Slovenija potrebuje reformo sodstva, podobno tisti na Poljskem

V tem prispevku nameravam pisati o zadnji odločitvi Ustavnega sodišča (US), da parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Žan Mahnič, ne sme zasliševati in preiskovati tožilcev. Naj pa že takoj na začetku povem, da moje pisanje ne bo oprto na člene Ustave RS ali člene zakonov, ampak bom skušal na preprost, večini ljudi razumljiv način povedati, kaj si o odločitvi US mislim in seveda zakaj. Če želite to, kar bom pisal prebrati v strokovnem tekstu, potem si preberite ločeno mnenje ustavnih sodnikov ddr. Klemna Jakliča in Marka Šorlija, ki očitno mislita tako, kot mislim sam.

Nekaj dejstev

Zoper Franca Kanglerja je bilo vloženih, mislim da 23 ali 24 kazenskih ovadb. Vložila jih je kriminalistična policija v Mariboru, pred sodišče pa so zadeve spravili tožilci iz Maribora, ki jih je vodil Drago Šketa, sedaj generalni državni tožilec. Kar 22 kazenskih zadev zoper Franca Kanglerja je že zaključenih in to z oprostilno sodbo, neglede na to na kateri stopnji je bila taka odločitev sprejeta. Več kot dovolj dokazov torej, da je nekdo na relaciji od kriminalistične policije, do tožilstva, pa tudi sodstva na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču v Mariboru zlorabil položaj. To še posebej potrjuje odločitev Vrhovnega sodišča RS, ki je odločilo, da vsa ta sodišča niso nepristranska do Franca Kanglerja in mu zato v nobenem primeru ne morejo več soditi.

Odločitvi US

US je najprej odločilo, da Mahničeva komisija ne sme zasliševati in preiskovati sodnikov. To bi še nekako razumel z vidika delitve oblasti med tri neodvisne veje (parlament, vlada, sodstvo). Konec koncev, sodna veja oblasti je zadeve postavila na svoje mesto in jasno sporočila, da Franc Kangler ni kriv. Zanemarimo pač zlorabe na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču v Mariboru, najmanj kar je, je dejstvo, da je Vrhovno sodišče RS stvari postavilo na svoje mesto – torej ni kriv.

Toda odločitev US, da iz zasliševanj in preiskovanj izločijo še tožilce, je pa več kot zloraba, ki jo je Žan Mahnič imenoval »mafija ščiti mafijo«. Zakaj trdim, da je to zloraba s strani US? To isto US je že tam nekje sredi 90. let odločilo, da tožilci niso del zakonodajne veje oblasti ampak sodijo v izvršno vejo oblasti. Če bi sedanja sestava US spoštovala to, kar je ta institucija odločila že pred četrt stoletja, potem se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Konec koncev, tudi leta 2013 je US odločilo, da je tožilstvo sicer samostojna državna služba, da pa sploh ni nujno da sodi pod pravosodno ministrstvo. Takrat je sodilo pod notranje ministrstvo in kljub petelinjenju takratnega skrajno pokvarjenega prvega tožilca Zvonka Fišerja, je bila odločitev US jasna. Tožilstvo ni nujno, da sodi pod pravosodno, lahko sodi tudi pod kako drugo ministrstvo.

Pojdimo v skrajnosti

Če bi odločitev US, da tožilce, ki so del izvršne ne sodne veje oblasti, vzeli za dejstvo in resnico, potem lahko jutri pričakujemo odločitev US, da na povsem enak način zaščiti kogarkoli. Recimo inšpekcijske službe, finančno upravo, kriminalistično policijo ali vojsko. Zakaj pa ne tudi te službe so enako kot tožilci del izvršne veje oblasti.

Če stvari pripeljemo do absurda in do skrajnosti razmejimo zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti, potem lahko poslanci kadarkoli odločijo, da nihče od poslancev ne bo odgovarjal za kakršnokoli kaznivo dejanje. Zakaj pa bi, tudi zakonodajna veja oblasti je povsem samostojna, tako kot sodna veja oblasti. To je seveda absurd, tako kot je absurdna odločitev US, da zakonodajna veja oblasti (parlament) ne sme preiskovati nepravilnosti med tožilci in sodniki.

Sklep

Za konec naj jasno zapišem, da je po moji oceni odločitev US, da preprečijo preiskovanje nepravilnosti in zlorab znotraj sodstva in tožilstva, ne le napaka, ampak velika zloraba sodne veje oblasti, ki naravnost kliče po drastičnih zakonskih spremembah, kakršne je uvedla Poljska. Seveda gre za reformo sodstva, ki je pri njih na smetišče zgodovine poslala vse tiste sodnike, ki so zlorabljali položaj ali kršili človekove pravice v sodnih postopkih. Več kot očitno je, da Slovenijo to še čaka.

5 komentarjev

 1. Hvala dragi g. Vinko za jasno, enostavno in logicno razumljivo razlago.

 2. Pa pripeljimo stvari do absurda. Zakonodajna veja oblasti ne sme sprejemati zakonov, ki veljajo za izvršno in sodno oblast. Sodna oblast ne sme soditi izvršni in zakonodajni oblasti. Izvršna oblast ne sme vladati zakonodajni in sodni oblasti. To, da ministri enkrat na mesec pridejo v parlament odgovarjat na poslanska vprašanja, je flagrantna kršitev neodvisnosti izvršne oblasti. Vprašanje je samo, kje se bo sredi vseh teh neodvisnih oblasti našel tisti bebec, ki ves ta veličastni neodvisni cirkus plačuje – državljan davkoplačevalec.

