Draga Ljudmila, to je pa preveč, tudi za moj želodec

Med SDS in NSi se iskri že nekaj let. Nikoli in nikdar, niti kot poslanec DZ, niti sedaj kot upokojenec, nisem podžgal niti ene iskrice. Prej obratno, v pogovorih s poslanci na eni in drugi strani, sem skušal delovati pomirjevalno in posameznim sogovornikom dopovedovati, da medsebojni spori ne koristijo ne eni, ne drugi strani, koristijo pa zagotovo politični levici. Nenazadnje je nekaj jasno. SDS je vlado vodila dvakrat in NSi je bila obakrat resen in kredibilen partner, kar še posebej velja za drugo Janševo vlado, ko so SLS, DL in DESUS že zdavnaj stisnili rep med noge in pobegnili, je NSi ostala do konca. In to šteje.

Še vedno sem prepričan, da sem imel prav in še imam prav. V Sloveniji nič ne kaže na to, da bi ena stranka sestavila vlado, te bodo očitno še naprej koalicijske in če kdorkoli na desni strani želi sestaviti vlado bo odvisen od koalicijskih partnerjev. Tudi zato sem bil dolgo časa, vsaj v javnosti seveda tiho. Včerajšnje izjave Ljudmile Novak, EU poslanke v Odmevih, pa so sodu izbile dno tudi pri meni. Čeprav je bilo to dno mnogo trdnejše in stabilnejše, kot pri nekaterih kolegih iz SDS. Po včerajšnjih Odmevih je Nsi v twittih povzela izjave Ljudmile Novak. Takole so zapisali:

@NovaSlovenija @LjudmilaNovak v @TVOdmevi: V kolikor bi madžarski Fidesz spoštoval človekove pravice, neodvisnost sodstva in druge demokratične vrednote, ki jih zagovarja @EPP, ne vidim težav, da ostane v @EPP. A zaenkrat nič ne kaže, da bi se to zgodilo.

Naj takoj povem, da nimam nobenega problema s tem kako je Ljudmila Novak glasovala v EU parlamentu, ko je podprla resolucijo, ki obsoja Madžarsko in Poljsko, to je njena pravica, čeprav se z njenim glasovanjem ne strinjam. Toda zmotile so me njene besede, da Madžarska ne spoštuje neodvisnosti sodstva. Ljudmila Novak, mi seveda lahko, s konkretnimi primeri dokaže, da Madžarska tu in tam krši človekove pravice v sodnih postopkih. Tega se zavedam tudi sam. Toda statistika ESČP je precej jasna, ena največjih kršiteljic človekovih pravic v sodnih postopkih je Slovenija. Kar dober spomin imam, toda ne spomnim se situacije ko bi Ljudmila Novak obsodila početje slovenskih sodišč. Še več leta 2014 je slovensko pravosodje nezakonito (odločitev US) v zapor poslalo vodjo opozicije Janeza Janšo. Tisti čas nisem slišal odločne besede Ljudmile Novak, ki bi se temu zoperstavila. Še huje, njena NSi je rekla, da je Janez Janša pač politik v zaporu in ne politični zapornik, kar se je kasneje dokazalo. Pričakoval bi, da bo odločna borka za krivice, ki jih povzroča pravosodje nastopila na kakšnem zborovanju pred sodiščem. Nič od tega se ni zgodilo. Toda tudi to je njena pravica, vsak od nas pač odloča kje in kaj bo govoril. Tisto kar želim povedati pa je nedopustna dvoličnost. Če Ljudmila Novak v početjih zoper Janeza Janšo ali recimo Franca Kanglerja ni videla nobenega problema, je sprenevedava dvoličnost to, da danes to očita Viktorju Orbanu in Madžarski, kjer niso za zapahe poslali nobenega opozicijskega voditelja. Ne Ljudmila Novak, tega pa ne prenesem več in zato se oglašam. Poudarjam da sem se zato oglasil prvič po vseh teh letih iskrenja med SDS in NSi, takole:

dr. Vinko Gorenak Nimam pripomb, imam pa vprašanje. V zadevi Patria je SLO pravosodje @JJansaSDS in soobtoženim” sodilo za nekaj, kar ni KD” (28.člen Ustave), to je bila ugotovitev US ob razveljavitvi zadeve. Vprašanje za vas: Zakaj takrat, niti ob odločbi US, ni bilo vaše stališče povsem enako?

Ljudmili Novak nisem hotel oporekati stališča, do tega vprašanja, zato sem ji postavil le in samo vprašanje. Za tiste, ki še vedno ne veste realnosti v odločitvi US v zadevi Patria naj še enkrat pojasnim, kaj je odločilo US. Ustavni sodniki so odločili, da so v zadevi Patria sodišča sodila o nečem kar sploh ni kaznivo dejanje (28. člen Ustave RS). Toda minilo je 24 ur in niti Ljudmila Novak niti NSi mi nista odgovorila.

Toda Ljudmila Novak je šla še dlje. Takole je dejala včeraj:

@LjudmilaNovak …”Jasno je, da stranka, ki je financirana s strani Fidesza, mora braniti gospoda Orbana…«

Pazite, ker je SDS v praksi edina stranka, ki ima podobna politična stališča, kot Viktor Orban in njegova FIDES, je torej precej jasno, da se je njena izjava nanašala na SDS. Toda bil sem previden in sem postavil naslednje vprašanje:

dr. Vinko Gorenak Replying to @NovaSlovenija @LjudmilaNovak Še eno vprašanje. Prosim za podatek katera stranka je financirana s strani FIDES? Če bi bila slučajno to @strankaSDS in če mi javno posredujete materialne dokaze bom izstopil. Izvolite prosim.

