in angleži jo ucvrejo.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!