 3. Spoštovani g. Gorenjak, se popolnoma strinjam z Vašim mnenjem in nislim, da se večina poštenih in demokratičnih Slovencev strinja, predvsem z Vašim mnenjem, da bo potrebno narediti v sodstvu in tožilstvu, pa tudi v Policiji LUSTRACIJO! Predvsem pa je vsakemu poštenemu človeku jasno, da če sodijo komerkoli, pa naj si bo to trenutno v primeru Kangler in še prej dr. Noviču pa JJ in nimajo sodniki in tožilci slabe vesti in je bilo vse po predpisih, SE NIMAJO ČESA BATI IN SKRIVATI PODROBNOSTI POSTOPKOV, KAJTI TAKO PA SMRDIJO ZADEVE PO NEZAKONITOSTI IN KORUPCIJO, ZA KAR MORAJO, Z BLAGO BESEDO, LUMPI, ODGOVARJATI PO ZAKONU!!!

 4. Vse jasno, g.dr.Vinko Gorenak.
  AMPAK, vprašanje je : kako, kdaj in s čim?
  Tudi kraj je napačen.
  Slovenistan ni Polska ! Polska nikoli ne bo Udboslovenistan!
  Preponosen narod so Polaci!
  Kaj smo pa tlele, mi, Sodogomorjanci , ljubitelji cenene dalmatinske in srbijanske cigumigu muzike?
  Ne samo, da smo, kar smo, Ljudstvo nekdanjih Barbarov Evrope, ki se je dalo na koncu bleščeče kariere vojnega zmagovalca proti velikemu Rimu, zmagovalca proti krvavim Turkom , dalo pokoriti jalovim Habsburžanom in potem lastnim krvavim in norim Boljševikom, ne več veliko vredno da preživi, ko se je prodalo za Judeževe groše multikorupciji brez meja in brez ovir in je pokozlalo čisto vse vrednote tisočletij !
  Kučanovim in Drnovškovim kvazi liberalcem, pretopljenim z balkanskim kriminalom.

  Ne levo, ne desno, samo naravnost ! Mi smo Naši in vse je Naše!
  Drnovškova ljudska, že ponarodela.
  ——————————————————————————————————————-
  Sredina ! Z eno roko objemam Levo z drugo Desno! Vse naše. Sami P’rjatli !Kot LGBT.
  Pogorelec&Ludmila&Tonin , že zdavnaj znucano,pregorela ideja!

  Krivosodje “Ribnica-Kočevje 1943” je grčavo in bogato.
  Ne bo šlo, dr.Gorenak, po Poljsko! Nima kdo, Vse prodano!
  …na Poljskem ja ,čeprav so njihove Domobrance ali Katynce ali Armado Komorowskega tudi pobili Boljševiki, je pravih Poljakov ostalo, da lahko pregnetejo Evropo!

 5. Žan Mahnič “JE IZREKEL STAVEK”..

  In zdaj se gospod, BIVŠI USTAVNI SODNIK, trudi :

  Izjava dneva
  Trdno sem prepričan, da bo ESČP potrdilo, da kazen Mahniču nikakor ne more pomeniti kršitve poslančeve svobode govora
  Matevž Krivic 19. nov. 2019 8:07 4 | 857 | Osveženo: 8:10 / 19.11.2019

  Ali je gospod , bivši ustavni sodnik, PRIPRAVLJEN, SKUPAJ Z DRUGIMI (tistimi, ki bi na “naših” sodiščih MLELI Žana Mahniča) SPREJETI TUDI ODGOVORNOST!… ZA TO SVOJO “TRDNO PREPRIČANOST” .
  “Naše sodstvo” je bilo – V “VELIKIH, ODMEVNIH ZADEVAH” – ŽE NIČ-KOLIKOKRAT PREPRIČANO V SVOJ PRAV… a je za njimi ostalo pogorišče, uničeni nedolžni….PA PRAKTIČNO NOBENIH ODGOVORNOSTI. Razen tega, da sodstvu vse manj zaupamo-jim NE ZAUPAMO!.. in plačujemo za njihove “pregrehe”.

  Prav bi bilo, da bi “SODSTVO” začelo NOSITI POSLEDICE ZA SVOJE “namerne ali pa nenamerne napake”, za svoja “DELA ALI PA NEDELA” katerih posledica so TUDI UNIČENA ŽIVLJENJA. Za take “napake” sodstva, smo kaznovani najbolj navadni državljani – “TOLČEJO PO NAS IN NAM SODIJO!” “V IMENU NAS-V IMENU LJUDSTVA”! IN ŠE PLAČUJEMO…ZA TO.

  Za začetek naj gospod, bivši ustavni sodnik, da obljubo in le to izpolni!.. če je tako prepričan, v svoj prav. OBLJUBO, da BO NOSIL POSLEDICE – NAJ OBLJUBI IN OBLJUBO IZPOLNI, DA BO DAL MAHNIČU. recimo vsaj 100.000 EVROV odškodnine IZ SVOJEGA ŽEPA, če bi sodišče razsodilo ŽANU MAHNIČU V PRID.
  IZZIV za gospoda , bivšega ustavnega sodnika. Če je tako prepričan, da ima prav, ne bi smel biti problem, da Mahniču, v nasprotnem – ne bi, iz svojega žepa, plačal odškodnine (recimo tudi milijon evrov)…saj, če IMAŠ VPLIV IN ZNANJE in si, po vrhu, še tako PREPRIČAN V SVOJ PRAV,, to ne bi smelo biti nikakršen problem. Ali pač….

  Kar takole, na hitro sem navrgel…v izziv.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!