Moja »srečanja« s Tanjo Fajon

S Tanjo Fajon, aktualno evropsko poslanko iz liste SD, se »poznam« že dolgo vrsto let. Najprej sem jo spremljal kot novinarko nacionalne televizije, ki je seveda povsem »neodvisno in objektivno« poročala iz Bruslja. No takrat ona mene še ni poznala. Osebno pa sva se prvič srečala leta 2012, ko sem bil notranji minister in me je prosila za sprejem in pogovor. Resnici na ljubo je bila edina evro poslanka, ki je to sploh storila. Brez težav sem jo sprejel in pogovarjala sva se o ilegalnih migracijah, ki leta 2012 pač niso bile problem. Še na nekaj letih v Bruselj in nazaj sva se srečevala in spregovorila nekaj besed. Da ima Tanja Fajon ekstremna leva politična stališča je jasno vsem, seveda tudi meni. Ne odzivam se na njih, toda naslednji twitt, ki ga je objavila pred dnevi, je zahteval mojo reakcijo (slovničnih napak ne popravljam:

Tanja Fajon, mag. @tfajon  S kandidatom z Madžarske sva govorila v torek zvečer v moji bruseljski #EP pisarni. Sprejela sem ga z zadržki, ker prihaja iz Orbanove bližine. Je sicer izkušen diplomat, napovedal je držo stran od Fidesz, dejal, da ne bo madžarski, ampak EU komisar, in zatrdil zavezanost širtvi.

Kakšen prezir in vzvišenost vejeta iz tega sporočila? Samo zato, ker pripada neki drugi politični opciji ga je sprejela z zadržki?! In njej je obljubil, da ne bo »madžarski ampak EU komisar«, kot da to ne bi izhajalo iz položaja vsakega komisarja. Nisem si mogel kaj, da ji ne bi odgovoril:

Replying to @tfajon Neverjetno! Leta 2012, ko sem bil notranji minister, ste zaprosila za sprejem pri meni. Sprejel sem vas v moji pisarni BREZ ZADRŽKOV, čeprav ste pripadala levi politični opciji. Od kod vam toliko sovraštva do vsega kar, ni ekstremno levo?

Odgovorila je s vprašanjem, kaj je spet naredila narobe. Torej mojega sporočila ni razumela. Zato sem ji pojasnil takole:

Vidim, da res ne razumete več. “Sprejela ste ga z zadržki, ker prihaja iz Orbanove bližine”. Razmislite kako se on počuti sedaj. Kaj če bi jaz leta 2012 zapisal “da sem vas sprejel z zadržki, ker prihajate iz Pahorjeve bližine”.

No, pa je šlo, njen odgovor je bil naslednji:

Razumem. Bi morala bolj obrazložiti. In tudi sem v prejšnjih sporočilih. Ne strinjam se, da Madžarski pripada področje širitve. Ker sama doma ni uredila osnovnih eu vrednot, verjetno spremljate. Sva se pa sestala in tudi lepo pogovorila. Tako kot sva se midva 🙂

No ja, pred kakšnim mesecem je v Ljubljani prišlo do fizičnega napada, mirno lahko rečemo vandalizma, nad prostori LGTB skupnosti. Tanja Fajon je to seveda takoj in odločno obsodila. Včeraj pa so mediji poročali o tem, da je neki Maročan, ki je bil že na prestajanju zaporne kazni v Sloveniji, v Ljubljani v nekaj dneh izvršil dve posilstvi. Tanja Fajon pa nič. Nekaj časa sem čakal nato pa jo spomnil takole:

Lahko prosim nemudoma obsodite – gre namreč za posilstvo dveh slovenskih državljank.

Po skoraj enem dnevu mi je odgovorila takole:

Vsako posilstvo je gnusno dejanje, proti katerim se borim že desetletja. Tudi proti napadom na pravice žensk, kot je pravica do splava ali do enakega plačila. Rešitev je samo v opolnomočenju deklic in žensk za aktivno odločanje o svojih in skupnih zadevah.

Moj odgovor pa je bil naslednji:

Spoštovana! Se vam ne zdi, da zamujate z obsodbo? Ko gre za prostore LGTB se oglasite takoj in obsodite vandalizem, ko pa gre za posilstvo dveh Slovenk, pa se ne oglasite. Zakaj tako?

Kaj je in kaj ni moteče?

Pošteno povedano, v času mojih treh poslanskih mandatov, sem v DZ srečal mnogo poslancev. Z mnogimi se v političnih stališčih nisem strinjal, a to zame ni pomenilo, da se z njimi ne bi vljudno pozdravil tako v DZ, kot na ulici. To zahteva osnovna človeška olika. Tudi danes bi z veliko večino lahko šel na kavo in pokramljal. Jasna, pa če tudi zelo ostra politična stališča, ki jih posameznik zagovarja, zame niso bila in nikoli ne bodo problem. To pač sodi v parlamentarno demokracijo. Če me je kaj motilo in me moti še danes, je to dvoličnost. V življenju pač moramo iste stvari meriti z istim metrom. Umor je umor, pa ga stori levo ali desno politično usmerjen posameznik. Žalitev je žalitev ne glede na to s katere politične strani prihaja. Tudi tatvina je tatvina ne glede na to ali jo je storil levo ali desno politično usmerjen posameznik.

To kar počne Tanja Fajon, ki na hitro in ostro obsodi fizično razdejanje v prostorih LGTB skupnosti, ko pa Maročan sredi Ljubljane posili dve Slovenki pa molči, je zame nesprejemljivo in nedopustno početje.

4 komentarji

  1. Takšne so pač stare navade levičarjev, ki jim še na misel ne pride, da bi jih spremenili, kaj šele opustili. Odnos levice do takih dejanj sprevrženih migrantov in podpori njihovi invaziji v EU preko Slovenije pa je absurden.

  2. g. vinko,
    posilstvo sigurno ni storil levo usmerjen posameznik, ker to g. maročan zagotovo ni…

  3. Menim, da se tudi Vi g. Vinko vsaj malo sprenevedate. Prepričan sem, da veste, da v borbi za oblast v človeški družbi ne gre za politična stališča, ampak je v tej borbi v današnjem času uveljavljen predvsem model boljševizma, ki ne izbira sredstev (gre preko trupel). Jaz temu pravim, da človeška družbena ureditev funkcionira po sindromu volčjega kardela. Tanja je v dobri (volčji) kondiciji.

  4. Lahko vam samo čestitam kako lepo ste Tanji Fajon nastavili ogledalo.
    Sicer menim, da so njeni “zadržki” samo olepšana beseda za njene predsodke. Deklarativno se vsi na levi strani borijo proti neenakopravnosti ter proti vsem vrstam predsodkov njihova dejanja pa pokažejo pravo luč.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!