Pa srečno »Korl”

Pred leti sem na svoji spletni strani zapisal takole: »Kdo pri nas praktično odloča kakšno vlado bomo imeli in kdo jo bo vodil!? Odgovor je načeloma preprost. Odločajo volilci na volitvah, ki odločijo kdo je na volitvah zmagal in ta praviloma sestavi vlado. Pa je res tako?!

V praksi od leta 2004 dalje že ni tako. Ne verjamete? Pa poglejmo. Od leta 2004 dalje smo imeli: Prvo Janševo vlado, pa Pahorjevo vlado, pa spet drugo Janševo vlado, pa vlado Bratuškove, vlado  Cerarja in končno vlado Marjana Šarca. Toda nihče od naštetih ni, ne glede na volilni rezultat, odločal o vladi. In kdo potem o tem odloča? Karl Erjavec, ki na volitvah običajno dobi najmanj. Če on ne gre v vlado vlade pač ni ne glede na volitve. Ko pa vladi odločajo tisti, ki na volitvah dobijo najmanj glasov in ne tisti, ki dobijo največ glasov, je s sistemom demokracije nekaj hudo narobe. Rešitev je seveda v drugačnem volilnem sistemu«.

Karla Erjavca osebno poznam od leta 2004. Tam nekje do leta 2008 sem še verjel, da je pač eden od predsednikov političnih strank. Toda kmalu sem spoznal, da temu sploh ni tako. Splošno znano je, da je politiko stranke vseskozi gradil na lažeh, to je na skrbi za upokojence. V praksi pa mu nikoli sploh ni šlo za upokojence. Če bi želel skrbeti za upokojence, bi se vsa ta leta potegoval za mesto ministra za delo in socialo, ki skrbi tudi za upokojence in ne za izključno in samo mesta ministrov, kjer je imel policijsko varovanje (obrambno in zunanje ministrstvo). Šlo mu je torej za prestiž in nič drugega. Karl Erjavec pa je bil očitno tudi tisti, edini predsednik politične stranke, ki je sam sebi, s pomočjo vodstva svoje stranke, poleg ministrske plače, dodelil še plačo za delo v svoji lastni politični stranki. Imej je torej dve plači, ministrsko in še tisto v politični stranki DESUS.

Karl Erjavec, pa je v zadnjih dneh zagrešil še eno, očitno usodno napako. Podobno tisti, ki jo je zagrešil bivši trener naših rokometašev Veselin Vujović, ki je našo rokometno reprezentanco vodil s silo, tudi žalitvami rokometašev, njihovim zmerjanjem in podobno. Ko je prišel nov trener Ljubomir Vranješ, pa je bilo vse drugače. Te iste rokometaše je začel hvaliti in povzdigovati v nebesa. Temu so sledili tudi rezultati, ki so jih pokazali igralci na igrišču.  Enako napako, kot jo je naredil Vujovič, je naredil tudi Erjavec, na današnjem kongresu stranke DESUS in še prej, kjer je bil kandidat za predsednika stranke DESUS, poleg protikandidatke Aleksandre Pivec, je to žalil in napadal. Zgodovina pa nas uči, da se ljudstvo vedno postavi na stran ponižanih in užaloščenih. Tudi Erjavcu se je zgodilo ravno to. Kongres stranke DESUS mu je dal »dvojko« in ga poslal domov. Če bi bil sam delegat kongresa DESUS, bi ravnal popolnoma enako, Erjavca zaradi njegovih zgodovinskih laži, nikoli ne bi podprl. Pa srečno »Korl« torej, zadnji čas je že bil.

Koga pa so delegati stranke DESUS izvolili? Kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Mlajšo, sploh pa šele pred kratkim postalo članico DESUS. Nič narobe, prej obratno.

Toda Aleksandra Pivec nosi s seboj težak nahrbtnik, v katerem je več kot 35.000 evrov vprašljivega denarja, ki ga je zaslužila poleg ministrske plače, ki jih ni prijavila KPK, pa bi jih morala? Mnogi člani sedanje in prejšnjih vlad, so svoje položaje morali zapustiti za veliko manjše grehe. Še več, zaradi sodno zavrženih odločitev KPK je padla celo druga Janševa vlada.   

A zdi se, da je pomembnejše vprašanje od tega vprašanje, kam bo Pivčeva stranko DESUS popeljala v prihodnje? Čestitka Marjana Šarca je zgovorna. Verjetno pričakuje, da bo DESUS še trdnejši del koalicije, ali pa kar del LMŠ. V tem pogledu je rezultat volilnega kongresa DESUS uspeh Marjana Šarca. Šele prihodnost pa bo pokazala ali je to res ali ne. Vsak korak Pivčeve v smeri približevanja Šarcu, bo pomenil korak v smeri izhodnih vrat iz DZ in obratno vsak korak Pivčeve v smeri utrjevanja stranke DESUS, bo pomenil več možnosti za nov mandat stranke DESUS v DZ.