Uganili ste, minilo je 24 ur in nobenega odgovora na moje vprašanje nisem dobil. Morda bo kdo rekel, ja kdo pa naj bi odgovarjal penzionistu Gorenaku. No ja, glede na to da sem bil poslanec DZ in osebno poznam vse poslance NSi in njihove strokovne sodelavce, bi človek pričakoval, da mi bodo odgovorili z argumenti, toda očitno argumentov sploh nimajo.

Za zaključek pa naj jasno povem, da nimam nobenega problema z glasovanjem Ljudmile Novak, imam pa velik problem z njeno dvoličnostjo, ki je bolj značilna za slovenske levičarje, ki v Bruslju zagovarjajo eno doma pa drugo, pri Ljudmili Novak, pa je problem še večji, ob enakih domnevnih problemih (pravosodje) na Madžarskem doma ne vidi nobenega problema, v Bruslju pa kriči na Orbana in Madžarsko. Ne to pač ni v skladu z mojimi pojmovanji poštenosti resničnosti, sploh pa demokracije.

Kar se tiče sodelovanja med SDS in NSi pa le še tole, dobro je, da je Ljudmila Novak v Bruslju, in dobro je, da je ob teh iskrah, med posamezniki iz SDS in NSi, Matej Tonin tiho.

4 komentarji

 1. “….. pri Ljudmili Novak, pa je problem še večji, ob enakih domnevnih problemih (pravosodje) na Madžarskem doma ne vidi nobenega problema, v Bruslju pa kriči na Orbana in Madžarsko….”

  Če bi Ljudmila Novak videla te probleme doma, “JI NE BI BILO OMOGOČENO BITI KAR JE”! Pri nas je edinole POMEMBNO, da JE “PROTI JANŠI” …kot Janković in mnogi drugi – milo rečeno, koritarji…. So tudi mediji, ki sprevračajo “zgodbo” , v smislu, da Janša “nabija” Ljudmilo. Samo spomnimo, kaj je govorila, ob najtežjih trenutkih – tudi, ko je šel Janša – NEZAKONITO! v zapor. “Narobe svet”…

  V ključnih zadevah, JE Ljudmila VEDNO UDARILA tja – kjer se ji je, zaenkrat še obrestovalo – PO JANŠI. S tem seveda, TUDI po SDS. Ona bi najraje, če bi lahko – v SDS, že zdavnaj, kar menjala Janeza Janšo.
  In to je tudi počela…pač malce na primitiven način.
  Glavnega cilja s “somišljeniki” sicer še ni dosegla – ODSTRANITEV Janše s političnega prizorišča. POSTRANSKI CILJ, “VEČ DROBTINIC Z GOSPODARJEVE MIZE “, pa ji je nekako uspel. “Blagor ji”…..”Uboga Ljudmila”….

 2. Sem kristjan, toda že dolgo ne obiskujem cerkve. Zadnji dve leti me cerkev ni videela ne za Božič in ne za Veliko noč.
  Zakaj tako: v cerkvi je že kakih 30 let običaj, da si med sv. mašo verniki med seboj podamo roke in izrečemo: mir s vami !
  No slednje me je pripeljalo do odločitve, da me cerkev ne bo videla v svoji notranjoti pogosto, zato, ker nočem več podajati svoje roke takim vernikom kot je g. Ljudmila Novak.
  Cekev v Sloveniji množično izgublja svoje vernike, zakaj, zato ker so premnogi kristjani dvoličneži in koristoljubneži. Kaj še le, da bi se držali samo tistih 10 božjih zapovedi.
  Ljudje, ko bodo ponovno volitve, se spomnite, kako nek politik razglaša svojo versko pripadnost v isti sapi pa je poln laži in hudobije.

 3. Bivša predsednica in aktualna evro-poslanka NSi Ljudmila Novak je vselej skrbno in aktivno pazila na to, da je v očeh opazovalcev in ocenjevalcev s strani vladajočih levih strank ter nedotakljivih voditeljev iz podzemlja “ugrabljene države” ohranjala zaželeni sloves “žlahtne desno-sredinske stranke” oz. “žlahtne konservativne političarke”.
  Političnim strankam in medijem vladajoče leve koalicije, nedotakljivega podzemlja “ugrabljene države” in njihovim medijskim dreserjem javnega mnenja in njihovim presojam o domnevni politični “žlahtnosti” protagonistov je popolnoma podredila politično prakso lastne stranke in celo lastno delovanje v okviru poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu.

 4. Problem te stranke ni samo Novakova, ki je z včerajšnjem intervjuju v levuharskem časopisu Večer popolnoma snela svojo RKC masko. Problem je celotna stranka NSi, ki je čudna, milo rečeno, zelo čudna. Na bruhanje mi gre ko poslušam npr poslanca Horvata, ki se mu v debati z komunističnimi poslanci “cuker kar cedi iz ust”.
  G Janša bi moral biti po mojem mnenju zelo previden v primeru sklepanja kakršnekoli koalicijske pogodbe tudi s stranko NSi.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!