Papež in varnost

Ne vem ali je naključje ali ni, toda tudi v letu 2019 sem, v prvem prispevku na tej spletni strani, pisal o papežu. Lanskoletni prispevek si lahko preberete TUKAJ. K pisanju tega prispevka me je pritegnil dogodek, mislim da iz še iz lanskega leta, ko se papež Frančišek sprehaja med ljudmi na Trgu Svetega Petra v Rimu. To je počel že velikokrat, toda tokrat se je zgodilo nekaj nepredvidenega. Neka ženska, očitno hudo verna in zagreta za srečanje s papežem, ga je v trenutku, ko se je že obrnil na drugo stran, dobesedno zgrabila za roko in nasilno potegnila k sebi. Papež bi skoraj padel in njenega nasilnega stiska roke  se je rešil šele z dvema udarcema po njeni roki, nakar je vidno jeznega obraza odšel naprej. Naslednji dan se je za dejanje javno opravičil.

Naj omenjeni dogodek komentiram s treh vidikov. Z vidika papeževih kritikov, z vidika človeškega ravnanja papeža in z vidika papeževe varnosti.

Z vidika papeževih kritikov je bilo pričakovati, da se bo po njemu vsulo zlasti s strani tistih, ki se ne strinjajo z njegovim odnosom do ilegalnih migrantov, ter odnosom do Muslimanov na sploh. Ti so v omenjenem ravnanju papeža videli jasen dokaz, da to ni božji namestnik na zemlji, ampak vse prej kot to, da je socialist, komunist in ne vem kaj še vse. Toda, da ne bo pomote. Tudi sam sodim med kritike papeža Frančiška z vidika njegovega odnosa do krščanske Evrope in seveda z vidika odnosa do ilegalnih migrantov in še kaj bi se našlo, pri čemer se ne strinjam z njegovimi ravnanji. Toda, to ne pomeni, da bi ga zaradi njegovega ravnanja, do omenjene ženske, ki ga je nasilno potegnila k sebi, kritiziral. Nikakor ne.

Z vidika človeškega ravnanja papeža je njegova reakcija povsem razumljiva, dopustna in naravna. Zavedati se je potrebno, da gre za človeka, ki je star 83. let. Posnetek papeževega ravnanja, pa jasno pokaže, da ga je ženska hudo nasilno potegnila k sebi, papež je skoraj padel in čisto človeška reakcija je sledila, dvakrat jo je udaril po roki in nič drugega. Mislim, da bi v njegovih letih in njegovi starosti večina med nami povsem instiktivno naredila povsem enako.

Z vidika papeževe varnosti pa je problem veliko večji. Posnetek jasno pokaže, da v neposredni bližini papeža sploh ni bilo telesnih stražarjev, ki bi morali biti med njim in obiskovalci. Če bi bili, se kaj takega ne bi moglo zgoditi. Papež je pač ena najbolj varovanih oseb na svetu sploh. Njegovo javno pojavljanje v katerikoli državi in kadarkoli je za varnostne službe velik problem. S tem pa ne mislim trditi, da je papeževa varnostna služba zatajila in da svojih nalog ni opravila. Sploh ne.

Vse varovane osebe, se pogosto čutijo utesnjene s pravili varnostnih služb, ki jih varujejo. Ko sem bil notranji minister sem pogosto kršil njihova pravila varovanja. Nekaj podobnega počne tudi papež Frančišek. Seveda bi se med obiskovalci Trga Svetega Petra moral voziti v blindiranem »papamobilu« (vozilo na katerega lahko streljate in varovani osebi se ne bo zgodilo nič) tistemu, ki ga je uporabljal papež Janez Pavel II, po tem, ko so nanj naredili atentat. Tako pa papež Frančišek očitno ne spoštuje navodil varnostnih služb in se prosto sprehaja med obiskovalci. Kot že rečeno, varnostne službe pogosto utesnjujejo varovane osebe, ki pogosto želijo osebni stik z ljudmi. Na njih samih, torej tudi na papežu Frančišku pa je, ali bodo njihova navodila upoštevali ali ne. Če jih ne upoštevajo, sami prevzemajo odgovornost za svojo lastno varnost. Tudi papež Frančišek.

3 komentarji

  1. Kakor koli bo sprejeto moje mnenje o papežu, bom vseeno rekel, da Frančišek ni od Boga izvoljen ampak je nastavljen, tako kot naš prvi minister. Ni naključje, da so v Evropi še vedno na oblasti Merklova in Makron. Izjema je denimo avstrijski Kurc ali angleški Johnson.
    In papež, on je jezuit in verjetno tudi istočasno prostozidar. O vsem tem pa si lahko samo mislimo po svoje, kaj nas še vse čaka v prihodnosti.

  2. S strani Sorosa postavljen papež pretepa kristijanke in poljublja noge muslimanskim teroristom. Pika.

  3. Ob enakem dogodku si poskušam predstavljati reakcijo papežev Wojtyle in Ratzingerja pri enaki starosti …
    Niti približno ne bi mogla biti podobna tej, ki jo je pokazal papež Frančišek.
    Menim, da je ta papež varen pred atentatom tudi brez varnostnikov in papamobila.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!