Ob tem pa ne kaže zanemariti dejstva, da je večina poslancev DESUS podprla Erjavca in ne Pivčeve, tudi vodja njihovih poslancev Jurša. Kako nerodno. To pomeni hudo pomembno razpoko med njo in njimi, kar pa je v njihovo in ne v njeno korist. Poslanci pač niso zamenljivi. Njihov poslanec Polajnar, ki ga na kongres ni bilo, je morda odigral še najboljšo »partijo«.

Za konec pa naj se vrnem še h »Korlu«. Takoj po kongresu stranke DESUS je napovedal odstop z mesta obrambnega ministra. Nekateri bodo naivno ocenili, da je to načelno dejanje pokončne drže. Toda temu sploh ni tako. Erjavec natanko ve, da po tem kongresu DESUS nič več ne bo tako kot je bilo. Jasno mu je, da bi ga Šarec zamenjal, zato je iz javnomnenjskih razlogov, svoj odhod najavil kar sam.

Zanj to sploh ni problem. V času od leta 2000 si je na mestih državnega sekretarja in kasneje ministra, z ministrsko plačo in še plačo iz naslova vodenja DESUS (neto nekaj manj kot 5000 evrov mesečno, kar znese skupaj okoli milijon evrov), prislužil toliko, da bo lahkotno preživel dve ali tri leta kolikor mu manjka do visoke pokojnine. In kaj sedaj? Slabše kot je bilo z Erjavcem v naši politiki, ne more biti s Pivčevo.

Za zaključek pa naj vam, ki berete ta prispevek v razmišljanje ponudim še twitt Marka Pavlišiča, nekdanjega poslanca DL Grege Viranta, takole je zapisal: »Jelinčič si že mane roke. Še enega ministra bo lahko Šarcu zakasiral. Pardon, ministrico«. Če mene vprašate, ima Pavlišič prav.

Bralcem tega teksta pa naj postavim zelo preprosto vprašanje. Kje v Evropi ali v svetu poznate politično stranko upokojencev, ki bi soodločala v parlamentu? Tistega, ki mi »dokaže«, da taka stranka (torej upokojenska stranka v koaliciji v parlamentu) obstaja, povabim na kosilo.

11 komentarjev

 1. Dober komentar na Kahla!
  Bi pa dodal moje videnje Desus-a. Najprej je Desus ustanovilo društvo upokojencev Maribor. Po domače borci NOB. Drugi takrat sploh zraven niso prišli. In vemo za kaj so se in se še zavzemajo borci NOB. Za svoje riti in svojo lažnivo zgodovino NOB. Tudi kasneje ko so izbrali Kahla za predsednika se je moral s to tradicijo strinjati in podpirati!
  Vedno minorna stranka, ki v z odločbo ustavnega sodišča neuveljavljenem večinskem volilnem sistemu ne bi nikoli prestopila praga parlamenta. In ob neipolnjenih obljubah o 1000€ penzije niti ne govorim.
  Enkrat sem ga videl v živo še kot sekretarja na pravosodju. Deloval mi je kot pajac, ki bi ga v nekih drugih časih strpali v posebno šolo.
  V normalni državi bi se moral umakniti po velikem fiasku glede arbitraže. Tu pa vidimo vse glavne medije od Hanzi TV do POPsranja in KANALizAcije, kako so ga branili. Zdaj upam, da ne bomo več slišali o njem. Zame je od afere glede arbitraže in njegovega gobcanja od rezultatu čisto navaden narodni izdajalec!! Upam, da ga ne vidimo več na katerikoli TV.

 2. Jaz menim, da bi bilo pošteno in prevično, če bi sedaj gospoda ovadili za vsa krivična dejanja in poslali pred roko pravice. Sloveniji in Slovencem je naredil veliko škode in za njegova
  škodljiva dejanja prejemal ogromne denarce.
  Želim si, da bi dobil čimprej še eno plačilo in nagrado v obliki bivanja na Dobu.

 3. Po krajsi raziskavisem glede upokojenskih strank ugotovil naslednje:
  Edina primerljiva stranka upokojencev, ki je bila izvoljena v parlament in je v vladajoci koaliciji obstaja v Srbiji (Partija ujedinjenih penzionera Srbije, PUPS), ima 9 sedezev v spodnjem domu in sodeluje v koaliciji “Srbija zmaguje”!
  Sem si zasluzil kosilo? 😁

 4. Spoštovani Klemen B

  Na tole v Srbiji me je že zjutraj opozoril sin. Res pa je, da njemu ni bil namenjen zapis in bi bilo nepošteno, če bi njega vabil na kosilo. Glede na kriterije in to kar sem zapisal na koncu zapisa o “Korlu”, kosilo pripada vam. Prosim pošljite mi sms na 051210410 in pripišite svojo številko, za dogovor.

 5. »Korl” , Karl Erjavec,
  Milo rečeno – najmanj žalostno je, da je bil ta človek toliko let “nepremagljiv”, čeprav je bil ena sama “zguba”, “škoda” Sloveniji. (laži, prevare….gledal je zgolj in samo na svoje ozke, osebne koristi – čeprav bi po funkciji moral delovati, delati tudi ali pa predvsem za skupno dobro).
  “Lažnivi kljukec” odhaja, prihaja pa Pivčeva…Če bo kaj boljša od “Korla”….bomo še videli. Res je, da bo slabša težko… V politiko, v politike nimam kaj dosti zaupanja. (Poglejmo samo te “rdeče ceremonije” – govorijo o “miru”, slavijo, poveličujejo zlo.)

  (Malo sem razmišljal, bral – o “višji zavesti” – in zasledil primerjave, da je veliko več – “višje zavesti” – med prostitutkami, kot med politiki. Se ne bi čudil….)

  Ko sem se upokojil, mi je dejal eden izmed visoko izobraženih znancev, češ zdaj se bova pa včlanila v DESUS. Sem odgovoril k “lažnivemu kljukcu” nikoli. Mislil sem si, da se je šalil. Kasneje pa sem izvedel, da se je včlanil in postal v tej stranki celo svetnik.
  “Korl” ODHAJA TJA, KJER BI ŽE ZDAVNAJ MORAL KONČATI – NA SMETIŠČU ZGODOVINE.

 6. Naj mi bo dovoljeno, da ponovim nekje že zapisan moj komentar na to temo še pred izvolitvijo Pivčeve.
  Ne Korl ne Pivčeva nista kredibilna za predsednika stranke, še manj pa je kredibilna za parlament stranka DeSUS, satelitska izpostava kontinuitetnih sil.

 7. Rjavec ni odločal o ničemer odločujočem v stranki. Šel je vedno tam, kamor so mu ukazali ali dovolili vplivni člani stranke iz vrst ZB. Zgleda, da je ZB še vedno največja stranka pri nas. Za Erjavca niso bile usodne izrečene žaljivke in napadi. Ozadje mu je lahko kaj zamerilo v zvezi z njegovimi nepremišljenimi izjavami ob arbitraži in (tudi v posvarilo drugim), ker ni znal disciplinirati neposlušnega poslanca. Ozadje je presodilo, da stranka nevarno propada z Erjavcem. In določili so Pivčevo, ozadju bolj pokorno in zvesto. Na njo se lahko še bolj zanesejo stare sile. Pivčeva je na kongresu zmagala zato, ker je ozadje že prej zlobiralo večino udeležencev kongresa. Za nameček in dodatno spodbudo in pravo usmeritev delegatov pa je ozadje, ki finančno in kadrovsko pokriva vse na javnost najbolj vlivne režimske medije, Pivčevi preko teh medijev sugeriralo kot osvežitev stranke, za Erjavca so pa spraševali, ali bo Erjavec padel?
  S Pivčevo znajo pridobiti na moči in oblasti. Vedo, kaj delajo in imajo moč. Dolanc je rekel, na oblasti smo mi komunisti… Še velja.
  Levi ne delajo na pamet. Samo leta 2004 so malo zaspali.

 8. Nisem siguren, da bo vele škodljivec resnično odstopil in se umaknil iz javnega življenja. Verjel bom šele takrat ko se bo , če se bo, resnično umaknil.Vsakomur logično razmišljujočem je znano: komunist se stežka loči od bogatega korita.
  Vendar umik tega škodljivca ni dovolj, da bo SLO normalno zadihala. Tu sta še Cerar, ki ga javnomnenjske raziskave sploh ne zaznavajo vendar ne izpusti nobene priložnosti da v imenu SLO kot minister klati neumnosti.
  O “šivilji” pa sploh nima smisla izgubljati besed.

 9. Še nekaj: Ravnokar sem prebral, da je Šarec v švicarskem Davosu. Postavljam samo eno vprašanje : ali ta komik sploh registrira kaj se tam dogaja. Globoko dvomim.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!